PARALELNI TEST: Renault Clio IV 0.9 TCe VS Seat Ibiza 1.2 TSI

Ovoga puta, suočio sam dva automobila sa modernim turbo benzinskim motorima koji koštaju više od proseka B segmenta. Oba su trenutno na popustu, Clio IV od 1.000 € (popust važi gotovo od predstavljanja ovog modela), a na Ibizu 1.2 TSI se odobrava popust od 7%. Clio IV 0.9 TCe Expression košta 12.190 €, Ibiza 1.2 TSI se može dobiti za 13.070 €. Seat daje pet godina garanciju, Renault samo dve, ali je moguće doplatiti za još tri godine garancije, pa mu se onda cena približava Seatovoj ponudi. Turbo ne mora uvek značiti sportske perforamans. U slučaju Renaulta, koji je u svoj super atraktivni, i bezbedni Clio IV ugradio “pola” motora, odnosno od odličnog 1.2 TCe motora je “odsekao” jedan cilindar, pa agregat sa 90 KS i 130 Nm ima težak posao da ubedi vlasnika da on nije sposoban za “velika dela”. I dok se Clio IV muči da dohvati 160 km/h, Ibiza 1.2 TSI sa 105 KS, i parnim brojem cilindara bez zadrške ubrzava do obećanih 190 km/h (Clio IV ne može brže od 171 km/h). Nije sve u maksimalnoj brzini, ima nešto i u međuubrzanju – Clio IV od 80 do 120 km/h potroši čak 23 sekunde u V brzini, Ibizi za isti taj posao treba manje od 15 sekundi. Na kraju, izraženi manjak snage kod Clia IV nije dovoljan da bi bio osetno štedljiviji, jer “francuz” popije 6,9 litara, a “španjolka” 7,3 litara, stim da je Seat napravio bolju prosečnu putnu brzinu. Drugim rečima, Clio IV gotovo da i nije štedljiviji, ali jeste sporiji – prava šteta.

Tekst: Aleksandar Todorović
Foto: Branka Todorović

Clio IV i JA DSCN1835Bezbednijeg automobila u klasi od Clia IV trenutno nema. Nema ni udobnijeg, a ni atraktivnijeg modela u B segmentu. Oslanjanje je izrazito udobno podešeno, te ćete se na lošim putevima “ljuljati” kao na talasima, ali nema razloga za brigu – Clio IV je veoma stabilan i upravljiv. Ima i najbolje podešeni ESP u klasi, pa ćete sa priličnim uživanjem moći da ga vozite čak i ako niste dovoljno iskusan vozač.

Ibiza je konstruisana na platformi Pola. Ali nudi više, adrenalina, zabave u vožnji, bolje performanse, i precizniji menjač od Clia IV. Uostalom u B segmentu gotovo da niko ne proizvodi automobil koji potpunije od Ibize ispunjava moje želje, i snove (osim naravno Alfa Romea, i modela MiTo). Možda bi trebalo da pročitate zašto tako direktno priznajem da me je ovaj auto oduševio, jer ko zna, možda ste i vi osobenjak, koji kupuje auto radi uživanja u vožnji. Ovaj automobil nije jeftin, niti izaziva zavist kao Polo ili Clio IV.  Uostalom, šta će Srbinu nov auto zbog kojeg mu niko ne zavidi?

Laurens van Den Acker donosi pobedu Renaultu

Dizajn Clia IV je pogled u budućnost, i to prilično svetlu, zahvaljujući dizajneru Laurensu vas Den Ackeru. I enterijer je urađen u francuskom maniru– skladan je, oku ugodan i donekle avangardan. Iako je Clio porastao na 406 cm, odnosno za čitava 3,5 centimetra, ali na zadnjem sedištu sada ima manje mesta, posebno za glave putnika. Širina na nivou laktova na prednjim sedištima je manja za 4 cm u odnosu na stari model. Verzija sa troja vrata neće se nuditi kupcima. Kabina je moderna i “razigrana”, a implementiran je i veoma pregledan digitalni brzinomer, koji se mnogima (ne računajući Francuze) neće dopasti. I dizajn instrumentalne ploče je originalan, ali ništa manje se od francuskog automobila i ne očekuje.

Ibiza i JA DSCN0551Sportske, oštre linije Ibize potpisao je Luc Donckerwolk, i time napravio veliki zaokret od stila Waltera Da Silve (koji je sada u VW-u)  na prethodnoj Ibizi. Možda se izlomljene linije neće dopasti baš svakom, ali prolaznici su bili oduševljeni izgledom ovog automobila. Neki su  komentarisali kako su prednje svetlosne grupe malo “čudne”,  ali više primedbi je upućeno na suviše jednostavnu i jednoličnu plastiku u enterijeru. Pa ipak, teško bilo ko može da odoli “zavodljivim bokovima” zgodne Španjolke. Južnjački temperament je vidljiv na svakom detalju. Bore još nisu vidljive, iako je ovaj model predstavljen još pre pet godina, ali dve “Francuskinje” danas izgledaju bolje (Clio IV i Peugeot 208).

Proporcije Clia IV su gotovo idealne, i mada su prednje svetlosne grupe ogromne, veoma se dobro uklapaju sa linijama automobila. Ibiza bar po izgledu ne može ravnopravno da parira Renaulta, ali izgleda dovoljno originalno, kome se ne dopada, tu je ružniji i jednostavniji Polo. Žena ili devojka “mora” biti lepa, a automobil mora biti pouzdan, ili možda važi obrnuto?

Renault Clio IV 0.9 TCe Vs Seat Ibiza 1.2 TSI: Led i vatra

Reno 0.9 TCe MOTORTrocilindrični Renaultov motor 0.9 TCe je tek solidan, nikako ne i najbolji izbor. Motor nije bučan i proizvodi mnogo manje vibracija dok je hladan nego što biste to očekivali. Agregat je razvijen od dobro poznatog četvorocilinričnog Renaultovog 1.2 TCe motora, koji se sada nalazi u Meganu. Dakle, ovde se ne radi ni o kakvoj revoluciji, već o pravom “sakaćenju” postojećeg 1.2 TCe motora. Sa cilindrom manjka, nestala je i dobra elastičnost, što je prava šteta. Renaultov agregat 1.2 TCE od 103 KS (verzija u Meganu ima čak 115 KS i 190 Nm) je prosto fantastičan: razvijen je na osnovi dobro poznatog atmosferskog motora dodavanjem turbo punjača. Osakaćeni 0.9 TCe motor ima četiri ventila po cilindru, a iz zapremine 898 cm3 razvija maksimalnu snagu od 90 KS pri 5.250 o./min., ali se ima utisak da nema ni toliko snage. Maksimalni obrtni moment od 135 Nm pri 3.500 o./min. je dovoljan za tečnu vožnju gradom, pa i duža putovanja, ali samo ako ste spremni da prihvatite njegove limite. Fabrika obećava ubrzanja do 100 km/h za 12 sekundi, ali njemu treba sekunda više. Renaultovi inženjeri napravili su još jednu grešku time što su ugradili samo petostepeni manuelni menjač, koji jeste dovoljno precizan, ali ipak ne može da parira onom u VW-ovoj grupi (Polo, Ibiza). Zanimljivo je da automobil lepo ubrzava samo do 150-155 km/h, nakon čega mu treba čitava večnost da dohvati 171 km/h (iako fabrika optimistično obećava 182 km/h). Tada nije preterano bučan, ali u klasi ima i dosta tiših (Polo, Ibiza Peugeot 208). Za utehu, fantastični Stop & Start sistem funkcioniše besprekorno (serijski dolazi sa motorom 0.9 TCe).

Ibiza je sa odličnom 1.2 TSI motorom zabavnija, i brža. Nudi više od Renaultovog agregata. Ibiza je dovoljno udobna, a kvalitetno napravljen putnički prostor cene i oni malo stariji, a neutralno ponašanje na putu, jako precizan, i direktan progresivni elektro-hidraulični servo upravljač obožavaju oni koji vole da voze brzo. Na testu je u proseku trošila 7,3 litara goriva. VW-ov 1.2 TSI motor vuče bolje, zvuči bolje, i sa njim imate uvek dovoljno rezerve snage. Svakako, Ibiza 1.2 TSI može trošiti i oko 6,0 litara u proseku, ali samo ako budete veoma pažljivi sa papučicom gasa, i ako možete da istrpite da budete najsporiji na putu, što može biti jako opasno.

Motor u Ibizi ima dovoljno snage, 105 umesto 90 KS, a tose odmah i primeti. Agregat vuče sjajno, zvuči sjajno, i reaguje već na 1.550 o./min, kada pruža već 175 Nm, i tako sve do 4.100 o./min radilice. Ovaj 1.2 TSI motor, koji se nalazi u Ibizi, proizvodi se u nama omiljenoj Češkoj Republici, odakle nam dolaze kvalitetne Škode, pa treba verovati u njegov kvalitet. Doduše, na prvim serijama ovog motora, bilo je problema sa turbo punjačem, da stvari budu gore, to se desilo na testu najstarijeg nemačkog auto magazina (valjda Nemci ne bi “gazili” svoj motor tek tako “reda radi”). Performanse su joj odlične, ubrzanje do 100 km/h iz mesta mirovanja za manje od 10 sekundi, a maksimalna brzina od 192 km/h je za cela 2 km/h veća od fabričkog obećanja, i to sa zimskim pneumaticima. Dok držite pedalu gasa do poda, zadovoljno možete konstatovati da su obrtaji radilice na nešto iznad 4.000 o./min, i prilično daleko od crvenog polja. Uživanje može da počne, jer je upravljač vrlo čvrst, direktan, a nešto tvrđe opruge nego kod Pola daju Ibizi bar za malu nijansu sigurnije ponašanje na brzinama primerenim autobanu. Buka je podnošljiva, čak i kada igla brzinomera pokušava da “lizne” oznaku od 200 km/h na brzinomeru, putnici nisu u panici od straha za goli život, što će reći da je osećaj sigurnosti sasvim dobar. Ipak se ispod zanosnog tela ove Španjolke, krije proverena tehnika, i to nemačka, ona koju Srbi najviše cene, ali i vole, a Nemci znaju kako da podese ogibljenje, a da vam jurnjava autoputevima ne presedne, bar dok vas ne ulovi presretač. Menjač je izuzetno precizan, i dobro usklađen sa mogućnostima motora, ali peti stepen prenosa je “nekako distanciran”.

Odlična oprema: Clio IV

clio enterijer DSCN1741Clio nije samo temeljno dorađen stari model, već nudi i veliki broj inovacija. Kvalitet zvuka poboljšan je uvođenjem sistema Renault Bass Reflex, ima i vezu sa pametnim telefonima, a već sa drugim paketom opreme odozdo (Expression) stiže ekran osetljiv na dodir od 18 cm sa navigacijom. Sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici je standardan, kao i ESP i tempomat, što do sada nije bio slučaj u ovoj klasi. Zanimljiva aerodinamična krilca ispred hladnjaka se pomeraju i prilagođavaju strujanje vazduha u skladu sa trenutnim potrebama za hlađenje motora, što doprinosi da dobra aerodinamika bude još i bolja. Novi Clio nudi naprednu multimedijsku ponudu, a podrazumeva se da ima i Bluetooth za slušanje muzike sa prenosivih uređaja i telefoniranje bez ruku. Ostale uređaje i gadžete moguće je priključiti preko prednjih USB i AUX priključaka. MEDIA NAV nudi navigaciju Nav N Go sa 2D i 3D (Birdview) prikazom. Zahvaljujući USB-u i internetu, kupci mogu ažurirati sadržaj auto mapa. Inače, upravo je Renaultova navigacija najbolja navigacija koja se fabrički isporučuje u nekom serijskom automobilu. Postoje tri paketa opreme: Authentique, Expression i Dynamique. Jedino Authentique oprema nema klima uređaj (doplata u paketu sa audio uređajem sa podrškom za Bluetooth iznosi 690 €), pa je optimalan izbor oprema Expression. Unutrašnjost je dosta opremljenija i izgleda više “šik”. Dynamique na sve to dodaje još francuskog šarma, a ako to nije dovoljno, na raspolaganju su i brojne mogućnosti personalizacije vozila pomoću kojih se, bez velikih ulaganja, jednostavno i brzo kreira poseban, unikatni Clio. Ibiza nije jeftina, prema tome razumnljvo je da očekujemo izdašnu opremu, ali ona je tek prosečna, za prosečnu ocenu. Testirana verzija je imala srednji paket opreme Style: alu felne, ABS, vazdušni jastuk za vozača i suvozača, ISOFIX, centralno daljinsko zaključavanje, automatski klima-uređaj, putni računar, tempomat, držači za čaše 2+1, električni podizači prednjih prozora, preklopiva i deljiva zadnja klupa, progresivni elektro-hidraulični servo-upravljač, radio CD + AUX ulaz + MP3 + komande na volanu, daylight, osvetljenje u prtljažniku, kožom obložena ručica menjača i volan podesiv po visini i dubini, električno podesivi i grejani spoljni retrovizori, prednja sedišta podesiva po visini, ESP + EBA, integrisani prednji farovi za maglu, putni računar.

Bezbednost: Clio IV je mnogo bolji

CLIO IV od nazad DSCN1855Nezavisno evropsko udruženje Euro NCAP objavilo je listu najbezbednijih automobila u 2012. na osnovu sigurnosnih crash testova sprovedenih na 36 novih modela. Automobili su razvrstani u sedam kategorija, a Clio IV je proglašen za najbezbedniji automobil u B segmentu. Renault je osvojio maksimalnih pet zvezdica u kategoriji bezbednosti odraslih putnika i postigao 88 od 100 procenata. Za zaštitu dece osvojio je 89%, što je odličan rezultat, a za dodatnu bezbednosnu opremu (Safety Assist) čak 99%, što je izvrstan rezultat, ubedljivo najbolji u klasi. Clio IV je dobio čak 99% za Safety Assist, što je znatno više od rezultata koji je postigao VW Golf VII (71%).

Seat DSCN0546Seat je osvojio maksimalnih pet zvezdica u kategoriji bezbednosti odraslih putnika i postigao 82 od 100 procenata. Za zaštitu dece osvojio je 77%, što je tek solidan rezultat, a za dodatnu bezbednosnu opremu (Safety Assist) 71%. Kočnice Ibize su dobre i vrlo se teško pregrevaju, a jako se lako doziraju. Zaustavni put je pri brzini od 100 km/h 39-40 metara (sa letnjim pneumaticima), gotovo identičan rezultat postiže i Renault. Ovaj automobil na žalost ima farove (Valeo) koji su lošiji od proseka klase. Clio IV je tu bolji.

Clio IV Ispred konkurencije ali sa 1.5 dCi agregatom

CLIO IV Front DSCN1839Povećan međuosovinski razmak od 259 cm (za 1,4 cm) i prošireni trag točkova (za 3,4 do 3,6 mm) u odnosu na Clio III unapređuju stabilnost i ponašanje na putu. Sniženo oslanjanje daje utisak bolje kontrole nad vozilom, a doprinosi i boljoj aerodinamici vozila. Najvažnije od svega je što je novi Clio “smršao” za čitavih 100 kilograma u proseku, što se veoma oseti u krivinama. Vozi se bolje od konkurencije, a na dužim putovanjima zamara izuzetno malo, pa imate utisak da košta dosta manje nego što realno vredi. On se za mesto pod suncem bori u B segmentu, ali nudi komfor najudobnijih vozila C segmenta (doduše, samo na prednjim sedištima). Ogibljenje izuzetno dobro upija neravnine sa puta – mirno, ali i tiho. Pitam se na kojim su drogama bili nemački novinari njihovih najuglednijih auto magazina kada su napisali bezočnu laž da izbočine sa puta prodiru u putnički prostor kao tupi udarci. Osim toga, iako Nemci tvrde suprotno, Clio IV nema više tako bezosećajan upravljač kao što je imao Clio III. Napredak je ovde evidentan, jer uopšte nije zamorno prolaziti krivine pri brzini od 170 km/h (Clio 0.9 TCe prosto nije hteo više).

seat ibiza DSCN0534Ibiza je jednako stabilna, ali ima izvrstan servo upravljač, koji je sportski precizan i direktan, primetno bolji menjač od Renaulta, i u krivinama je izuzetno neutralna. Ako volite brzu vožnju, na limitu, a krivine su “vaš dom”, onda odaberite Seat. Nema udobnost oslanjanja Clia IV, ali nudi pravo uživanje za volanom. Dizajn Seat Ibize nije tako avangardan kao ona na Renaultu, ali zadovoljava estetske kriterijume i onih najprobirljivijih.

Šta ona kaže:

CLIO IV NAZAD DSCN1858Udoban i nepregledan – ovako se može opisati novi Clio u samo dve reči. Trebalo mi je malo vremena da shvatim kome i čemu je ovaj automobil namenjen, jer to nije odmah jasno. S jedne strane, novi Clio ima nestvarno udobno ogibljenje, prtljažnik solidne veličine, odličnu ergonomiju i dovoljno mesta u putničkom prostoru. S druge strane, motor je živahan samo na prvi pogled, menjač je prosečno precizan, a preglednost je kriminalno loša. Zbog svega ovoga, čini se da ovaj automobil nije ni za duža putovanja, ni za grad, već za kraće izlete i vikend putovanja. Odveć je nepregledan za vožnju gradom, a autonomija mu je tek prosečna (a motor u testiranoj verziji i previše slab) da biste se njime uputili na neku dužu relaciju.

Ibiza NazadIbiza zaista izgleda lepo, ali je Clio IV ne samo udobniji, već je i bezbedniji. Enterijer Ibize nije baš najpraktičniji. Seat kao da nije previše razmišljao o nekim “sitnicama” koje život znače. Pregrada nema dovoljno, a ove koje su na raspolaganju nisi dovoljno velike. Ima i nekih nelogičnosti u putničkom prostoru. Prednja armatura previše ulazi unutra prema kolenima. Mogu da joj oprostim nešto tvrđe ogibljenje, jer zaista lepo leži u krivinama, a ima i odličan menjač. Motor 1.2 TSI je bolji od onog u Renaultu. Iako sedišta ne izgledaju naročito udobno, niti to možete osetite kada sedite u njima nekoliko minuta, moram vam priznati da posle putovanja u jednom danu od preko 8h nisam osetila nikakav zamor u leđima, što je prosto neverovatno. Seat nudi sigurne vozne osobine, pa ako niste baš sigurni za volanom ovo je auto za vas, ali moram vas upozoriti – 1.2 TSI prosto “skače”. Auto nema dosadni nemački dizajn, ali ima vrhunhsku nemačku mehaniku, prava je šteta što ova dva modela nemaju nižu cenu.

Kome su namenjeni ovi automobili?

Ibiza VOLANOvaj paralelni test je pokazao zapravo koliko se ova dva modela mnogo razlikuju. Ako hoćete atraktivan, dobro opremljen, veoma stabilan i izuzetno bezbedan automobil, onda je Clio IV jako dobar izbor. Takođe, ovo je ujedno i najlepši Renault ikada proizveden i teško je racionalno razmišljati o njemu. Već je na prvi pogled jasno da je Van den Acker, novi Renaultov dizajner, nadmašio svoje kolege u viziji novog identiteta za brend koji mora veoma brzo da se iščupa iz krize. Aktuelni model je najbolji automobil u klasi, a da li je to dovoljno da se probije na vrh Evrope, najviše će zavisti od najvećeg – nemačkog tržišta. Ako vam je potrošnja najvažnija, ipak kupite dCi (verzija od 75 KS košta 12.990 €), jer agregat 0.9 TCe niti je dovoljno štedljiv, niti je dovoljno elastičan. Nije problem što mu nedostaje jedan cilindar, već što turbo punjač ne može da prikrije jako malu radnu zapreminu. VW-ov TSI motor od 1,2 litra je prosto primetno bolji. Više priznanja je dobio i Fordov 1.0 Ecoboost od 100 KS. Da je testirani Clio imao bar 10 KS više, možda bi utisak bio znatno bolji. Danas noviji modeli u B segmentu imaju ESP, ali on kod Clia IV funkcioniše najbolje, što sam mogao da potvrdim na brzoj vožnji po snegu i ledu. Bezbednost, kako pasivna, tako i aktivna, prosto je izvanredna, i to će možda umeti da cene porodični ljudi u Srbiji.

Ibiza DSCN0528Postoji samo jedan automobil u ovoj kategoriji koji će vas u vožnji više oduševiti od Ibize: Alfa Romeo Mito. Ukoliko niste ljubitelj italijanskih automobila, onda je drugi najbolji izbor za uživanje u vožnji upravo ovaj Seat. U ovom segmentu, Clio IV ne može da mu parira. Ako volite dobre male automobile sa “sportskim” genima onda je Ibiza za vas. Da li volite da uživate u vožnji? Da li vam se dopada kada menjač prosto klizi? Želite dobre kočnice? Želite garanciju na automobil od bar pet godina? Snažan i dovoljno štedljiv motor? Možda želite model koji nije zanimljiv lopovima? A da li imate oko 14.000€? Ukoliko ste na sva ova pitanja odgovorili sa “da”, onda nemojte više gubiti vreme, idealan izbor za vas je Seat Ibiza 1.2 TSI.

Ibiza GEPEkClio IV izgleda bolje, avangradnije, ali da li je to najvažniji pri izboru modela? Na kraju krajeva, žene su od automobila mnogo lepše, pa ako je jedna takva pored vas, šta će vam onda Clio IV, kada je sa Ibizom 1.2 TSI možete više oduševiti? Kome prtljažnik Clia od 300 litara, odnosno Ibize od 290 litara nije dovoljan, može kupite neku od karavanskih verzija ovih modela. Nipošto nemojte zakazivati test vožnje ovih automobila, poneće vas emocije, zaljubićete se u Clio IV na prvi pogleda, a u Ibizu na prvu vožnju, i kako ćete onda ženi na oči? Manite se ćoravog posla, za običan narod je VW Polo, Škoda Fabija, Ford Fijesta, ionako nikada niste ni “želeli” atraktivan ili sportski automobil?

Clio IV i Seat Ibiza su moderni automobili namenjeni mlađim vozačima, ali se u avangardi na nekim mestima preterivalo na uštrb praktičnosti. U moru praktičnih ostava za sitnice kod Renaulta (što se za Seat ne može reći) jedino je neupotrebljiva kaseta ispred suvozača, u koju gotovo ništa ne može da stane. Uprkos neznatnom smanjenju prostora u odnosu na prethodnika, novi Clio je i dalje dovoljno prostran, kao i Ibiza, ali ovde treba zahvaliti odličnoj ergonomiji, zbog koje se skučenost toliko ne oseća. Jedino što kvari utisak jeste previše strmo spuštanje krova napred i pozadi, što (uz nesrećan raspored B i C stubova) čini ovaj automobil iritirajuće nepreglednim. Ibiza je tu bolja.


thumbs-upRenault Clio IV 0.9 TCe

Originalan dizajn. Izuzetno bezbedan automobil, nedavno proglašen najsigurnijim vozilom u B segmentu. Udobno ogibljenje, vrlo dobra finalna obrada. Dobra serijska oprema. Pregledni i dobro raspoređeni instrumenti. Niska potrošnja, dobra autonomija.

 


thumbs-downRenault Clio IV 0.9 TCe

Motor sa tri cilindra nedovoljno elastičan i snažan. Manje mesta za putnike u odnosu na Clio III, nedovoljno mesta za glave putnika na zadnjem sedištu. Visok nivo buke od vetra pri brzinama iznad 160 km/h. Prečnik okretanja veći nego kod proseka klase. Preglednost je prilično loša.

CLIO IV BOK DSCN1850

 thumbs-upSeat Ibiza 1.2 TSI:

Sjajan, snažan i dovoljno elastičan 1.2 TSI agregat. Sportski dizajn, sportski karakter, precizan menjač, i odlične kočnice koje se lako doziraju. Pregledni instrumenti, mekane komande. Žene vole ovaj automobil, je ga je lako voziti gradom, a vole i vlasnike ovog modela, jer su ljubitelji Ibize uvek posebni muškarci. Garancija od pet godina je sjajna!

thumbs-downSeat Ibiza 1.2 TSI:

Ibiza je u detaljima nespretna i nedorečena. Plastika deluje tvrdo i jeftino. Mala nosivost. Prostranost je takođe lošija nego u proseku klase, na zadnjem sedištu malo mesta. Loš kvalitet audio uređaja. Bezbednost jedva u proseku klase. Slabije drži cenu od VW-ovog Pola. 

Ibiza Bok DSCN0538

[table]

Dimenzije: Renault Clio IV 0.9 TCe: Seat Ibiza 1.2 TSI
Dužina: 406 cm: 406 cm
Sirina: 173 cm: 169 cm
Visina: 145 cm: 144 cm
Međuosovinski razmak: 259 cm: 247 cm
Prtljažnik: 300 l: 290 l
Težina: 1.070 kg: 1.095 kg

[/table]

ibiza_vs_clio_v1 copy-1

[table]

MOTOR: Renault Clio IV 0.9 TCe: Seat Ibiza 1.2 TSI
Zapremina: 898 ccm: 1.197 ccm
Snaga: 90 KS pri 5.250 o./min: 105 KS pri 5.500 o./min
Obrtni momenat: 130 Nm pri 3.500 o./min: 175 Nm u intervalu od 1.550 do 4.100 o./min.

[/table]

[table]

PERFORMANSE: Renault Clio IV 0.9 TCe: Seat Ibiza 1.2 TSI
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,1 s: 10,5 s
Maksimalna brzina: 182 km/h: 190 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,5 litara: 5,3 litara
Potrošnja na testu: 6,9 litara: 7,3 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica: 5 zvezdica

[/table]

[table]
OCENE (1-5): Renault Clio IV 0.9 TCe: Seat Ibiza 1.2 TSI

Dizajn: 5,0: 4,0
Bezbednost: 5,0: 4,0
Performanse: 3,0: 4,5
Motor i menjač: 3,5: 4,5
Ponašanje na putu: 4,5: 4,5
Potrošnja: 3,5: 3,5
Cena i garancija: 3,0: 3,5
Kvalitet i pouzdanost: 3,5: 4,0
Udobnost: 5: 3,5
Ponuda prostora: 3,0: 3,0
PROSEČNA OCENA : 3,9: 3,9

OPŠTI UTISAK: 4: 4,5

Paleta motora: 3,0: 4,5
Mogućnost dalje prodaje: 3,0: 3,0
Cena: Clio IV 0.9TCe 12.190€: Ibiza 1.2 TSI 13.070€

[/table]

Pogledajte odgovore na vaša pitanja u rubrici Pitajte Aleksandra Todorovića (Klikni ovde)

 

 

 

5 komentara na PARALELNI TEST: Renault Clio IV 0.9 TCe VS Seat Ibiza 1.2 TSI

 1. Saša says:

  Seat Ibiza je ipak bolji automobil. VW-ov motor 1.2 TSI je primetno snažniji, i elastičniji.

 2. renee says:

  Ovo je najbolji i najamaje dosadan Clio do sada (izuzev RS modela). Možda je 1.2 TSI bolji motor, ali Clio nudi bolji i dopadljiviji interijer. Od malog trocilindraša se očekuje ipak nešto niža potrošnja.Ibiza standard – Clio napredak.

 3. Nik says:

  Slažem se da je Ibiza bolja od Clia, ali ne znam zašto su vlasnici Seat Ibize baš toliko posebni muškarci? :Nešto ne bih da kupujem automobil samo da bih se svideo ženama, a posebno mi ne treba žena koju mogu da osvojim automobilom, hvala lepo 🙂
  Zbog mojih nastranih principa, novac bih radije dao Renaultu, nego Seatu. Daleko mi je privlačnija poslovna politika francuske kuće.

 4. dk zg says:

  Vozite li Polo i nakon toga sjednete u Ibizu jasno je zašto se Volkswagenov logo plaća više. S druge strane, Polo je klasičniji izbor pa će Ibiza oduševiti mlađu i žensku klijentelu. Statistika govori da su kupci Ibize najmlađi u ovom segmentu, čime se dodatno podcrtava Seatov mladenački duh. Odličan 1.2 TSI motor (uspješno pokreće čak i Škodu Yeti i moguće ga je povezati s DSG mjenjačem) i njegove skoro sportske mogućnosti s lakoćom prati tvrđe podešen ovjes, koji na neravninama stvara buku, ne veliku, ali ipak se čuje lupanje. Doplata za 16-colne naplatke, osim estetike, doprinosi boljim voznim svojstvima, ali i nešto manjoj udobnosti. Otraga je Ibiza prilično skučena.
  Clio IV je vizualno najdopadljiviji do sada. Unutrašnjost je modernija od Ibizine. Piano lak treba izbjegavati jer djeluje kičasto i pravi je magnet za prašinu. Motor je dobar u gradu, ali na otvorenoj cesti se osjeća da su u igri samo tri cilindra. Potrošnja je, naravno, viša od tvornički obećane, ali i veća od realno očekivane. Nema velike razlike između gradske vožnje i otvorene ceste i u pravilu je to preko sedam litara. Novi Clio je ipak najbolji s 1.5 dCi motorom. U vožnji nije precizan poput Fieste, ali je udobniji od Peugeota 208.

 5. Aleksandar says:

  Nova Ibiza, nakon samo jedne zime na parkingu ispred zgrade, i pojavila se korozija. Izgleda da spanci jako lose odradjuju karoseriju, pa je bolje za iste pare Fiesta.

Ostavite komentar