Ognjen Panić: šta da kupim Doblo ili Sedici?

Pitanje: Zainteresovan sam g.Todoroviću, za ova dva tipa automobila. Ovde ima veoma malo iskustva i praktičnih saveta korisnika automobila FIAT Seidici. Ovaj auto mij e interesantan zbog odlaska do vikendice nekoliko puta godišnje koja se nalazi 300 km od Novog Sada. Tamo imam jedan deo makadamskog puta (300 metara) kojim se pod većim usponom moram popeti do same vikendice a supruga i ja smo sve u penziji i stariji 65 godina. Posebno pitanje je može li vozilo u moje ime dovesti u Srbiju moj poznanik koji je rodom sa Zlatara, a živi u Italiji.

[table]Ime i prezime: Ognjen Panić
Kada planirate kupovinu?: maj 2014.godine
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 6.000 €
Šta trenutno vozite?: Kia Rio 2002 godiste sa ugrađenim plinom
Između kojih se automobila dvoumite?: FIAT DOBLO 1,9 JTD i SEDICI 1,9 JTD
Gde ste čuli za ovaj sajt?: preko interneta
Koliko kilometara godišnje prelazite? : od 6.000 do 10.000km[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani gospodine Paniću, Fiat Sedici je zapravo Suzuki SX4, sve bitne sklopove dele. Ovaj automobil nije pouzdan, nije kvalitetan, i ima prosečan 4 x 4 prenos. Malo mesta za putnike, mali prtljažnik, i dizajn koji nikog ne uzbuđuje jesu krivci za relativno mali broj ovih automobila u Srbiji. Fiat Doblo je mnogo praktičniji, veći i svestraniji automobil. Kupite četiri zimske gume, i lance. Kad bude mnogo snega, montirate lance, i Doblo će vas prijatno iznanditi. Ako želite automobil koji ima 4 x 4 pogon, kupite Pandu 4 x 4, manje troši od Fiata Sedici, i jeftinija je za održavanje. Nije baš tako jednostavno, da neko drugi, u vaše ime doveze automobil, ocarini ga, i završi papirologiju. Prijatelj može da uveze auto na svoje ime, pa da ga vama proda, uostalom, izbor polovnih automobila u Srbiji je prilično dobar, i bar je 80% vozila na placevima iz Italije. Neki placevi dovoze automobile koje poručite.

Kad kupite polovan automobil na placu u Srbiji, na njega imate ipak kakvu takvu garanciju. Imate dilere koji vam prodaju polovan automobil sa urađenim velikim servisom, tako da direktni uvoz iz inostranstva nije baš uvek bolja opcija, ali jeste uvek skuplja varijanta, osim ako kupujete vozila na licitaciji, ali opet vi to ne možete da izvedete. Razmislite o kupovini polovnog Hyundai Tuscona.