Oduzimanje automobila zbog prekršaja – zašto i kada?

Papreno visoke kazne za saobraćajne prekršaje nikako nisu u skladu sa našim platama, koje je inflacija prosto “pojela”. Ali i te papreno skupe kazne neke vozače ne mogu da dovedu, u red! Bahati vozači prosto redovno prave prekršaje, drugima ugrožavaju život i bezbednost, i plaćaju kazne. Onim vozačima sa debelim novčanicima država nije mogla ništa, sve do sada….

Predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, čije se usvajanje očekuje u narednih mesec dana, predviđeno je, privremeno oduzimanje automobila za teže prekršaje.

Uprava saobraćajne policije, ne može još uvek da potvrdi da će ovaj zakon stupiti na snagu za mesec dana.

 

 

Ovo rešenje dolazi u pravom trenutku, i njemu se raduju svi normalni vozači. Neki stručnjaci za bezbednost saobraćaja, ali i pravnici jesu u velikoj meri rezervisani prema novom zakonu. Očigledno kod njij nije dovoljna svest, da niko nema prava da ti ugrožava život na putu, ili mnogo advokati, profesori voze pijani, pa im nove uredbe ne odgovaraju?

Dok su jedni smatrali da je oduzimanje vozila protivustavno jer zadire u pravo privatne svojine, drugi smatraju da ova mera ima uporište u najvišem pravnom aktu, kao i u važećem Zakonu o prekršajima. Ali automobili se itekako već oduzimaju! Zvog dve neplaćena infostana izvršitelj može da vam oduzme automobile i proda ga na licitaciji. To se mnogima desilo! Zbog toga se postavlja pitanje čemu ovoliki otpor? Pa zato što novi zakon udara na one vozače koji su bahati a kojima nije problem da plate kaznu!

Kada policija može zapleniti vaš auto?

Za određene prekršaje vozilo se privremeno oduzima, ali samo do okončanja sudskog postupka. Ovaj zakon je u mnogima država EU dao odlične rezultate – mnogo manje pijanih i drogiranih vozača na putevima, pa nema nikakve ni najmanje sumnje da će biti rezultata i kod nas!

  –   Postoji mogućnost da auto bude oduzet i trajno. Ali to se može dogoditi jedino u slučaju da sud tako odluči. Iz saobraćajne policije plasiraju laži da njima nije cilj kazna sama po sebi, već i prevencija, odnosno da neke mere deluju kao upozorenje. Tvrdi se da policija može da od nesavesnog vozača oduzme vozilo, ali samo u slučaju da je taj vozač u prethodne dve godine bio osuđen zbog prekršaja u saobraćaju. Šta vi mislite o ovoj temi dragi moji čitaoci?

 

TESTIRALI SMO: Novi Nissan X-Trail 1.6 DCI

Testoviautomobila.rs: Testirali smo Citroën C4 1.6 HDI

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Ja sam studentkinja – Hoću da mi nađete auto!