Zašto menjate ocene o motorima?

Pitanje: G. Todoroviću, neću da kažem da sumnjam u vaše poštenje, ali neke stvari nisu baš logične. Prvo ste pljuvali po ovom benzinskom motoru em je francuski em neće da bude dugovečan. Evo navodim link

www.najboljiauto.com/zanima-me-misljenje-g-todorovica-o-motoru-1-2-dig-t-iz-novog-qashqai-ja

A sad odjednom nakon šte ste ostvarili saradnju sa Nissan dilerom, taj motor je odjednom postao japanski i mnogo dobar. A sam Qashaqai upravo fantastičan… Iako u gornjem linku savetujete Mazdu, Hondu i Toyotu jer kao to je put kojim treba da se ide.

Čovek uči dok je živ i samo budala ne menja mišljenje, ali te kontradikcije ne miriše lepo. Moli vas razuverite me jer cenim vaš rad i trud. Mario.

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Premijera: Ford Mondeo BG sajam

Najbolji akumulatori – Exide – BG sajam 2015

Najboljiauto.com: JEEP na BG sajmu 2015.

najbolji-_auto_logo_670-

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Mario ja nisam promenio mnogo mišljenje. Hvala vam na komentaru, dobro je što postavljate pitanja. Nissanov motor 1.2 DIG-T je nov na tržištu, i treba da prođe nekoliko godina, a možda i više, da bi pokazao svoj pravi kvalitet. Ako se pokaže kao loš, ja ću to prvi objaviti, u to nemojte nimalo sumnjati.

Odgovor koji sam objavio, a čiji ste link naveli, jesam napisao pre nego što sam uopšte testirao novi Qashqai, i konkrektni motor 1.2 DIG-T.

Dozvolićete da imam prava da promenim procenu motora, nakon što ga testiram. Dakle ja sam u tom prvom odgovoru samo uslovno opisao taj agregat.

Ako ste primetili, gospodin koji je poslao pitanje je bio zadovoljan odgovor, pa mi se i nekoliko puta zahvaljivao. Kad sam testirao Qashqai, ja sam mu poslao dadatne ocene, opis tog motora direktno na mejl.

Ja i dalje navodim da je Mazda najkvalitetnija, potom Honda, pa Toyota, zatim Nissan, a nakon njih Mercedes, BMW i Audi. Nisam ja kriv, što je servisna mreža Honde u Srbiji daleko slabija od Toyote, i što Toyota ima dilera Toyota  Centar koji je u vlasništvu Toyote direktno, i što taj servis radi daleko profesionalnije od bilog kog servisa u Srbiji, posebno od Mazdinih servisa. Takođe nisam kriv što Toyota ima jako niske cene, i što je jeftinija od Mazde za preko 30%, a lošija je za 5%, na primer.

Ali znajte jedno, RAV4 gubi u poređenju sa Mazdom CX-5, kad se svi poeni saberu ali ako kupujete SUV prevashodno zbog 4  x  4 pogona, onda je RAV 4 tu pobednik. Mazda trenutno jeste malo kvalitetnija od Toyote, ali RAV4 ima bolje rezultate pouzdanosti od Mazde CX-5. Dakle, ako ste kupac, ako platite 1 899 dinara, ja ću vam sve moguće informacije predočiti.

Ako nemate poverenje u moju objektivnost, moj vam je savet da verujete g.Mirku Alviroviću, Auto Bildu, Vrelim Gumama, i ostalim našim novinaraima, koji ipak jesu objektivniji od mnogih stranih časopisa. Nema razloga da hvalim kolege iz Srbija ako to ne zaslužuju, niti sam u nekim odličnim odnosima sa njima, ali verujem, da i ja mojim direktnim, objektivnim pisanjem, bar jednim delom utičem i na njihovu percepciju prilikom testiranja. Uostalom, Mladen Alvirović je licencirani test vozač, veliki profesionalac, i kod njega je samo pitanje, koliko hoće toga da objavi, i koliko hoće da bude objektivan.

Ako ste primetili Auto Bild, SAT Plus i cenjene Vrele Gume forsiraju kratku formu testova, i tekstova za prosečne vozače. Ja pišem mnogo detaljnije, za ljubitelje, i za one koji su teškom mukom zaradili novac, i ne žele da kupe auto bez kompletnih informacija o njemu. Sve te navedene redakcije imaju na desetine dobrih, pa i odličnih novinara, ja sve radim sam, ili skoro sam, neračunajući moju lepšu polovinu, koja mi pomaže kod fotografija.

Najbolje je da sami testirate sve automobile, verzije, motore, i da se uverite u kvalitet, performanse istih.

Saradnja sa Nissanovim dilerom LF Auto Centrom je jako duga, jer želim da podržim dilera koji je ubedljivo najbolji u Srbiji, i daleko bolji od konkurencije. Ta saradnja je bila aktuelna i kada sam iznosio sumnje u dugovečnost tog motora.

Ja sam jedini novinar u Srbiji koji je bar dvadeset puta prošle godine napisao da je Duster nebezbedan, da je Megane III nedovoljno bezbedan, a imam plaćenu reklamu Renaulta, odnosno Renaultovog dilera Jevtović Auto iz Čačka, njihov direktor deli moje mišljenje i slaže se da je Clio IV najbolji auto u klasi, a da Duster nije za preporuku. Ali Jevtović Auto će vam prodati i Megane i Duster ako to insistirate, ja neću, i neću prestati da iznosim da ti automobili nisu za preporuku! Dakle kod mene su neki baneri plaćeni, ali ja ne menjam svoj način objektivnog pisanja.

Renault inače pravi veoma, veoma pouzdane benzinske motora. Dizelaš 1.5 DCI nije bio najpouzdaniji agregat, danas je mnogo unapređen, i mnogo je kvalitetniji. Oni ima isti naziv kao pre 10 godina, ali je mnogo dorađen. Ja jako cenim Renaultove motore, ali da Renault kao kompletan automobil nema kvalitet Nissan, Honde ili Toyote, prosto nema, pa nema ga ni Mercedes.

Da li mislite da neko ko preko 30 godina navija za Renault, i Renaultove motore u Formuli 1, ima loše mišljenje o Renaultu? Pa tim za koji navijam i ove sezone je Red Bull, koji ima Renaultove motore! To što mislim da je Vettel najbolji trenutno vozač na svetu, i što mi je Kimi lično mnogo simpatičan to je nešto drugo, ja navijam za Red Bull i Renault!

Ja sam jedini novinar u Srbiji koji ne piše plaćene tekstove. Kod mene ne postoji slanje teksta na autorizaciju. Ja ne kažem da sam bolji od ostalih redakcija, ali ja objavljujem tekst na mom sajtu bez ikakve dozvole, i kontrole, i to sam radio pre 10 godina, i to radim danas.

Autorizacija služi da diler, uvoznik izbaci iz novinarskog teksta sve ono što mu se ne dopada. Otud možete naći kod većine redakcije testovie bez mana automobila, ili sa smešnim manama, a ja ih uvek navodim ako ste primetili.

Jako često navodim da je Mazda bolja od Toyote, da je Honda bolja od Toyote, pouzdanija. Da li vidite negde baner reklamu Mazde? Da li vidite reklamu Honde? Bila je reklama Honde prošle godine oko tri meseca. Reklama Renaulta, Mercedesa, Opela, VW-ovog dilera Amarket, kao i Toyota Centra postoji, ali ja im kroz reklamu nudim linkove ka njihovim sajtovima, a ne “poklanjanje” ocena automobila.

Sve redakcije prodaju banere, žive od reklama, ja pokušavam da živim prevashodno od naplate odgovora, ali evo pišem vam ovaj odgovor besplatno uvaženi gospodine.

Nissan je više učestvovao u razvoju ovog motor 1.2 DIG-T sa turbinom, od Renaulta, ja sam imao informacju prvo da je Renault bio glavni u tom projektu. Ja sve objavim do čega dođem. Renault i Nissan su u zajedničkoj alijansi, Renault je delimični vlasnik Nissana, a Nissan je delimični vlasnik Renaulta, i oni određuju šta će biti pušteno u javnost, a šta ne.

To što ja dobijam insajderske informacije direktno iz Nissanovog servisa, ne objavljujem javno, ali pišem potencijalnim kupcima u odgovoru kada mi plate “ogromnih” 1 899 dinara.

Smatram da sam daleko najobjektivniji novinar u Srbiji, ali i regionu, ali pošto nisam mogao da se zadovoljim činjenicom da neke informacije koje nisu zvanične ne smem da objavljujem javno, onda ljudima to pišem u odgovorima.

Sigurno je da će benzinac bez turbo punjača trajati u proseku više od onog koji ima turbinu, ali to je u proseku.
Ako je blok Nissanovog motora kvalitetniji, ako su klipovi, ventili kvalitetniji, otporniji nego kod motora bez turbine, moguće je da će se moje sumnje pokazati kao prevelike, i kao neosnovane.

VW je takođe imao problem sa 1.2 TSI motorima, lomila se turbina, ali posle godinu dana proizvodnje su to rešili, da bi je danas znatno unapredili.

Za vašu informaciju, gotovo svi kupci, čitaoci, koji su me kontaktirali u vezi sa kupovinom Nissana Qashqai, planiraju da menjaju taj automobil kroz 3 ili 4, godine, maksimalno za 5 godina. Prelaze u proseku 15 000 km, pa računam da taj Nissanov turbo benzinac jeste za preporuku, i da će moći da izdrži sigurno tih 75 000 km. Jako je malo vremena taj motor na tržištu, i tek će se pokazati.

Renaultov motor 1.5 DCI je recimo prošle godine znatno unapređen, osetim u test vožnji da radi još tiše, i uglađenije. U tom motoru je recimo Nissanova elektronika, Nissanov kompjuter. Svi Nissanovi motori, odnosno motori koji se ugrađuju u Nissanove automobile imaju lanac, za razliku od motora koji se ugrađuje u Renault.

I na kraju gospodine, da li ste vi kupac Nissana Qashqai 1.2 DIG-T? Ili mi možda samo šaljete ovaj komentar, pitanje, da bih vas uverio da sam i dalje objektivan novinar?

Ja razumem vašu želju da izbegnete plaćanje odgovora, kao i nekih drugih čitalaca, svako ima prava da me plati za moje znanje, ili da čita besplatno, makar polovinu odgovora (kompletan odgovor ne objavljujem preko godinu dana). Kod SAT Plusa, na njihovom sajtu se sve plaća, i ja to podržavam. SAT Plus troši mnogo znanja i energije da to sve napravi, i onda to treba i da se plati. Ja kad uđem u mesaru, meser mi naplaćuje meso, iako uživa i mojim tekstovima (po njegovim tvrdnjama), i pri tome ne želi da plati za moje odgovore.

Zašto vam ovo sve pišem?

Pa pišem vam zato, što moj odgovor od pre 2 godine, gde sam uporedio tri modela, automobila, danas može biti drugačiji, delimično, malo, ili puno, a sve zavisi kako su se ti automobili pokazali u eksploataciji za te dve godine.

I na kraju uvaženi gospodine Mario, ja se maksimalno trudim da narodu u Srbiji, i regionu pomognem da za svoj novac kupi što je moguće bezbedniji i bolji automobil. Vi morate oceniti moj rad, a ne ja, kao i svi vi dragi čitaoci. Hvala vam što ste napisali ovaj komentar, pitanje, jer sigurno su se i drugi vozači, zaljubljenici u automobile pitali, kako 2013.godine dam jednu ocenu za motor, a onda je 2015.god popravim, ili “pokvarim”, ali te ocene korigujem na osnovu novih podataka, i u odnosu na to gde je taj agregat u odnosu na konkurenciju.

Na primer, ne znam da li pratite Formulu 1? Ferrari je ove godine imao malo prostora da unapredi svoj motor, ali je neku minimalnu reviziju sproveo. To je u suštini 98% isti motor kao prošle godine, ali prošle godine bi taj motor ocenio sa ocenom 7+, a ove godine sa ocenom 9 -. Dakle, ocene se menja, kako se okolnosti menjaju, ali i realne performanse motora.

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Najbolji akumulatori – Exide – BG sajam 2015

 

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

3 komentara na Zašto menjate ocene o motorima?

 1. Mario says:

  Gospodine Todorović,

  Iako se možda na prvu to ne čini, ja vas lično veoma simpatiziram. Ne toliko zbog vaših tekstova i pomalao smušenog sajta, već zbog poslovne ideje i truda kojeg ulažete da ponudite nešto novo. Vi nudite svoje mišljenje po prihvatljivoj ceni pa ko voli nek izvoli. Već time šta niste na državnoj kuburi u ovim vremenima kod mene uživate veliki respekt. Na lestvici pozitivnosti do 100, vi ste mi samim time već na 80.

  Ako vas negde kritikujem to je zato da vas potaknem da budete bolji. Primerice, ako nije točan raniji tekst o 1.2DIG-T motoru, pa uklonite ga ili ga doterajte.

  Nemojte mnogo da se hvalite da ste najobjektivniji i najbolji autonovinar u državi jer to je jednako smešno kao da Dacia odgovorno tvrdi da su oni najbolja auto firma. Nebitno je kakav ste i kakvim se smatrate, bitno je da li vas ljudi traže i da li hoće da plate. Nemojte od toga da radite filozofiju ili da sebe pretvarate u Narcisa. Vaše ime je brend i ne treba da ga vi preteranom samohvalom okaljavate.

  Mario

 2. Sve se slažem sa vama uvaženi g.Mario

  HVALA VAM JOŠ JEDNOM NA KOMENTARU I SAVETIMA!

  Na sajtu je ovo inače ubedljivo najčitaniji tekst u poslenjih 48h

  Nisam razmišljao o uklanjaju teksta zaista. Jer u tom tekstu, je komentar gospodina koji je veoma zadovoljan mojim odgvorom.

  Zaista preterujem u insistiranju da pišem najobjektivnije. Sramota je da sam u celoj Srbiji imao podršku samo od nekoliko vinara, zbog krađa mojih rubrika. Vrele Gume i g.Miodrag Piroški, vlasnik i urednik je odmah stao u odbranu mog autorskog dela, naravno i NUNS, ali ne i druge redakcije. Sada je sajt Superauto.rs ugašen, a nakon sudske odluke će morati da mi plati odštetu za krađu, za uvrede, pa ću budite uvereni uložiti dosta novca u unapređenje ovog sajt,a koji vidim da redovno čitate.

  Sasvim je jasno ko piše objektivno, a ko ne. Trenutno je sajt http://www.Najboljiauto.com jedan od posećenijih automilskih portala, i ima posećenost gotov kao sajtovi koji postoje jednu deceniju, i hvala svima vama na tome, što me čitate, i podržavate, zbog vas pišem.

  Lep vikend vam želim, i svima unapred hvala na dobrim savetima i sugestijama, jer vi ste ti koji ocenjuju moj rad, i znanje, a ne ja.

 3. Dušan Prica says:

  gospodine Mario,

  U potpunosti podržavam vaš komentar, a natučito poslednji pasus.

  Dušan.

Ostavite komentar