Novi harač vozačima: Za stara kola veći porez

Novi harač vozačima uskoro stiže, jer za stara kola predviđen je veći porez kod naših komšija. Za sada nije predviđen takozvani zeleni porez, ali budući da električni automobili postaju zanimljivi kupcima, država će i na njih misliti.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Da li je Polo najbolji izbor?

Subaru ili Toyota?

Hrvatska Vlada je prošle nedelje u saborsku proceduru uputila izmene Zakona o lokalnim porezima kojima odlaže početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu poreske reforme bio predviđen za početak iduće godine.

Prosečna starost automobila u Srbiji je preko 17 godina, u Hrvatskoj je 12,5 godina, pa komšije Hrvati planiraju da uvedu porez i za starije automobile, do sada ga plaćaju samo oni koji poseduju vozila mlađa od 10 godina.

Uvodi se i promena vezana uz porez na putnička motorna vozila. Taj, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici automobila jednom godišnje za vreme registracije vozila i overe produženja saobraćajne dozvole, a isti se utvrđuje u zavisnosti od starosti vozila i snage motora.

Za automobile porez na putnička motorna vozila plaća se samo na one do 10 godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Zbog toga se, s ciljem oporezivanja svih prevoznih sredstava, izjednačava kriterijum godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza, pa se porez utvrđuje i naplaćuje za sva putnička motorna vozila do 10 godina starosti. Pošto u Srbiji stalno izmišljaju nove namete, velika je verovatnoća da će naša Vlada “pozajmiti” ovaj recept. U Nemačkoj olakšice imaju vlasnici najnovijih automobila, jer što imate stariji auto, više zagađujete, što više zagađujete plaćate veći porez. Da li će tako biti u Srbiji, i kada, ostaje nam da vidimo….

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića