Nova Corolla 1.6 – Vaši utisci?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, kakvi su vaši utisci o Toyoti Corolli? Mislim na Corollu sa 1.6 motorom. Da li je to dovoljno snažna mašina za ovu limuzinu? Koliko realno kvalitetan ovaj auto? Zašto je Mazda 3 toliko skuplja? Šta biste vi kupili? Unapred hvala. Vladimir Mitrović.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Odgovara Aleksandar Todorović:  Poštovani g.Mitroviću, Toyota Corolla je osetno jeftinija od Mazde jer se uvozi u Srbiju bez carine. Na Mazdu 3 se kao i na sve ostale Mazde plaća carina od 12,5% jer se uvozi iz Japana, pa se onda na taj iznos obračunava PDV od 20%. To znači da je Mazda 3 opterećena sa dodatnih 15%, i ne može da bude jeftina kao Corolla. Nemojte očajavati, Toyota je jednako kvaliteta, a ima i daleko bolju servisnu mrežu, ima dilere koji su mnogo iskusnije, recimo Dipem je tek pre par godina počeo da radi Mazdu, Profil je bankrotirao. Jer servis, i kvalitet servisa je jednak važan kao i kvalitet automobila. Toyota Centar ima vrhunski servis, i zato se Toyote koje se tamo održavaju kvare manje od Mercedesa, na primer.

Motor ispod haube od 1,6 litara je po ukusu domaćih kupaca. Iako je Corolla po performansama, voznoj dinamici i tehnici malo iznad proseka u klasi kojoj pripada, ima nešto što konkurencija ne može da dosegne, a to je pouzdanost, koja je i dalje vrhunska, uprkos političkim igrama američke Vlade da stavi Toyotu na zid srama objavljivanjem podataka o velikom povlačenju vozila (da, opet). Vlasnici Toyota širom sveta ostali su verni ovom brendu koji, uprkos ekonomskoj krizi, napreduje svuda u svetu.

Tačno 132 KS na 6.400 o./min., identično kao kod Aurisa

Motor nema sportski zvuk. Valvematic je uglađeni hi-tech agregat koji tiho radi i lepo prima gas. Razvoj snage je linearan i vrti se bez otpora i preko 6.500 o./min. Toyota za ovu mašinu daje garanciju od pet godina, bez ograničenja kilometraže. Sumnjate li i dalje u kvalitet? Iako Auris nije sinonim za sportske automobile, niti to pokušava da bude, jako brzo dohvati 200 km/h (5 km/h je brži od npr. c’eed-a 1.6 GDI). Maksimalni obrtni moment kod Toyotinog motora dostupan je već na 4.400 o./min. (kod Kije, kako merenja pokazuju, tek na 5.000 o./min.). Ubrzanja su u proseku vrlo dobra, a za bolja međuubrzanja morate biti veoma vredni sa inače solidno preciznom ručicom menjača. U svakom slučaju, ispod haube imate sasvim dovoljno snage i na svako odredište ćete stizati brže nego što ste planirali, jer osećaj brzine je takav da stalno morate motriti na brzinomer kako ne biste prekoračili brzine koje se tolerišu na autoputevima. Potrošnja od 7,8 litara na kraju vrlo napornog testa je sasvim zadovoljavajuća, dok sa umerenijom nogom na gasu, ali daleko od spore i letargične vožnje, Corolla 1.6 troši 7,0 litara goriva u proseku. Ovo je, zapravo, potrošnja slabije verzije od 1.3 litara i 100 KS, što je sasvim pristojna motorizacija. Ako godišnje prelazite manje od 20.000 km, ne razmišljajte o kupovini dizela 1.4 D-4D.

Statistika je još nemilosrdnija (prema konkurenciji) i tvrdi da se Toyotini automobili najmanje kvare. Korejski automobili se nude po jedva nešto nižim cenama, ali imaju i slabije pakete opreme i daleko niži nivo kvaliteta.

Kada sve sabere i oduzme, Corolla je broj jedan u limuzinskom C segmentu – pod uslovom da eliminišemo sjajnu Jettu, koja košta malo više od 21.000 €. Ni kupovinom “nemca” nećete nikako pogrešiti, osim ako vam nije važnije da kupite automobil koji se najmanje kvari i nudi najbolji kvalitet – novu Corollu, ali tada će vam ostati u džepu skoro 8.000 €, koliko je Corolla 1.3 jeftinija od Jette 1.4 TSI. Dakle, sve je pitanje prioriteta.

OVO JE SAMO UVOD, KOMPLETAN ODOVOR JE POSLAT SAMO G.KANIĆU DIREKTNO NA MEJL.

G.Todoroviću proverite mi Mazdu 3 i Hondu Civic iz oglasa

Kakav je ovaj Avensis iz oglasa? Kojoj klasi pripada Mazda 3?

POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, REŠIĆU SVE VAŠE DILEME (KLIKNITE OVDE).

TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

najbolji-_auto_logo_670-