Nisam znao da vi nalazite automobile g.Todoroviću

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Zovem se Lazarević Predrag, iz Kragujevca sam i obraćavam Vam se za pomoć oko kupovine polovnog automobila. Pre par godina sam kupio svoj prvi automobil (Renault Scenic 2 1.9 DCI) i napravio veliku grešku jer tada nisam znao da postoji neko kao Vi ko je toliko stručan u ovoj oblasti i želi da pomogne nekome ko se ne razume u automobile uopšte, a i u trenutku kupovine automobila nije poznavao ni najmanje kakva je takoreći scena polovnih automobila na autoplacevima u Srbiji. Za ovih tri godine koliko vozim Reno-a više puta me je ostavio na putu, nakon kupovine sam u njega i dosta uložio u razne popravke koje su bile i jeftine i skupe tako da se sada ne usuđujem da auto vozim na duži put (odmor na primer), iako imam informacije od svog servisera (ovlašćenog za Reno) da je on sada u dobrom stanju nakon toliko popravki i uloženog novca. Ovakva situacija sa automobilom je mogla da prođe dok smo bili samo supruga i ja samo pa kad auto zakuca u Čačku mi ga ostavimo na popravci a snađemo se za povratak automobilom koji mi pozajmi tast.

Nebezbedni automobili: Tipo, Duster, Peugeot 301

Međutim od kada imamo bebu (već osam meseci), rešili smo da kupimo drugi automobil koji će pre svega da bude bezbedan, jer je to ono što najviše želim od automobila za suprugu, bebu i sebe. Mi smo porodični ljudi koji automobilom prelaze do 10.000 km godišnje, ne jurcamo po putevima, poštujemo pravila i uživamo u vožnji. Za ove tri godne Renoom sam prešao oko 20 i nešto hiljada (tu naravno ne postoji kilometraža koju bismo napravili odlaskom na odmor, a za koji se ne usuđujemo sa sadašnjim automobilom), tako da sa kupovinom novog automobila ta kilometraža će biti možda više od 10.000 kilometara, ali ne više od 15.000 jer nam poslovi i obaveze ne dozvoljavaju previše dugih putovanja. Automobil uglavnom koristimo na relaciji Kragujevac-Čačak i ostatak po gradu. Pored bezbednosti želimo da kupimo automobil u koji ne bismo bar naredne tri godine, morali da ulažemo u neke veće popravke (kao na primer turbina, pupma za ulje, leteći i ležeći ležajevi, crevo za turbinu, EGR ventil u slučaju Reno-a). U redu su troškovi potrošne robe kao što su kočione pločice na primer, sitna elektronika jer sam svestan da je polovan auto već korišćen. Od kada sam saznao za Vas i Vaše tekstove potrudio sam se da pročitam što više Vaših mišljenja o Toyoti Aurisu i Yarisu, koji nas najviše interesuju.

Uzgred, primite moje pohvale za Vaše tekstove iz kojih sam zaista dosta toga saznao i naučio. Kako je budžet za kupovinu polovnog automobila 9.000 EUR-a (jedan deo bi bio na kredit), a želimo da kupimo Auris-a naše pitanje je da li je moguće pronaći polovan Auris za taj novac koji je u stanju da ispuni naše kriterijume da nemamo velike popravke nekoliko godina. Bitna informacija je da mi planiramo kupovinu do kraja godine, eventualno proleće naredne godine (znači pre narednog leta kada želimo da odemo na odmor drugim bezbednim i pouzdanim automobilom) ukoliko je eventualno potrebno prikupiti još novca. Takođe interesuje me da li je za vozače poput nas bolje da kupe nov ili polovan automobil, da li je bolji benzinac ili dizelaš? Auris gledamo prvenstveno zbog veličine automobila, a najviše gepeka gde trebamo da smestimo malo veća kolica. Sa druge strane interesuje nas i Yaris za koga, iako manjeg, smatramo da može da nam posluži u ovom trenutku dok imamo jedno dete i dok to ne iziskuje previše mesta (jedno auto sedište), u budućnosti kada budemo, hvala Bogu, imali više dece kroz 6-7 godina razmišljaćemo o kupovini drugog većeg automobila. Takoće možda manjak mesta u Yarisu može da se nadomesti galerijom?

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nov ili polovan?

Koliko košta da mi pogledate auto?

Kad 7 majstora ne može da reši problem

Grčka/Hrvatska: Potrebna dokumenta

Lažni presretači haraju Srbijom

Ako možete da nam date svoje mišljenje i o tome da li bi Yaris bio dobar izbor (interesuje nas jer je jefitniji od Aurisa). Kratak rezime (oprostite ako sam bio predugačak) je: – planiramo kupovinu polovnog auta (bezbednog prvenstveno) do kraja godine ili eventualno proleća naredne godine, – interesuju nas primarno Toyota Auris i Yaris (više Auris) – da li postoji polovni Auris koji će biti pouzdan nekoliko godina za 9.000 EUR-a, – da li je za nas, s obzirom na 10-ak hiljada godišnje, bolji nov ili polovan auto (nov bi podrazumevao kupovinu naredne godine), – da li je bolji benzinac ili dizel? Takođe možda i najbitnija stvar na kraju je da bih kada dođe vreme za kupovinu, želeo Vas da angažujem jer sam nisam stručan da procenim kvalitet auta, ne želim da ponovim grešku od pre nekoliko godina, a ni ne poznajem nijedan servis Toyote niti bilo koga gde mogu da proverim pouzdanost Toyotinih vozila. Srdačan pozdav iz Kragujevca, Predrag Lazarević

 

 • Ime i prezime: Predrag Lazarević
 • Mejl adresa: lazare####@gmail.com
 • Telefon: 060/60#####
 • Kada planirate kupovinu?: Do kraja godine, ili naredne godine na proleće
 • Kakav auto kupujete?: polovan
 • Koliko novca želite da potrošite?: 9.000,00 EUR
 • Šta trenutno vozite?: Renault Scenic 2 1.9 DCI
 • Između kojih se automobila dvoumite?: Toyota Auris, Toyota Yaris
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Na internetu.
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : 10.000 km
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Lazareviću hvala vam na zanimljivim pitanjima i poverenju. Preko 16 godina pišem savete, odgovaram čitaocima na pitanje, a ukoliko ne mogu nikako da pronađu majstora koji će im pomoći u izboru polovnih automobila, onda im ja izađem u susret, obezbedim svoje majstore, pa pregledam zajednom sa njima one polovnjake koje realno za svoj novac možete da priuštite.

Čestitam vam na bebi, to je nešto najdivnije što može da vam se desi, i lepo je što razmišljate kao odgovorni otac, Potrebno je da se rešite tog problematičnog automobila. Koji mogu i ja da vam prodam, ukoliko to želite, al po realnoj ceni, a ne po ceni koju sve verovatno vi zamislili.

Mnogo bi više voleo da angažujete samo svoje majstore, koji će vam pomoći u kupovini automobila. Zašto? Zato što je vrlo nezahvalno da vam ja tražim automobil. Ja ne mogu da vam nađem polovan auto koji je kao nov. Ali mogu da vam nađem mnogo bolji auto nego što biste sami našli, i mogu da vam obezbedim servisiranje u nekom od servisa  u koje ja imam poverenje. Od vas, a ne od mene, zavisi kako će vas taj auto služiti! 

Ja ne mogu da vam nađem polovan auto koji je kao nov. Ne mogu da vam nađem ono što nije realno, a nije realno ono što tvrde preprodavci i mnogo dileri da je auto bez ulaganja! Kako može da bude auto bez ulaganja koji ima 250 000 km, kad mu je preko 50% delova uskoro za zamenu? Automobil nije stan ili kuća, u koje isto treba ulagati, održavati, auto je lim na četiri točka, sa mnogo delova i sklopova, koji se kretenjem,  kočenjem habaju, dakle troše, i potrebno je redovno menjati potrošnje delove.

Da bi vas automobil dobro služio, nije ga potrebn popravljati samo kada stane, nego je potrebno pre dužeg putovanja otići u servis proveriti motor, trap, kočnice, upravljački mehanizam i sve ostalo. Nije dovoljno ići na servis jednom godišnje ako imate automobi stariji od 5 godina. Potrebno je ići pre polaska na duži put, ali i pre početka zime, i uvek kada čujete neki nepravilan zvuk iz motora, menjača, donjeg postroja. Naravno da morate redovno kontrolisati nivo ulja u karteru, pritisak u pneumaticima. Potrebno je da imate neko minimalno znanje, ili ako ga nemate da se potrudite da naučite ono osnovno. Morate imati i pouzdan servis, koji će vam menjati samo one delove koji su za zamenu.

U našim servisima po Srbiji oni bi da vam menjaju sve živo, jer su to manje više sve monteri, a ne majstori! Odvrnu ispravan deo, stave vam kineski deo koji će vam trajati četiri puta manje, i onda vam još izmu pare. Da li vam se to isplati?

Toyota nema ni jedan ozbiljan i kvalitetan servis u Srbiji. Toyota Srbija radi neozbiljn i neprofesinalno, zato im je tržišni udeo sve manji i manji. Najbolja preporuka za Toyotu u Evropi je način rada njihove servisne mreže. Statistički, Toyota je pobedila druge zbog odličnih servisa, a ne toliko zbog bolje kvaliteta. Danas se samo RAV4 izrađuje u Japanu, i to je Made in Japan auto. Yaris je francuski automobil, pa kad je već tako, ja vam preporučjem udobniji Citroen C3 ili Renault Clio IV. Naravno samo uslovno! Vama ne preporučujem ove automobile zbog male mase, i jer su to mali automobili B segmenta, koji NE NUDE DOVOLJNO BEZBEDNOSTI! Naravno prošli su bolje na kreš testu od FIAT-a Tipo koji je dobio samo 3 zvezdice, ali Tipo ima veću masu, i dobio je 3 zvezdice za C segment, dok ovi mali automobili pripadaju B segmentu.

Ja želim da vam preporučim neki daleko bezbedniji automobil od Yarisa, pa i Aurisa, jer život vaše porodice nema cenu!

Bojim se da me nećete poslušati, i da ćete kupiti auto koji vam se po dizajnu dopada, jer roditelji u Srbiji su krajnje neodgovornu, eto imate primer  sa vakcinacijom, gde je država napravila propust, što nije takvim roditeljima oduzimali decu, jer niko nema prava da širi zarazu, i da svoje dete pošalje u smrt!

Tako je i sa izborom automobila, država dozvoljava da se prodaju novi nebezbedni novi automobili!

Ne možete voziti tenk,  niti Mercedes S klase, to je razumljivo, ali možete voziti bar tri puta bezbedniji automobil od navedenih, a ja ću vam predloge poslati na mejl, sa analizama, a čućemo se sutra i telefonom, da vam pojasnim, sve ono što vas zbunjuje.

Podvlačim, da nemam nameru da utičem vaš izbor automobila! Na meni je da vam pružim informacije, a vi činite šta vam je volja, kao što 99% Srba čini, mi smo “najmudrija nacija”, “najinformisanija” imamo najbolji Premijerku u Evropi, i najsposobnijeg predsednika. Kad Srbin nešto odabere to je ono najbolje! Morate da se složite samnom, zar e?

Mada Vlada Srbije je bila na dobrom putu da nešto uradi kako treba, ali to nisu uradili, samo da bi duže ostali na vlasti! Mislim na tehnički pregled, odnosno na ideju da se uvede dva puta godišnje. To bi unapredilo bezbednost, i to znatno! Jer udese ne prave samo tatini sinovi u kolima od 50 000 e, nego prave i tate udese u kolima od 500 evra. Zašto sad neko vozi auto od 500 e, 2018.godine, e to je upravo pitanje za sposobnog predsednika Vučića, on ima odgovore na sva pitanja, i on je preporodio Srbiju, u tako velikoj meri, da uskoro možemo očekivati bejbi bum. Ali nije održao obećanje da će sve bebe rođene ovde godine dobiti 100 000 din, već se to odnosi samo na bebe rođene posle 1.jula. Kako je moguće da g.Vučić nije održao svoju reč?

Kako sad to politika na mom portalu? Pa političari određuju kakve ćemo tehničke preglede imati, a ti pregledi se itekako tiči i mene i vas, a tiču nas se i naša deca zar ne?

Lako je kritikovati naravno, teško je pronaći rešenja, nije lako narodu objasniti da greši, da treba da se menja, da više radi, i da razmišlja drugačije. To čak ne može ni Vučić! Moram da budem iskren do kraja……takav sam……..

I da, dragi moji čitaoci, pokušajte da nađet majstora koji će vam pomoći u traženju automobila, jer je meni veoma nezahvlano da vam tražim polovan auto, jer ja NE mogu da vam nađem polovan auto, koji je kao NOV, to prosto nije moguće, i ja nisam trgovac, da vas lažem i mažem. Ako želite polovan auto bez ulaganja (koji NE postoji) idite kod trgovca koji ume i može da vas ubedi da tako nešto postoji!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nov ili polovan?

Koliko košta da mi pogledate auto?

Kad 7 majstora ne može da reši problem

Grčka/Hrvatska: Potrebna dokumenta

Lažni presretači haraju Srbijom

 

Nebezbedni automobili: Tipo, Duster, Peugeot 301