Nikola Stanojčić: preporučite mi auto za 2.400 evra

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, po preporuci sam došao na vas sajt, pa hajde da pitam i ja za vaše misljenje. Zanima me auto, naravno polovan, do nekih 2.400 evra, benzin plin varijanta, mada ne mora odmah plin, ugradjivao bih kasnije po mogucstvu. Izbor je otprilike Stilo, Fokus, Pezo 306, Fabia, Marea….Odnos održavanja i kvaliteta auta itd…Hvala vam unapred. Nikola Stanojčić.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pronalazim za vas polovnjake sa pravom kilometražom!

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Stanojčiću, hvala na pitanjima, i hvala na poverenju. Zaista ne znam, na kojim ste to sajtovima još pored sajta Superauto.rs, mogli da pročitate odgovore na pitanja čitalaca? Napišite mi da i ja znam. Ako ste informacije tražili po forumima, bojim se da ćete dobiti nedovoljno stručne savete, i mišljenja onih koji nisu ni testirali pomenute automobile.

Kod tako starih automobila, dakle onih koji imaju više od 10 godina, mnogo je važnije kako su i gde održavani, i ko im je bio vlasnik (firma, fizičko lice, da li je u pitanju prvi, ili četvrti vlasnik, i slično), a malo manje, koji ćete model od navedenih odabrati. Što se ugradnja gasa tiče, ja sam oduvek znao da je to iznuđeno rešenje, jer narod nema para, a hoće da se vozi, i da ima automobil. Sad 90% automobila, ima ugrađen gas, i bar 4/5 tih automobil stoje svaki dan na istom mestu, odnosno vlasnici ih voze jednom mesečno. Osim toga, čim sam uzeo da malo studioznije istražujem probleme sa ugrađenim gasom, shvatio sam da ne postoji ovlaščeni servis u Srbiji koji nema grdne probleme sa vozilima na TNG. Naravno, na forumima imate navodno, brojne vlasnike koji su prezadovoljni svojim sekvent sistemom. Gospodo, morate da shvatite, gas je za grejanje, a ne za automobile. Cela Evropa se greje na gas, a mi na struju. Cele Evropa se vozi na benzin/dizel, a mi na gas (TNG). Škoda Fabija je mnogo manji automobil od pobrojanih, nudi manje mesta za putnike, ali je uprsko tome prilično skupa. Škode su kod nas precenjene, i moj vam je savet, pošto verovatno nemate mnogo novca, a pogotovo ga nemate za bacanje, da kupite auto koji je u najboljem stanju. Peugeot 307 može da konkuriše Stilu ili Focusu, ali to ne može i model 306, koji je dosta zasareo, i nije konkurentan. 

Fiat Marea takođe nije u cvetu mladosti, ali su delovi za nju prilično jeftine, i celokupno održavanje ovog modela, pa i Stila, nije skupo, zato je izbor Fiata racionalna kupovina, iako po voznim karakteristikama oba modela zaostaju čak i za Peugeotom 307. Najbolji automobil od pobrojanih je Ford Focus, ali odaberite ona snažniji benzinac od 1,6 litara (motor od 1,4 litara je nedovoljno elastičan). Dobar deo automobila sa benzinskim motorima, koji su stariji od 10 godina ima ugrađene gasne uređaje. Vlasnici se često žale na nepravilan rad motora na takvim konvertovanim automobilima – na zapušavanje dizni, na primer.

Ugradnju gasa ne preporučujem ni u jedan automobil. Problemi čak i sa sekvent sistemima najnovije generacije javljaju se već nakon 20.000 ili 30.000 pređenih kilometara. Problem može delimično da se otkloni čišćenjem dizni, ali time se samo odlaže neminovna zamena benzinske pumpe, injektora, koji rade samo kod startovanja motora, jer čim se postigne optimalna temperatura, sekvent sistem preuzima snabdevanje motora gorivom, tačnije tečnim naftnim gasom. Kada agregat radi na plin, tada dizne nemaju nikakvu funkciju, a u komori (komorni prostor na glavi) se kao posledica sagorevanja garež lepi na veoma osetljive i sofisticirane dizne.

Stradaju sicevi ventila. Izduvni ventili su preopterećeni mnogo većim temperaturama izgaranja gasa – za više od 30%, pa nije čudo što se brzo oštete.

Pronalazim za vas polovnjake sa pravom kilometražom!

 

REŠITE VAŠE DILEME, KUPITE AUTOMOBIL KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVORA, POŠALJITE VAŠE PITANJE OVDE (KLIKNI).

Želim da kupim Fiat sa JTD motorom

Rover 75 ili Opel Vectra?

Lacetti ili Meriva?

Kupujem Toyotu Avensis: koji motor da odaberem?

Da li je dobra ova Corsa bez klime a sa plinom?

vodic-za-kupovinu-automobila

Konkretna pitanja: u kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Šta je po Vama pametnija kupovina: Passat ili Mercedes B klase?

Ognjen Panić: šta da kupim Doblo ili Sedici?

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Koji auto odabrati sa automatskim menjačem?

najbolji-_auto_logo_670-