Neprimetan tihi dizel Opel motor: Novi 1.6 CDTI troši 3.9 l

Proglašen najpouzdanijim nemačkim kompaktom od strane časopisa Auto motor und sport (decembar 2013.), Opel Astra sada nudi vrhunski multimedijalni sistem sa IntelliLink sistemom. Njegova ultramoderna tehologija motora je jednako napredna.

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

Novina u ponudi dizel motora za Astra hečbek, nočbek i Sports Tourer modele je sasvim novi 1.6 CDTI motor sa 100 kW/136 ks, koji se sad nalazi u ponudi. Različiti nivoi učinka aluminijumskog turbo motora najnovije generacije će postepeno zameniti motore sa 1,7 litara zapremine, uvodeći novo doba u Opelov portfolio dizel motora.

Opelov izuzetno efikasan tihi dizel motor je prvi motor u portfoliju Astra modela koji je potpuno u skladu sa budućim Euro 6 standardima emisije, što ga čini najčistijim dizel Opelom koji je ikad napravljen. Motor je najbolji u klasi kada je u pitanju generisanje buke i vibracije, zahvaljujući optimizovanom dizajnu komponenti, posebno efikasnom procesu sagorevanja sa višestrukim ubrizgavanjem i dodatnom akustičnom zaštitom. Rezultat je apsolutno ubedljiv. Opelov novi 1.6 CDTI je najtiši dizel u svojoj klasi, i zaradio je naziv „Whisper“ (najtiši) dizel. U kombinaciji sa VTG turbo punjačem (turbo punjač sa promenljivom geometrijom) koja omogućava moćnu reakciju, ove stavke predstavljaju osnovne tehničke elemente ovog motora.

Motor dostiže moćnih 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta – 7 odsto više od njegovog prethodnika sa 1.7l zapremine i 130 ks. U isto vreme, potrošnja goriva i emisija CO2 su smanjeni. Ovde potrošnja iznosi primernih 3,9 litara dizela na 100 km pri kombinovanom ciklusu – NEDC test i emituje samo 104 g/km CO2 – ovo predstavlja pad od 8% u poređenju sa 1,7-litarskim motorom. Stoga nije iznenađujuće što je Astra 1.6 CDTI u Nemačkoj dobila A+ ocenu energetske efikasnosti. Sa ovim dolazi i vrhunski učinak i izvanredan obrtni momenat pri nižim brzinama: ova turbo jedinica ubrzava Astru od nula do 100 km/h za 10,3 sekunde (nočbek: 10,1 sekundi); od 80 do 120 km/h u petoj brzini ubrzava za samo 9,2 sekundi (nočbek: 9,1 sekunda, Sports Tourer: 9,9 sekundi). Maksimalna brzina je 200 km/h, a nočbek model čak dostiže brzinu od 205 km/h.

Astra Aleksandar Todorovic OOYYOSamo 97 g/km CO2: Premijera za Astra 1.6 CDTI model sa 81 kW/110 ks u Ženevi

Novi 1.6 CDTI motor je još čistiji: Verzija najnovije generacije turbo dizel motora od 81 kW/110 ks će se prvi put pojaviti u Ženevi. Sa njom, Astra hečbek, nočbek i Sports Tourer modeli će stegnuti kaiš kad je ušteda goriva u pitanju. Ovaj model donosi i primeran low-end obrtni momenat sa maksimalno 300 Nm (7 odsto više nego kod njegovog 1,7-litarskog prethodnika sa istim brojem konjskih snaga), smanjuje potrošnju goriva pri kombinovanom ciklusu na 3,7 litara dizena na 100 km – i emisiju CO2 na ispod 100 grama: najprodavaniji model u kompakt klasi emituje samo 97 g/km.

Uz sve ove prednosti, verzija ovog ultra modernog tihog dizel motora od 110 ks koja će uskoro biti dostupna ni u kom pogledu nije bezvoljan ekonomičan motor. Njegov ekološki karakter, prefinjenost rada motora i nizak stepen buke dolaze sa značajnim razvojem snage. Sa novom generacijom turbo dizel motora, Astra hečbek, nočbek i Sports Tourer modeli ubrzavaju od nula do 100 km/h za 12,0 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 186 km /h.

Savršeno pristaje: Unapređen šestostepeni ručni sistem prenosa povećava udobnost i efikasnost 

Novi 1.6 CDTI motor u Astra modelima dolazi uparen sa dodatno razvijenim  i unapređenim šestostepenim ručnim sistemom prenosa. Ovo garantuje najveću moguću udobnost prilikom menjanja brzina, jer je Opel uložio preko 50 miliona evra u optimizaciju petostepenog i šestostepenog sistema prenosa. Mnoštvo unapređenja na komponentama sistema prenosa i mehanizmima za menjanje brzija, kao i u pogledu integrisanja ovog sistema u vozilo, primetno su poboljšali udobnost. Menjanje brzina zahteva minimalan napor uz menjače niskog trenja, tako da je u Astra 1.6 CDTI modelu menjanje brzina brže, preciznije i pre svega je apsolutno nesmetano.

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima