Ne mogu da odlučim: Ibiza 1.4 Vs Polo 1.4?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, Imam dilemu Kupujem novi automobil a imam 25 godina a dvoumim se izmedju seata ibize i vw polo 1.4 motor. E sada pošto sam išao u salon nudili su mi automobil sa dizel motorom. Cijena jeste malo viša od benzinca. Koji da uzmem i naravno motor trenutno gledam automobile do 10.000 a i može do 12.000 €. Sestra mi je trgovala vw UP i zadovoljana je sa njim. Ne žurite sa odgovoro jer planiram da uzmem automobil krajem meseca. Pozdrav i hvala i jedva sam vas našao. Znam da sajt odavno postoji ali nisam neko vreme ulazio. Maksim Korać.

 

Kupujem polovan automobil: uporedite mi razne modele za 6.000 evra

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Odgovor Aleksandar Todorović: Gospodine Korać, verovatno vam nude trocilindričnim 1.4 TDI agregat, ona ima veći obrtni moment od benzinca 1.4, ali ima i neprijatne vibracije, te istoriju koja tvrdi da ovaj motor ne spada u grupu najpouzdanijih agregata.

Ibiza i JA DSCN0551Što se izbora motora tiče, VW-ov atmosferski benzinac od 1.4 litara, koji se nalazi I u Ibizi je jako pouzdan, proveren i dovoljna motor za Polo i Ibizu, ukoliko možete da se zadovoljite prosečnim performansama. Snažniji, moderniji agregat sa turbo punjaćem 1.2 TSI od recimo 105 KS u Ibizi, vam daje jako puno rezerve obrtnog momenta i snage, što je vama kao nedovoljno iskusnom vozaču itekako potrebno, jer danas je svaki deseti vozač za volanom pod uticajem alkohola (jednog, dva, tri ili više piva), a bar svako drugo je dobio dozvolu preko veze, što znači da nije savladao ni minimalnu tehniku vožnju, koju ipak morate da usvojite ako želite da se uključite u saobraćaj.

Foto: Branka Todorović

VW Polo je mirniji, udobniji, racionalniji izbor, sa boljim zvučnom izolacijom. Polo ćete kasnije lakše prodati, i VW ipak bolje drži cenu. Sa druge strane za volanom Ibize čete mnogo više uživati, vožnja Seata je kao “tango”, vatrena, strastvena, osećate volan, osećate pedalu kočnice, osećate svaku krivinu na pravi način.

 Seat Ibiza 1.2 TSI vam je kao “fenomenalan seks sa devojkom” koja ume i može sve. Ja mislim da sam bio sasvim jasan, ako treba još evo: imate tek 25 godina, ali u životu netreba propustiti ni jedan jedini dan, a kamoli godinu, zato dišite i vozite punim plućima, uživajte u svakom ubrzanju, u svakoj krivini, pri svakom kočenju. Samo se jednom živi, i samo ste jednom mladi. Kad ostarite, a to će biti mnogo, mnogo brže nego što vi mislite, imaćete vremena da vozite Polo, koji je prosto sjajan automobil, ali on jednostavno nije za vas. Kupite Seat Ibizu 1.2 TSI, a zahvaljivaćete mi se posle, koliko vam volja. Svako dobro vam želim, i pozdravite prodavca automobila, i naravno pitajte ga jesam li vas dobro savetovao?

Znajte da 1.4 TDI motor troši bar jedan litar goriva u proseku od 1.2 TSI agregata, ali nas život troši, pa nemojte cicijašiti, nego odaberite ozbiljan motor, za ozbiljno uživanje u vožnji. Život je previše kratak da biste vozili pogrešne automobile cenjeni moj mladi gospodine Korać. I da umalo da zaboravim, javite da li se vašoj devojci dopada Ibiza, kad je kupite svakako.

Najgori auto: Suzuki Swift osvojio nula zvezdica na kreš testu

Izbor pneumatika kod Astre i potrošnja ulja na TSI motorima

Kupujem polovan automobil: uporedite mi razne modele za 6.000 evra

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Novi Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.8 i-VTEC Tourer

 

Ostavite komentar