Najpouzdaniji mali auto

Da li vas zanima koji je to najpouzdaniji mali automobil? Da li je to Golf? Možda Auris, ili ipak Yaris? Ako imate u vidu da kupci često podižu keš kredit za kupovinu polovnjaka, onda je neka maksimalna suma koja prosečna porodica odvoja za auto oko 8.000 evra. Za taj novac teško može da se kupi recimo pristojan SUV, koji skoro svi žele, i koji je najpopularniji, ali možete kupiti sasvim korektan neki manji automobil. Većina kupaca želi da im nađem automobil Golf, klase za oko 8.000 evra, a neki isključivo Golf 7 sa malo boljom opremom. Da li je to idealan izbor? Da li je VW – ov TSI motor za preporuku, ili je bolji 2.0 TDI? Saznajte dalje u tekstu. Iako ja mislim da za taj novac može da se kupi mnogo pouzdaniji mali auto – recimo Nissan Micra. Piše: Aleksandar Todorović urednik.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

 

 

 

Nismo Amerika, pa da nam Golf 7 spada u grupu malih automobila, ali ako imate dvoje ili troje male dece, gepek ovog nemačkog automobila je veoma mali, u njega ne može da stane ni pola onoga što vam je potrebno. Ako na zadnje sedište stavite dva isofix sedišta, i u sredinu jedan buster, morate da prednja sedišta pomerite maksimalno napred. Toliko mesta u putničkom prostoru nudi u Nissan Micra pet godina stara. Ako želite da vam napišem koji je to najpouzdaniji mali automobil pošaljite mi pitanje u rubriku PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA i dobićete odgovor (Kliknite ovde).

 

 

Ja sam formirao rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića pre više od dve decenije kako bi mojim sugrađanima, Srbima i svima ostalima koji me čitaju, pomogao da za svoj novac kupe
1)Najbezbedniji
2)Najpouzdaniji
3) Best Buy auto
Vrlo brzo sam ponudio i opciju traženja konkretnog polovnog automobila
Svoje znanje unapređujem svakodnevno, jer svakog dana otkrivam koliko ne znam. Nisam ubeđen kao neki da imam svo moguće znanje, i da dodatna obuka, obrazovanje nije potrebno.
Nikad se nikom nisam dodvoravao, što je u Srbiji nepoželjno ponašanje
A to ne činim ni prema mojim klijentima. Svakom ko želi da me angažuje dajem istinite i prave informacije, na osnovu na preko 15 000 pregledanih automobila za oko 20 godina
Testirao sam i detaljno preko 600 automobila (modela) u mom životu. Smatram da mojim znanje, iskustvom mogu da pomognem svakom prosečnom kupcu automobila u Srbiji, i regionu. To ne smatra preko 99% čitalaca, oni biraju, kupuju auto sami. Ubeđeni su da će naći bolji auto od mene. Ali ovo je Srbija, nije narodu jasno šta je znanje, šta je iskustvo.
Vi ste pitanja sročili, kao uvod za moje angažovanje – za traženje automobila. Ali ste mi posle mojih prvih uvodnih odgovora – naznačili da imate Covid, i da ste u izolaciju, te vam nije odgovarala moja ponuda za traženje vozila.
Cenim da ste zadovoljni sa 2.0 TDI i 1.8 TSI motorima, ali to nikako nisu najpouzdaniji motori, i motori koje ja preporučujem u prvoj, u drugoj grupi preporuka  – zbog jako male pouzdanosti i kvaliteta. Skoro svaki HDI i JTD motor koji je makar prosečno održavan prelazi preko 800 000 km. TSI motor to ni jeda ne može, a kamoli onaj prosečno održavan.
Da pokušam da odogovorim što je bolje moguće na vaša pitanja koja mi najčešće postavljate
Obavezni uslovi:
1. Sigurnost na prvom mestu!
– Odgovorio sam vam već – Peugeot i Citroen za isti novac koliko treba dati za neki VW ili Toyotu nude i za preko 40% više bezbednosti (vama se Peugeot i Citroen ne nalaze u grupi favorita)
2. Motor koji zadovoljava zakonske uslove, snaga ne veća od 99KW ili 109KS
– Svakako nije problem da ispunim ovu želju
3. 4/5 vrata
– nema problema
4. ABS, servo volan, vazdušni jastuci
– Svi automobili koji imaju bar Euro 3 normu ovo ispunjavaju.
5. Nije prihvatljiv sasvim mali automobil, najmanje kategorija Clio, Corsa ili veći. Sve što je manje vidim kao nebezbedno a i vozači su viši od 190 cm
– Slažem se sa vam u potpunosti!!! Možda bi savetovao da minimum bude C segment (Astra, Focus)
.
6. Mora imati rezervu snage za ubrzanja na putu, ako zatreba. Ne sme biti trom, to je nebezbedno.
 
– Ovo je teško ispuniti jer tražite da auto ima maksimalno 109 KS.
7. Ne egzotične marke, treba da su dostupni rezervni delovi a servis košta razumno
–  Ponuda takvih modela je retka, a i traženje egzotičnih automobila naplaćujem 1.200 evra
8. Cena max 10.000 EUR ako izbor to opravdava, realno do 6-7.000 EUR.
–  Morate da definište da li vam tražim auto od 7.000 evra ili 10.000 evra, razlika je enormno velika!!! Računajte da je potrebno ulaganje u veliki, mali servis, eventualno pneumatike, diskove, i ostale potrošne delove.
9. Ne starije od 15 godina
–  Ja ionako izbegavam da tražim automobile starije od 10 godina – osim porodicama sa malo decom – trudnicama – jer mi je to mnogo posla – mnogo rizika – ali za njih sam uvek spreman da se žrtvujem. Vaš sin ako sam razumeo nema trudnu ženu, nema decu. Tako da je limit za vas/njega do 10 godina star auto.
10. Nikako nizak klirens, zbog ivičnjaka, ležećih policajaca i sl.
– Svi automobili koje ste naveli u pitanju, imaju nizak klirens, osim modela Yeti. Ponuda ove Škode je dosta slaba – nisam u mogućnosti da vam tražim ovaj model po regularnim cenama. Ako baš želite Yeti potraga će trajati 20 ili 30 dana, ali će cena biti bar dva puta veća dakle minimalno 1.200 evra, insitiranje na jednom modelu mora itekako da se plati, jer moje vreme, trud, znoj košta, kao i vreme mojih mehaničara.
 •  Poželjni uslovi većine mojih kupaca
1. Menjač sa 6 brzina, može i automatik
– Retki su automobili sa 6 brzina koji imaju 109 KS i manje. Automatski menjači su posebna priča i zahtevaju i zaslužuju poseban odgovor.
2. Komfornija zadnja klupa
–  Dakle ispadaju iz igre modeli B segmenta? Ali čemu služi komfornija zadnja klupa ako je sin početnik? Nema porodicu? Da “prijatelji” viči ajde kukavice gas do poda, ili da mu dodaju alkohol, drogu dok vozi? Oprostite ja sam protivnik drogiranja, iako to čini 90% mladih ljudi u Beograd, a roditeljima ne pada napamet da ih testiraju – nema se vremena. Onda cela priča o bezbednosti pada u vodu. Ne vredi vam ni Volvo XC90 ako se “početnik” zakuca u drvo, ili se neki drugi početnik zakuca u njega (najveći broj smrtno nastradalih je za vikend i posle ponoći – taman kad se dobro nadrogiraju). Sada razumete zašto imam poseban odnos prema mladim porodicama sa bebom – njima se vredi posvetiti – jer odgajaju decu u ovoj degenirisanoj Srbiji.
3. Hands free
– Bolje je onda da vam tražim auto koji košta blizu 10.000 evra. Ali ako niste sinu početniku objasnili da je OPASNO bilo kakvo telefoniranje, pa čak i preko hands – free – a, neće imati velike šanse da izbegne sudar u prvih par godina. Prosto je dokazano da bilo koji vid telefoniranja u toku vožnje smanjuje bezbednost za preko 50%.
4. Ekonomičnost (potrošnja, servsi)
– Dakle dizelaši su prednost. Osim manje potrošnje od oko 40% u odnosu na benzince imaju i dva puta veći obrtni moment.
5. Ne više od 200.000 km (stvarnih, za dobru marku vozila)
– To mogu da vam garantujem za automobila od oko 10.000 evra. Dobijate pisanu garanciju na kilometražu, i veća je šansa da će biti benzinac, jer oni prelaze manje kilometara. Oni više troše – ali ako je uslov manje od 200.000 km  onda mi je lakše i realnije da vam nađem benzinac, odnosno turbo benzinac. Mislim da Srbi ne mogu da shvate da je pred dizalašem od 400.000 km dva puta duži životni vek nego pred benzincem od 200.000 km, pa nema potreba detaljnije opisujem ovo. Oprostite, nisam od onih koji tvrde da smo mi Srbi najmudriji, najobrazovaniji, najbolji – a da su svi ostali u našem komšiluku neljudi, fašisti, ustaše, i da nas svi mrze. Ja vrednijem čoveka po nekim drugim osobinama, a ne preko “krvnih zrnaca”.
6. Ne pogon na gas
– Za 20 godina nisam prodao ni jedan auto sa ugrađenim gasom. Preveliki je to rizik za moj imidž, koji sam teškom mukom stekao u Srbiji gde se znanje jako malo ceni. Ovde se svi klanjaju lopovima. Ja se tu ne uklapam.
7. Bez nepotrebne elektronike (ona koja služi bezbednosti je potrebna!)
–  Svi su automobili mlađi od 10 godina prepuni elektronike, to su Euro 5 i Euro 6 automobili. Mnogo veće smeće od Euro 3 i Euto 4 vozila. Kad kažem smeće – mislim na to da se kvare u proseku tri puta češće. Što nas dovodi do zaključka, da je potrebna detaljna provera polovnjaka pre kupovine.

Uslovi korišćenja:
1. Godišnja kilometraža max. 15.000 km, verovatnije 10.000 km
2. Pretežno gradska vožnja, povremena putovanja do 500km u jednom pravcu

Dodatne napomene:
Nije bitna skupa dodatna oprema, boja (osim ako je drečava, zastava druge države i sl.), dizel ili benzinac, oblik (limuzina, kompaktan, moderne ukrštene verzije, …)
Pre stariji automobil sa više kilometara a sigurniji i sa rezervom snage nego noviji a skučen ili trom.

Izbegao bih Peugeot ili Citroen, imam loša iskustva sa elektronikom. Imam dobra iskustva sa Tojotom, Folksvagenom. Pretpostavljam da bi dobar tip vozila bio Škoda Yetti, Opel Meriva, Mercedes A, ili još bolje Ford Fokus, ili neki Auris, Astra, … Ipak, nikako ne ograničavam unapred izbor modela, niti imam neki unapred zadat kao poželjan.
– Preporuke modela ili naplaćujem 18 000 dinara, ili ih dobijate kada me angažujete. Cena mog honorara za automobile od 7 000 ili 10.000 evra je 600 evra unapred. Ako auto koji vam nađem gleda vaš prijatelj, kum, komšija onda je cena honorar dva puta veća. Ako auto koji vam kaparišem – želi da proveri vaš majstor, ili da to učinite u servisu po vašem izboru cena je ista – dakle 600 evra – raduje me svaki kontakt sa profesionalcima. Ali u tom slučaju veliki i mali servis, održavanje automobial preuzima vaš cenjeni majstor – jer ako nemate poverenje u mene i moje majstore – bolje je da prepustite taj auto u ruke mehaničaru od poverenja.
Što se tiče izbegavanja Peugeota i Citroena – nema nikakvih problema, iako je Peugeot daleko kvalitetniji, pouzdaniji mnogo bezbedniji od VW-ovih modela, ako poredimo modele iste cene. Nema smisla poredite Pezugeot od 10.000 evra sa VW-om od 13.000 evra, da se odmah razumemo, jer “navijači” gledaju da uvek iskrenu realnu sliku tako da njima odgovara – kao naš vođa veliki i počasni g.Vučić – sposoban je da svaku statisku sagleda iz njemu potrebnih i željenih uglova. Ali kakav smo mi Srbi narod, Vučić je divan čovek – i ima više obraza od 99% sugrađana – to što meni to nije dovoljno – to je zato što ja smatram da Srbija može biti i bolja i lepša od Slovenije – ali kad bi Srbi voleli i poštovani svoje stručnjake kao što ih Slovenci respektuju. Ali smo mi Srbi, takvi smo , kakvi smo, opet puno boljih od mnogih u našem okruženju. Moja želja da Srbija zaista bude prelepa, čista, turistička velesila su pusti snovi – snovi poput naših kupaca koji bi za 5.000 ili 6.000 evra našli odličan dizelaš sa manje od 200.000 km. Ali hej, dileri im izlaz u susret, svaki auto koji ima 600.000 km nivelišu na “lepih” 190.000 km. Kakvi su kupci, takvi su dileri. I oni su mudriji od mene, jer oni koji govore, pišu istinu samo raspiruju mržnju prema samom sebi.
Božja volja je što sam takav, kakav sam, verujući, ali ako vi idete u crkvu, postite, imate utisak da verujte u Boga, nema potrebe da mi to napominjete – jer u Srbiji na liturgiju izgleda da odlaze oni sa “najviše kajmaka” na glavi. Može biti da grešim, ali svi koji su me angažovali prethodnih godina i napominjali mi da su veliki vernici – pokazalo se da su veliki neljudi – valjda im je zato potreban crkva – da nekako sami sebe mogu da pogledaju u ogledalu. Ovaj poslednji pasus uvaženi gospodine Vojteski nije namenjen vama – nego svim mojim budućim kupcma – pa i onima koji su očarani – zaljubljeni u svoje kume. Šalim se naravno, valjda nam je i to potrebno u ova ratna vremena.

Provereni polovni automobili – A.Todorović

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Poštovani gospodine Todoroviću,

Pre dve nedelje sam kupio Peugeot 308 koji ste mi našli.  Kupovina automobila preko vas je za mene jedno novo i drugačije iskustvo. Čitao sam vas godinama, i kada sam konačno skupio dovoljno novca, definitivno sam rešio da mi vi preporučite i nađete odgovarajući automobil. Muka mi je raznoranih prevaranata, i ne želim da kupim sumnjiv auto. Imao sam prilike konačno da doživim i vidim kako taj proces funkcioniše i hteo sam da sa Vama i čitaocima podelim to iskustvo, jer verujem da se mnogi potencijalni kupci lome da li da vas angažuju ili ne, sumnjičavi su prema internetu, i vole da biraju boju, opremu, i imaju hronični nedostatak poverenja. Svima predlažem da odvoje par meseci, pa i godinu dana, da zaprate objave urednika Todorovića na njegovim facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto, i da se uvere na koji način piše, deli savete, komunicira sa čitaocima. To je čovek kome je cilj da se prevarantima stane na rep, i novinar koji je meni, ali i mojim prijateljima svojim tekstovima razjasnio mnogo toga. Usluga košta, ali meni je Todorović uštedeo mnogo vremena, natezanja sa prodavcima, majstorima. Posle pet dana nestrpljivog iščekivanja, dobio sam slike, sve specifikacije najboljeg automobila koji je našao za mene. Dobio sam auto u boji koja mi nije omiljena, ali evo vozim taj auto par nedelja, sve funkcioniše besprekorno, ja sam prosto prezadovoljan! 
Zašto sam nekom drugom prepustio odabir auta, a ne samom sebi?
 
Kao i svaki prosečan Srbin, volim lep izgled auta, komfor… Još i ako on podiže društveni status, apsolutno onda znam šta bih birao. Ali pošto sam svoj prvi auto imao Renault, odlučio sam se da se još malo zadržim na ovo, brendu jer mi pruža udobnost a i imali su dobre benzince. Barem sam ja dobrog našao. Samo što taj auto sada ima 20 godina. Moj prvi odabir je bio Renault Megane 1.6 benzinac, godišta negde oko 2010, jer mlađi nisam mogao da nađem. Korona i ratovi su poremetili sve, tako da je odabir auta sada mnogo teži nego što je bio.
Nisam uspeo da nađem model koji mi odgovara jer to što sam tražio, brzo se prodalo. Kad sam krenuo da tražim alternativu, vidim da ta podela na benzinac/dizelaš nije uopšte više tako jednostavna. Ovi novi turbo-benzinci su jednako složeni i ništa jeftiniji za popravku od dizelaša. Vozio sam benzinca sa mišlju da su popravke jeftinije a sada pojma nemam šta je jeftinije.
E onda kad ne može kako ja hoću, sad ću iz inata da uzmem za te pare nekog matorog BMW-a ili Audija i obavezno limuzinu sa puno opreme i sebi oči povadim posle šta sam uradio. Naravno postoji velika verovatnoća da je taj auto dušu ispustio i da od tog auta više nikad ne bih napravio POUZDAN AUTO.
U stvari to me je nateralo da razmišljam. Šta ako sad uložim sav ovaj novac u tako neki auto i on se ispostavi kao kompletan promašaj? Pokvari se dok sam ja vlasnik, i sad ne mogu ni da ga prodam za te pare a još i treba da ga popravim. A ja podigao keš kredit. I sad ostajem sa kršem od auta koji jedva mogu da prodam a za pare koje mi ostanu od prodaje mogu samo skuter da kupim. A rata kredita ide još 6 godina. 
 6 GODINA KREDITNOG ROPSTVA da bih ja uživao jedva mesec dana u svom superiornom statusu neke kao face u gradu. Neće ovo ići. Ja ne mogu da se odrekem pogodnosti auta. Da stižem od tačke A do tačke B kad god želim i da ne mislim da li ću stići. Ja moram da stignem tamo gde želim. To je potreba i život 21. veka. Kakav god da je auto. Ma i da je najružniji, ipak meni treba da on ide, da se vozi…
Moj izbor je definitivno Aleksandar Todorović

Čovek radi već dugo vremena. Ima bezbroj tekstova na internetu. Ja sam lično za njega čuo pre 7-8 godina. I još tad sam sebi rekao da bih ga mogao angažovati kad skupim para za neki ozbiljniji auto. Evo sad prilike. Ne znam šta više mogu da izgubim. Čovek kaže pouzdanost i bezbednost na prvom mestu! Apsolutno se slažem.

Ono što sve kupce zanima je taj prvi kontakt. Što sad ja njemu da platim a ne znam ni šta ću dobiti? Pa isto je i kad odeš kod doktora prvi put. Danas više ni ne znaš da li je to možda mesar sa one strane koji je samo kupio diplomu. Mislim neko poverenje mora da postoji. Ili imate poverenje ili ga nemate.

 

 

Znači ako je neko napisao stotine tekstova o automobilima a ja nijedan u životu, ja ne znam zašto bih ja bio bolji u odabiru auta od čoveka koji se bavi ovim u kontinuitetu? Znači ja sam odlučio da ipak verujem više gospodinu Todoroviću nego sebi. Zato sam uplatio 6000 dinara jer čovek ne zna jesam li ja ozbiljan ili nisam. Njemu pišu desetine ljudi dnevno. On čovek živi od toga. A 50 evra naspram uloženih 7000 evra nije ništa. U prvom mejlu sam gledao da budem što kraći i konkretniji. Vozio sam to i to, želeo bih to i to. Imam budžet toliko. Auto mi treba jer za to i to jer prelazim toliko i toliko godišnje.

Mislim da gospodin Aleksandar Todorović iz tih informacija izvuče jako dobro vaše potrebe i stil života. Mislim da je sjajan u proceni toga šta Vama treba. Samo treba rešiti to sa samim sobom. Ili hoću da mi neko drugi traži auto ili neću. Ne razumem odluku da mu platim 6.000 din ili čak 18.000 dinara a da nisam spreman da prihvatim činjenicu da je taj moj auto iz snova, ta prelepa školjka iz spolja zapravo jedna kršina iznutra koja će me zakopati za dugi niz godina… Znači trenutak kada mi se saopšti ta ružna istina, ja odustajem i odlazim nezadovoljan a samim tim i gospodin Todorović ostaje nezadovoljan jer Vam nije pomogao a niste ni Vi sami sebi pomogli. I potpuno mi je jasno zašto u svim njegovim tekstovima stoji ili imate poverenje i dajte mi odrešene ruke da Vam nađem auto ili nemate poverenje i bolje ne ulazite u ceo ovaj proces jer se neće završiti nikako dobro.

 

 

Ja sam popodne uplatio iznos koji se vezuje za moje pitanje i dobio odgovor veoma brzo. Gospodin Todorović je prihvatio da mi pomogne u pronalaženju auta i rekao svoje uslove.

PRVI PAKET: Imam opciju da dobijem savete i da sam tražim auto.

DRUGI PAKET: Imam opciju da njemu prepustim da mi nađe auto. A to znači da ću dobiti u izboru bar tri automobila koja su na tržištu dostupna i ispunjavaju kriterijum pouzdanosti i bezbednosti koji gospodin Todorović drži kao osnovni.

TREĆI PAKET: Imam opciju da doplatim taj drugi paket i da tražim isključivo model koji ja želim. Ova treća opcija za koju se odluči oko 70% ljudi mi je apsurd. To Vam je kao da ja platim čoveku da mi dojavi rezultate utakmice. Na primer platiću čoveku dojavu za utakmicu Francuska – Argentina. Ali kad mi on bude rekao da će Argentina pobediti i da uplatim komotno pare na pobedu Argentine, ja kažem ne. Neću tako. To se meni ne sviđa. Ja volim kad Francuzi pobede. Ja hoću da Vam platim da Vi meni kažete da će Francuska pobediti (iako se to na primer verovatno neće desiti). Znači Vi hoćete da platite stručnjaka da Vam nađe dobar auto koji ste Vi odabrali da ne bude nikad dobar. Eto… Nemam šta da kažem dalje…

Ja sam u sebi prelomio i u roku od tri sata od prve uplate od 6.000 dinara, ja sam gospodinu Todoroviću uplatio ceo iznos koliko košta DRUGI PAKET usluge. Odmah sam odlučio da idem sada do kraja sa ovim. Siguran sam da će mi pronaći auto koji je dobar. Ako je baš toliko ružan, voziću ga kratko pa ću ga prodati. Barem je dovoljno ispravan da se može prodati. Bio sam siguran da ću dobiti poprilično ispravan auto, a za ostatak jednostavno moram verovati čoveku koga sam sam birao. Ja sam njega birao. Znači niko meni nije iznudio pare. Ako sam ja birao onda ću ovo sprovesti do kraja. Znači želim uži izbor najboljih polovnih automobila u Srbiji koji zadovoljavaju neke osnovne kriterijume pouzdanosti u budžetu koji imam. Moja jedina želja je bila komfor. Eto. Ako već ne mogu da biram koji je to model auta, želim da ima komfor, udobnost na kakvu sam navikao.

Peugeot 308
 

Kao što gospodin Todorović kaže, kod Golfa se plaća ime. Golf 6 je bio nekako moj prvi izbor. I bilo ga je u ponudi ali mi ne pruža svaki Golf tu udobnost i komfor koji sam tražio. Nemaju svi naslon za ruku koji sam ja tražio.  Plus na to sve je skuplji samo zato što je popularniji. A i udobnost francuza je već dugo poznata. Definitivno je preporuka da idemo na francuza. Pežo 308 nisam nikada imao prilike da vozim. Čak nikada nisam vozio ni jedan Pežo osim nekog službenog pikapa na kratko vreme. Ali nikada nisam vozio neki porodični auto marke Pežo. I logično je da ga možda i ne bih birao čak ni među prva tri auta. Opet bih odlutao na stariji raskošniji auto nego na njega. I pogrešio bih.

Upravo sam prešao oko 400 kilometara sa ovim Pežoom 308. Svidela mi se ta utegnuta unutrašnjost. To je sve čvrsto. Ona plastika ne škripi nigde. Sve je uklopljeno kako treba. Jako lep materijal unutrašnosti. Udobna sedišta. Jako pregledan auto. Imam čak i panorama staklo. Odlična je vidljivost iz auta. To mi se jako sviđa. Gospodin Todorović me je pitao za kvačilo, da li je meko. Sedeo sam na parkingu a auto još uvek nije bio skroz ugrejan. Mislio sam da je tvrđe od mog Renoa, međutim pogrešio sam. Izuzetno meko kvačilo. Samo je trebalo malo da se krene u vožnju sa autom i sve je nekako postalo meko i udobno. Nivo izolacije je sjajan. Ja sam često na otvorenom putu imao prilike da čujem udarce guma preko rupa i neravnina. Sad kod 308-ice ne čujem ni da li sam pokupio neku rupu. Zaista dobra izolacija. Među najboljima koje sam imao prilike da vidim, to jest čujem. Jedan opšti utisak je da me je osvojio. Brzo sam se jako navikao na njega. Oprema u autu je sjajna. Dobio sam model sa možda 90% opreme koju taj model pruža. Dobio sam i parking senzore koji mi nisu bili prioritet. A naravno da sam ih želeo. Bio sam spreman da se odreknem tempomata ali sam i to dobio. Jako mi se sviđa retrovizor koji ima antirefleksiju. Jednostavno auto me je kupio komforom i udobnošću.

Definitivno dobar izbor. Izbor kakav ja sam ne bih napravio, a ipak sam se odlučio na njega. A i logično da ne bih, kad ga nikada pre toga nisam vozio. Zato nekad treba slušati savete iskusnijih.

Za kraj

Ovaj način poslovanja gde ja moram da verujem čoveku koga nisam nikada upoznao uživo, i da on posle veruje meni da ću se ja pojaviti kada on kapariše auto koji sam ja pristao da kupim, ne može opstati bez poverenja. I ja se nekad čudim kako je gospodin Todorović uspeo sve ove godine da posluje sa našim mentalitetom ljudi.

Kada sam prvi put uplatio ceo iznos pomislio sam: „Da li to znači da ću sad dobiti šleper sa prikolicom?“ Pošto tražimo najbolji auto, a ono se pojavio izuzetno pouzdan kombi hladnjača i jako pouzdan šleper sa prikolicom. Malo se šalim ali tako čovek danas razmišlja. Naravno da se ne traže vozila koja nisu u segmentu koji tražite. Mislim da je gospodin Todorović jako dobro razumeo moje zahteve. Tražio sam hečbek ili limuzinu. Nisam hteo karavan, niti šleper sa prikolicom i on mi to nikada nije ni nudio. Jednostavno je kroz moje poruke shvatio moj posao, moje potrebe, moje kretanje autom, porodični status koji je jako važan.  Važno je da li imate porodicu ili je planirate. Ta porodica mora biti bezbedna a auto pouzdan što je više moguće.

 

 

Znači ja sam bio najviše za varijantu hečbeka i to sam odmah i dobio. Sve varijante su bile u tom segmentu. Svaki dinar je bio isplaniran. Znači do te mere smo dobro isplanirali kupovinu da sam potrošio tačno koliko sam planirao, računajući put do Beograda, mali i veliki servis i cenu vozila.

U roku od tri dana sam imao auto za kupovinu. Dalje ne moram da Vam pričam. Sve sam već rekao. Samo mogu da se zahvalim gospodinu Todoroviću na odabiru auta. Mislim da sam ovim odabirom sačuvao novac. Svakako da će polovan auto uvek tražiti neko ulaganje ali sam rizik smanjio na minimum.

Na kraju je zaključak da me je cena ove usluge koštala oko 7% od vrednosti auta, što u poslovnom svetu uopšte nije velik procenat. Da Vi dobijete uslugu konsultacije i na kraju realizacije za manje od 10% cene je po mom mišljenju sasvim korektno, čak i povoljno. Pogledajte samo usluge agencija koje kupuju i prodaju stanove ili sajtovi na internetu preko kojih se vrši prodaja usluga. Sve te ptovizije idu u tim granicama a negde čak i mnogo skluplje. Znam ljude koji su kupovali automobile u vrednosti od 6.000 evra i već prvog meseca imali havarije od 2.000 evra. To je čak 30% štete. Bačene pare, stres… Možda sam ja lud što sam dao pare da bi mi drugi odredio šta ću voziti, ali ja sam svoju misliju ispunio. Ja se pred same praznike vozim bez puno brige od tačke A do tačke B. Dostupan sam svima i mogu da stignem gde god želim a to je ono što sam tražio i to sam i dobio. Znači moja preporuka je stavite sve na papir i recite sebi koji su zaista Vaši kriterijumi i šta Vi zaista želite od tog auta. Da li želite auto u garaži i da ga provozate samo po selu i da koke padaju na kolena ili želite auto da ide i ide i ide dokle god Vam ne dosadi a on ide ide i ide…? Veliki imali servis je odradio Todorovićev mehaničar Vukašin, i sada sam bezbrižan. Nije mi bilo isplativo da jurim nekog majstora, ionako u majstore koje znam nemam dovoljno poverenja, a ovlašćeni servis Peugeota nije za moj džep. 

Hvala gospodine Todoroviću na uspešnoj saradnji i daj Bože još budućih saradnji. Srećni praznici i želim Vam pre svega bezbedno putovanje a na kraju i fantastičnu udobnost.

Srdačan pozdrav

Bojan Tokić

 

 

 

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

 

Kupovina automobila preko urednika Todorovića – Procedura:

 

 • 1) Pročitajte prvo tekst šta nudim, kako tražim i proveram automobile za vas (Kliknite ovde) 
 • 2) Nakon toga uplaćujete 4.000 dinara ako želite da se čujemo telefonom, ili 6.000 dinara ako želite odgovore i ponudu za traženje automobila preko e – maila. RAČUN: 105000000250737463 AIK Banka Aleksandar Todorović, Beograd.
 • 3) Potom šaljete detaljno pitanje na sajt testoviautomobila.rs rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića (kliknite ovde).
 • 4) Dobijate odgovor za manje od 24h, kao i ponudu za traženje automobila. Ako vam cena odgovara, novac uplaćujete na gore navedeni račun. Tražim modele koje ste vi naveli, koji se vama dopadaju, ili automobile koje se najmanje kvare, koji su najbezbedniji koje vam preporuči glavni urednik Aleksandar Todorović.
 • 5) Krećemo sa traženjem polovnjaka za vas – u proseku je potrebno 3 do 5 dana, da pogledamo sve što je za gledanje, a najbolji primerak, prebacujemo u servis na detaljnu kontrolu  i pregled.
 • 6) Najbolji automobil rezervišemo za vas, tako šta ga kaparišemo, dakle platimo vlasniku ili češće auto placu da auto čuva narednih nekoliko dana (koliko vam je potrebno da dođete u Beograd, na plac, ili kod notara, ako je u pitanju fizičko lice)
 • 7) Dobijate na Viber detaljne slike pregleda automobila, sa svim eventualnim manama, ogrebotinama, i tačnim iznosima koliko koštaju dodatna ulaganja ako ih ima (koja su dosta niža od drugih lošijih automobila koje smo gledali za vas) i tačnu cenu velikog i malog servisa sa rukama (koji varira od 300 do oko 500 evra). Veliki servis ne morate da radite ako ne želite. A možete i kod svog majstora, ako u njega imate više poverenja (ali ostaje nejasno zašto vam onda on nije tražio auto).
 • 8) Dolazite na auto plac, ili kod notara, ako je prodavac fizičko lice (zbog sve slabije ponude na placevima, gledam i registrovane automobile). Ja ću vas naravno dočekati na auto placu, ili kod notara, i tu sam za vas i pored vas narednih sat vremena. Pogledate, proverite auto, možete da povedete i svog mehaničara (ali onda se opet postavlja pitanje zašto njega niste angažovali). Ako je onako kako sam opisao, i ako je stanje isto kao na slikama koje sam vam poslao (slikam svako oštećenje) kupujete, plaćate auto,  u evrima, vlasniku auto placa, odnosno prodavcu ako je u pitanju fizičko lice – nakon overe kod notara.
 • 9) Nakon toga vozite auto kod mog mehaničara na veliki i mali servis, eventualnu zamenu pločica, možda diskova ili recimo stabilizatora, ako želite, ako mislite da servis nije potreban ili nećete da ga radite vaš izbor i pravo.
 • 10) Ako ste kupili auto na auto placu, mogu vam organizovati da se odradi tehnički pregled, ako ste iz Beograda, do kraja dana
 • 11) Ako ste iz Beograda, mogu vam preko agencije (ona to naplaćuje 3.000 dinara) organizovati da umesto vas odu do MUP-a i izvade vam tablice i saobraćajnu dozvolu.
 • 12) Ako niste iz Beograda, a kupili ste auto na placu, idete taksijem do agencije koja izdaje probne tablice, vratite se do placa, stavljate probne tablice  i vozite auto ako želite do mog mehaničara na veliki i mali servis. Ako ne želite veliki servis ne morate da ga radite, vaš auto, vaš izbor, vaša odluka. Ja veliki servis itekako preporučujem, prvo jer ste mirni narednih 5 godina, drugo jer sprečavate tako da dođe do pucanja zupčastog kaiša ili istezanja lanca (često se desi na lanac NE mora da se menja – pa kod automobila sa lancem, radimo samo mali servis, možda zamenu pločica na primer), i na taj način sačuvate motor od havarije. Popravka motora ako pukne kaiš može koštati preko 3.000 evra, zato mislim da vam se rizik ne isplati. Kola dugo stoje na placu, i pitanje je koliko je kaiš izgubio elastičnost.
 • 13) Imate besplatne kontrole (ne i besplatne popravke) na 4 odnosno 6 meseci kod mojih mehaničara u prvih godinu dana (plaćam ih ja)
 • 14) Imate gratis pomoć oko prodaje automobila koji ste kupili preko mena, kada rešite. Oglašavam vaš auto na mojim sajtovima i facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najboljiauto.
 • 15) Za narednu kupovinu imate popust od 30%. To važi i za članove vaše šire porodice.

 

Uvozi se svašta, ali zato sam ja tu, da vam proverim, i pronađem za vas najbolji primerak. Izbegavam da tražim automobile starije od 10 godina, jer to su islužena vozila, sa mnogo kilometara i potencijalnih skupljih i jeftinijih problema koji vam kidaju živce, i tope novčanik. Ali redovnim čitaocima, starim klijentima, onima koji su dobili bebu, ili imaju malu decu, izlazim u susret, i tražim automobile koji su stariji od 10 godina. Zašto sam odredio ovo ograničenje? Nije mala stvar tražiti i proverati polovnjake dve decenije! Mnogo je to vremena i mnogo polovnjaka. Pre korone, prosečna cena automobila koju sam tražio bila je 7.500 evra. Sada je tu negde oko 4.000 evra, toliko nam se srozao standard. Nikada se nije desilo za tih 20 godina da imam problem sa kolima koja su stara 4, 5 godina.

Ni jedan jedini kvar, ni jedna jedina greška. Nemojte misliti da je lako naći dobar auto star 5 godina, jer i na njima ima brdo mana, ozbiljnih kvarova, ili kvarova u najavi. Ali sa svojim znanjem, iskustvom, i uz pomoć dobrih mehničara, sa kolima koja su stara 7,8,9 godina, bude po neki sitniji kvar, vrlo retko kvar koji traži dublje zavlačenje u džep.

U svim tim situacijama, naravno da su vam na raspolaganju moji majstori, koji vas prime preko reda, i koji vam poprave samo to što se pokvarilo (majstori u Srbiji imaju neobičan način da zarađuju tako što vam zamene i ispravne delove) i za minimalnu cenu. To je ono što sigurno mogu da vam obezbedim. Neki moji klijenti se jave i sa najmanjim kvarom, i to rešimo brzo, kvalitetno i za malo nova. Neki drugi kupci, ljutiti što im se dogodio kvar od 100 evra posle godinu dana, biraju drugog, svog majstora, koji im popravku istog naplate 1 000 evra, ali to već nije moj problem. To je problem svakog od vas, koji misli da moji majstori nisu pošteni kvalitetni, i koji misle da auto star 10 godina ne sme da ima ni jedan kvar u godini dana! Imam i one koje smatraju da procureli amortizer, ležaj točka ne spada u redovno održavanje, i da je normalno da se to menja na tako starim kolima.

Ako rešite da me angažujete uplaćujete 6.000 dinara za pismeni odgovor (ako želite i usmeni odgovor cena je 18 000 dinara). Potom vam mejlom pošaljem konkretnu ponudu za traženje konkretnih modela – koje vi želite – i modela koje ja preporučujem. Cena je od 250 evra za kola koja su 3.000 evra, pa do 499 evra za automobile od 10.000 ili 14.000 evra. Honorar naplaćujem unapred, jer moram da kaparišem najbolji auto koji nađem za vas sa 400, 500 evra.