Najboljiauto u štampanom izdanju?

Poštovani gospodine Todorovicu,

Tek nedavno sam sasvim slučajno otkrio i Vas i sajt najbolji auto. Prijatno sam iznenadjen detaljnošću kojom radite. Nije to ona dosadna detaljnost koja zatrpa citaoca vec informativna koju drugi ne nude. Na zalost ne kupujem auto ali kad budem budite sigurni da cu se obratiti za savet. Jedan mali predlog za Vas. Da li ste razmisljali o pokretanju stampanog izdanja? Ukoliko jeste budite sigurni da cu ja a verujem i mnogi posetici sajta biti redovni čitaoci.

Želim Vam puno uspeha u radu.

S poštovanjem, Marko

najbolji    _auto_logo_670

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Marko, hvala vam na pohvalama, one prijaju, ali itekako obavezuju. Štampana izdanja svuda u svetu odumiru. Odumiru i kod nas, ali to nekako ide sporije. Kod nas nemate uspešne auto magazine, kao auto magazine. Imate SAT Plus ali oni zarađuju preko RTS-a, jer imaju termin koji žele, kad žele, gde nekoliko sekundi košta koliko i moja godišnja zarada. Top Speed više nema ni sajt, zašto bi ga imali? Zarada je u TV emisiji, a časopis štampaju onako reda radi, jer to se jako malo prodaje.

Kad imate magazin, dužni ste da štampate laži, da pišete testove bez pravih mana automobila. Uostalom, imate oči, uši, mozak, da procenite sami kakvi su moji testovi, a kakvi su njihovi.

Agencije kojima je marketing glavna delanost skidaju kajmak. One su posrednik koji uzima i preko 40% često od reklama, koje dobijaju časopisi od oglašivača. Štamparije takođe skidaju kajmak, cenu štampe stalno i stalno dižu. Znate dobro da je gospodin Đilas ima agenciju koja se bavila marketingom. Tu leži novac. Te agencije redakcijama prosleđuju novac tek posle 60 dana i više od kada klijent plati. Naravno oni pokupe kajmak, jer agencije ne samo što uzmu 30 ili 40% od cene, već dobijaju i popuste ne redovne cene od oko 40% a često i mnogo više.

To nije sve! Jer oko 30% uzimaju distributeri! Tako da redakcija radi za sve njih, a njima ostaju mrvice, i bednije plate od proseka Srbija.

Šta to onda znali, da je napravim časopis, da bi zarađivale agencije, štamparija i država Srbija?

Vidite da jedan Auto Bild srpsko izdanje ne može da opstane, papir je sve bedniji, reklama sve manje, a tekstovi sve slabijeg kvaliteta. Dobor Auto Bild je izdanje Bild, a nemački Bild je isto što i naš Kurir, dakle daleko od neke ozbiljne redakcije.

Ovo sam napisao, jer često dobijam ovakva pitanja. Znam da biste voleli da listate moj časopos dok čekate da vas prime u salonu za masažu, ili dok čekate da vas ošišaju, šalim se, ali danas, to prosto nije moguće. Agencije vladaju, drmaju svetom, zajedno sa bankama.

Ja sam nezavistan, vrlo objektivan novinar za čitaoce koji imaju mozak, i mogućnost rasuđivanja, poptu vas. Ciljam dakle na nekih 10% populacije. Srbi i dalje dosta slavo koriste kompjuter, internet i Google, ali napreduju, sporo, ali svake godine je sve bolje i bolje.

Možete očekivati sve bolje sajtove pošto imam i sajt www.Testoviautomobila.rs, koji verovatno niste posetili, i bolje tekstove, i naravno još bolju interakciju sa čitaocima.

Facebook je trenutno moćniji od sajtova, pa su moje Facebook stranice Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto čitanije od mojih sajtova, jer je na Facebook-u razmena komentara, informacija još i brža. Budućnost je u internetu, ne u štampanim medijima, koja unuštavaju naše šume, kao i automobili, ali prosto, tako je kako je. Čitajte me i dalje, i predlažite teme koje vas zanimaju.

Vaš Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

Evo recimo Slovenci, PETROL smatraju da se treba reklamirati na mojim sajtovima, i treba podržati objektivno novinarstvo. Zato gorivo na PETROL-ovim pumpama jeste istog kvaliteta kao ono u Sloveniji. Ljudi to ne znaju. Ali vreme je da saznaju, nadam se.

Zato ako me bar malo cenite, sipajte gorivo na PETROL-ovim pumpama. Hvala vam, a biće vam zahvalan i vaš automobil.

petrol_logo

Jedan komentar na Najboljiauto u štampanom izdanju?

 1. Momir Predojević says:

  Poštovani g. Todoroviću,
  razmišljam se već da vam pokušam poslati pitanje direktno preko rubrike za pitanja jer mi već dugi niz komentara niste objavili pa se plašim da će tako biti i sa ovim.
  Zaintrigiralo me je Vaše spominjanje PETROL-ovih pumpi i kvaliteta goriva kod njih, pogotovo da je taj kvalitet isti kao i u Sloveniji, pa pošto prilično volim svoj KIA Cee’d 1.6 GDI (i zbog toga ove dve godine koliko ga posedujem u njega sipam samo MB 98 na NIS-ovim pumpama misleći da je to dovoljno kvalitetno rešenje) razmišljam da počnem da sipam onda gorivo kod njih. Ostaje par pitanja:

  Sa autom nismo prešli mnogo otkako je kupljen (kupljen je nov) – manje od 13.000km. Da li se za to vreme u motoru/rezervoaru nataložilo puno prljavština i da li bi trebalo izvršiti neko čišćenje pre prelaska na kvalitetnije gorivo?

  Jedini put kada u rezervoar nije sipano MB98 na NIS-u je prošle godine na putu za Grčku, kada smo u prolasku kroz Makedoniju u putu tamo i nazad sipali gorivo na MakOil pumpi (ako se dobro sećam). Ako je bilo, i tada je sipan MB98, ali mislim da je jednom bio i MB95. Koliko je to loše (kakav je kvalitet goriva u Makedoniji)? Da li zanemariti par ušteđenih evra i sipati skuplje gorivo u Grčkoj? Pretpostavljam da je gorivo tamo kvalitetnije od onog u Srbiji.

  Treće, s obzirom na relativno slabo razvijenu mrežu PETROL-ovih pumpi (poslednja pumpa na autoputu je kod Stare Pazove, a ne ide mi se do Kragujevca – treba sići sa autoputa dosta km i posle se vratiti), gde posle toga sipati i koje gorivo na putu ka Grčkoj? Na kojim drugim pumpama (skoro svaki od većih lanaca danas nudi neka “posebna” goriva, ali kakav im je kvalitet?) sipati i koje gorivo?

  Isplati li se uopšte lupati glavu ovim problemima? Da li će upotreba NIS-ovog MB98 i ponekad makedonskoe alternative uopšte škoditi mom autu u narednih desetak godina tempom prelaska 5.000-7.000km godišnje?

Ostavite komentar