Najboljiauto.com: Ko u Srbiji dobro radi remont plivajućeg zamajca?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću čitali smo vaše tekstove o plivajućim zamajcima, ali nigde niste napisali da li neko u Srbiji radi remont plivajućeg zamajca na zadovoljavajućem nivou? Da li možete da nam preporučute neki servis za remont? Pitanje sa Facebook stranice Testovi Automobila Srbija.

Odgovara Aleksandar Todorović: Ako ste pažljivo čitali moje tekstove o plivajućem zamajcu, verujem da ste shvatili koja je uloga ovog zamajca. On jeste veoma skup, i zamena u ovlašćenom servisu je i preko 1.000 €, jer se menja ceo set (cena u Opelovom ovlašćenom servisu u Beogradu za Corsu 1.3 CDTI je oko 1.000 €). To vozačima koji imaju automobile stare desetak godina, čija je vrednost oko 2.500 € predstavlja veliki izdatak. To su iskoristili pojedini servisi koji navodno nude remont plivajućeg zamajca, a neki daju i garanciju na rad. Problem je u tome što takav remontovani plivajući zamajac izdrži maksimalno 20,000 km u proseku, ako se to odradi koliko toliko valjano. Sam remont plivajućeg zamajca je teško odraditi, jer proizvođač nije predvideo da se on remontuje. Zbog svega navedenog, ja ne mogu da preporučim ni jedan servis koji radi takvu vrstu remonta, jer vlasnici nisu baš najzadovoljniji njihovim radom. Mahom, za remont plivajućeg zamajca se odlučuju ljudi koji žele da prodaju svoj polovan automobil, neki čak „pošteno“ napišu da prodaje auto zbog selidbe u inostranstvo, i još navedu kao plus, da su nedavno uradili remont zamajca. Pročitaj kompletan odgovor ovde (klikni ovde).

Plivajuci-zamajacPostoji jedna druga, dugoročno mnogo bolja solucija, a to je da se plivajući zamajac zameni klasičnim zamajcem. To je svakako moguće ako postoji takav zamajac za vaš motor. Recimo ako imate 1.9 JTD agregat sa plivajućim zamajcem, vi ga možete zameniti klasičnim zamajcem, jer se za taj motor nudi i takav zamajac (1.9 JTD motor od 2002.godine ima plivajući zamajac – 1.9 JTD motor iz 2000., 2001.godine ga nema).

Kupci polovnih automobila u Srbiji, se u preko 90% slučajeva opredeljuju za kupovinu polovnih dizelaša, svi „beže“ od benzinaca, koji su daleko jeftiniji za održavanje, i čiji kvarovi daleko manje koštaju.

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

POSETILI SMO: Opel – Interauto – Trade, Čačak

opel.interauto-trade.rs

Ovaj ili onaj: VW Golf 4 1.9 TDI ili Alfa Romeo 156 1.9 JTD?

Zimske gume nisu obavezne od 1. novembra

Saveti: kako trošiti manje goriva?

najbolji       _auto_logo_670opis

Ostavite komentar