Najboljiauto.com: Kvalitet auto-gasa na nekim pumpama loš

Vozači u Srbiji primećuju da TNG niji isti na svim pumpama, a država i dalje ne čini dovoljno da reši ovaj problem. Iako se na pumpama u Srbiji svuda sipa, navodno, isti gas, mnogi vozači uočavaju velike razlike u kvalitetu ovog goriva od benzinske stanice do benzinske stanice. To se ne oseća samo u radu motora već i po novčaniku. Glavni problem je što je tečni naftni gas lošeg kvaliteta, i on smanjuje i vek motora, i ugrađenih instalacija, koje nisu baš jeftine. Šta ona činiti?

najbolji-_auto_logo_670-

Javna je tajna, da ako kupite gas, na primer, kod MOL-a, PETROL-a ili OMV-a, ponekad možete da pređete mnogo više kilometara nego kad ga kupite na nekoj privatnoj, maloj pumpi. Negde je gas prljav, a negde ima više vazduha nego što treba, pa se dešava da samo pola rezervoara bude napunjeno gasom, a ostatak bude vazduh – za ovo je odgovorna država, odnosno inspekcije, ali prave kontrole na tržištu i dalje nema.  Dokle tako? Gas je sve skuplji, i sve lošiji, pa se oni koji su ugradili gas i platili ateste osećaju prevarenim.

plin u srbijiU Srbiju se gas uvozi preko svih graničnih prelaza. Najviše iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Rusije. Servisi i majstori tvrde da je najkvalitetniji onaj iz Mađarske jer njihove rafinerije koriste najsavremeniju opremu u proizvodnji.

bocaNije, međutim, samo kvalitet auto-gasa uzrok dobrog ili lošeg rada motora. Udobna i pre svega sigurna vožnja zavisiće i od toga u kakvom je stanju sam agregat, koliko je automobil star, kako je održavan, a jako je važno i da li je automobil proizveden fabrički sa uređajem za plin, ili je gasna instalacija naknadno ugrađena. Svakako da ima servisa koji to rade solidno, i profesionalno, ali mnogi zaboravljaju na velike prednosti fabrički instaliranih instalacija za gas, i na činjenicu da takvi motori serijski imaju drugačije ventile, dizne, pa čak imaju i bolji kvalitet glave motora kod nekih proizvođača.

U Srbiji ozbiljna kontrola tečnog naftnog gasa ne postoji. Svako sam sebe kontroliše. Da li je ovo apsurd?

Petrol pumpaPETROL i OMV imaju najviše standarde kvaliteta i bezbednosti.

Jugoinspekt je jedna od firmi koja se bavi analizom kvaliteta tečnog gasa, ali u njoj kažu da oni rade ispitivanja samo po nalogu.

Kvalitet tečnog gasa u Srbiji propisan je određenim standardom. Idealan odnos propana i butana u tečnom naftnom gasu trebalo bi da bude 60:40 u korist propana, ali da se ovaj odnos može menjati u zavisnosti i od godišnjeg doba kada se plin koristi. Kod nas je odnos 30% propana prema 70% butana, i zato vozači često nisu zadovoljni.

Tečni naftni gas je smeša zasićenih parafinskih ugljovodonika, dominantno propana i butana. Pošto pritisak u rezervoaru zavisi samo od temperature i sastava smeše gasa, proizlazi jasan zaključak da smeša treba da bude temperaturno (sezonski) promenljivog sastava. Zbog svega toga, povedite računa gde sipate gas, i ako primetite da vam motor trza više nego obično, slobodno se obratiti inspekciji, a račun naravno sačuvajte, jer vam je to dokaz da ste sipali plin kod njih. Morate štiti svoja prava, jer ih umesto vas niko neće štititi, u takvoj državi živimo. Priredio: Aleksandar Todorović.

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

 

gorivo-tng

3 komentara na Najboljiauto.com: Kvalitet auto-gasa na nekim pumpama loš

 1. Sale says:

  Poštovani,
  Da li bi bili ljubazni da mi pomognete savetom oko konačne odluke i kupovine auta.
  Naime, mi smo petočlana porodica i imamo psa.
  Nemamo garažu, živimo u stanuu zgradi.
  Izbor je pao na 3 vozila:
  1. Touran 2003. 180.000km, 2.0 dizel u full opremi, odrađen veliki servis i sve moguće uz priložene papire o istom u vrednosti 120.000 dinara, pre mesec dana, na Srpske table, registrovan još 3 meseca. Cena 5200 eura.
  2. Peugeot 407 SW 2005. godište, prva reg. 2006. 178000km. 4750€ isto u full opremi sem kože. Dizel 1,6 i 109 konja. karavan
  3. Audi A4 avant 1.8t benzin gas TNG, 183000km. 150-160 konja. 5400 evra. 2003. godište. S line, sve sem kože.
  Sva vozila su iz Italije sa svim papirima.
  Znam da je Touran najbolji i najkomotniji za porodicu, ali ima tu i optičke varke po meni, jer gepek nije ništa duži i širi od Pežo -ovog, sem što je viši, pa samim tim litraža prtljažnog prostora veća.
  Sva 3 auta imaju gornji nosač.
  Očuvana perfektno, jedino je Touran unutra na tabli izgreban, izlizan i oko podizača stakla, rukohvati.
  Kada u Touranu podignem šesto i sedmo sedište, iza istih ostaje toliko malo prostora za kese iz prodavnice, skoro ništa.
  Vizuelno nam je Pežo 407 ubedljivo najlepši. Audi je kockast i klasika, po nama već smešnijeg spoljašnjeg izgleda naspram Pežoa 407. Touran nam je spolja vizuelno kabast, kockast, smešan i ružan kao neuspeli kombi. Međutim od lepote nema vožnje dobre. Zatim sam opterećen tim pričama oko zamajca nekog, pa se plašim. Kažu mi i da je kod Pežoa veoma mala kubikaža za toliki auto. Da mu je plivajući 600 eura set. Itd. …a Audi ga nema. Itd…Opet Pežo je najmlađi i to 3 godine razlika, što nije malo. Zatim, kažu da će Pežo izgubiti na ceni mnogo za neko vreme ako budemo hteli opet da menjamo automobil, a Audi i VW neće toliko, ili veoma malo jer su uvek na ceni u Srbiji.
  Šta da kupimo? Nismo pametni i glava nas boli.
  Trenutno vozimo Vectru B karavan sport, koju nam računaju u zameni 1800 eura. 1999.godište je Opel.
  HVALA i izvinite na oduzetom vremenu!!!!!

 2. admin says:

  Poštovani g.Saša, pitanje pošaljite u rubriku Pitajte A.Todorovića, ili Hitna kupovina

  http://www.ooyyo.rs/automobili/pitajte

  http://www.ooyyo.rs/automobili/hitna-kupovina-brzi-odgovori

 3. Poštovani,

  u vreme kada je pisan ovaj članak, OMV pumpa je prodavala takav plin sa kojim sam mogao da predjem 30-50% manje kilometara, nego sa TNG sipanim na tek oformljenim NiS pumpama ili na Lukoilu. Vozio sam auto sa papučicom na podu da bih postigao bilo kakvu brzinu, a na blagim uzbrdicama nije bilo moguće preći 80km/h sa 100konja Astre G – e takav je bio standard OMV plina.
  Tada sam kombinovano grad- autoput – lokal – medjugradski sa TNG sipanom na NiS pumpi u Leskovcu prešao 500km sa 38 litara TNG. Leskovac – Lebane – Lebane po gradu 15 km – Bojnik i sva ona sela lokalno do Niša – kroz Niš centar – pa autoputem do onih silosa – islkjučenje za Raču – Topola – Aleksinac – Lazarevac – Lajkovac – Valjevo – dve gradske vožnje po Valjevu oko 25 kilometara – ibarskom do Beograda – i dve gradske vožnje po Beogradu po danu oko 35 km, ja otac i gomila stvari u karavanu, krcat! Astra D 1.6 / 16v, trokira na benzinu na plinu radi dobro. Bila je zima. Od tad u OMV ne idem ni u WC. A država me nervira sa svojim svakodnevnim atestima o plinu, dok neki tamo mogu da voze dizel da se izrazim i bez Boš pumpe i benzin sa kantom na krovu. Niko im ništa ne proverava. Gule vlasnike sa plinom samo zato što je to neka fama, pa nova stvar uz nju novi propisi. Ja sam za to da se radi atest i dizel i benzinskih sistema u svim automobilima na svakih 5 godina. Sramota i dvojni standardi.

Ostavite komentar