Najbolji auto placevi

Nije lako utvrditi koji su to najbolji auto placevi u Srbiji, pa ni u Beogradu. Njihova ponuda i kvalitet automobila varira, obično se kupci najviše zalete, i daju najviše poverenja dilerima koje im pruže najdužu garanciju. A da li je to mudro? Uglavnom ne, jer placeci vam daju pismenu garanciju ali velika većina odbije da vam izađe u susret i otkloni kvar o svom trošku. Mnogi placevi su fer – daju garanciju – ali uz jedna uslova – da veliki servis odradite u ovlašćenom servisu sa originalnim delovima, a to može koštati i preko 2.000 evra. Za Opel Zafiru 2007 godište, originalni delovi za veliki i mali servis (bez rada) su 170.000 dinara. Piše: Aleksandar Todorović.

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Ako ste kupac automobila, vama treba da bude cilj da nađete najbolji mogući polovnjak za novac koji imate, manje je bitno da li je ovaj ili onaj plac, u Beograd, Novom Sadu ili Čačku na primer. Kupci u Srbiji daju prednost i onim placevima gde dobiju najveći popust – čitaj tamo gde im spuste cenu 300, 400 evra. Da li vi mislite da vam neko nešto poklanja? Prodavac će vam skoro uvek prodati auto tako da on ima svoju fiksnu zaradu. Neki placevi imaju već maksimalno snižene cene, neki imaju prostora da vam iste koriguju manje ili više, ali i jednom i drugom dileru zarada je gotova ista – pitanje je samo psihologije i načina na koji prilazite kupcu.

 

Ako ste kupac polovnog auta znajte da to može biti zahtevan zadatak, da treba biti obazriv i voditi računa o mnogo faktora, kako bi se sprečilo nezadovoljstvo krajnjim izborom automobila. Iako imate na hiljadu moji besplatnih odgovora, poređenje automobila, na stotine testova, znajte: ti saveti su pisani za neke druge kupce! Svako od vas ima svoje afinitete, potrebe, zato je najbolje da mi pošaljete vaša pitanje, dileme i dobićete precizne odgovore! Možete me pozvati  i telefonom, a ako želite naći ću vam jeftin u proveren polovan automobil. Može da se nađe i kupi jeftin i dobar auto, ali je potrebno da imate mnogo znanja, i da odaberete modele koji nisu najpopularniji. Piše: Urendik Aleksandar Todorović.

 

Kupovina automobila procedura

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

 

 

#1 Odredite visinu budžeta za kupovinu automobila


Najvažnije je da odredite maksimalni iznos novca koji imate za kupovinu polovnjaka. Pored toga odvojite novac za veliki i mali servis (koji košta od 300 do 500 evra).  Ako ste vozač početnik, ili ste tata, mama – vozite decu u kolima – obavezne napravite budžet za kupovinu novih pneumatika (montirajte bar dve nove gume na pogonske točkove) i eventualno diskova. Opseg u okviru kog kupujete umnogome određuje koje automobile, kolike starosti i u kakvom stanju možete birati. Imajte na umu da vam treba novac i za registraciju automobila.

Podrazumeva se da ćete birati model u što boljem stanju, ali kako je reč o korišćenom automobilu (često se dešava da je imao više od jednog vlasnika), uvek savetujem da uradite veliki servis automobila i prevenirate potencijalne kvarove, pre svega pucanje zupčastog kaiša,  koji bi mogao da napravi veću štetu na motoru, što iziskuje mnogo novca za popravku.

Najstari, najtemeljniji i najobjektivniji vodič za kupovinu automobila – Najboljiauto.com urednika Aleksandra Todorovića, na raspolaganju vam je preko jedne decenije! Iskoristite vredne savete, analize, uporedna poređenja automobila, testove automobila, sve iz pera beskompromisnog novinara, koji smatra da novinarstvo može biti častan posao, i da svoje znanje treba podeliti sa ljudima, sa svojim narodom.

#2 Da li je važna pređena kilometraža?


Da li mislite da je prava kilometraža na polovnjaku koji želite da kupite? Cena je povoljna, oprema je adekvatna, možda je to dobra prilika za kupovinu? Poznata je stvar da prodavci, kako bi što bolje naplatili svoj automobil, podešavaju kilometražu tako da izgleda da automobil nije mnogo prešao, što bi trebalo da svedoči o tome da nije previše rabljen. Pošto je jasno onda da taj kriterijum može da bude varljiv, bolje je pozabaviti se opštim stanjem automobila i utvrdite šta je realno. Na oko 90% polovnih vozila kilometraža je vraćena! Car Vertical vam nije pouzdan, može se desiti da je diler vratio recimo 200.000 km, a na ovom portalu stoji mnogo manja kilometraža – oni samo procenjuje pravu kilometražu na osnovu statistike i perioda u kojem je taj auto bio u ovlašćenom servisu. Obavezno proverite da li auto ima DPF i katalizator, ako ga nema – nemojta takav auto kupovati! Novi DPF je preko 1.000 evra! A to što nema DPF je znak da su mi i dizne loše – jenda dizna košta preko 400 evra!

Takođe je važno znati da pređena kilometraža, čak i onda kada je originalna, ne znači isto kada je reč o različitim modelima automobila. Pojedini automobili počinju više da se kvare na oko 150.000 pređenih kilometara, pa i manje od toga – mnogi turbo benzinci ali ne samo oni, dok za neke ni 300.000 pređenih kilometara nije strašni, jer recimo MJTD, DCI i JTD motori na primer prelaze bez poroblema i velikih ulaganja preko 700.000 km, naravno samo uz redovno održavanje i normalnu vožnju. To nikako ne znači da je svaki auto sa MJTD motorom i 300.000 km dobar – naprotiv!  Svakom mom kupcu preporučujem modele koji su najpouzdaniji, i koji se najmanje kvare, preporuke možete dobiti i vi, pošaljite zahtev, pitanje ovde (Kliknite ovde).

#3 Obratite pažnju na to da li je automobil kraden


Neprijatno iznenađenje koje vas može zadesiti kada kupite svoj novi/polovni auto jeste da shvatite da je ukraden. To je veoma teško utvrditi pre kupovine, jer se često dešava na naš MUP ne oduzme vozilo koje se traži u Evropi! Čak se to vozilo godinama nesmetano vozi i registruje u Srbiji. Jedino rešenje je da kupite auto na proverenom placu, ili auto koji je kupljen na njemu. Proverite vlasnika, prodavca maksimalno koliko je to moguće. Morate ustanoviti gde prodavac radi, gde mu radi supruga, čime se bavi, ako vam rado saopštava te informacije, postoji mali manja šansa da se radi o prevarantu ali naravno da i to može da izmisli, slaže!
.
Postoje uređaji koji mogu da ustanove da li je broj šasije prebrušen i na isto mesto utisnut novi. Isto to važi i za motor! Prevaranata ima jako puno! Zato ja za moje kupce gledam automobile isključivo na proverenim auto placevima koji posluju preko 10 godina, i za koje garantujem da su im automobili maksimalno legalno u svakom smislu te reči, i da nisu havarisani. Skup auto ne znači i da je legalan auto! Isto takođe, ako automobil ima nižu cene od ostalih oglašenih na sajtovima ne mora značiti da je ukraden, ali može značiti da ima neku skrivenu manju, zato angažujete stručnaka za proveru, ukoliko u mene nemate maksimalno poverenje.

Proverite dokumenta, nemojte kupovati kola od preprodavaca i ljudi koji nisu pravi vlasnici vozila. Nakon svih izvršenih provera, ako je auto registrovan obavezno napravite probnu vožnju. Dobro oslušnite rad motora, posebno na uzbrdici. Notar ne proverava da li je auto koji kupujete pod nekim zalogom (vlasnik je založio auto da bi dobio kredit), a ne proverava da li je izvršitelj pokušava da zapleni i proda taj auto na licitaciji, koji ste vi upravo kupili. Pa možete ostati i bez para i bez kola! Nemojte voditi prijatelja koji je jednako (ne)stručan kao vi, jer će vas samo zbunjivati, angažujete isksusnog mehaničara, za koje imate preporuke!

#4 Postoji mogućnost da je auto za koji ste zainteresovani havarisan


Prvo moramo da ustanovimo šta značu pojam havarisan automobil! To je auto koji je učestvovao u ozbiljnom udesu u kojima je zadobio ozbiljne deformacije. Ukoliko pitate vlasnika koji su njegovi motivi za prodaju automobila, verovatno vam nijedan neće reći da je auto havarisan (ukoliko je to razlog prodaje) i da postoje trajne posledice havarije ili kvarovi za koje je potrebno mnogo ulaganja kako bi se otklonili.

Znajte prodavci, preprodavci još češće, ulože novac da ih prefarbaju i slično, kako bi mogli da dobiju što veću cenu za njih, i sa sakriju tragove udesa. Po mom iskustvu sveže ofarban auto uvek iza toga skriva brdo problema, i ne samo to što je vrlo verovatno preživeo nedavno sudar, već se ispod haube krije i loš motor. Ako je auto doživeo jak udarac – izbačen je iz ose, i ne može da mu se nacentrira trap! Kupovina polovnjak je ozbiljna investicija – druga najveća posle kupovine stana, kuće  i logično je da angažujete stručnjaka za proveru automobila!

 

Kako bi se izbegla kupovina havarisanog vozila, najbolje je da automobil kupite na proverenom auto placu, ili da vam auto detaljno pregleda limar. Insistirajte da vam majstor svoj zaključak saopšti nasamo, kako prisustvo prodavca ne bi izazvalo uvijanje pravih informacija u malo lepšu formu. Najbolje je da auto prebacite u servis na detaljnu kontrolu, kako karoserije, tako i motora, a obavezno proverite da li ima DPF i katalizator, jer su mnogi vlasnici na nagovor majstora to poskidali. Novi DPF košta preko 1.000 evra kao i katalizator. Takva provera može se obaviti u nekom bolje opremljenom servisu.

Imajte na umu da je veoma teško i čak nerealno naći polovan automobil koji nikada nije bio udaren, posebno ukoliko je njegova starost preko 7,8 godina. To znači da ako i uočite da se to dogodilo, ne znači da je auto loš, i da je popravka odrađeno nekvalitetno ali samo vam stručno lice može savetovati da li je auto za kupovini ili možda ne!  Kupci u Srbiji uglavnom tragaju za automobilima sa što je moguže nižom cenom – a kod takvij su u proseku oštećenja ozbiljnija i problematičnija. Kupac u Srbiji ne bira onaj skuplji, bolji automobil, model istog godišta, a posle uloži u taj udarani mnogo više! Znajte – nije isto ako je auto farban zbog sitnih ogrebotina – svaki farbar može da vam utvrdi debljinu gita – ako je ona mala, sve je u redu. Naravno treba ustanoviti i kvalitet nanesene boje, jer se loša farba brzo guli, i eto vama novi trošak!

Nadamo se da ćete uz ove savete napraviti što bolji odabir polovnog automobila. Nije lako prelomiti koji auto kupiti: crveni ili crni? Benzinac ili dizelaš? Sa placa, ili kupljen u Srbiji. Kako da znate koliko vam snažan motor treba, kako ustanoviti koliko troši polovnjaka koji vam se dopada? Odgovore na sva ta pitanja možete dobiti od urednika Aleksandra Todorivića, zato pošaljite pitanje i dobićete odgovor!

 

 

 

 • Kupovina na autoplacu je jednostavnija i svu potrebnu dokumentaciju ćete uglavnom dobijati od prodavca

 

 

Kupovina automobila preko urednika Todorovića – Procedura:

 

 • 1) Pročitajte prvo tekst šta nudim, kako tražim i proveram automobile za vas (Kliknite ovde) 
 • 2) Nakon toga uplaćujete 4.000 dinara ako želite da se čujemo telefonom, ili 6.000 dinara ako želite odgovore i ponudu za traženje automobila preko e – maila. RAČUN: 105000000250737463 AIK Banka Aleksandar Todorović, Beograd.
 • 3) Potom šaljete detaljno pitanje na sajt testoviautomobila.rs rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića (kliknite ovde).
 • 4) Dobijate odgovor za manje od 24h, kao i ponudu za traženje automobila. Ako vam cena odgovara, novac uplaćujete na gore navedeni račun. Tražim modele koje ste vi naveli, koji se vama dopadaju, ili automobile koje se najmanje kvare, koji su najbezbedniji koje vam preporuči glavni urednik Aleksandar Todorović.
 • 5) Krećemo sa traženjem polovnjaka za vas – u proseku je potrebno 3 do 5 dana, da pogledamo sve što je za gledanje, a najbolji primerak, prebacujemo u servis na detaljnu kontrolu  i pregled.
 • 6) Najbolji automobil rezervišemo za vas, tako šta ga kaparišemo, dakle platimo vlasniku ili češće auto placu da auto čuva narednih nekoliko dana (koliko vam je potrebno da dođete u Beograd, na plac, ili kod notara, ako je u pitanju fizičko lice)
 • 7) Dobijate na Viber detaljne slike pregleda automobila, sa svim eventualnim manama, ogrebotinama, i tačnim iznosima koliko koštaju dodatna ulaganja ako ih ima (koja su dosta niža od drugih lošijih automobila koje smo gledali za vas) i tačnu cenu velikog i malog servisa sa rukama (koji varira od 300 do oko 500 evra). Veliki servis ne morate da radite ako ne želite. A možete i kod svog majstora, ako u njega imate više poverenja (ali ostaje nejasno zašto vam onda on nije tražio auto).
 • 8) Dolazite na auto plac, ili kod notara, ako je prodavac fizičko lice (zbog sve slabije ponude na placevima, gledam i registrovane automobile). Ja ću vas naravno dočekati na auto placu, ili kod notara, i tu sam za vas i pored vas narednih sat vremena. Pogledate, proverite auto, možete da povedete i svog mehaničara (ali onda se opet postavlja pitanje zašto njega niste angažovali). Ako je onako kako sam opisao, i ako je stanje isto kao na slikama koje sam vam poslao (slikam svako oštećenje) kupujete, plaćate auto,  u evrima, vlasniku auto placa, odnosno prodavcu ako je u pitanju fizičko lice – nakon overe kod notara.
 • 9) Nakon toga vozite auto kod mog mehaničara na veliki i mali servis, eventualnu zamenu pločica, možda diskova ili recimo stabilizatora, ako želite, ako mislite da servis nije potreban ili nećete da ga radite vaš izbor i pravo.
 • 10) Ako ste kupili auto na auto placu, mogu vam organizovati da se odradi tehnički pregled, ako ste iz Beograda, do kraja dana
 • 11) Ako ste iz Beograda, mogu vam preko agencije (ona to naplaćuje 3.000 dinara) organizovati da umesto vas odu do MUP-a i izvade vam tablice i saobraćajnu dozvolu.
 • 12) Ako niste iz Beograda, a kupili ste auto na placu, idete taksijem do agencije koja izdaje probne tablice, vratite se do placa, stavljate probne tablice  i vozite auto ako želite do mog mehaničara na veliki i mali servis. Ako ne želite veliki servis ne morate da ga radite, vaš auto, vaš izbor, vaša odluka. Ja veliki servis itekako preporučujem, prvo jer ste mirni narednih 5 godina, drugo jer sprečavate tako da dođe do pucanja zupčastog kaiša ili istezanja lanca (često se desi na lanac NE mora da se menja – pa kod automobila sa lancem, radimo samo mali servis, možda zamenu pločica na primer), i na taj način sačuvate motor od havarije. Popravka motora ako pukne kaiš može koštati preko 3.000 evra, zato mislim da vam se rizik ne isplati. Kola dugo stoje na placu, i pitanje je koliko je kaiš izgubio elastičnost.
 • 13) Imate besplatne kontrole (ne i besplatne popravke) na 4 odnosno 6 meseci kod mojih mehaničara u prvih godinu dana (plaćam ih ja)
 • 14) Imate gratis pomoć oko prodaje automobila koji ste kupili preko mena, kada rešite. Oglašavam vaš auto na mojim sajtovima i facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najboljiauto.
 • 15) Za narednu kupovinu imate popust od 30%. To važi i za članove vaše šire porodice.

 

Porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! Dobijaju odgovore brže, dobijaju popust za traženje automobila.

 

Odgovore napisao: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Vraćanje kilometraže u Srbiji na placevima

TESTIRALI SMO: BMW 316d

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Grande Punto ili Ford Focus?

Testoviautomobila-RS-LOGO

TESTIRALI SMO: FIAT 500L 1.4 16V

TESTIRALI SMO: Opel Adam 1.4

TESTIRALI SMO: Renault Twingo Sce 70

TESTIRALI SMO: Great Wall H6 2.0 TCI

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?