TESTIRALI SMO: Mercedes A 180

Mercedes A klase iza oznake 180 skriva novo razvijeni četvorocilindrični agregat od 1,6 litara i tačno 122 KS, a koji pruža maksimalni obrtni moment od sasvim dovoljnih 200 Nm pri samo 1.250 o./min. Zahvaljujući turbo punjaču, direktnom ubrizgavanju goriva i varijabilnom upravljanju ventila, osnovni i ujedno najslabiji motor u ponudi ima više nego dovoljno snage da povuče ne baš laganu A klasu. Svi motori, pa i ovaj, standardno su upareni sa izuzetno efikasnim Stop & Start sistemom, koji startuje agregat u deliću sekunde, čim nežno dodirnete papučicu gasa. Izuzetna dinamičnost, koju je samo nagovestio sportski dizajn, upotpunjena je unapređenim i izuzetno brzim elektromehaničkim upravljačem, naprednim prilagodljivim oslanjanjem (opciono je u ponudi sportsko ogibljenje sa Direct-Steer sistemom), niskim težištem i sjajnim kočnicama. Vožnja je bila neverovatno brza i zabavna, te bih zaključio da je Mercedes konačno konstruisao vrhunski automobil sa dosta sportskih karakteristika, koji će preoteti mnogo kupaca BMW-u, a još i više Audiju, jer ovaj Mercedes ima prednji pogon baš kao i Audi A3. Za razliku od stare A klase sa legendarnim “sendvič podom”, aktuelna A klasa nudi raskošan komfor samo onima na prednjim sedištima, jer pozadi nema dovoljno mesta ni za glave, a ni za noge putnika. Međutim, uživanje u vožnji je jedno nova iskustvo u klasi kojoj ovaj model pripada. Kvalitet je podignut na stepenicu više, zvučna izolacija takođe. Bezbednost je vrhunska, a takva je i cena – “vrhunska”, dakle, iznad proseka ove klase. Iako je benzinac, troši malo, te je na kraju testa prosek potrošnje iznosio samo 6,1 litara.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSC_2228Mercedes je želeo da po svaku cenu napravi bolji automobil od BMW-ove serije 1,  i u tome je u potpunosti uspeo. Ono što je mene još više oduševilo jesu ubrzanja najslabijeg motora u ponudi, sa izmerenih 9 sekundi do 100 km/h iz mesta mirovanja. Druga stvar koja me je obradovala, a to se veoma oseća u vožnji, jeste činjenica da je ovo prvi Mercedesov kompaktni automobil na čijem je razvoju od samog početka radio i AMG, sportsko odeljenje Mercedes-Benza. Ovo je, dakle, Mercedes za one koji prevashodno žele da uživaju u vožnji. Prosečna porodica neće biti zadovoljna ponudom prostora, jer nova A klasa, nažalost, nije porodični automobil, niti to pokušava da bude. A klasa je automobil za mlade, sa pregršt, uslovno rečeno, sportskih gena – negde daje, a negde uzima, pa tako na zadnjem sedištu nudi prilično oskudan prostor, a prtljažnik zapremine 340 litara takođe se ne može nazvati nikako drugačije sem malim. Sa ovim se ne završavaju mane, ali ni vrline ovog modela, pa pročitajte tekst u celini i saznajte zašto baš nova A klasa može biti vaš novi automobil.

DSC_2245Nova A klasa je jedan u potpunosti drugačiji automobil
 
Mercedes je zaigrao na sve ili ništa i ponudio tržištu automobil koji izaziva emocije. Jedan od razloga za moj ovako pozitivan utisak jeste i činjenica da nisam očekivao da će jedan “mali” Mercedes zaseniti onaj veći i skuplji – C klasu, i to ne samo po dinamičnoj vožnji, već i po kvalitetu ugrađenih materijala. Mercedes je sa novom A klasom postao veliki problem za BMW, ali i Audi, jer u svojoj paleti modela ima i pravo malo remek-delo na četiri točka koje možete kupiti već za 21.252€. To vama možda ne izgleda kao malo novca, ali Mercedes nikada u svojoj istoriji nije nudio ni približno jedan ovako dobar automobil za toliko “beznačajan” iznos.

DSC_2237Dizajn možete oceniti i ovako, i onako, ali da vam se ovaj automobil uopšte ne dopada, verujem da ne biste ni čitali ovaj tekst.

Položaj za volanom i ergonomija putnika koji sede napred jesu vrhunski, jedino malo smeta debela “pregrada” između sedišta. Idealnu poziciju za upravljačem je, kao i kod svakog Mercedesa, lako pronaći, bez obzira da ste visoki 160 ili 195 cm, jer su hodovi podešavanja sedišta i upravljača izuzetno veliki i izdašni. Samo sedište je dovoljno udobno, ali i čvrsto, te u krivinama pruža solidan nivo oslonca, a na putovanjima od deset i više časova, koliko sam ja “odradio” prvog dana testa, nije uzrokovalo zamor leđa i karlice. Takvu udobnost u ovoj klasi može da pruži samo Mercedes.

DSC_2254Mercedes je sve razvija promišljeno i temeljno za novu A klasu, pa su svi instrumenti veoma pregledni i dobro raspoređeni. A kada to nisu bili na nekom Mercedesu? Uvek sam se pitao – zašto ih konkurencija ne kopira?

Mercedes je, pre svega, Mercedes i nema ručnu kočnicu kao što je imaju drugi automobili. Ručna kočnica je na tasteru levo, a na njemu se i otpušta, ali za moj ukus previše je spora i ne pristaje modelu sa sportskim atributima. Nije to jedini minus. Preglednost pri vožnji unazad je prosečna, pa i malo gore od toga, ali ugrađena kamera mi je mnogo pomagala, tako da ćete i vi brzo zaboraviti na dizajnerske “bravure” koje mogu prilično da pokvare utisak. Ne treba posebno isticati da je finalna obrada izuzetna, kao i kvalitet ugrađenih materijala. Prečnik okretanja je mnogo veći nego na staroj A klasi, ali ovaj Mercedes je ipak dugačak 429 cm, što i nije tako malo. Za neupućene, nova A klasa nije običan mali Mercedes, već sportski kompakt proizveden po istim standardima kao i najskuplji modeli ovog prestižnog brenda. Rezultat perfekcionizma u izradi jesu vrata koja se nečujno zatvaraju i minimalni nivo buke čak i pri brzinama iznad 150 km/h. Sveukupno gledano, A klasa je pojam kvaliteta za konkurenciju. Svakako, kada sve to imate u jednom vozilu koje košta 21.250€, morate skočiti od oduševljenja.

Osnovni motor – najbolja osnova ikada

Retko kada novinarima daju osnovne verzije modela sa osnovnim, baznim motorom. To se po pravili ne radi ni u Evropi, ni u Srbiji. Mislio sam da je A 200 sa 156 KS mnogo bolji izbor za test, jer ću za osnovni model “morati” da napišem da nema dovoljno snage, i da je zato najbolje da ga preskočite. Međutim, veoma sam potcenio startnu motorizaciju od 122 KS.

DSC_2258 Od prvog dana testa, imao sam utisak da motor ima više snage nego što to Mercedes deklariše, i od prvog dana sam sa nevericom registrovao da je ubrzanje do 100 km/h iz mesta mirovanja samo 9,0 sekundi. Mnogi će zlobnici reći da to nije ništa impresivno, ali ja ću morati da ih ispravim, jer to je rezultat koji ostvaruje najslabiji i najjeftiniji Mercedes. Turbo benzinac od 1,6 litara pruža silu od 200 Nm već pri 1.250 o./min, što je prosto neverovatno – u kojoj god da ste brzini, koliko god da se sporo krećete, kad pritisnete papučicu gasa dobićete solidno ubrzanje, motor uvek daje pristojno veliki obrtni moment, a čak je on maksimalni do 4.000 o./min radilice. Motor pritom izuzetno uglađeno razvija snagu, jako lepo zvuči, te vas prijatan metalni zvuk kvalitetnog benzinskog motora još više tera da pritisnete papučicu gasa malo odlučnije. Nema bojazni od velike potrošnje – prosek potrošnje na kraju testa je iznosio 6,1 litara, tako da će, uz malo pažnje, potrošnja biti između 5,0 i 5,5 litara na svakih 100 km. Novorazvijeni šestostepeni manuelni menjač je impresivan, hodovi ručice su dovoljno kratki, i očekivano, jedino BMW nudi bolje.

Motor može da se pohvali sa preciznim Piezo brizgaljkama, a varijabilno upravljanje ventilima dopušta optimalan stepen punjenja cilindara, pa je potrošnja niža. Zahvaljujući smanjenju mase i manjem unutrašnjem trenju, ovaj motor je doveden do savršenstva.

Vrhunska stabilnost uz udobno ogibljenje

U krivinama “baby” Mercedes sledi vaše želje do krajnjih granica. Ako pokušate da izbegnete u zavoju prepreku, počeće da beži preko nosa, tako da nedostatak prednjeg pogona nisu mogli da izbrišu ni inženjeri Mercedesa. Ako želite”pravi” Mercedes, ipak ćete morati da posegnete za C klasom. Nova A klasa je, ipak, dovoljno mekana i uglađena, poput veće i skuplje C klase.

DSC_2256Održavanje putne brzine od oko 180 km/h je zadivljujuće ugodno, jer je A klasa tako mirna i sigurna da mi je sada u potpunosti jasno zašto najsporiji Mercedes (ovaj na testu) može da pojuri realnih 202 km/h i to sa zimskim pneumaticima (sa letnjim gumama bi morao za bar 4-5 km/h bolje). Ovo ogibljenje je konstruisano za autoban i jako velike brzine. Napred je poboljšani McPherson, a pozadi je potpuno nova zadnja osovina sa četiri tačke oslanjanja. Standardni upravljački mehanizam u konstrukciji nazubljene letve, sa integrisanim sistemom Steer Control, kao podrška u kritičnim situacijama na putu, omogućava izuzetno precizno upravljanje (samo je BMW bolji). Šlag na torti je elektromehanički servo upravljač čija se podrška znatno smanjuje sa povećanjem brzine, tako da je ona pri 200 km/h minimalna, što je prosto fantastično, jer jako dobro osećate put, ali osećate i koliko je nova A klasa stabilna. Bravo za Mercedes! Ako volite da vozite veoma brzo, nijedan automobil vas neće zadovoljiti kao nova A klasa, jer BMW serije 1 je isuviše tvrd i nervozan da biste uživali opušteno na brzinama od oko 200 km/h. Mercedes manje zamara od BMW-a na dužim putovanjima, i tu zaljubljenici u Mercedes mogu da likuju koliko god žele, stvari su prosto takve kakve jesu.

DSC_2251Šta ona kaže: Nova A klasa nije “neugledna” poput BMW-a serije 1, i u tome realno leži pobeda ovog automobila nad glavnim konkurentom iz Minhena. Dizajneri u Štutgartu su malo “ružno pače” (A klasu 109W) zauvek poslali u istoriju i odlučili da je dobar izgled ipak važan. Prava je šteta ne posedovati jedan ovakav automobil. Možda ga nije lako parkirati, možda gepek nije najveći u klasi, možda na zadnjoj klupi nema dovoljno mesta, ali u ovom trenutku ne postoji bolji model u premijum segmentu kompakt klase. Sve je besprekorno: dizajn, materijali, boje, udobnost, brzina, savršeni automatski menjač – sve, osim pogleda slučajnih prolaznika. A klasa privlači i previše pažnje i izgleda “neprilično” skupo, a tako se i osećate u njoj – kao da ste povlašćeni u odnosu na druge, što, na neki način, i jeste. Ovaj automobil je poseban, drugačiji od svega ostalog na tržištu. Zato napravite poneku “žrtvu” i nemojte nikoga voziti na zadnjem sedištu, pa vam se niko neće ni žaliti kako se oseća skučeno. Gepek jeste mali, ali će ipak biti sasvim dovoljan onima koji ne razvoze gajbice, polutke ni glavice kupusa, a takvima A klasa nije ni namenjena.

DSC_2261Oni koji su viši od dva metra moraće da pognu glavu ukoliko ne žele da izađu iz automobila bez polovine glave.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako kupujete automobil kompakt klase, a imate decu koja su dovoljno velika i nisu vam više “na grbači”, možda je vreme da sebe počastite jednim pravim nemačkim automobilom kakav je ovaj Mercedes. Ukoliko podižete kredit ili ulazite u lizing aranžman, onda imate razlog više da se vozite u najboljem automobilu u klasi, a to je nova A klasa. Ako je neki automobil toga vredan, to je upravo ovaj. Koliko god nova A klasa bila vrhunski izrađena i koliko god ovaj automobil izlazio iz okvira premijum kompakt segmenta kada je kvalitet u pitanju, cena nikada neće biti dovoljno povoljna za obične smrtnike. Jednako će dobro prolaziti i kod žena, koje jednako vole da “opale” po gasu kao muškarci, a da im pritom bude udobno. Kupci ovog automobila mogu biti i oni kojima je dojadilo da ulažu u nešto što ih ne ispunjava u dovoljnoj meri. Ja bih i za dvadeset godina poželeo da posedujem istu ovakvu A klasu – dinamičnu, okretnu, zabavnu i kvalitetnu, pa makar i na godinu dana. Možda ćete radije Golf VII, koji je takođe odličan izbor, ali A klasa je – bolja. To je činjenica, a vi ćete svakako kupiti ono što vam se više dopada.

thumbs-upVrhunski, veoma uglađen, tih, elastičan i štedljiv turbo benzinski agregat. Odlične performanse, i još bolje podešeno ogibljenje. Vrhunski šestostepeni manuelni menjač. Odlična pozicija za volanom. Upotrebljeni materijali vrhunskog kvaliteta. Avangardan dizajn i originalno osmišljeni detalji. A klasa je više od “ljutog” takmaca BMW-a serije 1. Vrhunska udobnost i stabilnost u jednom paketu – sjajno! Temeljna zvučna izolacija i ergonomska sedišta čine svaki boravak u automobilu ugodnim. Gepek je relativno malo – praktična je ručica iznutra na petim vratim za zatvaranje gepeka. Start i stop sistem funkcioniše efikasno. Dobro drži cenu, i lako pronalazi put do kupaca kao polovan automobil. Umerene cene održavanja za jedan premijum automobil.

thumbs-downC stub je zaista masivan (u Mercedesu su zaista rešili da sačuvaju živote svojih putnika). Na zadnjem sedištu ima osetno manje mesta nego u staroj A klasi. Oni koji su viši od dva metra moraće da pognu glavu ukoliko ne žele da izađu iz automobila bez polovine glave. Cene dodatne opreme su i dalje u duhu najbolje tradicije Mercedesa – previsoke. Prtljažnik je manji od proseka klase – ima samo 340 litara. Iritira ručna kočnica koja je na tasteru levo (bar dok se ne naviknete), a na njemu se i otpušta, no previše je spora za moj ukus. Servo upravljač je sada bolji, ali još uvek nije na nivou BMW-a.

Cena: 21.250€

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.290  mm
Širina: 1.780 mm
Visina: 1.430 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Prtljažnik: 340/1.150 l
Težina: od 1.400 kg[/table]

DSC_2259[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.595 ccm
Snaga: 122 KS pri 5.000 o./min
Obrtni momenat: 200 Nm u intervalu 1.250 do 4.000 o./min.[/table]

DSC_2248[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,2 s
Maksimalna brzina: 202 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,5 litar
Potrošnja na testu: 6,1 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,0

Dizajn: 5,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 2,5[/table]

180[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 4,0
Mogućnost dalje prodaje: 5,0[/table]

 

6 komentara na TESTIRALI SMO: Mercedes A 180

 1. Jovica Ilić says:

  Sa zadovoljstvom sam pročitao tekst, i iskren da budem još sam se više zaljubio u ovoj automobil. nisam mogao a da ga ne primetim na ulicama Beograda, nema ih puno, ali ipak viđam novu A klasu redovno, što znači postoje kupci za ovaj automobil. Svakako da postoje, to je ipak Mercedes, ali Mercedes za ljude sa malom decom, ili bez dece. Stara A klasa je bila dosta prostrana, pravi porodični auto. Zanimljivo je da Mercedes ima turbo benzince, a Toyota nema. Videćemo da li će ti motori biti i trajni.

 2. Srki says:

  Šta reći osim da je ovo strašno dobar autić, jeste nema veliki gepek, ali je sto puta bolji auto od Golfa. Naravno da ovo nije auto za sirotinju, ali pošto Mercedes radi kvaliteta kola, kad kupite Mercedes star 5 godina, možete da ga vozite još 10 godina (nekad ste mogli još 20, ali dobro). Lepe slike. Pozdrav redakciji.

 3. Jelena says:

  Moćan automobil za one koji mogu da ga priušte. Uopšte ne liči na staru A klasi, ovaj Mercedes mi izgleda kao mali sportski kupe, i plava boja mu odlično stoji. Predivan je, želim ga, ali cena mu je paprena.

 4. Mihajlo says:

  Ovo je jedan od retkih novih modernih automobila koji me je prosto oduševio. Nikad u životu mi se nije dopao ni jedan Mercedes kao ovaj. Možda je ovo najmanji, i najjeftiniji Mercedes, ali meni je ubedljivo najlepši, pored njega je nova E klasa ružna, ružna kao “barutana”.

 5. Stevica says:

  Ljudi, al bi meni leko ovaj Mercedes, sve mi je kod njega naj, naj, čak mu u boja čuči ko “guza na nošu”. Malo troši, ide brzo ko sam đavo, dizajn je boli glava. Testirajte E klasu, nemam para ni za ovo, ali volim da čitam vaše testove g.Todoroviću. Stevica.

 6. Zoki, Niš says:

  Sve je na ovom autu do jaja, ali sve, kupujem ga odmah, samo da nije ove cene, jeste to Mercedes, ali ipak, ovo je mali Mercedes, cena bi trebalo da bude malo manja. Dok ima ovakvu cenu, lider klase će biti Golf, i tačka.

Ostavite komentar