Megane i dalje veoma nebezbedan: 4 zvezdice – zaštita vrata loša

EuroNCAP kreš test ne prestaje da zbunjuje javnost. Kako to da je jedan automobil, u ovom slučaju Renault Megane preko noći postao nezbedan automobil? Pre nekoliko godina je Megane dobio 5 zvezdica na kreš testu, da bi nakon redizajna, dobio samo 3 zvezdice? Odgovor je jasan: EuroNCAP asocijacija je neke kriterijume revidirala. Ponižavajuće 3 zvezdice je Renault posle određenog vremena uspeo da ispravi, i da zasluži 4 zvezdice. Zvezdicu više je dobio samo zato što je ugradio upozorenje za nevezane pojaseve na zadnjem sedištu na svim jezicima. Ali da li ti pojasevi na zadnjem sedištu mogu da vam spasu život? Na žalost ne, jer je i na ponovljenom testu Megane za zaštitu vrata Whiplash dobio ocenu loše, odnosno “poor”, što je označeno crvenom bojom na EuroNCAP lutki. Na oceni Whiplash (klikni ovde) imate ispod slike lutke dva kružića, štiklirajte onaj desni da biste videli ocenu loše, u crvenoj boji za zadnja sedišta. Imate i u brojkama da je dobio 1,4 poen.

Ukupno je na kreš testu Megane dobio 83%, što je recimo mnogo slabije od Golfa VII koji je dobio 94%, a još veći zaostak Renaulta je kod ocene Safety Assist sa bednih 56% u odnosu na 71%. Dakle, Megane jeste malo bezbedniji od automobila marke Dacija, ali je na samom dnu u svojoj klasi kada je bezbednost u pitanju. Ovo je velika sramota za Renault. Još veća sramota je što direktori Renaulta pola godine ne žele da odgovore na pitanja koja dolaze iz uglednog Auto Motor und Sporta zašto je Megane toliko nebezbedan, i zašto su to dozvolili?

Nije tako jednostavno samo ugraditi bolje naslone za glavu, treba revidirati kompletno zadnje sedište, i još puno toga. Renault je očigledno napravio veliku propust, i ovo je velika sramota, jer taj automobil pripada C segmentu. Pročitaj više (klikni ovde).

Moram da naznačim da ja nisam vlasnik EuroNCAP asocijacije, niti sam u mogućnosti da drugačije tumačim rezultate. Opisujem ih na osnovu podataka koji su mi dostupni. Ako sutra EuroNCAP objavi da Megane ipak ne može da dobije te 4 zvezdice, ja to moram da objavim.

Zašto tako redovno pišem o lošim rezultatima Megana na kreš testu? Razloga ima nekoliko. Pre svega držim se svog cilja, koji sam sebi zacrtao pre 13 godina, da maksimalno pomognem kupcima automobila u Srbiji i regionu da za svoj novac kupe što je moguće bezbedniji automobil. Pod broj dva, lično se osećam odgovornim što sam mnogo ljude u Srbiji obmanuo, preporučujući im Megane kao bezbedan automobil, jer je pre nekoliko godina Megane dobio 5 zvezdica. Svakako, Renault se trudio da ispuni tadašnje testove EuroNCAP asocijacije, a ne i da zaista napravi bezbedan automobil. Američka NHTSA asocijacija koja sprovodi rigoroznije testove, nije dostavila podatke za Megane, jer se Renault ne prodaje u Americi, sada je jasno i zašto.

Ni na koji način ne želim da utičem na one kupce koji su čvrsto rešili da kupe Megane, njihov novac, njihov život, i njihova odluka. Svakako da će mi uprkos svemu biti žao ako nastradaju u eventualnom udesu, jer ljudi nisu krivi što ne mogu da prihvate dovoljno ozbiljno rezultate EuroNCAP kreš testa.

Veoma loša zaštita vratnih pršljenova putnika na zadnjem sedištu Megana čak i kada su vezani!

losa-zastita-vrata-renoSvakako, Megane nije najnebezbedniji automobili koji se može videti na putevima Srbije, Evrope, ali nudi najmanje bezbednosti u svojoj klasi. Dakle postoje polovni automobili koji koštaju par hiljada evra koji nude manje bezbednosti, ali postoje i oni koji koštaju tri hiljade evra a mnogo su bezbedniji od Megana.

Svim ljubiteljima Megana mogu samo da poželim puno sreće na putu, i naravno da im poručim da voze krajnje obazrivo i bezbedno, i radi sebe, i radi drugih. Ako ste već kupili ovaj automobil, moj vam je savet da ga prodate, nekom ko ne čita moje portale.

TESTIRALI SMO: Renault Twingo Sce 70

Moj test jednog genijalnog automobila: novog Twinga je samo jedan od dokaza da nemam ništa protiv brenda Renault, čak naprotiv, mnoge njihove modele sam preporučivao, kao i na primer Renault Clio IV, tekst možete pročitati dole na linku:

Za preporuku: Renault Clio IV 1.5 DCI

najbolji-_auto_logo_670-

3 komentara na Megane i dalje veoma nebezbedan: 4 zvezdice – zaštita vrata loša

 1. Jovan says:

  Testirani Megane je samo restilizovani model iz 2008-e godine, nema nikakvog smisla porediti ga sa vozilima koja su razvijena mnogo kasnije (2012-2014).
  Uskoro treba da se pojavi Megane 4, a tek onda je realno vršiti ove testove najnovije generacije. To opravdava loš rezultat na Safety Assist, naslone za glavu ne. Ali ne znate kakve bi rezultate dali ostali automobili generacije 2008 da se sada vrše 2014 NCAP testovi na njima. Renault je u ovom slučaju pogrešio jer nije na vreme izbacio novi model Megana (zajedno sa 308-icom kad je i bio predviđen).
  Što se tiče bezbednosti putnika pri frontalnom i bočnim sudarima, pogledajte rezultate Megana, veoma su dobri, u vrhu klase!

  Puno pozdrava.

 2. Uvaženi g.Jovane, postoje neki parametri koji se nisu menjali 10 godina na EuroNCAP testovima, brojevi poena, ono dole sitno se nikad nije menjalo. Aktuelni Megane ni pri boćnim sudarima nije u vrhu klase, tek je solidan, to važi i za frontalni sudar. Golf VII nije najbezbedniji auto u klasi, ali je puno bolji od Megana. Pogledajte tek rezultate Alfe Đulijete, ona je daleko najbezbednija u kompakt klasi, a to ljudi, kupci ne znaju. Kupci automobila nedovoljno detaljno tumače Euro NCAP kreš test. Moje je da kupcima navedem koji su najbezbedniji automobili a koji su najnebezbedniji i da objasnim zašto. Neki automobili koji su proizvedeni pre 10 godina imaju bolju zaštitu putnika od aktuelnog Megana. Hvala vam na komentaru, i hvala vam što me čitate.

 3. Jovan says:

  Onda nisam siguran da ja dobro čitam NCAP testove:

  za Megane piše 15.8 pri frontalnom sudaru, 8 pri bočnom sudaru i 6.6 pri bočnom udaru u stub.

  za Golf VII piše 15.9 pri frontalnom, 8 pri bočnom sudaru i 6.8 pri bočnom udaru u stub.

  Ako ja dobro vidim, pri bočnom sudaru su isti po pitanju bezbednosti dok je pri frontalnom sudaru i bočnom udaru u stub Golf VII nešto bezbedniji. Za 0.1, odnosno 0.2 poena.
  Kako god, nadajmo se da će radi bezbednosti svih budućih kupaca, Renault značajno poboljšati bezbednost na novom modelu Megane-a. (Safety assist, naslone za glavu i drugo)

  Puno pozdrava!

Ostavite komentar