Lancia Ypsilon 1.2 ili Fiat Punto 1.9D?

Odgovor:  Poštovana g.Anita Turković, pretpostavljam da za svoj novac želite što je moguće bolji, pouzdaniji automobil. Razlika između atmosferskog dizelaša i benzinca kada su performanse u pitanju nisu velike. Ako niste zahtevan vozač, bićete zadovoljni prosečnim ubrzanjima, i nešto slabiji međuubrzanjima. Za vožnju gradom, u režimu stani-kreni, pogodniji je dizelaša, odnosno Punto 1.9D koji se može kupiti za relativno malo novca. Dizel motor se bolje ponaša, i bolje radi kod delimičnog opterećenja agregata, što je slučaj u vožnji gradom.

Ipak, jeftinije je održavati benzinski motor od 1.2 litara, i u proseku, benzinci bez ugrađenog gasa imaju daleko manje kilometraže od dizel verzija. Lancia Ypsilon jeste i bolje izrađen automobil od Fiata, ne radi se samo o kvalitetnijim materijalima, boljoj finalnoj obradi, već i kvalitetnije zaštićenoj karoseriji, boljoj zvučnoj izolaciji. Ypsilon nudi primetno manje mesta na zadnjem sedištu, ne postoji petovrata verzija kao kod Punta, i ima mali prtjažnik, koji prosečnoj porodici ne nudi dovoljno mesta za sve stvari.

Lancia YBenzinac je u proseku jeftiniji za održavanje, i dugoročno gledano sa njim ćete imati manje problema. Lancia Ypsilon ima mekše komande, zapravo rade se o malom “premijum” automobilu, koji kod nas ni izbliza nije popularan koliko on to zaslužuje. Osim u Italiji, ovaj model nije imao većeg tržišnog uspeha, jer kao nova Lancia nikada nije bila jeftina. Ypsilon nije automobil za svakoga, već za prave dame koje umeju da cene prefinjeni kvalitet. Nije sve u veličini prtljažnika i ubedljivim ubrzanjima, ima nešto i ugodnoj, udobnoj vožnji sa malo buke i vibracija. Osnovni motor od 1.2 litara i 60 KS ne puca od snage, ali uz vredan rad sa ručicom menjača, obezbediće vam da ne budete baš najsporija dama na putu. Putne brzine primerene auto putu od oko 140 km/h održava bez naprezanja (postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h). Ako pronađete verziju 1.2 16V od 85 KS kupite je! Ovaj motor nudi dovoljno srčanosti, da se zaljubite u ovaj mali, ali šarmantni italijanski automobil, koji zahvaljujući prefinjenim materijalima koketira sa luksuzom. Bilo kako bilo, ja glasam za Lanciu, iako znajte da ćete je kasnije relativno teško prodati, jer naši vozači ovaj model automobila karakterišu pre svega kao žensko vozilo, a žene nemaju uvek dovoljno ukusa, da daju prednost avangardnom italijanskom automobilu. Zapravo za malo novca, možete kupiti više nego pristojan mali automobil koji u proseku troši 8,0 litara benzina.

Foto: Aleksandar Todorović

PUNTO II DSCN3843Fiat je u Punto II takođe ugrađivao atmosferski dizelaš od 1.9 litara, od 60 KS koji je raspolagao solidnim obrtnim momentom od 120 Nm pri 2.250 obr./min. Ovaj agregat u proseku troši oko 7,0 litara. Punto II 1.9D do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stigne za oko 15,0 sekundi, i uspeva da dohvati maksimalnu brzinu od 155 km/h posle dužeg zaleta, ali tu brzinu održava sa dosta buke. Ovom motoru mnogo više prija umerenija vožnja. Ako već kupujete Punto II, kupite verziju sa 1.9 JTD motorom od 80 KS, to je mnogo elastičniji, bolji, snažniji motor, sa kojim Punto II skoro “leti po putu”.

Ostavite komentar