Kupujem Vectru C: koji motor je najbolji?

Pitanje: Poštovani , u skorije vreme plainram da kupim auto a zagrejan sam za Vectru c sa dizel motorom ali čitajući mnogo forume uvideo sam da su motori u toj klasi dosta rizični zbog bosh pumpe koja kako kažu i famozno skupa. auto mi se zaista svidja ali citajuci ovo malo sam i izgubio volju prijatelj me je posavetovao da Vam pisem i da cu tako sve nedoumice odkloniti. Zapravo zelio bih da cujem vase misljenje o tom automobilu i savet , kako bih mogao da prepoznam stanje te “problematicne pumpe”.

Pre mozda samo dve godine sam i voleo da zurim da prestizem skoro svakog ali posto sam se ozenio i dobio dete vozim zaista umereno, a ujedno sam i shvatio da koliko god da sam pre zurio i sa umerenom voznjom sam na istim relacijama stizao sa malo zakašnjenja ali je zato potrošnja bila manja sigurnost veća. Pročitaj pitanje i odgovor (klikni ovde).

Nastavaj pitanja: Kod vozila mi je bitno da pre svega meni bude udoban prilikom voznje jer dosta vremena provodim u njemu, da bude malo prostraniji jer kada putujem sa porodicom potrebno mi je malo više prostora, ali ujedno mi je bitno da nije dosta bučan. Da naravno ima klimu ali jer zbog malog deta na u vecim temperaturama se ne usudjujem da krenem na duži put.

Nije mi bitno da li ima grejace u retrovizorima ili sedištima i tako neke sitnice. Ono što zaista još uvek volim da auto koji vozim tačnije motor ima dosta snage i pored umerene vožnje volim da osetim njegovu moć. Do sada sam vozio mahom utomobile sa motorom koji kao gorivo koste benzin. Ali me sada svi ubedjuju da kupim dizelaša i baš sam u nedoumici.

Što se tiće ove stavke svestan sam da noviji motori treže da kažem veću negu nego recimo nekada Golf 2 i spreman sa da izdvajam za redovno servisiranje na godišnjem nivou pored registracije još možda oko 150-200 evra. Rekao sam Vam već da planiram da izdovim oko 4.000 evra što naravno ne znači da ukoliko naidjem na dobar auto i za 500 evra skuplji da neću dati. Tačno je da mi je Vectra C zapala za oko pogoovu GTS model zbog zadnjih vrata (gepek) jer su velika i mogu da lako spakulem dečija kolica.

Ali takođe to i ne znači da mora ona da bude striktno zbog toga sam i želeo da čujem vaše mišljnje. Ikreno više preferiram Nemačke automoblile. Nadam se da sam uspeo da Vam objasnim šta zapravo želim. N.Stojković.

vodic-za-kupovinu-automobila

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Stojkoviću, hvala Vam na poverenju, i hvala vam na zanimljivim pitanjima. Moje je da vas informišem, da vas upozorim na moguće greške prilikom izbora automobila, da vam objasnim koliko košta održavanje modernih dizalaša koji imaju puno kilometara iza sebe, i da vam dodatno pomognem, odgovorima, na vaša dodatna pitanja. Nije moje da se divim vašem izboru, ili da vas odvraćam od istog.

Ima toliko pitanja, na koje nije lako odgovoriti, da će mi trebati jako mnogo vremena. Ja ću pokušati da na što je moguće jednostavniji način objasnim razlike, između nekoliko varijanti kupovine, i da vam objasnim sve tehničke detalje. Vi trenutno vozite benzinca, i zadovoljni ste kako vaš Passat ide, i njegovim performansama, niste napisali koji motor ima, ali verujem da je ispod vaše haube bar 1.8 ili možda 2.0 benzinac, jer oni imaju dovoljno snage. Danas su automobili, te klase, znatno teži, pa su im potrebni i snažniji motori, sa većim obrtnim momentom. Verujem da pratite da je cena benzina u proseku za 10% niža nego cena dizela, to tako nije bilo pre 10-ak godina. Benzinci na otvorenom, troše u proseku 20% više, pošto je benzin jeftiniji, imate maksimalno 10% veći izdatak za gorivo, ali imate mnogo manji trošak kada su eventualni kvarovi u pitanju.

Moderniji automobili nisu samo kompleksniji, sofisticiraniji i teži, skuplji za održavanje, već su i nežniji. Većina brendova ima pad u kvalitetu, pa tako nikako ne možete očekivati od jedne Vectre C sličan kvalitet, i pouzdanost i mehanike, i elektronike kao kod vašeg Passata.

Znam da ne planirate da svog novog ljubimca održavate u ovlašćenim servisu, pa moram da vam kažem da je servisima koji nisu ovlašćeni sve teže da popravljaju i održavaju moderne automobile. Elektronika nije samo komplikovana, već je napravljena tako da često morate kupiti nov deo, i to originalni, ako hoćete da radi sve besprekorno. Neki servisi, koji nisu ovlašćeni, uspevaju donekle da reše neke skupe probleme, ali je recimo popravka kompjutera kod Opela nemoguća, a nov košta mnogo, skuplji je od te pumpe.

plava-vectra-najboljiauto-comKod dizelaša može da otkaže i turbo punjač, remont košta oko 600 €, a često i više, nov plivajući zamajac, originalni sa kompletnim setom je 2.000 €, a imaju ga svi moderniji common-rail dizelaši koji su se ugrađivali u Vectru C. Najbolji motor, ako gledamo kvalitet, potrošnju, performanse i cenu održavanja je sigurno 1.9 CDTI (to je Fiatov 1.9 JTD motor), koji se pokazao kao jedan vrlo pouzdan agregat, koji još i dobro podnosi naše gorivo, koje je i dalje daleko od evropskog kvaliteta. Motor koji se vama dopada 2.0 DTI je stari Opelov agregat, specifične konstrukcije. On ima 16 ventila, ali tih 16 ventila pokreće samo jedno bregasto vratilo. Tačno je da taj motor ima problema sa pumpom, ali ne samo sa pumpom.

Svaki kvar može da se otkloni, ali je potrebno da se otkloni samo kvar, a ne i ono što je ispravno. Čuvena Bosh pumpa može da vam uzme puno novca, jer su majstori vešti. Vozači čim primete da im pumpa negde pušta, prepadnu se i misle da je odmah za zamenu. Pre svega, remont pumpe je često moguć, i on je racionalnije rešenje od kupovine nove pumpe, jer se radi o automobilima koji su stariji od 10 godina u proseku. Možete vi staviti i novu pumpu, ali kad vam ode turbina, nećete imati novca za nju. Kad se desi jedan kvar, obično ruku pod ruku dođe i drugi još skuplji kvar, što se kaže u našem narodu: nevolja nikad ne ide sama. Primetili ste dobro da su forumi prepuni očajnih ljudi, koji pokušavaju da pronađu rešenje, za svoj kvar, ono jeftinije, i brže. Razmenjuju telefone servisa koji znaju koliko toliko da urade remont recimo te famozne pumpe, i već za 10,000 km ih dočeka problem sa diznama. Kad se zapuši jedna dizna, menjaju se sve četiri, a moraju nove, a cena je oko 800 €.

Vectra C je dobar izbor za one koji mnogo putuju: ovaj je automobil kao stvoren za kvalitetne auto-puteve, pošto oštećenja na kolovozu prilično nervozno prenosi do putnika. Sem toga, veoma je upravljiv i zabavan za vožnju. Jasno je da Opelovi inženjeri od Alfe nisu pozajmili samo motor. Naravno, Vectra nije toliko stabilna kao Alfa 159, ali je solidnije izrađena i primerenija prosečnim vozačima. Svojom odličnom finalnom obradom jako podseća na Saabovu školu beskompromisno dobrog kvaliteta, a bezbednost putnika je takođe na visokom nivou, što dokazuju i rezultati EuroNCAP kreš testa – sa osvojene 4 zvezdice.

Vectra je definitivno za one koji dobro barataju ciframa, posebno ukoliko se opredele za 1.9 CDTI agregat – nije važno da li je u pitanju verzija od 150, 120 ili 100 KS. Zajednički imenitelji za sve verzije su robusnost, i kasnije, relativno laka preprodaja. Vectra 1.9 CDTI (120 KS) teško može da se kupi za 4.000 € u dobrom stanju.

OVO JE SAMO DEO ODGOVORA, KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT G.STOJKOVIĆU DIREKTNO NA MEJL, KAO I ODGOVORI NA NJEGOVA DODATNA PITANJA.

POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, VAŠE DILEME SIGURNO MOGU DA OTKLONIM I REŠIM, ALI OPIŠETE ŠTO JE MOGUĆE DETALJNIJE VAŠE DILEME (KLIKNI OVDE).

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Ostavite komentar