Kupujem Octaviju: Koji motor odabrati?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, razmišljamo o kupovini Skoda Octavije, ali je nedoumica da li 1,6 TDI CR DPF 85 kW/115 ks 5G ili 1,4 TSI 110 kW/150 ks 6G. Intereseuje nas sa stanovišta troškova odrđavanja i troškova imajući u vidu našu godišnju kilometražu). Takodje sta misliste o trendovima u buducnosti: da li ce dizel biti polako potiskivan / izbacivan, pa troskovi odrzavanja i cene goriva mogu postati jos vece. Konačno, kolega mi je spomenuo i model 1,0 TSI 85 kW/115 ks 6G. Šta o njemu mislite? Da li je uporediv sa prethodna dva. Usput, neko mi je pomenuo da je 1,4 TSI 110 kW/150 ks 6G dosta jak i da njega voznja na nasim putevima (brzina 80 – 90 km/h) moze “gušiti”.

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pitanja možete slati i na moj drugi sajt www.Najboljiauto.com/pitajte 

A možete ih postavjati i preko mojih Facebook stranica, Testovi Automobila Srbija ili Najboljiauto

Pitajte Aleksandra Todorovića

 • Ime i prezime: D. Urosevic
 • Mejl adresa: dragan########@gmail.com
 • Telefon:
 • Kada planirate kupovinu?: Uskoro (nadam se u toku maja)
 • Kakav auto kupujete?: nov
 • Koliko novca želite da potrošite?: 16000 – 17000 (ali bez obzira na to, interesuje nas poredjenje modela koje smo dali u pitanju)
 • Šta trenutno vozite?: Skoda Fabia 1.2, 2005 godiste
 • Između kojih se automobila dvoumite?: Octavia, dizel ili benzinac
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Na intenetu
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : 10000 – 12000 km.
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Ne

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Uroševiću hvala vam na poverenju, i zanimljivom pitanju. Dilema koju vi imate nameće se sve više prosečnom kupcu. Turbo benzinci koje Škoda i VW naravno nude, su na pola puta između atmosferskih benzinaca i turbo dizelaša, ali su ipak bliži benzincima, po raspoloživoj sili, jer je VW odlučio da u benzinske motore relativno male radne zapremine ugrađuje turbo punjač. Tako da nije korektno porediti motor od 1.6 litara, dizel sa turbinom, sa motorom koji ima samo 1.0 litara i turbo punjač (u ovom slučaju benzinac).

Morate znati da za 17.000 evra možete kupiti daleko kvalitetnije, pouzdanije i bezbednije automobile od Octavije A7. Ako imate decu, moj vam je savet da kupite najbezbedniji auto. Imajući u vidu vaš izbor, a to Škoda Fabija, koja je najnebezbednija u B segmentu dugi niz godina, bojim se da vama bezbednost vaše porodice nikako nije na prvom mestu. Morate informisati i ženu, i vašu decu o činjenici da vam ova Škoda ne nudi najbolju bezbednost.

U bočnom sudaru zaštita grudi je kod Octavije nikakva  http://www.euroncap.com/en/results/skoda/octavia/8890

to je Euroncap.com objavio i tabelerano prikazao

ali očigledno je nemačka propaganda isuviše moćna pa to posebno ne ističu

čak su dodeli neshtvatljivo 5 zvezdica

ali 1 + 1 je 2

Trocilindrični motor od 1.0 litara TSI motor zamenjuje dosadašnji 1.2 litarski benzinac sa 4 cilindra. Novi motor proizvodi 115 ks (85 kW) i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta, u intervalu od 2.000-3.500 o/min.

Imajući u vidu da je VW imao jako mnogo problema sa kvalitetom i većeg 1.2 TSI motora, pa je dolazilo do havarije i pre 70.000 km, ja se ne bih usudio da tvrdim da će manji, a napregnutiji motor sa cilindrom manjka biti pouzdaniji. Najbolje bi bilo da sačekamo par godina, dok se ne pojave relevantne statistike, jer se ja na statistike oslanjam, iako one nemačke jako često prikrivaju pravo stanje svari. Ali i nemačke statistike su zabeležile slabu pouzdanost 1.2 TSI motora, onaj 1.4 TSI je bolji, kada je broj kvarova u pitanju, ali je i mnogo žedniji.

Octavia A7 je mnogo bolja od stare Octavije u svakom smislu te teči, i sa sličnim motorima troši manje, jer je u proseku lakša za čak 102 kilograma u odnosu na stari model. To direktno utiče na stabilnost vozila, dinamiku upravljanja, i naravno na ubrzanja i potrošnju. Sa istom snagom motora, auto ima bolje performanse i manju emisiju štetnih gasova.

Motor 1.4 TSI i menjač su prosto sjajni kada je u pitanju uživanje u vožnji

Octavia 1.4 TSI može trošiti i manje od 6,0 litara u proseku, ali samo ako ste veoma pažljivi sa papučicom gasa. Na kraju testa, putni računar je pokazao prosečnu potrošnju od 6,9 litara, pa iako se iza toga krije i mala laž (ni jedan putni računar nije u potpunosti precizan) to je odličan rezultat. Svakako, prebacivao sam u viši stepen prenosa na niskim obrtajima, i nisam menjao često režim vožnje (izbegavao sam nagla ubrzavanja, i usporavanja, kao i na svakom testu, osim kada je deo testa na planinskim putevima). Kada vozite opušteniji, i pratite režim vožnje ostalih učesnika u saobraćaju, realna je potrošnja preko 8,0 litara, a u gradu preko 10 litara, mada iz malo oštrija ubrzanja ona prelazi 12 litara, ako želite da se zabavite, onda je potrošnja još i veća.

Motor izuzetno lepo i ravnomerno razvija snagu, dobro zvuči i još bolje vuče. Motor je sa menjačem i najbolji deo automobila. Možda zvuk VW-ovog agregata nije sportski, ali su “metalne note” jako prijatne i, zahvaljujući solidnoj izolaciji, ponekad i prigušenije nego što biste to možda voleli. Najbolje stvar je što motor jako brzo reaguje i skoro uvek ima dovoljno obrtnog momenta. Još dok su obrtaji radilice u “podrumu”, on na 1.500 o./min. daje 250 Nm, što je dovoljno za preticanje – prosto izvrsno!

Menjač je možda još i bolji – šestostepena transmisija radi gotovo savršeno, kao da čita vaše misli. Iako Octavia nije baš tako lagana (1.255 kg). Limuzina iz Češke nudi više uživanja za volanom od starog modela zahvaljujući boljoj stabilnosti i dinamici vožnje, kao i činjenici da bolje koči i ima još precizniji upravljač, koji je za dlaku lošiji od onoga na Golfu VII, Civicu i Passatu, ali je neposredniji i direktniji nego kod Citroëna C4 na primer. Škoda ima dovoljno dobar raspored mase, i to se u krivinama itekako oseti.

Kad smo kod Škodinog bestselera, koji sam testirao još krajem prošle godine, opet ću ponoviti – sumnja u motor sa relativno malom radnom zapreminom nestala je u “oblaku dima”, jer 140 KS je zaista puno, a još je bolji obrtni moment od 250 Nm, što se najbolje primeti tek kada poželite da vozite oštro i da postignete maksimalnu brzinu od 215 km/h. Agregat je vrlo uglađen, zvuči sjajno i 250 Nm pruža sve do 4.000 o./min. radilice.

Ovaj 1.4 TSI motor je mnogo tiši i uglađeniji od slabijeg 1.6 TDI agregata, koji je doduše znatno štedljiviji, u gradu troši za oko 3,0 litra manje. Svakako, 1.4 TSI može da pogura Škodu do 215 km/h, 1.6 TDI to ne može. Vaš izbor je sportski motor ili štedljiv 1.6 TDI motor koji ima više nego dovoljno puno obrtnog momenta za bezbedna preticanja.

Problem je što Octavia A7 nije najbezbedniji auto u klasi, i što za sličan novac možete vašoj porodici omogućiti mnogo veće šanse da prežive eventualni udes, a znate dobro da se u Srbiji mnogo gine, zato ja toliko puno ističem da je najbolji auto onaj najbezbedniji, a Škoda to nije!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Da li možete da pojasnite kako tražite polovne automobile?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću možete li malo konkretnije da pojasnite kako tražite polovne automobila. Vi imate znanje i valja ga unovčiti. Podržavam u potpunosti, ali mene buni jedna stvar, konkretno ovaj primer ja hoću taj i taj model i ako ima tri automobila u ponudi vi ne tražite auto, jel onda ovih 15 hiljada dinara uzimate i kažete da nema tih kola,a ja kao kupac Hoću bas taj model kud puklo da puklo.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Šta mogu da dobijem od vas: ” hvala i dovidjenja” ?. Malo mi je nejasno,za tih 15 hiljada dinara sta ja dobijam? Savet,sve su to krsevi uzmi neki drugi model za te pare ovo nista ne valja? Ili nešto konktretno,tipa ovo je prava stvar za vas,i odvedes me do kola i objasnis zasto ja kuci ne idem peske i postanem vlasnik auta koji mastam od 5 razreda osnovne skole?Mislim ako treba da dam 1000 evra da bi mi nasao auto od 4000 hiljade,batali i kola.

 

Odgovora Aleksandar Todorović: Shvatam vas vrlo dobro g.Jovane šta želite da kažete. Da bi razmatrao uopšte da li nekom tražim auto ili ne, potrebno je da odgovorim na pitanja čitalaca. Kad on dobije moje odgovore, preporuke za možda neke druge modele, postavlja mi nova pitanja, a sve to ide brže usmenim putem. Ako su vaši zahtevi nerealni, recimo hoćete Golf / za 6 000 e, ja vam ne tražim auto. Ako je ponuda nekog modela loša kako mislite da vam ja nađem auto? Da ga nacrtam? Ja gaospodine treba da garantujem da je taj i taj auto dobar, a to činim sa zaradom od 100 ili 200 evra malo bi bilo mnogo zar ne? Nakon što uplatite 3000 din za odgovor, procenjujemo da li vredi da vam pomažem ili ne. Ako rešite da me angažujete uplaćujete za moje majstore 18 000 dinara unapred. to su troškovi za njih.

 

Kad kupite auto, meni plaćate honorar od 100 evra (za kola do 4500 e) 150 e (za kola do 8000 ev) 200 e za kola do 10 000 evra, 250 e za kola do 15 000 evra. Naravno, lepo pišem, nemam nameru da vam tražim auto ako nemate u mene maksimalno poverenje. Što znači ako ne kupite auto ja sam radio besplatno a ja to ne želim. Obezbeđujem vam VELIKI SERVIS kod mog majstora, i održavanje kola kod mog majstora, Preventivni pregledali na 6 meseci su poželjni, ako to ne želite nemojte mi se javljati zbog problema.

 

MOGU DA VAM SE DESE PROBLEMI ČAK I KADA KUPITE NOV AUTOMOBIL

POGLEDAJTE VIDEO. NOVA TOYOTA KOJA NE MOŽE DA SE REGISTRUJE. A PRE TOGA JE TROŠILA ULJE NOVA COROLLA KAO DA IMA 500.000 KILOMETARA. 

 

Dodatno pitanje g.Petrovića:

A.Todorović: Ja imam majstore koji pregladaju auto koji Vam ja pronadjem, a oni se trebaju platiti G. Jovane Jovan Petrovic ili mislite da bih se brukao time što bih uzimao taj novac za sebe, to je ispod mog nivoa.Dobijate pregled automobila za koji smo se prethodno dogovorili.
Jovan Petrovic: Dakle  vi nađete kola,majstor da zeleno svetlo i ja odem na plac i pazarim kola, posle ovi vaši majstori odrade prevenciju i mirna Bosna
 • Najbolji Auto Jovan Petrovic Pa još bolje od toga gospodine Jovan Petrovic . Ja vas sačekam na placu da pogledate ta kola, ako je ikako moguće i da ih provozate na vaš rizik (znate da nije moguće izvaditi dva puta probne tablice na jednom automobilu, debilan zakon R.Srbije) . Ako kupujete auto, odmah ga plac prebacuje kod mog majstora na Veliki servis! Obezbeđujem vam tehnički pregled, sve papire za registraciju, ako mogu i odlazak u MUP organizujem, tako da vas do kraja dana čeka auto sa urađenim VELIKIM SERVISOM i tablicama. Ali moj majstor provera i trap, i sve ostalo. Dakle ako treba još nešto da se zameni pored velikog servisa on menja, cenu tačno u dinar dobijate pre servisa. Za kola starija od 6 godina preporučujem preventivni servis kod mog majstora na 5-6 meseci. Ako niste iz Beograda, onda je to teško da ispunite, ako jeste, morate, inače vam ne tražim auto.jer meni je bitno da vas AUTO DOBRO SLUŽI! Ako vi imate iste takve cilje onda smo se dogovorili. PS.pošto ste mi postavili jako dobra pitanja gospodine Petroviću za vas je odgovor od 3000 din besplatan, ali morate platiti 18 000 dinara jer mene često majstori koštaju i više ( ne može besplatno pitanje bez uplate 18 000 din, ali ne mora 3 000 din + 18 000 din).
Ljiljana Stojanovic Od A do Š. Automobili me ne interesuju, četiri smo kupili posle 15min gledanja. Dobro je ispalo, koliko se ne razumemo.
Čitala sam jer je prezentacija usluge savršena, što stilom, što rečnikom, što gramatikom. Lepota, u moru primitivizma i negativnosti. Gospodine, želim Vam veliki uspeh u poslu, zaslužili ste ga. Svako dobro
 • Testovi Automobila Srbija Ljiljana Stojanovic Hvala g.Ljiljana Stojanovic vama i vašoj porodici želim sve najbolje! PS. meni je primarno kod automobila da vam preporučim NAJBEZBEDNIJI auto za vašu porodicu, ljudu su neuki ne umeju da pročitaju euro ncap rezultate sa mnogo se gine. Nije ideja da auto samo ide i da se kvari, nego da vas spasi zaštiti u sudaru, a gine se puno…
  ——————————————————————————————————

 

Vladimir Todorovic Ko bre kome sta vise garantuje za polovnu stvar danas moze da radi.sutra ne i to je to .dobar poznavaoc kola moze da proveri dal je farban ili.ne i osnovne stvari sve ostalo je macka u dzaku niti ce ko.na placu da da da se meri kompresija proveravaju dizne turbine i.ostalo.kod nas ide to sto vidis toje stojepro eri osnovno i teraj ako.ti se svidja
 • Testovi Automobila Srbija >Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto. 

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

i možemo da gledamo kola tamo gde nismo imali problema u poslednjih 20 godina

Ljudi će reći, pa daj nam kaži koji su to dileri…. pa zar ono što sam otkrivao 20 ak godina, treba javno da obznanim….
ipak ne. Jer tih mojih 20 godina je 20 godina rada, provera, i testiranja auto placeva.

Možete samo da birate polovni auto
i naravno da ćete naći nešto što vam odgovora. Ali verovali ili ne, ja vam mogu naći primetno bolji automobil za isti novac, a mogu vam i preporučiti bolju alternativu, model koji više ispunjava vaše potrebe, a da to vi niste znali.

Može da vam održava automobil moj majstor, ali možete da to prepustite majstoru, koji sigurno nema znanje mog majstora, jer se ja razumem u automobile više od vas, verovaili ili ne.

ŽELIM DA ,MI PRONAĐETE PROVERENI POLOVNI AUTOMOBIL!

Priznajem, 99% vas smatra da su eksperti za automobil, i da kada se desi kvar, uvek sebi kažu da je to normalno. Uvek svako može da nađe izgovor za svoj propust, lošu procenu, i onda je sve na svom mestu.

Dakle u pitanju je vaš ego, i vaš novac. Ako vam je ego važniji od vašeg novca, onda morate da auto tražite sami. Procena automobila je posao kao i svaki drugi. Provera automobila je delotvorna samo ako znate šta morate da gledate, i kako taj motor mora da radi kako je u skoro fabrićkom stanju.

Mogu vam naći i auto sa ugrađenim gasom. To je vaš izbor. Moje je da vam predočim sve prednost i mane ugrađenog gasa. Prednosti su sasvim jasno, i ušteda nije mala. Ali morate biti svesni i da mogu da se pojave ozbiljni problemi.

Pitanja u zahteve za traženje polovnog automobila sa proverenom kilometražom šaljite na www.najboljiauto.com/pitajte

I znajte ja vam ne tražim najjeftniji mogući auto, nego najbolji. U tome se razlikuje moj i vaš cilj. moj je cilj da vas AUTO ODLIČNO služi. A vaš cilj je da prođete što jeftnije danas, a sutra…? Za sutra ćete tek videti, a možete da se napravite zaboravni, pa da kvarove koje će tek uslediti zanemarite, ili kad ih sanirate, da prosto ne upamtite koliko ste sve to platili.

Trap automobila mora detaljno da se proveri. Kad nađem automobil koji ima odličan trap, bez luftova, čak bez korozije, to mi je onda signal, da se taj auto kvalifikuje za uži izbor modela, koje treba detaljno proveriti, i eventualno preporučiti. Ne kažem da auto koji nema idealan trap ne treba preporučite, ali ako je vlasnik pustio da auto ima problem na trapu, volanu, kočnicama, kakav je onda motor? Jer motor ne mogu da rastavim, i premerim koliko je istrošen. 

Priredio: Aleksandar Todorović

Automobil vam tražim samo ako su vaši zahtevi realni,  i ako pristanete da istog dana odradimo VELIKI SERVIS, u nekom od servisa koje ja preporučujem. Dozvoljavam ja da vi imate “odličnog” majstora, ali ja sam siguran da imam daleko bolje majstora od vas. Zašto? Zato što testiram rad majstora i servisa 20 godina. Meni nije cilj da vam auto stan posle prve bandere. Niti mi je cilj da za održavanje automobila date godišnju platu. Vašem majstoru jeste.  Ovo se odnosi na Beograd. Ali ako niste iz Beograda verujem da vam nije problem da dolazite na svakih 6 meseci na preventivne preglede, koji su besplatni!

Kad rešite da prodate automobil koji sam vam ja pronašao, pomažem vam u prodaji tog automobila, jer ste ga održavali kod mojih majstora, i znam kakvo je stanje tog vašeg automobila. Što je bolji kvalitet održavanje, to je i vaš auto bolji. Što imam zadovoljnije čitaoce, to će mi sajtovi biti popularniji.  

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nov automobil može biti bolja kupovina, ako imate bar 20 000 evra, jer za manje novca ne možete kupiti bezbedan automobil sa dovoljno snažnim motorom, i dobrom opremom. Peugeot na slici je model 508 sa najboljom mogućim opremom. Koštao je 9100 evra. Prosečno troši 5,8 litara ide skoro 200 km/h, udoban, elegantan. Jeste da ima 5 godina, ali je motor je