Kupujem Nissan Qashqai – koji motor preporučujete?

Pitanje: Hvala na tekstu g.Todoroviću, mislim na test Nissana Qashqai 1.2 DIG-T. Veoma zanimljivo što ste pisali o motoru 1.2 DIG-T. Meni su preporučili 1.5 dizelaša (1.5 DCI) u samom Nissanovom salonu. Kažite mi molim vas što ne bih uzeo 1.5 ili 1.6 dizelaša ili zašto ne bih uzeo 1.6 benzinca? Veci troskovi na servis dizel motora? Previse trosi 1.6 benzinac? Početnik sam u kupovini novog automobila a hteo bih nesto sa dovoljno snage i kvaliteta i da ne razmisljam o prodaji automobila narednih 7 godina.

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Odgovara Aleksandar Todorović : Gospodine Janoš, hvala na pitanju, I hvala vam na poverenju. Bilo bi puno bolje da ste poslali detaljno pitanje u rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića. Svi navedeni modeli, odnosno verzije mogu biti Best Buy, ali je potrebno utvrditi koja verzija je najbolji izbor za vas zar ne? Nissan je tek nedavno počeo da ugrađuje u Qashqai I snažniji turbo benzinac od 1.6 litara i 163 KS, koji je Nissanov motor, dok je dizelaš 1.5 DCI Renaultov motor, koji je Renault razvijao u okviru Renault-Nissan alijanse (malo diplomatski odgovor, ali s ljudi u Nissanu ljute kad napišem da je to Renaultov motor).

Moja preporuka je da ako već kupujete japanski automobil, u ovom slučaju Nissan da prednost date I japanskom motoru. Svakako, ukoliko godišnje prelazite 30,000 km, i ako ste navikli na turbo dizelaše, verujem da ćete poželeti ipak malo više obrtnog momenta kod 1.2 turbo benzinca 1.2 DIG-T, mada je ovaj motor sam po sebi izuzetno moderan, elastičan, ali on ne nudi sportske performanse, iako ima turbo punjač.

Razmišljate pogrešno uvaženi g.Janoše. Kakve veze ima kolika je cena servisa? Objasnite mi da znam, molim vas. Ako imate 20,000 evra za nov automobil, verujem da vam je apsolutno nebitno da li je cena servisa 13,000 ili 14,990 dinara. Kako onda da od Vas očekujem uplatu od 1.499 dinara za moje savete?

Nemojte mešati kvalitet automobila sa “dovoljno snage”. Bilo koja navedena verzija Nissan Qashqai je vrlo kvalitetna, kvalitet je isti bez obzira na motor. Svakako, treba verovati da će Nissanovi turbo benzinci biti pouzdaniji, ili bar manje osetljivi na loše gorivo. Renault jeste unapredio svoj 1.5 DCI motor, koji je u prethodnim periodu imao pre svega probleme sa diznama, ali slične probleme imaju i drugi moderni dizelaši.

Dakle,olakšajte mi malo, i pošaljite mi vaša dodatna, mnogo preciznija pitanja, pa će takvi I biti moji odgovori. Ukoliko smatrate da moji precizni, direktni i konkretni odgovori ne vrede 1.499 dinara, nema nikakvih problema, pokušaću da vam besplatno odgovorim, kao što vam već učinio, ali ne mogu da vam obećam da će to biti ovog meseca. Prednost dajem čitaocima koji žele da plate moje znanje.

Foto: Branka Todorović

DSC_1776Nije uopšte jednostavno uporedite verzije jednog modela, a kamoli nekoliko automobila. Sve te automobile sam ja detaljno testirao, pa je sada na vama da mi postavite konkretna pitanja.

Možda je zapravo Volkswagen Polo 1.2 TSI idealan automobil za vas? To ću moći da vam kažem tek kada mi pošaljete detaljno pitanje.

Postavi pitanje

TESTIRALI SMO: VW Polo 1.2TSI Bluemotion

Akumulator Shop: akumulatori sa najnižim cenama u Srbiji

POŠALJITE VAŠE CENJENO PITANJE (KLIKNITE OVDE)

Pročitajte odovore na neka od pitanja:

Izbor pneumatika kod Astre i potrošnja ulja na TSI motorima

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

Šta da kupim Auris ili Yaris?

Prelazim 25.000 km godišnje koji Mercedes preporučujete za 6.000€?

Toyota Avensis ili Opel Insignia?

Testoviautomobila.rs: Yeti ili Capture?

Renault Laguna 2.0 DCI iz 2009.godine za preporuku ili ne?

Ostavite komentar