Kupujem kola za sina: Auris, Yeti,

Pitanje: Pozdrav g.Todoroviću, tražim polovan automobil za mojeg sina koji je početnik i nije samostalno vozio. U skoroj perspektivi će još jedan sin postati vozač i biti početnik 2 godine najmanje.

Obavezni uslovi:

1. Sigurnost na prvom mestu!
2. Motor koji zadovoljava zakonske uslove, snaga ne veća od 99KW ili 109KS
3. 4/5 vrata
4. ABS, servo volan, vazdušni jastuci
5. Nije prihvatljiv sasvim mali automobil, najmanje kategorija Clio, Corsa ili veći. Sve što je manje vidim kao nebezbedno a i vozači su viši od 190 cm.
6. Mora imati rezervu snage za ubrzanja na putu, ako zatreba. Ne sme biti trom, to je nebezbedno.
7. Ne egzotične marke, treba da su dostupni rezervni delovi a servis košta razumno
8. Cena max 10.000 EUR ako izbor to opravdava, realno do 6-7.000 EUR.
9. Ne starije od 15 godina
10. Nikako nizak klirens, zbog ivičnjaka, ležećih policajaca i sl.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

 

Poželjni uslovi

1. Menjač sa 6 brzina, može i automatik
2. Komfornija zadnja klupa
3. Hands free
4. Ekonomičnost (potrošnja, servsi)
5. Ne više od 200.000 km (stvarnih, za dobru marku vozila)
6. Ne pogon na gas
7. Bez nepotrebne elektronike (ona koja služi bezbednosti je potrebna!)

Uslovi korišćenja:
1. Godišnja kilometraža max. 15.000 km, verovatnije 10.000 km
2. Pretežno gradska vožnja, povremena putovanja do 500km u jednom pravcu

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Dodatne napomene:
Nije bitna skupa dodatna oprema, boja (osim ako je drečava, zastava druge države i sl.), dizel ili benzinac, oblik (limuzina, kompaktan, moderne ukrštene verzije, …)

Pre stariji automobil sa više kilometara a sigurniji i sa rezervom snage nego noviji a skučen ili trom.
Izbegao bih Peugeot ili Citroen, imam loša iskustva sa elektronikom. Imam dobra iskustva sa Tojotom, Folksvagenom. Imao sam dva Passata, jedan 1.8 TSI, drugi 2.0 TDI.  Pretpostavljam da bi dobar tip vozila bio Škoda Yetti, Opel Meriva, Mercedes A, ili još bolje Ford Fokus, ili neki Auris, Astra, … Ipak, nikako ne ograničavam unapred izbor modela, niti imam neki unapred zadat kao poželjan. Sad imam Covid, i nalazim se u kućnoj izolaciji.

Pitajte Aleksandra Todorovića

D.Stevanović: Auto koji mi je našao g.Todorović me odlično služi

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

 

Ime i prezime: Dušan Ilić
Mejl adresa: dva#####gmail.com
Telefon: 063 4##########
Kada planirate kupovinu?: kad se nađe pravi auto, od sad na dalje
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 7.000 EUR, izuzetno i do 9.000 EUR
Šta trenutno vozite?: vozilo je za početnike
Između kojih se automobila dvoumite?: nema unapred zadatih izbora
Gde ste čuli za ovaj sajt?: nigde, našao ga sam na Internetu
Koliko kilometara godišnje prelazite?: očekivano je do 15.000 km, realnije je do 10.000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Iliću hvala na poverenju. Sročili ste vaša pitanja kao uvod u moje angažovanje. Želim vam što je moguće brži oporavak, ali znajte da nas čekaju mnogo gori virusi od “korone”.

 

Ja sam formirao rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića pre više od dve decenije kako bi mojim sugrađanima, Srbima i svima ostalima koji me čitaju, pomogao da za svoj novac kupe
1)Najbezbedniji
2)Najpouzdaniji
3) Best Buy auto
Vrlo brzo sam ponudio i opciju traženja konkretnog polovnog automobila
Svoje znanje unapređujem svakodnevno, jer svakog dana otkrivam koliko ne znam. Nisam ubeđen kao neki da imam svo moguće znanje, i da dodatna obuka, obrazovanje nije potrebno. Nikad se nikom nisam dodvoravao, što je u Srbiji nepoželjno ponašanje. A to ne činim ni prema mojim klijentima. Svakom ko želi da me angažuje dajem istinite i prave informacije, na osnovu na preko 15 000 pregledanih automobila za oko 20 godina. Ako se vi na vašem poslu uvlačite u guzicu svom šefu da bi ste zadržali posao – ja nisam adresa za vas.
Testirao sam i detaljno preko 600 automobila (modela) u mom životu. Smatram da mojim znanje, iskustvom mogu da pomognem svakom prosečnom kupcu automobila u Srbiji, i regionu. To ne smatra preko 99% čitalaca, oni biraju, kupuju auto sami. Ubeđeni su da će naći bolji auto od mene. Ali ovo je Srbija, nije narodu jasno šta je znanje, šta je iskustvo.
Vi ste pitanja sročili, kao uvod za moje angažovanje – za traženje automobila. Ali ste mi posle mojih prvih uvodnih odgovora – naznačili da imate Covid, i da ste u izolaciju, te vam nije odgovarala moja ponuda za traženje vozila. Cenim da ste zadovoljni sa 2.0 TDI i 1.8 TSI motorima, ali to nikako nisu najpouzdaniji motori, i motori koje ja preporučujem u prvoj, u drugoj grupi preporuka  – zbog jako male pouzdanosti i kvaliteta. Skoro svaki HDI i JTD motor koji je makar prosečno održavan prelazi preko 800 000 km. TSI motor to ni jeda ne može, a kamoli onaj prosečno održavan.
Da pokušam da odogovorim što je bolje moguće na vaša pitanja.
Obavezni uslovi:
1. Sigurnost na prvom mestu!
– Odgovorio sam vam već – Peugeot i Citroen za isti novac koliko treba dati za neki VW ili Toyotu nude i za preko 40% više bezbednosti (vama se Peugeot i Citroen ne nalaze u grupi favorita)
2. Motor koji zadovoljava zakonske uslove, snaga ne veća od 99KW ili 109KS
– Svakako nije problem da ispunim ovu želju
3. 4/5 vrata
– nema problema
4. ABS, servo volan, vazdušni jastuci
– Svi automobili koji imaju bar Euro 3 normu ovo ispunjavaju.
5. Nije prihvatljiv sasvim mali automobil, najmanje kategorija Clio, Corsa ili veći. Sve što je manje vidim kao nebezbedno a i vozači su viši od 190 cm
– Slažem se sa vam u potpunosti!!! Možda bi savetovao da minimum bude C segment (Astra, Focus)
.
6. Mora imati rezervu snage za ubrzanja na putu, ako zatreba. Ne sme biti trom, to je nebezbedno.
 
– Ovo je teško ispuniti jer tražite da auto ima maksimalno 109 KS.
7. Ne egzotične marke, treba da su dostupni rezervni delovi a servis košta razumno
–  Ponuda takvih modela je retka, a i traženje egzotičnih automobila naplaćujem 1.200 evra
8. Cena max 10.000 EUR ako izbor to opravdava, realno do 6-7.000 EUR.
–  Morate da definište da li vam tražim auto od 7.000 evra ili 10.000 evra, razlika je enormno velika!!! Računajte da je potrebno ulaganje u veliki, mali servis, eventualno pneumatike, diskove, i ostale potrošne delove. Ako dolazi vaš kum, kolega, komšija da gleda kola koja vam nađem cena nije 600 evra za traženje već 1.200 evra. Ukoliko proverava isti taj auto vaš majstor ili odabrani servis cena je ista – dakle 600 evra – ali naravno onda vaš majstor radi veliki i mali servis, i preuzima održavanje tog automobila. Dakle onda nemate besplatne kontrole na 4 meseca i moju besplatnu pomoć oko prodaje automobila koji kupite od mene. (Ovo pravilo važi od 1.jula ove godine jer jedan kupac – programer, angažovao prijatelja da proveri sve moje navode – i to je ok – ali onda kupac nema MAKSIMALNO poverenje u mene (to jeste uopšte nema poverenje) i za te klijente je dva puta veća cena. Dakle radi ću tražiti kola i onima koji za mene misle da nisam profesionalac. Naravno da navedem sve mane na najboljem automobilu koji nađem. Ja nisam neko ko će tvrditi da je polovni auto bez mana – takav NE POSTOJI).
9. Ne starije od 15 godina
–  Ja ionako izbegavam da tražim automobile starije od 10 godina – osim porodicama sa malo decom – trudnicama – jer mi je to mnogo posla – mnogo rizika – ali za njih sam uvek spreman da se žrtvujem. Vaš sin ako sam razumeo nema trudnu ženu, nema decu. Tako da je limit za vas/njega do 10 godina star auto.
10. Nikako nizak klirens, zbog ivičnjaka, ležećih policajaca i sl.
– Svi automobili koje ste naveli u pitanju, imaju nizak klirens, osim modela Yeti. Ponuda ove Škode je dosta slaba – nisam u mogućnosti da vam tražim ovaj model po regularnim cenama. Ako baš želite Yeti potraga će trajati 20 ili 30 dana, ali će cena biti bar dva puta veća dakle minimalno 1.200 evra, insitiranje na jednom modelu mora itekako da se plati, jer moje vreme, trud, znoj košta, kao i vreme mojih mehaničara.

Poželjni uslovi

1. Menjač sa 6 brzina, može i automatik
– Retki su automobili sa 6 brzina koji imaju 109 KS i manje. Automatski menjači su posebna priča i zahtevaju i zaslužuju poseban odgovor.
2. Komfornija zadnja klupa
–  Dakle ispadaju iz igre modeli B segmenta? Ali čemu služi komfornija zadnja klupa ako je sin početnik? Nema porodicu? Da “prijatelji” viči ajde kukavice gas do poda, ili da mu dodaju alkohol, drogu dok vozi? Oprostite ja sam protivnik drogiranja, iako to čini 90% mladih ljudi u Beograd, a roditeljima ne pada napamet da ih testiraju – nema se vremena. Onda cela priča o bezbednosti pada u vodu. Ne vredi vam ni Volvo XC90 ako se “početnik” zakuca u drvo, ili se neki drugi početnik zakuca u njega (najveći broj smrtno nastradalih je za vikend i posle ponoći – taman kad se dobro nadrogiraju). Sada razumete zašto imam poseban odnos prema mladim porodicama sa bebom – njima se vredi posvetiti – jer odgajaju decu u ovoj degenirisanoj Srbiji.
3. Hands free
– Bolje je onda da vam tražim auto koji košta blizu 10.000 evra. Ali ako niste sinu početniku objasnili da je OPASNO bilo kakvo telefoniranje, pa čak i preko hands – free – a, neće imati velike šanse da izbegne sudar u prvih par godina. Prosto je dokazano da bilo koji vid telefoniranja u toku vožnje smanjuje bezbednost za preko 50%.
4. Ekonomičnost (potrošnja, servsi)
– Dakle dizelaši su prednost. Osim manje potrošnje od oko 40% u odnosu na benzince imaju i dva puta veći obrtni moment.
5. Ne više od 200.000 km (stvarnih, za dobru marku vozila)
– To mogu da vam garantujem za automobila od oko 10.000 evra. Dobijate pisanu garanciju na kilometražu, i veća je šansa da će biti benzinac, jer oni prelaze manje kilometara. Oni više troše – ali ako je uslov manje od 200.000 km  onda mi je lakše i realnije da vam nađem benzinac, odnosno turbo benzinac. Mislim da Srbi ne mogu da shvate da je pred dizalašem od 400.000 km dva puta duži životni vek nego pred benzincem od 200.000 km, pa nema potreba detaljnije opisujem ovo. Oprostite, nisam od onih koji tvrde da smo mi Srbi najmudriji, najobrazovaniji, najbolji – a da su svi ostali u našem komšiluku neljudi, fašisti, ustaše, i da nas svi mrze. Ja vrednijem čoveka po nekim drugim osobinama, a ne preko “krvnih zrnaca”.
6. Ne pogon na gas
– Za 20 godina nisam prodao ni jedan auto sa ugrađenim gasom. Preveliki je to rizik za moj imidž, koji sam teškom mukom stekao u Srbiji gde se znanje jako malo ceni. Ovde se svi klanjaju lopovima. Ja se tu ne uklapam.
7. Bez nepotrebne elektronike (ona koja služi bezbednosti je potrebna!)
–  Svi su automobili mlađi od 10 godina prepuni elektronike, to su Euro 5 i Euro 6 automobili. Mnogo veće smeće od Euro 3 i Euto 4 vozila. Kad kažem smeće – mislim na to da se kvare u proseku tri puta češće. Što nas dovodi do zaključka, da je potrebna detaljna provera polovnjaka pre kupovine.

Uslovi korišćenja:
1. Godišnja kilometraža max. 15.000 km, verovatnije 10.000 km
2. Pretežno gradska vožnja, povremena putovanja do 500km u jednom pravcu

Dodatne napomene:
Nije bitna skupa dodatna oprema, boja (osim ako je drečava, zastava druge države i sl.), dizel ili benzinac, oblik (limuzina, kompaktan, moderne ukrštene verzije, …)
Pre stariji automobil sa više kilometara a sigurniji i sa rezervom snage nego noviji a skučen ili trom.

Izbegao bih Peugeot ili Citroen, imam loša iskustva sa elektronikom. Imam dobra iskustva sa Tojotom, Folksvagenom. Pretpostavljam da bi dobar tip vozila bio Škoda Yetti, Opel Meriva, Mercedes A, ili još bolje Ford Fokus, ili neki Auris, Astra, … Ipak, nikako ne ograničavam unapred izbor modela, niti imam neki unapred zadat kao poželjan.
– Preporuke modela ili naplaćujem 18 000 dinara, ili ih dobijate kada me angažujete. Cena mog honorara za automobile od 7 000 ili 10.000 evra je 600 evra unapred. Ako auto koji vam nađem gleda vaš prijatelj, kum, komšija onda je cena honorar dva puta veća. Ako auto koji vam kaparišem – želi da proveri vaš majstor, ili da to učinite u servisu po vašem izboru cena je ista – dakle 600 evra – raduje me svaki kontakt sa profesionalcima. Ali u tom slučaju veliki i mali servis, održavanje automobial preuzima vaš cenjeni majstor – jer ako nemate poverenje u mene i moje majstore – bolje je da prepustite taj auto u ruke mehaničaru od poverenja.
Što se tiče izbegavanja Peugeota i Citroena – nema nikakvih problema, iako je Peugeot daleko kvalitetniji, pouzdaniji mnogo bezbedniji od VW-ovih modela, ako poredimo modele iste cene. Nema smisla poredite Pezugeot od 10.000 evra sa VW-om od 13.000 evra, da se odmah razumemo, jer “navijači” gledaju da uvek iskrenu realnu sliku tako da njima odgovara – kao naš vođa veliki i počasni g.Vučić – sposoban je da svaku statisku sagleda iz njemu potrebnih i željenih uglova. Ali kakav smo mi Srbi narod, Vučić je divan čovek – i ima više obraza od 99% sugrađana – to što meni to nije dovoljno – to je zato što ja smatram da Srbija može biti i bolja i lepša od Slovenije – ali kad bi Srbi voleli i poštovani svoje stručnjake kao što ih Slovenci respektuju. Ali smo mi Srbi, takvi smo , kakvi smo, opet puno boljih od mnogih u našem okruženju. Moja želja da Srbija zaista bude prelepa, čista, turistička velesila su pusti snovi – snovi poput naših kupaca koji bi za 5.000 ili 6.000 evra našli odličan dizelaš sa manje od 200.000 km. Ali hej, dileri im izlaz u susret, svaki auto koji ima 600.000 km nivelišu na “lepih” 190.000 km. Kakvi su kupci, takvi su dileri. I oni su mudriji od mene, jer oni koji govore, pišu istinu samo raspiruju mržnju prema samom sebi.
Božja volja je što sam takav, kakav sam, verujući, ali ako vi idete u crkvu, postite, imate utisak da verujte u Boga, nema potrebe da mi to napominjete – jer u Srbiji na liturgiju izgleda da odlaze oni sa “najviše kajmaka” na glavi. Može biti da grešim, ali svi koji su me angažovali prethodnih godina i napominjali mi da su veliki vernici – pokazalo se da su veliki neljudi – valjda im je zato potreban crkva – da nekako sami sebe mogu da pogledaju u ogledalu. Ovaj poslednji pasus uvaženi gospodine Vojteski nije namenjen vama – nego svim mojim budućim kupcma – pa i onima koji su očarani – zaljubljeni u svoje kume. Šalim se naravno, valjda nam je i to potrebno u ova ratna vremena.
Garancija na kilometražu važi za kola koja su stara do 6 godina. Za starija vozila mogu dati samo okvirnu procenu kilometraže. Ponekad uspem da nađem u auto koji ima 10 ili 11 godina sa pravom, originalnom kilometražim ali tako nešto je izuzetak a ne pravilo. Radujem se unapred što ću u vašoj porodici moći da nađem najbolji auto za vaš novac. Ako ste sumnjičavi, nepoverljivi, ako ste prevarant u duši, ne možete da shvatite da neko radi korektno i profesionalno i ja nisam adresa za vas, ali  i takvim žeim sve najbolje – jer u Srbiji je postalo normalno biti lopov.

Provereni polovni automobili – A.Todorović

 

Ako cenite svoj novac, želite za svoju porodicu najbolji, najbezbedniji mogući polovni auto na pravom ste mestu. Polovnjak ne mora da bude noćna mora – kao onaj koji ste kupili i održavali sami. Polovan auto može jako lepo i dobro da služi dugi niz godina – ako se odabere proveren i dobar primerak – i ako obezbedite iskusne, poštne i dobre mehaničare. Svima onima koji sumnjaju u moje znanje, iskustvo, dobru volju, mogu da poželim srećnu kupovinu i ništa više od toga – jer automobile nalazim samo porodicama koje u mene imaju maksimalno poverenje. Ako smatrate da je provera, traženja polovnjaka danas kada je ponuda gora nego ikada jednostavna i laka, onda je logično da će te sami tražiti auto. Ako želite savete koji model, motor da odaberem tu sam za sve vas, bez obzira da li vam tražim auto ili ne.

 

PRONALAZIM PROVERENE POLOVNE AUTOMOBILE – BEOGRAD

 

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! Ako auto koji vam nađem želite da proveri vaš komšija, bivši muž, švaler ili vaš majstor to svakako može – ali znajte da je cena traženja tada dva puta veća – jer moram da platim vašeg majstora – vašeg komšiju da ne pljuje auto koji sam našao. Šalu na stranu, ovo je novina koju uvodim danas – jer su kupci postali toliko drski da to prevazilazi sve moguće mere! Ako nemate u mene MAKSIMALNO POVERENJE – nemojte me prosto angažovati! Ne želim posle dve decenije rada da nekog ubeđujem da radim profesionalno, i da mi je interes kupca na prvom mestu. Ako mislite da je vaš preprodavac pošteniji, sposobniji od mene, kao i vaš muž – komšija kupite auto kod njega – preko njega, kao što ti čini 99% Srba. Ali svima vama koji me čitate od srca želim da nađete auto koji ste sanjali, želeli i da imate puno sreće prilikom kupovine i provere polovnjaka. I naravno da vam želim mnogo lepih kilometara, letovanja i zimovanja sa odabranim limentim ljubimcem. Nekima su automobili više od pukog prevoznog sredstva, a neki kupci žive u snovima i ne mogu da prihvate realnost.

Piše:Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Uvozi se svašta, ali zato sam ja tu, da vam proverim, i pronađem za vas najbolji primerak. Izbegavam da tražim automobile starije od 10 godina, jer to su islužena vozila, sa mnogo kilometara i potencijalnih skupljih i jeftinijih problema koji vam kidaju živce, i tope novčanik. Ali redovnim čitaocima, starim klijentima, onima koji su dobili bebu, ili imaju malu decu, izlazim u susret, i tražim automobile koji su stariji od 10 godina. Zašto sam odredio ovo ograničenje? Zato što dizelaši u EU prosečno pređu oko 30.000 km za godinu dana. Benzinci nešto manje. Ako kupujete auto star 15 godina – dizelaš, on u proseku ima oko 450.000 km, a pošto se kod nas uvoze oni jeftiniji primerci – sa više realnih kilometara računajte da oglašeni automobili na sajtu polovniautomobili com imaju oko 600.000 km iza sebe, iako svi bez izuzetka jesu oglašeni na 190.000 km. Ja često uspem da nađem auto star 10 ak godina sa realnih 250.000 km, ali to ne obećavam, već ono što je realno, a to je oko 300.000 km. Ako ne mogu da nađem sigurne tragove vraćanja kilometraže – onda dam procenu realne kilometraže – ali ne tvrdim u tom slučaju da je vraćena. Neki dizel motori bez problema (JTD, HDI) prelaze preko 800.000 km – pitajte taksiste koliko je prešao njihov auto – dobićete ovu ili sličnu brojku. 

Nije mala stvar tražiti i proverati polovnjake dve decenije! Mnogo je to vremena i mnogo polovnjaka. Pre korone, prosečna cena automobila koju sam tražio bila je 7.500 evra. Sada je tu negde oko 4.000 evra, toliko nam se srozao standard. Nikada se nije desilo za tih 20 godina da imam problem sa kolima koja su stara 4, 5 godina. Ni jedan jedini kvar, ni jedna jedina greška. Nemojte misliti da je lako naći dobar auto star 5 godina, jer i na njima ima brdo mana, ozbiljnih kvarova, ili kvarova u najavi. Ali sa svojim znanjem, iskustvom, i uz pomoć dobrih mehničara, sa kolima koja su stara 7,8,9 godina, bude po neki sitniji kvar, vrlo retko kvar koji traži dublje zavlačenje u džep.

U svim tim situacijama, naravno da su vam na raspolaganju moji majstori, koji vas prime preko reda, i koji vam poprave samo to što se pokvarilo (majstori u Srbiji imaju neobičan način da zarađuju tako što vam zamene i ispravne delove) i za minimalnu cenu. To je ono što sigurno mogu da vam obezbedim. Neki moji klijenti se jave i sa najmanjim kvarom, i to rešimo brzo, kvalitetno i za malo nova. Neki drugi kupci, ljutiti što im se dogodio kvar od 100 evra posle godinu dana, biraju drugog, svog majstora, koji im popravku istog naplate 1 000 evra, ali to već nije moj problem. To je problem svakog od vas, koji misli da moji majstori nisu pošteni kvalitetni, i koji misle da auto star 10 godina ne sme da ima ni jedan kvar u godini dana! Imam i one koje smatraju da procureli amortizer, ležaj točka ne spada u redovno održavanje, i da je normalno da se to menja na tako starim kolima.

Ako rešite da me angažujete uplaćujete 6.000 dinara za pismeni odgovor (ako želite i usmeni odgovor cena je 14 000 dinara). Potom vam mejlom pošaljem konkretnu ponudu za traženje konkretnih modela – koje vi želite – i modela koje ja preporučujem. Cena je od 250 evra za kola koja su 3.000 evra, pa do 600 evra za automobile od 10.000 ili 14.000 evra. Honorar naplaćujem unapred, jer moram da kaparišem najbolji auto koji nađem za vas sa 400, 500 evra. 

Dragi moji čitaoci,navršava se uskoro 21 godina kako nudim uslugu traženja polovnog automobila za vas! Dok sam pisao i uređivao list i sajt Mojauto, radio sam i deo vezan sa marketing, pa sam još u većoj meri sarađivao sa vlasnicima placeva. Nije mi bilo drago da vidim kako vraćaju kilometražu, kako maskiraju ozbiljne mane motora, automobila. Mehaničari su mi uvek maksimalno pomagali, ali oni nikako nisu svemogući. Ali tužno je što auto placevi mnogo manje varaju ljude, nego što to čine ostali kada prodaju svoj lični auto. Srbin je u stanju da vrati 400 000 km, da napuni auto aditivima, zameni ono najnužnije (naravno sa falš kineskim delovima), i da takav auto prodaje kao kola bez ulaganja! Na auto placevima za isti novac, u proseku (dakle navodim u proseku – jer svaki auto je za sebe) dobijate više, bar dobijate auto koji ima DPF (ozbiljni placevi odavno ne skidaju DPF i katalizator – ali UVEK PROVERAVAJTE!) i u koji su ugrađivani kvalitetni zamenski delovi.

 

Nije lako pronaći dobar, ili bar solidan polovni auto. Očekivanje većine vas su apsolutno nerealna. Prvi korak koji vam može pomoći je ako krenete od cene novog automobila, koji kupujete kao polovan. Ako je cena novog vozila bila 35 000 evra, a vi kupujete takav star 10 i više godina i auto koji sada košta 3.500 evra, dakle on je 10% vrednosti novog automobila, što treba da vam bude znak, da je auto pohaban 90%. Dakle vrlo je blizu otpadu, ili možemu da kažemo vrlo brlizu je generalnom remontu svih mogućih delova, odnosno takav  auto nije rentabilan za eksploataciju, ulaganje. Itekako veliki problem imam sa kupcima koji su fiksirali u svojim željama jedan model, i tačka. Često je to onaj auto koji je najnepouzdaniji u klasi, i model koji ima brdo fabričkih mana. Ja tražim takav auto, želim da klijentu izađem  u susret. Ali se uvek pitam, da li je trebalo da pokušam sve da ga ubedim da postoje bolji, mnogo bolji automobili za novac koji ima. Ovaj drugi pravac mog savetovanja se završava na tri načina. Prvi je 1) Trošio sam bespotrebno silno vreme jer kupac želi samo auto koji mu se dopada – bez obzira što znam da za taj novac neće kupiti dobar primerak  2) Kupac pristaje da mu nađem neki drugi model koji se njemu NE dopada – to za posledicu ima da kupi auto koji mu se ne sviđa, nije zadovoljan, nije oduševljen, kvar od 100 evra doživljava kao da je generelna 3) Kupacc pristaje da mu nađem neku drugi bolji auto za taj novac – Ali kad mu nađem auto, odustaje od kupovine, jer ipak shvata da žarko želi auto koji je insitirao da mu ja nađem. U najvećem broju slučajeva tražim auto koji kupac želi. Tako je bolje za moje klijente, bar tog dana kada kupuju automobil. Dugoročno gubimo svi, i kupac, i ja, ali i diler koju mu je prodao relativno loš auto. Ja nađem najbolji primerak modela, tu nema sumnje, i nema greške. Svaki auto koji ja nađem, može da ga proveri vaš majstor, i može da se prebaci šlepom u vaš servis!

Pitajte Aleksandra Todorovića

D.Stevanović: Auto koji mi je našao g.Todorović me odlično služi

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

Ali su RETKI iskusni mehaničari koji će vam reći kupi ovaj polovnjak ili nemojte ga kupiti! Jer je to veoma nezahvalan posao! Posao koji ja radim nije zahvalan, pun je rizika, problema. Ali nastavljam da ga radim, jer je 90% mojih kupaca zadovoljno kolima koje nađem, i meni je to veliki podstrek da nastavim da pomažem porodicama da dođu do solidnog automobila. Ako ste kreditno sposobni, uvek gledajte da kupite auto za više novca. Jer rata keš kredita je malo veća ako podignete 7000 evra umesto 5000 evra, ali je auto od 7 000 e često neuporedivo bolji od onog koji košta 5000 e, ako naravno govorimo o modelima koje ja preporučujem. Sigurno NE možete kupiti dobar Audi A6 za 7.000 evra, već možete kupiti krš, ali za 7.000 evra možete kupiti dobar Peugeot ili Ford na primer. Garanciju dobijate za automobile koji su stari 4, 5 ili 6 godina! Daje vam diler gde kupite auto. Jer diler bolje od mene zna koliko je dobar taj auto, diler zarađuje mnogo više od mene. I diler je lice koje vam prodaje auto, a ne ja. Za kola stara 10 i više godina, svaka garancija je nerealna. Neki dileri je daju, ali zahtevaju veliki servis u ovlašćenom servisu, zahtevaju da se svaki kvar tamo popravlja, i niz drugih nerealnih zahteva. A i kada ispunite te zahteve, diler ne želi da vam izađe u susret, iako je dao pismenu garanciju. Garanciju na dizne nemate ni kod novih automobila. Najgori su mi kupci službenih automobila. Celog života su vozili nova, i to službena kola. Sada im ja tražim kola za 4.000 evra, prilična stara,  sa puno km, koja nemaju ništa slično sa novim vozilima. Razmislite dobro, koliko mogu da vam pomognem, i da li vam znači da za to malo novca što imate dobijate preporuku, najbolji primerak za vaš novac i brižno održavanje. Nisam čarobanjak, i ne mogu da vam ponudim ono što vi želite, već ono što je realno, i iza čega mogu da stojim. Svaki auto možemo da prekontrolišemo 70%, maksimalno 80%. Ostalo je nagađanje.

D.Stevanović: Auto koji mi je našao g.Todorović me odlično služi

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima