Konkretna pitanja: u kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Pitanje: Gospodine Todoroviću imam par konkretnih pitanja. Iz koje zemlje se u Srbiju uvoze generalno sa manje kilometara prešli automobili Alfa Romeo 147 i Peugeot 307. Da li su generalno manje kilometraže iz Holandije, Italije ili Francuske? U kakvom su stanju HDI diesel motori sa 250.000 km i koliko mogu još da pređu bez intervencije. Zatim, kakva intervencija na takvom motoru sledi i nakon koliko kilometara? Generalna? Da li motori Peugeot 1997 cc 66kW/89HP iz 2003 i Alfa Romeo 1910 ccm, 85kW (114KS ) imaju hilzne. Koji servis Alfa Romeo bi preporučili u Bg. Šta bi preporučili koji od ova dva automobila bolje zadovoljavaju kombinaciju 3 kriterijuma: Broj kvarova, Cena održavanja, Trajnost karoserije.

Koliko košta da nam nađete auto g.Todoroviću?

[table]Ime i prezime: Nebojša Parip
Kada planirate kupovinu?: uskoro
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 3000
Šta trenutno vozite?: Peugeot 306 /2001 diesel
Između kojih se automobila dvoumite?: Peugeot 307, 66kw i Alfa romeo 147, 85kw
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Na internetu googl
Koliko kilometara godišnje prelazite? : 12000
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: ne
Želite li ponudu banke da dobijete na mejl?: da[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Parip, hvala na poverenju. Pitanja vam nisu nimalo laka, naprotiv. Dizelaši u Evropi godišnje prelaze u proseku 30,000 – 40,000 km, pa vi sračunajte koliko kilometara iza sebe ima automobil star oko 10 godina. Možete u bilo kojoj državi pronaći dizelaš sa manjom kilometražom, servisnom knjižicom, ali takav automobil je mnogo skuplji, često i dva puta skuplji nego automobili koji se kod nas dovoze. Šta vama vredi Alfa 147 sa malom kilometražom ako košta 6.000 €, kad vi imate 3.000 €? Pomenuti motori nemaju plivajuće hilzne ako ste na njih mislili, a verujem da jeste, ali imaju plivajući zamajac.

Što se broja kvarova tiče, i jedan i drugi model spadaju u grupu vozila koja imaju lošu pouzdanost, odnosno često se kvare,ako se oslonite na ono što tvrdi nemački ADAC. Bolja je malo situacija sa Alfama koje imaju 1.9JTD motore, koji su veoma dugovečni – Alfini benzinci nisu pouzdani. Peugeot je nešto skuplji za održavanje, a problema sa korozijom nema ni jedan, ni drugi model. Nikada nisam preporičio ove automobile za kupovinu, pa neću ni sada. Možete da se ljutite na mene, ali vaš izbor automobila ja jako loš.147 je najnebezbedniji model u klasi. Dok 307 nije u vrhu klase, ni po jednoj karakteristici. Mnogo je bolje da odaberete moderniji Peugeot 308.

Dobro održavani 1.9 JTD motori prelaze 700.000 km, za 2.0 HDI motore to je sanak pusti.

Mojauto CorollaNa pitanje u kakvom je stanju 2.0 HDI motor sa 250.000 km odgovor mogu da daju, i to delimično tačan samo u ovlašćenom servisu, i to nakon probne vožnje. To je kao da ste me pitali u kakvom su stanju žene koje imaju 40 godina? Nisu sve žene iste, neke imaju 100 kg, neke imaju 50 kg, neke su ušle u menipauzu neke nisu. Šalu na stranu. Motor, automobil, vam je kao organizam: ako pušite po ceo dan, pijete non stop, neredovno jedete i spavati, vi ćete sa 40 godina izgledati kao da imate 50, i obratno, ukoliko uredno živite, izgledaćete mnogo mlađe. Tako vam je i sa motorom. Ako je neko sa Peugeotom 2.0 HDI napravio 250.000 km uglavnom na otvorenom putu, taj motor je u daleko boljem stanju nego motor koje je odradio 125.000 km u gradskoj vožnji. Mnogo zavisi i od kvaliteta goriva, ulja, servisa, načina vožnje. U principu, fabrike konstruišu danas motore da pređu 200,000 – 250,000 km, onda idu u staro gvožđe. Svakako, vi možete pronaći automobil koji ima 350,000 km sa dobrom kompresijom, u dobrom stanju, ali ne možete očekivati od njega da se ponaša kao “curica”. Jer “baba” je “baba”, treba joj stalno “lečenje”, kontrole, provere. Dakle, ako kupujete auto koji ima oko 300,000 km, proverite ga detaljno u ovlašćenom servisu, odmah odvojite oko 300 € za veliki servis, a odvojite deo novca i za eventualni remont turbine, on je od 500 € pa naviše. Plivajući zamajac takođe je verovatno za zamenu, ili će to uskoro biti, nov je papreno skup, remontovani je dva do tri puta jeftiniji. Ako se odlučite za Peugeot 2.0 HDI, imaje na umu da su mu dizne na loše gorivo jako osetljive, ako kupujete Peugeot koji je vožen u Srbiji, spremite oko 800-900 € za zamenu sve četiri dizne. Alfin, odnosno da budemo precizniji Fiatov 1.9 JTD motor od 115 KS, je mnogo dugovečniji, i manje osetljiv na loše gorivo. Prava je šteta što se opredelili za 147-icu, koja ima najmanji gepek u klasi, nudi najmanje bezbednosti, i najmanje mesta ima za putnike na zadnjem sedištu. Zašto ne kupite Alfu 156 1.9 JTD za isti novac? Ovaj automobil je daleko veći, udobniji, prostraniji, a ima i veći prtljažnik, od 360 litara (karavan) odnosno 380 litara (limuzina), ovaj model je jedan od retkih u svetu, gde karavanska verzija ima manji prtljažnik od limuzine.

peugeot307Peugeot 307 nudi više bezbednosti od Alfe 147-ice, prostraniji je, i u proseku bolji automobil, ali kvalitet mu nije jača strana. Pouzdanost 307-ice nije za pohvalu, naprotiv. Problemi 307-ice sa elektrikom Peugeotovim servisima ubacuju novac u džep, kao i česti problemi sa zadnjom osovinom. Diskovi na Peugeotu se troše brže nego kod konkurencije, posebno ako kupite neke jeftinije. Ima loše grejanje, nepreglednu karoseriju, loše nameštena sedišta, plastiku osetljivu na ogrebotine, veliki prečnik okretanja, i nežne dizel motore.

TUV statistika iz 2013.godine za automobile stare 10-11 godina (kliknite ovde) navodi da su modeli koje ste vi odabrali na samom dnu kada je pouzdanost u pitanju. Stoga, ako veće nemate novca za kvalitetan automobil, kao što su Mazda 3, Toyota Corolla, Honda Civic ili bar Ford Focus, onda kupite Alfu 156, i uživajte u vožnji, jer za volanom 307-ice, niti ćete uživati u vožnji, a još manje u servisu.

Svakako, vi ćete kupiti automobil koji želite.

Moj najdobronamerniji savet je da se malo “spustite na zemlju”. Ako već imate samo 3.000 evra, bolje vam je da kupite Peugeot 206 1.4, ili Fiat Punto 1.2, ovi automobili su jeftiniji za održavanje, registraciju, i neće vam prirediti troškove kao za sahranu. Na kraju gospodine Parip, želim vam srećnu novu godinu, i želim vam da ipak poslušate moje dobronamerne savete, i da automobile koje ste želeli da kupite prepustite onim “mudrijim” vozačima.

Koliko košta da nam nađete auto g.Todoroviću?