Koliko je Clio IV bolji automobil od Kije Rio iz 2008.godine?

Pitanje: Poštovani g. Todoroviću, Vozim KIA Rio 1.4 2008. godište. Prvi sam vlasnik i prešao sam 107.000 km do sada. To mi je prvi automobil i veoma sam zadovoljan, ali došlo je vreme za podmlađivanje voznog parka. Ukazala mi se prilika da veoma povoljno kupim Renault Clio IV 1.5 (90ks) 2012. godište sa dobrim paketom opreme koji je prešao 22.000 km. Koje su pozitivne, a koje negativne promene koje me očekuju u odnosu na Rio?

najbolji-_auto_logo_670-Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Milenkoviću, ovi automobili pripadaju istom B segment, ali se ipak mnogo razlikuju. Osim toga što je Clio IV moderniji, noviji model, kojem  konkuriše i Kia sa jeftinijim modelom Rio (mislim na novi, aktuelni model), poređenje turbo dizelaša koji ima ogromni obrtni moment sa benzincem, koji nije dovoljno elastičan, je “neozbiljno”. Ono što ćete odmah osetiti u vožnji, je da ćete imati gotovo dva puta bolja međuubrzanja, bez obzira da li ubrzavate u petom stepenu prenosa od 80 do 120 km/h, ili od 60 do 120 km/h, u četvrtoj brzini. Razlika je velika i kada poredimo potrošnju u gradskim uslovima vožnje, ona je kod dizelaša bar za trećinu manja nego kod benzinca.

rio-hatchback-2006Vaša Kija jeste relativno udobna, a tu pre svega mislim da ima oslanjanje koje je mekano podešeno, ne reaguje suviše burno, tvrdo na neravnine na putu. Ipak, Clio IV ima primetno bolju izolaciju, još udobnije ogibljenje, ali pruža više stabilnosti, neutralnosti na različitim putevima. Renault ima perfektno podešen ESP, kojem treba skinuti kapu, tako da je bezbednost vaše porodice u francuskom automobilu daleko bolja.

CLIO-IV-od-nazad-DSCN1855Negativne osobine, ili bolje da kažem minusi Renaulta, je što na zadnjem sedištu nudi jako malo mesta za glave putnike, krov se strmo spušta, pa se u vašem Riju bolje sedi.

Visok nivo buke od vetra pri brzinama iznad 160 km/h. Prečnik okretanja veći nego kod proseka klase. Servo upravljač i dalje pomalo nedefinisan oko nulte tačke – jedva prosečna preciznost u B segmentu (kod Kije je bolji).  Rezervoar je samo 45 litara. Kvalitet plastičnih materijala je tek prosečan za ovu klasu vozila.  Preglednost je očajno loša. Pouzdanost i kvalitet automobila je daleko ispod proseka klase.

Zahvaljuje se g.Miloš Milenković: Hvala na detaljnim informacijama g.Todoroviću. Mnogo ste mi pomogli. Clio kupujem od pouzdanog prodavca i mislim da sam upravo odlučio da finiširam transakciju. Veliki pozdrav.

najbolji-_auto_logo_670-

Ovde možete pročitati neke od mojih odgovora. Naravno da su kompletni odgovori poslati čitaocima direktno na mejl, ovde su skraćene verzije, jer ako je neko platio za odgovor, red je da samo on dobije kompletne informacije, zar ne? Hvala na razumevanju.

Kakav je VW Touran 1.9 TDI iz 2007.god?

Da li je dobra ova Corsa bez klime a sa plinom?

Provera automobila: Kakva je ova Corsa iz oglasa?

Proverite mi automobile iz oglasa: Golf V, Astru i Vectru

Da li je ovaj Nissan Note oglašen na Mojauto.rs dobra kupovina?

Provera automobila i procena kilometraže

Testoviautomobila.rs: Kakva je Astra J iz oglasa?

G.Todoroviću proverite mi Mazdu 3 i Hondu Civic iz oglasa

Kakav je ovaj Avensis iz oglasa? Kojoj klasi pripada Mazda 3?

Ostavite komentar