Kolika je normalna potrošnja ulja?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, moj kolega prodaje Opel Astru H 2008 1.4 motor ali kako kaže troši mnogo ulja tj 1 litar na 1.000 km da li je to normalno jer sam čuo da Opel Astra H 1.4 toliko troši? Pa me interesuje da li mi savetujete i pored toga da kupim ovaj automobil jer je izuzetno lep a i cena od 5.700 € je primamljiva za to godište automobila. Auto je super samo kaže ima problem sa uljem. Da li ste Vi možda čuli da ova Astra H toliko troši tj da je to fabrički tako uradjeno. Šta mi savetujete da li da kupim taj automobil? Hvala pozdrav.

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

[table]Ime i prezime: Nebojša Erceg
Kada planirate kupovinu?: Skoro
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 6.000 €
Šta trenutno vozite?: Ništa
Između kojih se automobila dvoumite?: Opel Astra H
Gde ste čuli za ovaj sajt?: internet
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: ne[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Erceg, hvala vam na poverenju, i hvala vam na pitanju, koje je dosta zanimljivo, i verujem da će odgovor zanimati veliki broj vlasnika automobila, i potencijalnih kupaca. Pre svega, moram da priznam da mi je drago što sam pronašao čoveka kojem je Opel Astra H lepa, ali o ukusima ne vredi raspravljati, pa zanemarite da sam ovo napisao. Međutim, ako mislite da je g.Angela Merkel privlačna žena, kao što ona jeste nekim Nemcima, onda ja nemam komentar (ovo ne morate zaboraviti da sam vam napisao).

astra h DSCN3908Ali da pustimo dizajn Astre H i uvaženu g.Merkel na miru, i da se posvetimo problemu sa potrošnjom ulja. U suštini nije normalno da bilo koji motor troši toliko ulja. Iako neke fabrike deklarišu da je normalna potrošnja ulja od 1 litar na 1.000 km, to je jednostavno previše.

Obično su Opelovi benzinski motori 1.6 trošili malo više ulja nego što je to predviđeno, ali i to je bilo u granicama od oko 1 litar  na 7.000-10.000km. Potrošnja ulja koju vi navodite je posledica nekog kvara ili istrošenosti motora. Niste naveli koliko taj agregat ima iza sebe kilometara, ali je vrlo moguće da ima više od 150.000 km.

Niste mi poslali broj šasije, pa danas u Opelovom servisu, u Beogradu, nisam mogao da proverim sve što sam želeo. Možda je na tom vozilu postojao neki “rework” koji nije urađen pa zbog toga troši ulje. Da li je Astra H kupljena kod nas? Da li vaš kolega ima servisnu knjižicu?  Ako je vozilo kupljeno iz uvoza možda je skinuta kilometraža? Skoro sigurno treba uraditi osvežavanje motora ako je tako, jer je motor 1.4 prilično slab, za težinu Astre H. Ovaj agregat nije dovoljno elastičan, pa ga vlasnici često drže u visokim obrtajima prilikom preticanja, jer ispod 4.000 o./min radilice uopšte ne vuče.

Opelova Z generacija motora je imala manje više problema sa uljnom pumpom, pa se lanac zbog toga čuje kada se startuje motor, posle u radu se stiša, ali ako postoji problem sa uljnom pumpom,  moguće je da baca više ulja nego što je neophodno. U suštini povećana potrošnja ulja dugoročno ne može da škodi motoru pošto je podmazivanje bolje (ukoliko je problem sa uljnom pumpom koja baca previše ulja), ali je problem što morate dolivati onda ulje na svakih 1.000 km ili češće. Veliki broj VW-ovih motora troše 1 litar ulja na 4.000 – 5000 kilometara.

Foto: Aleksandar Todorović

Opel Astra H DSCN2250Imajući u vidu da Astra Classic III (H) 1.6 sada košta 10.090 €, za Astru H staru 6 godina cena bi trebala da bude oko 4.500 €., ako je baš perfektno vozilo ne vredi više od 5.000 €. Tako da je sve preko toga mnogo i previše. Posebno što ćete verovatno morati da promenite uljnu pumpu a možda i da osvežite motor, nekom polugeneralnom, eventualno vas čeka promena lanca ako je vozilo prešlo više od 120.000 km (a 99% jeste)., tako da ako platite 5.000 € neka prodavac slobodno smatra da je pronašao “ovcu za šišanje” (bez želje da vas uvredim). Kako ste došli molim vas lepo da zaključka da je cena od 5.700 € za Astru H staru 6 godina povoljna, koja pri tome troši više ulja nego dotrajali Jugo?

Računajte da ćete morati da uložite nekih 700-800 €, da biste promenili sve delove koje morate da promenite. Troškovi rastu, kada uradite servis trapa, kupite po potrebi novi akumulator, koji retko kada može da traje duže od 6 godina, a verujem i da su pneumatici dospeli za zamenu, dospećete do “prosjačkog štapa”.

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

 

TESTIRALI SMO: Opel Astra Sedan 1.4 Turbo