Koji polovan auto za 1.000 evra?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću čitam sve vaše tekstove i vaši saveti su prilikom izbora polovnog ili novog automobila izuzetno korisni. Ja sam naveo moje favorite a vi mi ukažite na pojedine sličnosti i razlike kao i vaš savet šta je najbolje.

Meni je važno da auto malo troši, jer prelazimo 30.000 km godišnje (auto će voziti i moja devojka). Imam utisak da svi oko mene voze kao ludi i da kod nas vozači veoma slabo poštuju propise, pa bi želeo da kupim što je moguće bezbedniji automobil. Pored toga želim da auto bude maksimalno stabilan i upravljiv i da ima što bolje kočnice. Koji je auto najpogodniji za mene i moju devojku koja je početnik? Prodao sam Jugo 45 nedavno, imao je ugrađeni gas, koji mi je stalno pravio probleme. I ja i devojka radimo na crno, nismo kreditno sposobni. Odvojili smo 1.000 € za auto, i 200 € za servis. Dakle koji mi auto preporučujete?

Koji auto za 1.000 evra?

autoveb_com_logo

Odgovara Aleksandar Todorović: Kada uporedimo dizel agregate navedenih modela, mnogo je moderniji, snažniji i elastičniji onaj Renaultov. Ali je on skuplji za održavanje.

U Saxo i Peugeot 106, ugrađivao se još tada zastareli, atmosferski dizelaš od 1,5 litara i 55 KS, koji je prilično napregnut. Slabašni motor raspolaže sa samo 95 Nm obrtnog momenta, i to tek na 2.250 o/min, tako da je više nego nužno birati pravi stepen prenosa prilikom preticanja. Slaba elastičnost agregata ima za posledicu činjenicu da na ubrzanja u petom stepenu prenosa valja zaboraviti, i da je potrebno zaista veliki zalet da bi se dohvatila maksimalna brzina od 157 km/h. Sa ovim motorom, francuzi do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stižu za 19,0 sekundi, što je jedva malo bolje od Juga 45.

Želim da vam skrenem pažnju na činjenicu da Clio II ima mnogo črvšču karoseriju od Citroena, odnosno Peugeota. Na proverenom EuroNCAP kreš testu, Clio II je osvojio 4 zvezdice i 26 poena, a Saxo tačno upola manje, dakle 2 zvezdice i 13 poena. Za 106-icu važi isto što i za Citroen, jer su napravljeni na istoj platformi, stim što se Peugeotu mora priznati da ima nešto bolje kočnice. To pokazuju u precizna merenja.

KOMPLETAN ODGOVOR PROČITAJTE NA MOM DRUGOM SAJTU AUTOVEB.COM (KLIKNI OVDE).

Koji auto za 1.000 evra?

autoveb_com_logo

astra_h___todorovic