Koji odabrati: Corsu ili Grande Punto?

Pitanje: Uvaženi gospodine Todoroviću, zaista mi je potrebna vaša pomoć, jer sanima razbijam glavu, i ne mogu da prelomim. Vvoumim se izmedju dva automobila. Da li da kupim Corsu D 1.4 sa plinom 2008., sa predjenih 80.000 km ili Grande Punto 1.2 2011, sa predjenih samo 8.500 km. Razlika u ceni je minimalna u korist Grande Punta. Ako možete hitno mi odgovorite jer ovaj problem zbilja moram da rešim sto pre! Vi čovek koji će mi pomoći u krajnjoj odluci! Veliko hvala i puno poštovanja za Vaš rad! Dejan.

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani Dejane, Fiat Grande Punto je bolji izbor jer nema motor koji je bio “uništavan” plinom svih ovih godina. Fiatov motor 1.2 jeste slab, ali je prilično pouzdan, i jeftin za održavanje. Veliki Punto je definitivno pravi vozački auto. Izuzetno je stabilan, upravljiv, zabavan za vožnju i dovoljno prostran. Kupce je očarao pre svega odličnim dizajnom, dok su ljubitelji FIAT-ovih automobila praktično oduševljeni. Punto je osetno drugačiji od onoga što nudi konkurencija, dok u proseku košta manje od nje.

CORSA crvenaOpel Corsa je razvijena na Fiatovoj platformi, tako da ima veoma slično oslanjanje kao Grande Punto, i u proseku, dele dosta komponenti. Opel je od Fiata kupio turbo dizel agregat, što znači da je priznato da Fiat ima bolje motore, bar kada se o dizelašima radi.

fiat-girlOgibljenje Grande Punta je za svaku pohvalu mada je, doduše, za naše puteve isuviše tvrdo podešeno, ali zato ovaj FIAT u krivinama izuzetno kasno podupravlja, a na auto-putu pri brzinama većim od 160 km/h leži kao “prikovan” za asfalt. Kada smo kod velikih brzina, greh bi bilo ne pomenuti, ili priznati (kako vam više odgovara) da je zvučna izolacija u Grande Puntu odlična, odnosno jedna od boljih u klasi.

Plastika i materijali su kod Corse kvalitetniji, to je i laiku jasno, statistički podaci su međutim zbunjujući, nemački ADAC tvrdi da se Corsa manje kvari od Grande Punta, ali britanski JD Power kojem ja verujem, svrstava Corsu na samo dno u klasi, kada je pouzdanost u pitanju. Na žalost, imam puno prijatelja koji voze Corsu, i koji sa njom imaju problema (čim je garancija od 2 godine istekla), ali to su izolovani slučajevi, i radi se o malom uzorku, čak sam i ja Corsu, kada se pojavila na tržištu prilično hvalio, jer je pre neoliko godina bila jedan od boljih modela u klasi, ali danas to nije tako.

Pitanja koja budu stizala od naših prijatelja sa facebook-a imaće prednost

Postavi pitanje

Ako ste već pronašli automobil koji želite da kupite, i ne znate da li ste doneli dobru odluku, za vas postoji rubrika HITNA KUPOVINA-BRZI ODGOVORI (KLIKNI OVDE). Što preciznije napišete pitanje, to će i odgovor biti direktniji, korisniji i za vas, i za sve ostale koji imaju slične nedoumice oko izbora vozila. Cena odgovora je simboličnih 499 dinara. Odgovor na vaše dodatno pitanje je besplatan. Za 999 dinara dobijate TEMELJNU ANALIZU 2 automobila. Ako uplatite 1.499 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU svih modela iz vašeg pitanja, I mogućnost da mi do kraja meseca postavite do 5 dodatnih kraćih pitanja, besplatno.