Koji auto za penzionera: Chevrolet Lacetti 2.0 D?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću koji auto je po vašem mišljenju najidealni za čoveka koji ide u penziju a da ispunjava neka važna načela za penzionere: da je jeftin za održavanje, da motor moze da izdrži “maltetiranja” penzionera posto polako gube osećaj za gas i prenos stepena brzina i da automobil nije stariji od 2005 godišta.Takođe auto verovatno neće prelaziti više od 10 hiljada km godišnje pošto zbog prirode posla ranije je prelazio 20 do 25 hiljada km godišnje.

najbolji-_auto_logo_670-

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Vukoviću, jako je teško preporučiti jedan model sa ovoliko informacije koje ste mi dali. Nije vaše pitanje kratko, ali ja ne znam koji automobil je vozio “vaš penzioner”, koliko dobre performanse želi, da li može da se navikne na neki manji auto, ili ipak želite limuzinu koja ima veliki prtljažnik, i dovoljno mesta za pet odraslih putnika. Znam samo da želite auto koji je dovoljno elastičan, odnosno vozilo koje ima dovoljno snage da nije potrebno često posezati za ručicom menjača, i želite automobil koji nije stariji od 2005.godišta. Još da ste mi napisali cenu, pa da “pevam”. Iskren da bude ovakvih pitanja, sam dobio na “tone”, i ovim putem odgovaram i vama, i svima onima koji su tražili polovnu limuzinu, koja ima sve, koja nije starija od 2005.god, koja je dizelaš, i koja ima jedva nešto iznad pređenih 50,000 km. Lacetti 2.0 D je jeftin za održavanje, i može da izdrži maltretiranje jednog “prosečnog penzionera”. Kriza je velika, plate su male, dugovi vas stežu oko vrata, a vaš automobil se kvari češće nego što pada kiša. Kupovina novog automobila vam je realna opcija koliko i da Srbija sledeće godine uđe u EU. Pa šta onda da činite? Da i dalje popravljate “krš” koji imate, i svakog meseca da pola plate ostavite svom majstoru koji vam se “smeje iza brka”? Šalu na stranu, sve ovo sam napisao, jer svakog dana dobijam na desetine mejlova, i istih pitanja, koji polovni auto da kupim a da nije skuplji od 4.000 evra, pa evo i odgovora: Lacetti 2.0 Diesel iz 2007.godine sa pređenih 56.628 km. svi servisu su odrađani, a Đelmaš Auto garantuje da je auto bez ulaganja, a njihova reč, vredi bar za “dlaku” više od preprodavaca polovnjaka koji su vratili preko 200,000 km, na vozilima koje prodaju.

Teško je odlučiti koji je najjači adut ove limuzine –  ekstremno povoljna cena ili dopadljiv dizajn. Ili možda niska potrošnja od 6,5 litara (mada fabrika tvrdi optimistično da je 5,6 l)? Lacetti se dobija sa cenom kojoj je teško odoleti u modernom pakovanju za koje je zaslužan najsvestraniji dizajnerski um današnjice, Giorgetto Giugaro.

Nigde – osim u Chevroletu – za oko 4.000 evra nije moguće dobiti limuzinu sa turbo dizel motorom dugačku nešto više od 4,5 metara, sa 121 KS, klima uređajem, ABS-om i ostalom opremom poput vazdušnih jastuka i servo upravljača, koji se u srednjoj nižoj klasi i podrazumevaju. Cifre vas mogu zbuniti, ali ne i činjenica da se ovaj auto zbog gabarita svrstava čak u srednju klasu automobila. Istini za volju, u putničkom prostoru nema toliko mesta kao u Škodi Octavia, ali vam je zato na raspolaganju “plišani” komfor. To znači – mekana sedišta prekrivena finim tapacirungom, izuzetno udobno oslanjanje po meri američkog (verujem, i srpskog) kupca i dobar položaj vozača za upravljačem. Servo asistencija volana je prejaka, pa će je voleti žene (inače je volan dovoljno precizan). U krivinama Lacetti prilično dugo prati zadatu putanju – čak i kada se pretera sa gasom. Po subjektivnom osećaju to nikada ne biste rekli, jer se karoserija znatno, mada sasvim bezazleno, naginje.

Višak buke dopire do putnika tek kada obrtaji radilice pređu 3.000 o/min. Agregat postiže maksimalni obrtni moment od 280 Nm. Neprijatni decibeli kvare pozitivan utisak o ovoj limuzini kada pređete brzinu od 130-140 km/h, koja na našim auto-putevima ionako nije legalna. Zvučna izolacija je sasvim solidna. Lacetti, u svakom slučaju, nije automobil za jurnjavu, ali ima odlična međuubrzanja. Kočnice su prosečne – na nivou Astre G, od koje je ovaj Chevrolet i pozajmio neke sklopove. Menjač takođe vuče Opelove korene, rekao bih – iz Astre F, s tim da onaj u Lacettiju ima neki nedefinisani, “gumasti” osećaj. Nemojte me pogrešno razumeti. Sa Lacettijem je sasvim lepo živeti i na njegove nedorečenosti se čovek prilično lako navikne, posebno ako u ovaj auto “uleti” iz nekog manjeg automobila. Ukoliko su pubertet i želja za dokazivanjem daleko iza vas, a plata i dalje niža od vaših potreba, preostaje da se posavetujete sa svojim raciom i dobro razmislite da li možete biti zadovoljni sa ovom polovnom elegantnom limuzinom. Motor koji je prešao samo 56.628 km je tek razrađen, i može da pređe još 200,000 km. Ne bacajte novac na skuplje polovnjake sa tri ili četiri puta većom kilometražom. Možda niste sanjali da kupite Lacetti, ali ovaj automobil vas može pozitivno iznenaditi.

Istina je da postoje i bolji automobili. Možda VW Golf V ili Astra H nude više, ali pogledajmo samo koliko ti automobili koštaju sa sličnom opremom i snagom, ali i koliko kilometara imaju iza sebe. Ostaje činjenica da ovaj korejski model tera kupce da se zapitaju da li su manji i stariji nemački automobili zaista toliko bolji od koreanskih. Čvrsto verujem da bi na ovo pitanje mnogi danas odgovorili drugačije nego pre koju godinu. Jer Lacetti je automobil koji nije skup za održavanje, i koji se ne kvari češće od Opelovih automobila, jer su pravljeni od “istog testa” odnosno dele GM tehnologiju.

REŠITE VAŠE DILEME, KUPITE AUTOMOBIL KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVORA, POŠALJITE VAŠE PITANJE OVDE (KLIKNI).

Želim da kupim Fiat sa JTD motorom

Rover 75 ili Opel Vectra?

Lacetti ili Meriva?

Kupujem Toyotu Avensis: koji motor da odaberem?

Da li je dobra ova Corsa bez klime a sa plinom?

vodic-za-kupovinu-automobila

Konkretna pitanja: u kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Šta je po Vama pametnija kupovina: Passat ili Mercedes B klase?

Ognjen Panić: šta da kupim Doblo ili Sedici?

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Koji auto odabrati sa automatskim menjačem?

najbolji-_auto_logo_670-

 

Ostavite komentar