Koji auto odabrati sa automatskim menjačem?

Pitanje: Poštovani g-dine Todoroviću Pratim Vaše objektivne testove i komentare – odgovore na pitanja čitalaca, pa bih zatražio Vaše mišljenje i preporuke u vezi mog “specifičnog” problema : Naime ja sam invalid-problem sa nogama ,visine 186 cm,pa mi je iz tog razloga potrebno vozilo isključivo sa 2 pedale – sa veoma “pouzdanim” poluautomatskim ili automatskim menjačem !! Napominjem da mi je potrebno pouzdano vozilo za svaki dan (uglavnom do posla i nazad ) mada ne prelazim mnogo kilometara godišnje ,oko 6-7 hiljada . Sada posedujem Opel CORSU ” C ” sa “easytronic” menjačem kojom sam veoma zadovoljan ,ali je ona 2002.g i NEMA podešavanja vozačevog sedišta i volana ,i malo mi je tesna-“knap” za moju visinu ,pa sam odlučio da kupim nešto novije vozilo ,do 4 g.starosti ili SASVIM novo !?

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Do sada sam bio u dilemi u vezi marke i modela ,da li OPEL (noviju) CORSU ili ASTRU Clasic III , a sada se pojavila i Škoda RAPID sa DSG menjačem !? CHEVROLET ili Japance , Francuze do sada nisam uzimao u razmatranje jer su mi “stručnjaci” govorili da su NEMAČKI menjači “easytronic” ili “tiptronic” NAJPOUZDANIJI !? Naravno voleo bih neki “noviji” model sa Euro4 ili Euro5 standardom jer bih želeo da ga vozim barem 7-8 godina bez većih problema ! Iz tog razloga bih VOLEO da čujem-vidim Vaše mišljenje ,šta mi predlažete kao OPTIMALNO-POUZDANO rešenje ,koju marku i model ,NOVO ili POLOVNO vozilo !?? Unapred veliko HVALA na odgovoru. Dražen Jovičić.

najbolji-_auto_logo_670-Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Jovičiću, ljudima poput vas odgovoram po hitnom postupku. Jako je teško reći da li je isplativije kupite nov ili polovan automobil, pre svega, jer vi prelazite godišnje samo 8,000 km. Pa ipak pošto planirate da automobil koji sada kupite zadržite narednih 8 godina u vašem posedu, a možda i više ako budete zadovoljni, ja vam ipak preporučujem nov automobil, sa garancijom od 5 godina, da biste bili na miru, ukoliko se ipak desi neki kvar, pošto danas moderni automobili nisu uopšte jeftini za popravke.

Moj favorit kada je o pouzdanosti reč je Toyota, sve svetske statistike potvrđuju da se upravo modeli ove marke najmanje kvare. Novi Yaris je kvalitetno napravljen, malih je spoljnih dimenzija, a nudi najviše mesta u putničkom prostoru u svojoj klasi, ja sam visok 184 cm, i mogao sam jako lepo da se smestim u ovaj automobil (naravno bolje se osećam u recimo RAV-u 4, ali koliko on košta). Kad smo kod cene, Yaris 1.3 VVTi košta sa paketom Sol, 13,340 evra (verzija sa petoro vrata). Doplata za MultiDrive S menjač je 1.200 evra, a metalik boja vam nije nužna.Kod ovog menjača brzine menjate sa “klackalicama” na upravljaču, jako jednostavno i brzo. Toyotini automatski menjači, su izuzetno pouzdani, i provereni, i sasvim sigurno su kvalitetniji od onih koje ugrađuje Opel, ali je i Opel na ovom polju napredovao.

Pokušajte da kupite i polovni Yaris sa automatskim menjačem, ali je ponuda ovog aktuelnog modela kod nas jako slaba, jer se radi o novom modelu. Yaris prethodne, dakle II generacije je takođe za preporuku. Međutim, nov automobil je nov automobil, i ako možete da ga priušite zašto oklevati, živi se samo jednom.

Godinama unazad nemački ADAC i TÜV priznaju da se skoro svi Toyotini modeli veoma retko kvare, dok je, po nekim američkim istraživanjima, razlika u kvalitetu još izraženija u korist japanskog brenda u odnosu na ono što nudi konkurencija. Ugrađeni materijali u Yarisu odličnog su kvaliteta, pri čemu tapacirung deluje posebno izdržljivo. Već je sada potvrđeno da Toyota bolje koči od konkurencije za jedan metar u proseku, kao i da ubedljivije apsorbuje neravnine sa puta i da se može pohvaliti temeljnijom zvučnom izolacijom donjeg postroja. Motorni prostor, nažalost, nije temeljno izolovan kao kod Aurisa, pa se kod Yarisa karakter sportskog Dual VVT-i agregata mnogo bolje čuje.

Yarisa sa 1.3 Dual VVT-i agregatom dorastao je mnogo skupljim automobilima, jer se ovaj Toyotin motor može pohvaliti veoma “ispeglanom” krivom obrtnog momenta. Uostalom, identičan motor pokreće primetno veći i teži Auris. Već pri 3.000 o/min., motor isporučuje silu od 120 Nm, što je sasvim dovoljno za vožnju bez naprezanja. Uz dobro proračunate prenosne odnose u menjaču, dovoljno dobra međuubrzanja su zagarantovana, a posebno oduševljava ručica izuzetno kratkih i preciznih hodova. Komande su praktične i nije potreban ni kraći period privikavanja na centralnu konzolu, jer je sve veoma intuitivno i jednostavno, pa čak i Touch ekran.

Tražim polovnjake za vas

 

Yaris je serijski opremljen ABS-om, elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD)  i sistemom za pomoć pri kočenju (BA). Opciona sigurnosna oprema uključuje sistem protiv proklizavanja (TRC) i sistem za nadzor stabilnosti vozila (VSC), koji zajedno treba platiti prihvatljivih 620 €. Može imati do sedam SRS vazdušnih jastuka – vazdušne jastuke za vozača i suvozača, za kolena na strani vozača, bočne vazdušne jastuke i vazdušne zavese. Klima uređaj, putni računar, WIL sistem za zaštitu od trzajne povrede vrata, MP3 plejer sa 6 zvučnika, USB i AUX izlazi, kao i ISOFIX, ugrađeni su serijski.

Najvažnija karakteristika Toyote – temeljni kvalitet – nije, međutim, napuštena sa novim modelom. Zbog toga će Yaris podržati verni kupci ovog japanskog brenda, koji neće odoleti činjenici da po umerenoj ceni mogu dobiti siguran i zabavan automobil, koji je ujedno dovoljno funkcionalan i sposoban da obavi sve porodične zadatke. Sedišta jesu kratka, ali prostora ima sasvim dovoljno.

VW-ov DSG menjač je prosto sjajan, tehnički superioran, ali je pitanje da li je pouzdaniji od Toyotine transmisije? Ako “morate” da kupite Opel, znajte da je Astra Classic III (Astra H) daleko bolji automobil od Corse, u svakom pogledu, osim u pogledu potrošnje, jer se radi o većem, težem automobilu, koji ima sličnu cenu kao manja Corsa, koja je u “godinama” i ne može više da konkuriše najboljim automobilima u klasi. Znajte da Toyota Yaris drži bolje ocenu od oba navedena Opela.

REŠITE VAŠE DILEME, KUPITE AUTOMOBIL KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVORA, POŠALJITE VAŠE PITANJE OVDE (KLIKNI).

Želim da kupim Fiat sa JTD motorom

Rover 75 ili Opel Vectra?

Lacetti ili Meriva?

Kupujem Toyotu Avensis: koji motor da odaberem?

Da li je dobra ova Corsa bez klime a sa plinom?

vodic-za-kupovinu-automobila

Konkretna pitanja: u kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Šta je po Vama pametnija kupovina: Passat ili Mercedes B klase?

Ognjen Panić: šta da kupim Doblo ili Sedici?

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Koji auto odabrati sa automatskim menjačem?

najbolji-_auto_logo_670-