Najboljiauto.com: Koji akumulator odabrati za Focus 1.6 TDCi?

Pitanje:  Poštovani g.Todoroviću, moram da vam napišem da vam je rubrika sjajna.  Ja sam automobil odabrao, i kupio, ali sada mi treba savet oko akumulatora. Imam Ford focus 1,6 tdci 109 KS karavan, 2009.g.  Jutros sam jedva upalio (akumulator je zreo za zamenu, još uvek fabrički).Posle toga mi je resetovao prosečnu potrošnju i displej sa engleskog vratio na (izvorno) italijanski jezik. Takođe, zbog krize uvek sipam za oko hiljadu-dve dinara i vozim dok bord ne pokaže da imam da pređem još 100 km a onda opet tako. Naravno da moram ići na dijagnostiku ali pre toga želim Vaše mišljenje. Najpre, koji zamenski akumulator da uzmem i da li je moguće da mi je filter opet prljav (zbog manje količine goriva) ili je nešto mnogo ozbiljnije? Prilično mi je hitno jer već sutra možda neću moći da upalim a na posao putujem autom. Hvala Vam veliko unapred. S poštovanjem, Goran Popović.

logoOdgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Popoviću, vek amulumatora se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Ja sam u svojim kolima imao ili akumulatore marke Bosh, ili Varta, I nikada nisam imao problema, čak I nekoliko godina nakon što mi električari kažu da su za bacanje. Sada sam kupio akumulator marke Exide (američki brend),  i zaista sam prezadovoljan.  Posetite portal akumulator shop (kliknite ovde), i odaberite onaj pravi akumulator za vas, i to ne mora biti Exide, ja sam prosto zadovoljan sa njim, prezadovoljan, iako je moj motor turbo dizel sa 244.000 km.

Pravite sebi jako veliki problem jer stalno vozite na rezervi. Kada je automobil na nekom nagibu, a vi imate jako malo goriva u rezervoaru, pumpa za gorivo sa dna rezervoara može povući vodu (voda se uvek nalazi u rezervoaru), ali i mulj, nečistoće. Osim toga, pošto u gorivu ima sumpora, a sumpor u dodiru sa malom količnim vode stvara, pogodili ste: sumpornu kiselinu, ona nagriza rezervoar, i ubrzava nastanak korozije. Dakle tom vašom taktikom pravite sebi samo problem. Zbog slabog akumulatora, dodatno opterećujete pumpu, anlaser, i pravite sebi nepotrebne probleme. Bolje vam je da prodate Focus II, i kupite neki dva puta jefitniji automobil, u kojem ćete stalno moći da imate makar pola rezervoara. Ako loše održavate automobil, neredovno, to će vas na kraju papreno koštati. Znam da želite da imate što je noviji automobili moguće, i što mlađu švalerku, ili ženu, ali želje su jedno, a realnost sasvim drugo. Moguće je da vam je filter goriva prljav, mada sumnjam.

Na kraju dragi moj gospodine Popoviću, od ponedeljka će temperature biti znatno niže, od srede nas čeka verovatno i sneg, zato kupite dobar akumulator što pre, i držite bar 20 litara goriva u rezervoaru, kada su temperature ispod nule, isplatiće vam se ako me poslušate. Pošto je na ovom sajtu Akumulator Shop izbor ogroman, ni ja se baš ne snalazim najbolje da budem uskren, pozovite ih telefonom na 021/840-666, i dobićete pravi akumulator. Slobodno se pozovite na mene, i moj sajt, i pitajte ih sve što vam padne napamet, kao da pitate mene.