Kad imate 2m da li je ceed dobar izbor?

Poštovani g. Todoroviću, Molim Vas za vašu pomoć pri izboru polovnog automobila do 6500 evra.

Automobil bih koristio za gradsku vožnju Beogradom par puta nedeljno, i za putovanja van grada ili inostranstvo u proseku jednom mesečno. Sa takvom planiranom kilometražom smatram da bi mi benzinci sa kubikažom 1.6 bili isplatljivija opcija. Čitajući Vaše dosadašnje članke brzo sam suzio izbor na japanska i koreanska vozila: Toyota Auris, Honda Civic, Kia Ceed. Hondu sam potom izbacio zbog jače cene i zbog toga što Toyota ima bolje rasprostranjeniju mrežu za održavanje kod nas.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Foto: Aleksandar Todorović

 

Zaključio sam da je model koji bi mi najviše odgovorao za ovu cenu, po kvalitetu, bezbednosti, potrošnji, održavanju, performansama i izgledu, upravo Toyota Auris 1.6 VVTI benzinac. Međutim, kada sam probao Toyotu Auris 2008. god. video sam da mi ovaj auto sa mojih 202 cm visine jednostavno ne leži i da nemam dovoljno prostora na sedištu vozača.

Tih problema nisam imao dok sam vozio recimo noviju Kiu Ceed, koja mi je daleko udobnija i lepša. Da li vredi kupiti polovnu Kiu Ceed do 6500€ ili koja bi bila sledeća najbolja opcija?

Ime i prezime: Ivan Đorđević
Mejl adresa: iva####@gmail.com
Telefon: 065 ####
Kada planirate kupovinu?: Do kraja 2017.
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: do 6500€
Šta trenutno vozite?: Trenutno ne vozim auto.
Između kojih se automobila dvoumite?: Polovni Kia Ceed 1.6 ili sličan automobil iz te klase
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Preko porodice i prijatelja
Koliko kilometara godišnje prelazite?: oko 15.000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Đorđeviću, hvala vam na zanimljivim pitanjima. Nije zaista lako pronaći odgovarajući automobil kad imate 202 cm. Ali imam nekoliko rešenja za vas, koja će vas prosto oduševiti. To nije ni jedan od navedenih automobila, ali možda je najbolje da vam prvo opišem ceed, koji svakako zaslužuje da se nađe u užem izboru modela, koji su za preporuku, ali naravno, iz uslov da ste spremni na nešto skuplje održavanje, jer ovlašćena servisna mreža Kia nema baš tako povoljne cene, pa se može desiti da vam održavanje Honde Civic bude jeftinije. Kad smo kod Civica, znajte da upravo ovaj japanski automobil nudi najviše mesta za putnike, i da je to jedan od retkih automobila C segmenta, koji nudi dovoljna mesta iz dvometraše poput vas.

Kia je sa ceed-om pretekla velike igrače poput Fiata (Bravo), Renaulta (Megane) i Citroëna (C4) kada je u pitanju pouzdanost, šteta što nema bolju servisnu mrežu u Srbiji, i što su neki delovi za ceed neprijatno skupi. U prevodu, mnogo je jeftnije održavati Bravo ili C4. A mnogo je i lakše naćo dobar C4 ili Bravo, jer retko koji diler uvozi ceed, a kola vožena po Srbiji su uglavnom u daleko lošijem stanju nego ona iz uvoza (ako poredimo automobile istog godišta – vožena po Srbiji imaju manju kilometražu, ali uprkos tome su u mnogo gorem stanju, zbog loših puteva, goriva, servisa, i ugrađivanja jeftinih delova).

Imidž joj je iz godine u godinu znatno bolji, ali cene nisu više prijatno niske i konkurentne kao što su bile pre nekoliko godina. Bolji automobl vam je na primer Astra H. Opel Astra  je i mnogo traženija, i popularnija, pa ćete je kasnije mnogo lakše prodati. Možda Opel i jeste malo kvalitetniji od Kije, ali su te razlike manje nego što se misli. Auris jeste najpouzdaniji, ali su cene polovnjaka nerealno visoke, prosto Toyote na vredi taj novac. Uvek bih radije preporučio mlađi C4, nego stariji Auris, jer su mnoge komponente u ovoj Toyoti proizvedene u Evropi, tako da Auris nikako nema kvalitet RAV-a 4 koji se pravi u Japanu, ali to većina vas sve već zna, zar ne?

Za volanom ceed-a bićete zadovoljni, jer je ovaj automobil konstruisan tako da zadovolji prosečne vozače. Komande Kije su dobro raspoređene, mekane, a parkiranje lako, dok je servo asistencija snažna, po ukusu nežnijeg pola. Kod nas dominira ceed sa benzinskim motorom 1.4, on jeste slab, ali vama će biti dovoljan. Jako je teško porediti benzinski motor bez turbine, sa turbo dizelašem, jer se Astra H kod nas kao polovna uglavnom uvozi sa 1.7 CDTI motorom od 110 KS, koji ima mnogo veći obrtni moment (260 Nm pri samo 1.750 o./min radilice, inače je motor japanski Isuzu), i bolje međuubrzanja, a nižu potrošnju.

Pošto godišnje prelazite oko 15,000 km, prednost je na strani benzinskog motora, gledano iz ekonomskog ugla, jer će vas benzinac sa pređenih 100,000 km služiti mnogo bolje nego dizelaš sa 200,000 km iza sebe, a to se nudi u proseku za 6.000 € evra koliko imate. Imajte na umu da ćete za dizelaša u narednih par godina uložiti minimum 1.000 €, za popravke, dok sa benzincem morate izdvojiti mnogo više novca za gorivo, ako računate da u gradu dizelaš troši 7,0 litara a benzinac 11 litara (1.4 i 1.6 motori) računuca je prosta. Naravno, vožnja dizelaša, preticanje, je pravo uživanje, dok je vožnja benzinca uglavnom mučenje, zbog jako malog obrtnog momenta u relativno teškim automobilima. Lično, ne bih mogao da imam, vozim benzinca, jer su praktično jako opasni, svako preticanje je “ruski rulet”, stres, napor, i od ugodne vožnje nema ništa, da ne govorim o tome da vam treba bar 1h više za putovanje. Ovo važi za putovanje regionalnim putevima, dok je na auto putevima ova razlika manje izražena, jer benzinac bez problma održava neku brzinu od 130 km/h, kada stignete do nje.

Ako poredimo kvalitet, i pouzdanost gore navedenih modela, ovde velike dileme zapravo i nema, jer je Toyota Auris ubedljiv pobednik. Ali Auris ima manji gepek, jer ne postoji karavanska verzija. Najviše mesta nudi Civic, potom A klasa, i na kraju Astra H. To su modeli u koje možete da se smestite, ali postoji još nekoliko modela koji će vas prosto oduševiti, ali to ću vam reći kada se budemo čuli telefonom.

astra H EURO NCAPKia ceed pruža 340/1210 litara, a ceed Sporty Wagon, odnosno karavan 534/1.664 litara. Auris za jedan kompakt ima pristojnih 354 litara, odnosno još pristojnijih 1.335 litara kada se obori zadnje sedište. Astra H nudi 380 odnosno 1.300 litara (kada oborite zadnju klupu), a karavan raskošnih 540 litara, a kada prevozite “darove” onda možete da spakujete čak 1.590 litara.
Auris je osvojio 5 zvezdica i 35 poena na Euro NCAP kreš testu – nudi maksimalnu bezbednost zahvaljujući moćnim kočnicama potpomognutim elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD), što uz standardnu pomoć pri kočenju (BA i ABS), te 6 vazdušnih jastuka, čini zaokruženi serijski sigurnosni paket opreme. Kia ceed je nešto slabija sa 34 poena (5 zvezdica), a Astra H je takođe dobila maksimalnih 5 zvezdica i 34 poena. Za frontalni sudar Astra H je dobila 14 poena, Kia ceed samo 13, a Auris 15 poena. To znači da Auris nudi najveće šanse za preživljavanje vašoj porodici.

Auris je prefinjen i u svakom pogledu ubedljiv automobil ne samo što uliva poverenje, već i  dobro drži cenu, ali je preskup. Toyota igra na kartu visoke tehnologije u kombinaciji sa dopadljivim, progresivnim dizajnom, za koji su odgovorni francuski stilisti.

Paletu motora čine dva benzinca – 1.4 od 97 KS i Dual VVT-i agregat 1.6 sa 124 KS (preporučujem ovaj snažniji, gore sam vam već opisao zašto, ali ne treba bežati ni od motora 1.4), kao i tri moderna common-rail agregata – 1.4 D-4D od 90 KS, 2.0 D-4D sa 126 KS i moćni 2.2 D-4D Clean Power sa impresivnih 177 KS, koje postiže pri samo 3.600 o./min. radilice.

Toyota Corolla je predstavljala pravo malo osveženje u C segmentu, nudeći vrhunski komfor uz vrhunski kvalitet.  Moderan kokpit je samo nagoveštavao da se radi o hi-tech automobilu. Ergonomija je odlična, te je šteta samo što prtljažnik nudi prosečnih 450 l.  Izvanredni agregati:  Dual VVT-i agregat 1.6 od 124 KS je izuzetno je uglađen i živahan, dok su common-rail dizelaši D-4D od 1,4 i 2,0 litra tihi, snažni, dugovečni i štedljivi.  Corolla u proseku ima bolju opremu od glavnog konkurenta Jette i košta manje, a nudi više. Sa paketom opreme Sol dobija se luksuz primereniji mnogo skupljim automobilima. Ja vama preporučujem upravo Corollu 1.6 Dual – VVT-i od 124 KS, ali samo ako retko putujete regionalnim putevima, i ako retko pretičete. Kad uporedite Astru H 1.7 CDTI sa 100 KS i tu Corollu, ispada da je Toyota puž pored Opela, jer Isuzuov motor u Opelu ima mnogo veći obrtni moment, a on je važan, dok je snaga manje bitna.

OVO JE SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE GOSPODINE DOBIO PREKO TELEFONA.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA