Iskustva: Honda Civic

Kupovina polovnog automobila je veoma naporna, stresna i veoma rizična. Možda vas ovaj tekst neprijatno iznenadi, ali polovna Honda Civic starija od 10 godina ima jako puno mana, i potencijalnih kvarova. Kod nas Honda važi za kvalitetnu japansku marku automobila, ali Civic ima lošu limariju, slabu antikorozivnu zaštitu i jako mnogo kvarova, i problema, a ne spada u grupu jeftinijih polovnjaka. Zato pre nego što se zaletite i kupite ovaj prelepi japanski automobil (mada se o ukusima nikada ne vredi raspravljati) pričitajte šta sve može neprijatno da vas iznanadi kod Honde Civic. Piše: urednik Aleksandar Todorović.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Imam Twingo 1.2 16V: Kupujem Note 1.4 da li sam napravio dobar izbor?

Polovni automobili: kako odabrati Mercedes A140?

 

 

 

Polovne Honde su jako skupe. Pa tako i Civic, odlično drži cenu. Ponuda je slaba, a pošto Honda ima dobar imidž, vlasnici za svoje primerke traže jako puno novca. Ako mislite da kupite polovnu Hondu, znajte da je ona daleko od idealnog automobila, i da košta više nego što vredi. Ljubav je slepa, tako pesnik tvrdi, ali ipak razmislite još malo, da li je baš Civic idealna kupovina, pa vam navodim sve kvarove i probleme koje ima Civic. Bezbednost mu je tek prosečna, pogledajte Euro NCAP kreš test. Ponuda ovog modela je relativno slaba kod nas, pa je potraga za dobrim primerkom jako duga i nezvesna!

Pitajte Aleksandra Todorovića

 

Pregled grešaka i kvarova – model Civic

Česti problemi sa turbopunjačima kod Honda Civic sa iCTDi dizel motorima, mogući problemi već na 60.000km , najčešće na 100.000km. Problem nije lako rešiti. Jer nije dovoljno samo uraditi remont turbo punjača – problem je i na motoru, jer turbo je u kritičnim situacijama ostajao bez ulja i zato je stradao.

Uobičajeni problemi sa pukotinama u bloku motora (opoziv). Curenje ulja i rashladne tečnosti koja zahteva promenu motora. Dakle, shvatite – kvalitet Hondinih motora ni izbliza nije tako dobar kao što se misli, i piše!

Povećana ili povećana potrošnja ulja kod dizel motorima iCTDi.

Honda Civic 2.2 iCTDi dizel ima problema sa klapnom u usisnoj grani.

Uobičajeni problemi sa kvačilom na Honda Civic sa dizel motorom od 2,2 iCTDi, gde na 50 000 km se može pojaviti proklizavanje. Problem može biti zbog problema sa plivajućim zamajcem.
Intenzivna habanje kočionih diskova i pločica, posebno zadnjih. U zadnjim kočionim sistemima dolazi do korozije zida kočionih pločica, sprečava normalno pomeranje diska, što dovodi do blagog stalnog kočenja i habanja.
U nekim benzinskim verzijama dovodi do korozije i problema sa benzinskim pumpama

Česte pukotine u izduvnim granama na CTDi dizel motorima.
Uobičajeni problemi sa bučnim i lošim radom zadnjih amortizera.

 

 

Kako da izbegnete prevaru sa vraćenom kilometražom!

Česta otkazivanja nosača motora.
FAP (filter čestica). Na dizel modelima , moguće začepljenja FAP filtera i problemi. Moramo se voziti u radionicu na regeneraciju, a u najgorem slučaju zamena FAP filtera.

Honda Civic sa motorom VTEC – Slab rad motora. Lampica za indikaciju kvara motora (MIL) svetli. Preniski nivo ulja u motoru. Prenizak pritisak ulja na sistemu varijabilnog podešavanja faze ventila (VVT). Dopunite ulje motora do ispravnog nivoa. Ako ustanovite da motor troši mnogo ulja, onda vam sledi generalna motora.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Svi modeli Honda Civic 2006./2007. Otežano paljenje motora nakon punjena potpuno praznog rezervoara. Nije dodano dovoljno goriva u prazan rezervoar za gorivo. Mora se dodati najmanje 7 litara goriva u prazni rezervoar.

SVI modeli sa ručnim i automatskim menjačem od 2006. – Teško uključivanje stepena prenosa i zapinjanje. Strana tela i/ili krhotine u mehanizmu za odabir brzina. Uklonite strana tela i/ili krhotine iz mehanizma za odabir brzina.
Čuje se zvuk prskanja ispod prednjih sedišta pri ubrzavanju i kočenju. Čuje se zvuk prskanja iz instrument table pri ubrzavanju i kočenju. Kretanje goriva u rezervoaru za gorivo. Izraženije zbog spremnika za gorivo koji je smješten ispod prednjih sedišta. Nije potrebna nikakva popravka. Normalni rad.

Redovni problemi sa habanjem gumenih komponenti prednjeg trapa.

Prednje vešanje. Buka i čukanje se može čuti na neravnom putu. Gornje šolje amortizera su često problem. Ali pazite, ponekad mogu biti labavi držači
Kvačilo. Pedala “cvili” nervira neki vlasnici, i benzinski i dizel motori. Podmazivanje je prvi korak. Ako to nije dovoljno, zamena je opcija.

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Honda Civic 2005./2008. Podrhtavanje prednjih kočnica. Veoma iskrivljen disk prednje kočnice. Proverite je li iskrivljenost diska prednjeg diska manja od 0,04 mm. Zamenite diskove prednjih kočnica ako je potrebno. Proverite je li odstupanje debljine diska prednje kočnice manja od 0,015 mm. Zamenite diskove prednjih kočnica ako je potrebno.
Buka iz zadnjeg vešanja na neravnim površinama ili u vožnji preko ležećih policajaca. Opruga zadnjeg vašanja nije ispravno smeštena na graničnik. Proverite je li opruga zadnjeg vešanaj ispravno postavljena. Podesite ako je potrebno.
Honda Civic sa automatskim menjačem s ručnim prebacivanjem (ASM) – Menjač ASM sporo se prebacuje iz 2. i 3. brzine. Neispravan pritisak guma ili gume ne odgovaraju, što izaziva neispravne podatke o brzini vozila. Proverite i podesite pritisak u gumama. Zamenite gume ako je potrebno.

Honda Civic 2006./2008. – Starter ne radi. Indikator položaja brzine menjača ASM svetli. Greška softvera kontrolnog modula menjača ASM. Ako su pohranjeni kodovi grešaka: P0909, P0919. Izbrišite kodove grešaka. Ako se kodovi grešaka mogu obrisati: Instalirajte nadograđeni softver kontrolnog modula menjača ASM. Ako se kodovi grešaka ne mogu obrisati ili selektor menjača ASM ne može odabrati položaj neutral: Proverite je li postavljen vod mase motora i je li u dobrom stanju. Skinite selektor menjača ASM sa menjača. Ručno odaberite neutral. Postavite selektor menjača ASM. Izbrišite kodove grešaka. Instalirajte nadograđeni softver kontrolnog modula menjača ASM. Moj vam je savet da ipak gledate samo primerka sa manuelnim menjačem! Ako želite automatik, dajte prednost Mercedesu i BMW-u.

Karoserija

Osteljva prednja svetla za maglu mogu se ošteti od kamenja.
Zbog pogrešne montaže farova u fabrici dolazi do oštećenja boje delove karoserije koji su u dodiru sa svetlima.
Česti problemi sa curenjem vode u unutrašnjost oko zadnjeg stakla, česti problemi u vozilima opremljenim sa zadnjim spojlerom.

Zajednička pojava kondenzacije vode u prednjim svetlima.

Često intenzivna habanje prednjih guma.

Brave – lomljenje ručice vrata nisu retki.

Kako da izbegnete prevaru sa vraćenom kilometražom!

 

Ljuštenje boje nije retkost. Crvena i crna boja su najosetljivije.
Zvuk škripanja iz brisača vetrobranskog stakla. Korodirane osovine mehanizma brisača vetrobranskog stakla zbog nedovoljne podmazanosti u proizvodnji. Istrošene brtve osovine mehanizma brisača vetrobranskog stakla zbog nedovoljne podmazanosti u proizvodnji. Očistite koroziju sa osovina mehanizma brisača vetrobranskog stakla. Podmažite osovine mehanizma brisača vetrobranskog stakla. Postavite nove osovine mehanizma brisača vetrobranskog stakla.

Unutrašnjost

Uobičajena pojava cvrčanja unutar kabine.
Loš kvalitet prednjih štitnika od sunca.
Redovni problema sa otvaranjem vrata rezervoara, zamena je rešenje.
U prvim vozilima je dolazilo do loše završne montaže unutrašnjih delova panela vrata i instrument table.
Plastike – krhke i osetljive na ogrebotine. Presvlake su dobrog kvaliteta.

Elektrika

Uobičajeni problemi sa prijemom radio stanica u originalnom radio prijemnikom.
Greška u povezivanju grejača dizel motore 2.2 iCTDi može dovesti do pregorevanja istih.
Za vozila opremlejna 2.2 CDTI dizel motorom, česti su kvarovi regulatora napona, što može uticati na skraćivanje trajanja akumulatora.
Problemi sa radom elektro podizača bočnih stakala.
Za neobjašnjivo pražnjenje akumulatora su obično greške u starteru ili neispravnom senzoru količine goriva. Tako da kada na polovnom Civicu, kada utvrdite da je akumulator loš, nemojte verovati vlasniku da je samo potrebno kupiti nov, i da je problem rešen!
Senzor nivoa ulja se mora ponekad reprogramirati.
Kontrolne lampice ABS, sistema kočenja i ručne kočnice svetle pri paljenju motora , jer je nizak napon akumulatora pri paljenju motora. Proveriti kodove grešaka. Ispravite greške ako je potrebno. Napuniti ili zamenite akumulator.

 

Honda Civic 2006./2007. Kod greške: U0122. Moguća prijava grešaka CAN sistema. Slaba veza na masi od kontrolnog modula ABS-a. Pronađite i proverite stanje priključka mase iza prednjeg branika.
Cviljenje/škripanje kada je papučica spojke pritisnuta ili otpuštena. Prekidač papučice spojke kontrole brzine vožnje kontaminiran prljavštinom. Očistite i podmažite kontaktne tačke između prekidača papučice spojke kontrole brzine vožnje i papučice kvačila. Korozija je čest problem kod Honde, nemojte da vas to iznenađuje. Japanci koriste jeftiniji i tanji lim.
Akumulator ispražnjen. Kontrolna lampica nivoa ulja motora svetli premda je nivo ulja ispravan. Greška softvera kompjutera motora (ECM). Ponovno programirajte računara motora (ECM) s nadograđenim softverom. Morate imati vrhunskog električara, koji dobro poznaje mane Honde! Ako u svom gradu nemate dobar Hondin servis, preskočite ovaj model!

Unutrašnje svetlo neprekidno svetli. Akumulator ispražnjen. Sigurnosna zakačka ne drži dobro električne instalacije unutrašnjeg svetla. Električne instalacije unutarnjeg svetla blokirane sigurnosnim vijkom sklopa svetala. Popravite električne instalacije unutrašnjeg svetla. Sigurnosna zakačka mora držati električne instalacije unutrašnjeg svetla.
Kontrolna lampica servo upravljača (EPS) svetli. Električni servo upravljač (EPS) ne radi. Slaba veza između motora pumpe EPS i priključka sklopa. Slaba veza između računara motora (ECM) i priključka. Proverite priključke motora pumpe EPS i ECM.
Honda Civic sa peračima prednjih svetala od 2008. Perači prednjih svetala se ne uvlače. Ulazak prljavštine u perače prednjih svjetala. Stavite modifikovane perače prednjih svetala.
Honda Civic 2006./2007. -Sklopivi retrovizor ne radi ispravno. Neispravna sinhronizacija mehanizma motora sklopivih retrovizora. Ponovno sinhronizirajte sklopivi retrovizor aktivacijom 3-4 puta. Ako sinhronizacija nije uspešna, zamenite retrovizor.
Honda Civic sa sklopivim retrovizorima – Sklopivi retrovizori neupotrebljivi ili se sporo sklapaju. Greška termo prekidača isključenja električnog retrovizora. Postavite modifikovani termo prekidač isključenja električnog retrovizora. Sve to treba proveriti pre kupovine. Hondu koju želite da kupite prebacite i u provereni servis koji popravlja sve marke automobila. Takav servis često može biti objektivniji kada je stanje automobila u pitanju, jer vlasnik Hondinog servisa, ili servisa koji održava japanske automobile može da vas dovede lako u zabludu i prećuti neke mane ovog modela, i kvarove, samo da bi dobio još jednog klijenta. Uvek treba čuti i drugo mišljenje! Mene je nov Civic 1.8 oduševio! Ali me je kao polovan mnogo razočarao, i zato sam rešio da ovo podelim sa vama moji dragi čitaoci! Mogu da vam nađem solidnu Hondu, ako je baš žarko želite, ali mi za tako nešto treba puno vremena, a to naravno košta. Možda je ipak bolje da razmislite o još nekom modelu, šta vi mislite?

Opoziv – Honda Civic

02/10/2006 Opoziv zbog mogućeg prodora vode u rezervoar.
16/04/2008 Opoziv mogući kvar ručne kočnice.
22/06/2010 Opoziv mehanički kvara na vezu između pedale kočnice i kočionog cilindra, što dovodi do smanjene snage kočenja.
06/09/2010 Mogući problem u sistemu vazdušnih jastuka.
30/11/2011 Moguća pojava kratkog spoja u žicama oko motora (tip D).
16/07/2012 Problemi u funkcionisanju automatskog menjača I-Shift.

 

Stroža pravila na tehničkom put do bezbednije vožnje!

Pitajte Aleksandra Todorovića

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE). DA LI ŽELITE DA I VAMA PRONAĐEM DOBAR POLOVAN AUTOMOBIL?

Najbolji porodični auto za 2.500 evra

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Oštetio sam felnu 

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

 

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!