Najboljiauto.com: Honda Jazz 1.4 ili Honda Civic 1.4?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, čitam vas godinama, evo sada redovno pratim i vaš novi sajt. Kupujem drugi auto u kući. Imamo VW Passat 2.0 TDI (kupljen nov), i prezadovoljni smo. Imamo samo jednu garažu, pa drugi auto u kući ne želim da bude VW-ov. Računam da je Honda jednako kvalitetna, jer je stalno preporučujete. Pošto je drugi auto u kući za ženu, a ona prelazi samo 4,000 km godišnje, kupujemo auto 2-3 godine star. Koju polovnu Hondu kupiti JAZZ 1.4 ili CIVIC 1.4? Dejan Stojković.

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Stojkovići, defitinivno bih vam preporučio kupovinu Honde Civic, čak i sa pomalo “anemičnim” agregatom od 1.4 litra, koji jeste štedljiv, i uglađen, a osim toga Civic je neuporedivo bezbedniji, a bezbednost, i život vaše porodice ipak nema cenu, zar ne?

OVO JE SAMO DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT G.STOJKOVIĆU NA MEJL, KAO I ODGOVORI NA NJEGOVA DODATNA PITANJA.

Honda-Civic-A-Todorovic-DSCN5528Honda Civic je odlično izbalansiran model, izuzetno stabilan, upravljiv, predvidljiv kada ga vozite na limitu, a dovoljno je štedljiv, čak i sa motorom koji preporučujem a to je benzinac od 1.8 litara i 140 KS, koji je prava mera za ovo vozilo. Turbo dizel motor od 1.6 litara je još i bolji, elastičniji, zapravo to je najbolji common-rail turbo dizel sa 4 cilindra na svetu, ali problem je što se takav automobil isplati onima koji godišnje prelaze više od 20,000 km, i što se tek pojavio na tržištu, tako da ga nema u ponudi polovnjaka kod nas.

Honda Jazz je nešto sasvim drugo, gradski automobil, koji nudi mnogo prostora, veoma varijabilni prtljažnik, odličnu ergonomiju, vrlo dobar kvalitet izrade, pouzdanost, i i umerenu cenu održavanja. Jako dobro drži cenu, poput Civica, jer je imidž Honde u Evropi jako dobar, pa čak i vozači u Srbiji veoma cene kvalitet ovog japanskog brenda. Pa ipak, Jazz razočarava pomalo kada ga brzo vozite auto putevima, nema temeljnu zvučnu izolaciju, a nema ni ogibljenje koje je prilagođeno našim lošim putevima. Jezz je ipak daleko pregledniji od Civica, lakše ga je uparkirati, i može biti vrlo dobar izbor za vozača početnika, pre svega zbog veoma preciznog menjača.

Foto: Branka Todorović

B Todorovic CivicCivic ima mnogo ubedljivije kočnice od Jazza, udobnije oslanjanje, nudi više mesta za putnika, bolju zvučnu izolaciju, daleko je dinamičniji i zabavniji za vožnju, ima bolji imidž, lakše ga je kasnije prodati, a statistički manje se kvari od Honda Jazz, dakle Civic je pouzdaniji, te se samim tim nameće kao racionalniji izbor, jer kod kupovine polovnjaka jako je važno da se izabrani model kvari što ređe.

Ne znam koji automobil vam se više dopada, ali Civic je mnogo bolji izbor.

Pročitajte i ove odgovore na pitanja, ali i najnovije testove automobila:

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

Renault Laguna 2.0 DCI iz 2009.godine za preporuku ili ne?

Toyota Avensis ili Opel Insignia?

Testoviautomobila.rs: Yeti ili Capture?

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Novi Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.8 i-VTEC Tourer

najbolji       _auto_logo_670

Ostavite komentar