Honda Accord iz 2006.god za 7.900 evra: da ili ne?

Pitanje: Evo i mene poštovani g.Todoroviću posle dužeg vremena. nadam se da nisam probio limit od desetak kraćih pitanja. Ono što sam u međuvremenu odlučio to je da trenutno neću kupovati novi auto (finansijski razlozi). Tražim nešto polovno 7.000 – 8.000 eur.

Čitajući Vaše tekstove i raspitivajući se, doneo sam odluku da ne kupujem polovnog dizela, zbog svih mogućih problema koji mogu da se dese na kilometražama preko 150.000 km.

Gledajući naišao sam na ovu Hondu Accord :

 http://www.polovniautomobili.com/oglas4277191/honda_accord_20_4d_pe_sport/

Kupljena u Delti, gde je održavana u garanciji, a zatim u Trio Motorsu u Novom Sadu. Vlasnik Trio motorsa mi je preporučio ovaj auto kao odličan i, po njegovim rečima, bez ijedne mane. Oni ga održavaju zadnjih par godina i znaju u kakvom je stanju. Cena je 7.900 eur, a mogla bi da se još malo koriguje. Da li, po Vašem mišljenu,  ovaj auto vredi toliko? Kilometraža nije velika (114.000 km), ali je ipak 8 godina star auto. Milorad Radojević.

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Radojeviću, Honda spada u onu grupu automobila koju je mnogo isplativije kupiti nove, nego polovne. Honda poput VW-a neobično dobro drži cenu, pa vlasnik misli da za automobil star 8 godina nije preterivanje tražiti čak 7.900 €. Polovan Accord jeste jako skup, i jako dobro drži cenu, imajući u vidu slične automobile. Problem je u tome što je aktuelni Accord mnogo bolji, moderniji, bezbedniji automobil a on kao nov sa boljom opremom košta 19.990 €. Honda jeste jako pouzdana, ali ipak kad pređe 100,000 – 150,000 km prirodno je da se zamene svi amortizeri, diskovi, da se uradi veliki servis, i da se polako pripremate i za neke kvarove, koji jesu retki, ali kojih ipak ima, jer Honda koliko god bila kvalitetna, ako je bila u rukama lošeg vlasnika, počeće da se kvari. Hondin motor od 2.0 litra trpi čak i neredovne zamene ulja, ali ne trpi loše ulje, niti forsiranje hladnog motora.Ovaj automobil iz oglasa sigurno ne vredi toliko puno novca.

Ova Honda Accord dole na linku košta samo 6.600 evra, a ima puno bolji common-rail motor od 2.2 litra.

http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/1576178_Honda_Accord_2007_god

big_img0219-1397588984Dizajn “stare” Honde Accord je i danas dovoljno privlačan, i on je zaista originalan, agresivan, maštovit i dopadljiv ljubiteljima sportskih limuzina. Enterijer izgleda jednako moderno i elegantno ali i jednostavno, instrumneti su pregledni i dobro zasenčeni, a obruč upravljača je opšiven najkvalitetnijom kožom. Mesta za sitnice ima dovoljno, a otvori za hlađenje su dobro raspoređeni, tako da automatska klima (deo serijske opreme) očas posla rashladi putnički prostor na željenu temperaturu.

Sedišta su veoma udobna i pružaju dovoljno oslonca,  a na dužim putovanjima ne zamaraju. Inače raspolaže velikim prtljažnikom od 459 litara, a kome ni to nije dovoljno, u ponudi je i karavanska verzija sa gepekom zapremine od 576 l, odnosno 1.657 litara kada je zadnja klupa oborena.

Ova Honda Accord sa paketom opreme Sport kod nas košta u proseku 7.000 €, mislim na 2006.godište, što je poprilično za limuzinu koja pripada srednjoj klasi, ali i više nego povoljno u odnosu na BMW ili Mercedes. Ukoliko želite kvalitet uz sportski osećaj za volanom, nisku potrošnju i dovoljno prostora za svoju porodicu, onda je Accord odličan, a ako ne i najbolji izbor u ovoj klasi automobila. Naravno, morate biti jako vredni sa ručicom menjača, jer ovaj motor kao uostalom i svi Hondini benzinci ispod 4.000 o./min ne “želi da vas shvati kao ozbiljnog vozača”, odnosno ovaj 2.0 motor voli obrtaje, i bez visokih obrtaja nema ni pristojnih performansi. Ispod 4.000 o./min radilice, ovaj motor je lenj, letargičan i bez dovoljno obrtnog momenta.

Honda Accord iz oglasa je verovatno polirana, moguće je i da je farbana, ali to nije ništa strašno, ukoliko se radi o manjim oštećenjima, branika na primer. Nije isto ako je Accord osam godina održavan u ovlašćenom servisu ili kod “Père iz Male Moštanice” (Trio Motors iz N.Sada nije ovlašćeni servis, a to je već nešto sasvim drugo)? Ako nemate “višak novca” moj vam je savet da kupite Hondu Civic 1.8 sličnog godišta za malo manje novca, dobićete štedljiviji, okretniji i jeftiniji automobil koji je mnogo atraktivniji. Ako želite Accord, onda kupite najnoviji model, koji je počeo da se proizvodi krajem 2008.godine. Ovaj model možete kupiti već za 9.500 €.

Šta očekujete od vlasnika servisa koji održava Accord iz oglasa, da vam možda kaže: znate kako auto je preskup, možete za 1.000 € nižu cenu da kupite udobniju i štedljiviju Toyotu Avensis 1.8? Bez ljutnje, ali za 10.000 € možete da kupite novu limuzinu sa garancijom od četiri godine recimo Peugeot 301. Ne vidim puno smisla u kupovini polovnog automobila koji je star 8 godina za 8.000 €.

Ostavite komentar