HDI vs TDI

Ovo je dilema koja muči mnoge u poslednjoj deceniji, odnosno, od kada je Peugeot-Citroën izbacio na tržište svoj revolucionarni HDI – common-rail (komon rejl) motor od 1997 cm3, u verzijama od 90 i 109 KS. Ovaj motor je prvo ugrađivan u modele Peugeot 406 i Citroen Xantiu, pa u Peugeot 306 HDI, a kasnije i u Citroen C5, dok se kasnije ugrađivao i u modele kao što su Peugeot 206 1.4 HDI i Peugeot 307. Peugeot je veoma brzo izbacio još bolji i jači motor, 2.2 HDI, sa 16 ventila i dve bregaste osovine sa svojih 136 KS, koji je gotovo moćan agregat – ima gotovo “sportski veliki obrtni moment” i iako nema metalni, sportski zvuk, pruža jako dobre perfomanse. Zbog toga ne predstavlja nikakvo iznenađenje činjenica da je taj motor našao mesto pod haubom sportskog Peugeot-a 406 Coupe, te prestižne limuzine Peugeot 607. Sve do tada je Volkswagen suvereno vladao tržištem sa svojim motorom TDI, koji se, pored toga što je do tada bio najbolji dizel, takođe nalazio u najprodavanijem automobilu svih vremena, njegovom visočanstvu Golf-u (u ovom slučaju Golf-u 3). Prvi Common-rail je konstruisao Fiat, kod nas veoma popularni 1.9 JTD agregat. Puegeot je kasnije izbacio svoj motor sa common-rail tehnologijom, ali je on bio moderniji, pa vam zato i poredim HDI sa TDI-PD agregatom.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Da ne bude zabune, Volkswagen danas ugrađuje common-rail agregate pod starom “značkom” TDI, ali je ipak napustio svoju staru tehnologiju pumpa-dizna TDI – PD. Razlika je samo u jednom veoma bitnom detalju – kod HDI ili bilo kojeg drugog common rail motora (JTD, CDTI, DCI, D-4D) snabdevanje gorivom svakog cilindra ide zajedničkim kanalom (common-rail), umesto da gorivo putuje odvojenim kanalima do svakog cilindra, i onda se ubrizgava direktno u njega (TDI-PD). U zajedničkom kanalu – cevi vlada “konstantan pritisak”, koji se prenosi dalje na cilindre. Time je dobijeno na vremenu, jer je pritisak u svakom cilindaru “isti”, te motor bolje reaguje na gas i nafta bolje sagoreva, a potrošnja je manja. Zato su obični TD motori delovali malo tromo, jer je proces stvaranja pritiska za svaki cilindar relativno spor.

DSCN1183Common-rail zajedničkom linijom (na slici je novi 1.6 HDi agregat sa 8 ventila) snabdeva sve brizgaljke, koje kontroliše računar, određujući vreme aktiviranja i količinu smeše koja se ubacuje direktno u cilindar, zbog čega se  ovi motori i nazivaju motorima sa direktnim ubrizgavanjem.

Elektronika: rak rana nekih evropskih automobila

 

 

I u HDI motorima postoje dve osovine sa protrivtegovima za uravnoteženje rada motora, što možete primetiti kada startujete HDI motor, koji, i dok je hladan, radi mirno, “ne trza”. I po zvuku motora verovatno će vam se učiniti da je to neki “prigušeni” dizel, dok, kada sedite u automobilu, nećete osetiti da je reč o dizelu, osim ako niste “ekspert” za motore. Uopšte, ceo motor je kompjuterizovan, a centralni procesor reguliše kompletan rad motora jednim tako kompleksnim procesom, da se jednostavnim reprogramiranjem softvera može promeniti “karakter” motora i čak mu se povećati i snaga, što je tzv. digitalno tjuniranje. Naravno, ako to uradite neznatno se povećava i potrošnja, ali se takođe smanjuje vek trajanja motora. Iz tih razloga, ukoliko preduzmete ovaj zahvat u toku garancije gubite pravo na nju.

Peugeot 1.6 HDI DSCN5270Sve u svemu, HDI, ali i drugi common-rail motori, kao recimo Mercedesov CDI, Fiatov JTD, Volvov D-5, BMW-ov D (ima oznaku D, ali se radi o izuzetnom common-rail motoru, možda čak i najboljem), imaju prednost u odnosu na TDI motore (Volkswagena, Audija, Škode i Seata), a te prednosti se ogledaju u mirnijem radu i boljoj dinamici. Ovo znači da efikasnije rade u širem području obrtaja motora, tj. da im je kriva obrtnog momenta blaža, te imaju bolje izduvne gasove, odnosno, manje zagađuju životnu okolinu (ako je nekom to važno).

 

Lanac je mnogo bolji od zupčastog kaiša

 

 

Prednost TDI-PD motora je bio u nešto nižoj potrošnji, koja iznosi oko 4% –ali  samo pri konstantnoj brzini, što je u praksi retko ostvarivo. U gradskoj vožnji i vožnji gde je česta promena režima rada motora, potrošnja je manja kod HDI motora za nekih 10%. Napominjem da su ovo rezultati iz testova brojnih revija, a ne fabrički, jer se njima ne može baš uvek verovati. Ipak TDI motori daju nešto bolje perfomanse, odnosno, bolje ubrzanje, pa čak i međuubrzanja (od 80-120km/h), i to čak za 10-15%. Naravno, ako poredimo motore iste kubikaže i slične snage. Moje iskustvo posle 20 godina, na osnovu pregledanih preko hiljadu HDI i TDI motora mi govori, da motori sa prosečnih 400 000 km još imaju života u sebi, ali da su HDI motoru u proseku u boljem stanju. Iznenađujuće, ali je tako……Bravo za Peugeot!

common_railSve u svemu, common-rail motori (HDI, CDI, JTD, D-5, CRDi, dCi, CDTI) su uglađeniji, tehnološki napredniji, čak i štedljiviji. S druge strane, TDI-PD motori su bili praktično dovedeni do savršenstva, i još uvek su po perfomansama izjednačeni sa common-rail motorima, ako nisu i bolji. Na vama je da se opredelite između naprednije tehnologije i tehnologije koja kasni za pola koraka, ali dovedene do savršenstva, pogotovo u Audiju, ali znajte da je remont TDI-PD motora skuplji, nego intervencije na Common-rail agregatima.

Dajte da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Evo kako da kupite dobar polovan automobil

 

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

Ostavite komentar