Gas u Peugeotu pravi probleme – Kako da to rešim?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, moje pitanje mozda postavljam na pogresnom mestu, ali kako vec dve godine ne mogu da nadjem odgovor na njega, ne preostaje mi puno toga. I ako , kojim slucajem, vi znate odgovor na moj problem, sa zadovoljstvom cu Vam platiti.

Naime, 2013. godine kupila sam Peugeot 308 1.6 benzin 2008 godiste, sa ugradjenim plinom. I vec ubzo nakon kupovine poceli su problemi: prilikom paljenja, kada je hladan, turira, obrtaji skacu do 1500, auto prosto brunda. Upali se zuta lampica i poruka: dapolution system faulty. U voznji se lepo ponasa, ali vec na prvom semaforu ponovo turira, ponekad se i ugasi. Zbog ovih simptoma ja vec dve godine obilazim razne servise, pocevsi od ovlascenih pezoovih do lokalnih majstora, ali nema pomaka. Plin sam demontirala pre godinu dana, ni to nije rešenje. Dijagnostika kaže: prebogata smesa, povremeno lokalno. Zamenila sam katalizator, gornju lambda sondu, očistila dizne, zamenila svecice, restartovala racunar, … nista od toga nije resilo moj problem.

I sada ja imam pitanje za vas

1.  Da li mo zete da pretpostavite sta bi onda mogao da bude problem sa ovim kolima ?

2.  Ili možda – ko bi mogao da im pomogne, da li znate majstora koji bi uopste odvojio dovoljno vremena da se njima pozabavi dublje, ozbiljnije?

Ja cak sa ovakvim simptomima ne mogu nikom ni da prodam kola.
Hvala! – bilo na odgovoru, bilo na vremnu koje ste odvojili na citanje mog pitanja 🙂

Milica

UPOZORENJE SVIMA: UGRADIO SAM PLIN I PLAČE MI SE!

[table]Ime i prezime: Milica
Kada planirate kupovinu?: kupila sam
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 6300
Šta trenutno vozite?: peugeot 308
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 18 000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da[/table]

najbolji       _auto_logo_670

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvažena g.Milice, dešava vam se sa automobilom sve ono što mora da se desi kada se ugradi plin u automobil koji ima Euro 4 normu, problemu, i nepravilan rad motora posled određenog vremena. Neki motoro doduše jako dobro podnose gas, i nemaju tih problema, ali su oni ipak u manjini. Peugeotov motor ne spada u grupu agregata koji dobro podnosi sagorevanje TNG-a. Naravno, neki vlasnici to dobro znaju, pa voze automobile sa ugrađenim gasom jako polako, nežno, ali onda se postavlja pitanje zašto prosto ne kupe Fiat Seicento ili Renault 4?

Vaš problem može rešiti Đelmaš Auto, ali nemojte očekivati da vam srede auto za malo novca, jer je očigledno u pitanju ozbiljno oštećenje motora. Vrlo ste verovatno opet oštetili lambda sondu, i opet ste zapušili katalizator, jer tečni naftni gas to čini kada sagoreva, jer sagoreva na većoj temperaturi nego benzin za skoro 20%. To je prosto nerešiv problem.

Đelmaš auto

Maršala Tolbuhina 14,
Julino brdo
11147 Beograd

Tel: 011/30-55-222
Fax: 011/35-50-666

RADNO VREME SERVISA:
9-17h (radnim danima)
Subotom ne rade!

www.djelmasauto.rs/za-vlasnike/servis-automobila-beograd.php#sthash.XRYDikxq.dpuf

Dizne nikada ne mogu u potpunosti da se očiste, možda ćete morati da kupite nove dizne, a kupuju se sve četiri.

Mislim da vam nije mudro da opet ugradite gas, u naredni automobil koji ćete kupiti.

Naravno, da u Srbiji postoji čitav jedan lobi za ugradnju gasa, a naivni ljudi, koji imaju ugrađeni gas, na automobilima koji su stari preko 20 godina (a gde gas čini mnogo, mnogo manje štete), misle da je gas, TNG idealno rešenje za benzinske motore. Čista glupost. Ali naš narod je nedokazan, a prevaranti, servisi koji ugrađuju gas su dovoljno drski.

Moj vam je savet, i da uzmete jako dobro advokata, i da tužite servis koji vam je ugradio gas, i koji vam je uništio skupoceni motor. Dobićete ga na sudu 100%, sa odličnim advokatom, jer postoje sudski veštaci koji to jako precizno mogu ustanoviti. Nadam se da ste sačuvali račune i da imate svedoke.

UPOZORENJE SVIMA: UGRADIO SAM PLIN I PLAČE MI SE!

Ugradnju gasa ne preporučujem ni u jedan automobil. Problemi čak i sa sekvent sistemima najnovije generacije javljaju se već nakon 20.000 ili 30.000 pređenih kilometara. Problem može delimično da se otkloni čišćenjem dizni, ali time se samo odlaže neminovna zamena benzinske pumpe, injektora, koji rade samo kod startovanja motora, jer čim se postigne optimalna temperatura, sekvent sistem preuzima snabdevanje motora gorivom, tačnije tečnim naftnim gasom.

najbolji-_auto_logo_670-

Kada agregat radi na plin, tada dizne nemaju nikakvu funkciju, a u komori (komorni prostor na glavi) se kao posledica sagorevanja garež lepi na veoma osetljive i sofisticirane dizne.

 

KOMP Djelmasauto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbog ugradnje gasnog uređaja stradaju još neki delovi na motoru. Stradaju sicevi ventila. Izduvni ventili su preopterećeni mnogo većim temperaturama izgaranja gasa – za više od 30%, pa nije čudo što se brzo oštete.

Vlasnici koji imaju ugrađeni sekvent plin stalno muku muče sa lampicama koje se pale i gase u kokpitu, a često se pali i “chek engine”.

To se to dešava jer benzinski motori imaju gornju i donju lambda sondu, a sagorevanjem gasa stvaraju se premale ili previsoke temperature u samom katalizatoru, što remeti normalan rad motora. Kompjuter dobija nepravilne parametre sa tih senzora i zbog toga agregat ne radi kako treba.

Pogrešno mapiranje rada motora u neovlašćenom servisu dovodi do veće potrošnje.

Ako motor nije ispravan ili ako mu kompjuter šalje pogrešne informacije, on ne radi dobro – troši više goriva, a daje manje snage. Takozvano mapiranje motora može da se uradi kako treba samo ako imate originalni softver i originalni kompjuter.

Neovlašćeni servisi imaju kompjutere za dijagnostiku, ali oni nisu originalni. Na primer, Chevrolet prodaje fabričke kompjutere samo ovlašćenim servisima, a neovlašćeni servis ne može da ih kupi, jer fabrika ne želi da im ga proda. Fabrika neovlašćenim servisima ne želi da proda ili ustupi originalan softver za održavanje automobila. Zbog toga servisi bez licence ne mogu da budu u mreži servisa, niti mogu da dijagnostikuju većinu ozbiljnih kvarova. Oni su prinuđeni da kupuju kineske kompjutere, koji su samo bleda kopija originalnih Chevroletovih računara, a kineski softver je manjkav – nepotpun i netačan, tako da majstori u neovlašćenom servisu prate pola dijagnostike sa “vezanim očima”. Drugim rečima, u ovlašćenom servisu se vide sve nepravilnosti u radu motora, dok u neovlašćenim samo neke, ili čak ne vide ništa.

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

SAVETUJEMO: KAKO DA RAZRADITE NOV MOTOR

HDI vs TDI

Saveti: Potrošnja ulja u motoru

Ostavite komentar