G.Todoroviću da li je mudro ugraditi gas?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, rubrika vam je sjajna, i ovih dana sam pročitao jako mnogo odgovora na pitanja čitalaca. Meni ne treba pomoć pri izboru automobila, ja sam kupio od prijatelja veoma očivani Auris 1.3 VVT-i 2008.godište, sa pređenih 167,000 km, redovno je auto održavan. Jako mnogo vozim po gradu, Beogradu, i neuspevam da spustim potrošnju ispod 8,5 litara. Zbog toga planiram da ugradim plin. Bio sam u Toyota Centru, ovlašćenom servisu, gde je auto i održavan, i rekli su mi da mi ne preporučuju ugradnju plina. To sam isto pročitao na Toyota forumu. Šta vi kažete na ovu temu? Pročitajte odgovor ovde (klini ovde).

TESTIRALI SMO: Fiat 500L 1.3 MultiJet

Odgovara Aleksandar Todorović: Ugradnju gasa ne preporučujem ni u jedan japanski automobil. Problemi čak i sa sekvent sistemima najnovije generacije javljaju se već nakon 20.000 ili 30.000 pređenih kilometara. Problem može delimično da se otkloni čišćenjem dizni, ali time se samo odlaže neminovna zamena benzinske pumpe, injektora, koji rade samo kod startovanja motora, jer čim se postigne optimalna temperatura, sekvent sistem preuzima snabdevanje motora gorivom, tačnije tečnim naftnim gasom. Ovo vam sigurno neće reći oni koji zarađuju jako velike pare od ugradnje gasa, a dobro zarađuju i servisi, koji redovno otklanjaju probleme na gasnim instalacijama. 

Kada agregat radi na plin, tada dizne nemaju nikakvu funkciju, a u komori (komorni prostor na glavi) se kao posledica sagorevanja garež lepi na veoma osetljive i sofisticirane dizne.

Zbog ugradnje gasnog uređaja stradaju još neki delovi na motoru. Stradaju sicevi ventila. Izduvni ventili su preopterećeni mnogo većim temperaturama izgaranja gasa – za više od 30%, pa nije čudo što se brzo oštete.

Vlasnici koji imaju ugrađeni sekvent plin stalno muku muče sa lampicama koje se pale i gase u kokpitu, a često se pali i “chek engine”.

VECTRA C na putuTo se to dešava jer benzinski motori imaju gornju i donju lambda sondu, a sagorevanjem gasa stvaraju se premale ili previsoke temperature u samom katalizatoru, što remeti normalan rad motora. Kompjuter dobija nepravilne parametre sa tih senzora i zbog toga agregat ne radi kako treba.

Ako motor nije ispravan ili ako mu kompjuter šalje pogrešne informacije, on ne radi dobro – troši više goriva, a daje manje snage. Takozvano mapiranje motora može da se uradi kako treba samo ako imate originalni softver i originalni kompjuter.

Neovlašćeni servisi imaju kompjutere za dijagnostiku, ali oni nisu originalni. Na primer, Chevrolet prodaje fabričke kompjutere samo ovlašćenim servisima, a neovlašćeni servis ne može da ih kupi, jer fabrika ne želi da im ga proda. Fabrika neovlašćenim servisima ne želi da proda ili ustupi originalan softver za održavanje automobila. Zbog toga servisi bez licence ne mogu da budu u mreži servisa, niti mogu da dijagnostikuju većinu ozbiljnih kvarova. Oni su prinuđeni da kupuju kineske kompjutere, koji su samo bleda kopija originalnih Chevroletovih računara, a kineski softver je manjkav – nepotpun i netačan, tako da majstori u neovlašćenom servisu prate pola dijagnostike sa “vezanim očima”. Drugim rečima, u ovlašćenom servisu se vide sve nepravilnosti u radu motora, dok u neovlašćenim samo neke, ili čak ne vide ništa.

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?