Forester ili Avensis: slatke muke g.Krstića

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Vaše tekstove čitam već par godina još na starom sajtu i promenili ste mi razmišljanje o automobilima tako da sada sve sagledavam kompleksnije zahvaljujući Vama (mada sam često prilikom kupovine auta odlučivao srcem nego razumom). Imam samo reči hvale za Vaš rad iako se prodavcima (i proizvođačima) automobila verovatno baš ne dopada uvek Vaše objektivno pisanje. Imam 49 godina i promenio sam dosta automobila od svojih dvadesetih pa do sada. Bile su tu 3 Alfe, 2 Bmw, Audi B4, VW Passat B5 i na kraju Subaru – dva Forestera i sada ovaj matori Outback koga redovno održavam i dobro me služi ali me nervira skupa registracija za ovako star auto. Imam četvoročlanu porodicu, deca su već velika, supruga takođe vozi. Auto koristim za posao po gradu, po nekad nešto i prevezem u prtljažniku, odlazimo na letovanje i nekoliko puta godišnje vozim po planinskim putevima jer mi otac provodi veći deo godine na planini tako da mi dobro dođe pouzdani Subaru pogon 4×4. Zanima me Vaše mišljenje o Subaru automobilima. Sa servisom se solidno snalazim jer postprodajni period za Subaru vozila nije za pohvalu. Koliko sam primetio Subaru kod nas voze uglavnom zaljubljenici koji ih dobro održavaju, kilometraža je prava i nisu zanimljivi kradljivcima…Forester i Outback su po mom mišljenju pouzdani karavani sa permanentnim integralnim pogonom i solidnim voznim karakteristikama i bezbednošću.

najbolji-_auto_logo_670-

Mane su mi poznate, viša potrošnja, servisna mreža i nabavka delova kao i dizajn koji se uglavnom ne dopada mnogima (meni ne smeta). Razmišljam o nekom polovnom Subaru automobilu vrednosti do 10.000 mada razmišljam i o Toyoti Avensis. Accordu ili Mazdi 6 a da Outback a zadržim još jer sam mu upravo uradio veliki servis na 175.000 km. Supruga preferira AT menjač a i ja sam se navikao i voleo bih da i auto koji kupim bude sa AT mada nije toliko nužno, zavisi od prilike. Molio bih Vas da iznesete Vaš stav o ovom mom razmišljanju i šta bi Vas vodilo u ovakvom izboru automobila, možda sasvim nešto drugo? Srdačan pozdrav od vernog čitaoca.

Ime i prezime: S.Krstić
Kada planirate kupovinu?: U narednih dva meseca
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 10.000
Šta trenutno vozite?: Subaru Outback 2.5 AT; 2000 god.
Između kojih se automobila dvoumite?: Subaru Forester (Outback), Toyota Avensis ili neki drugi Japanac
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Internet
Koliko kilometara godišnje prelazite? : 13.000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: DA
Da li biste platili za odgovor?: DA

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Krstiću, hvala na poverenju, i pitanjima. Uživao sam u čitaju vašeg mejla, nadam se da ćete i Vi uživati u čitanju mojih odgovora. Realno, vi ste na slatkim mukama, i postavlja se samo pitanje sa koje “visine” ćete uživati, jer ipak, jako je teško porediti Forester koji je pravi SUV u punom smislu te reči, a na neki krosover koji ima pogon 4 x 4 reda radi. Taj simetrični pogon preko svih točkova kod Forestera funkciniše jako dobro, i čoveku koji ide na zimovanje, vozi po putevima pokrivenim snegom realno i ne treba više. Malo ko zna, da Forester nudi dobrim delom i limuzinski osećaj za volanom, jer je vrlo stabilan, upravljiv, i jer se u njemu ipak sedi nešto niže nego kod ostalih SUV-ova. Ako imate 10,000 €, onda je mudro da kupite auto za 9.000 €, jer je najbolje odmah po kupovini zamenite sve filtere, španere, ulje, i naravno uložiti malo i u trap ako bude trebalo, amortizere, jer ispravan auto je najbolji automobil.

Automatski menjači štede motor, i to je činjenica, ali kada krenu da trazaju na 200,000 km, ili malo više, popravke su skupe, i kod nas praktično nemoguće. Ugradnja novog menjača je van pameti, a kupovina polovnog može biti dobro rešenje ako imate sreće. U proseku, retko ko proverava ulje u menjaču, i on prosto ima svoj vek trajanja.

Subaru je klasa za sebe, i ove automobile obožavaju oni koji se bar malo razumeju u tehnika, motore, prenos, automobile. Jeste da je dizajn kod Forestera u drugom planu, ali ruku na srce, na ovom automobilu ništa nije ružno. Subaru je jako cenjen u Americi, i naravno u Japanu, nije namenjen prosečnim kupcima, već onima kojima je Lexus skup, Toyote isuviše obična, a Mercedes nedovoljno kvalitetan. Uvek sam uživao za volanom Subarua, i to nikada nisam krio, jer je finalna obrada izuzetno dobra, menjači su uvek perfektni, motori kvalitetni, i dovoljno snažni, sa lepim zvukom, jer Boxer je ipak posebna mašina. Malo nervira što u gradskoj vožnji Subaru ume da bude žedan, ako ste naravno isuviše nervozni sa papučicom gasa.

OVO JE NARAVNO SAMO UVOD ODGOVORA, KOMLETNO POREĐENJE SAM POSLAO G.KRSTIĆU DIREKTNO NA MEJL, KAO I ODGOVORE NA NJEGOVA DODATNA PITANJA. AKO ŽELITE DA RAZREŠIM I VAŠE DILEME SAMO POŠALJIT PITANJE.

 

 

Nissan Micra 1.2 16V Vs Toyota Yaris II 1.3 VVT-i