Ford Mondeo teži čak 279 kg od onoga što fabrika navodi

Proizvođači automobila poslednjih desetak godina, navode uvek manju težinu vozila od one realne. Razloga je više, ali ipak je razlog broj jedan trend u smanjenju emisije gasova, a samim tim je u modi i smanjenje težine vozila. Ako želite da pri svemu tome ne trpi i bezbednost putnika morate ugrađivati mnogo skuplje, lakše i čvšće čelične legure. Odstupanja obično budu od 50 do 150 kg, ali je ovoga puta Ford sa novim Mondeom baš preterao: Švedski madazin Teknikens Varld je nedavno testirao novi Mondeo i izmerio da je čak 279 kg teži nego što se navodi u zvaničnim podacima. Pročitajte kompletan tekst ovde (klikni).

Prilikom testiranja, pokazalo se da je Ford Mondeo za 17.4% teži od navedene težine što mu ukupnu težinu dovodi do 1.880kg. Zanimljivo je što je “mondeo” reklamiran kao automobil sa velikim kapacitetom gepeka, međutim, sa ovim novim saznanjima, zapravo bi prekršili zakon ako biste ga potpuno natovarili jer bi prešli dozvoljenu granicu. Ovo se odnosi i na mnoge druge automobile, ali je redakcija švedskog magazina osula paljbu po Fordu, koji je velika smetnja novom Passatu, u koji je VW uložio mnogo novca, a koji tek treba da se dokaže.

Švedski novinari su utvrdili i da, pod punim opterećenjem, rubovi zadnjih blatobrana stružu po točkovima. Ispitani model je Mondeo 2.0 TDCi 150 u Titanium opremi i karavanskoj karoseriji.

VIDEO: Ford lažirao podatke o težini novog Mondea, ali to radi i konkurencija:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=URI6RC81GOM[/youtube]

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO: Nissan Micra 1.2

Ostavite komentar