Fabia ili Focus, Peugeot 308?

Pitanje: Poštovani g.Aleksandre, veoma cenim vaše stručno mišljenje, i pratim vaše komentare na sajtu te vam se stoga i obraćam sa molbom za pomoć pri kupovini automobila. Posle dužeg razmišljanja došao sam (nadam se) do zaključka kakav mi automobil treba. Godišnje prelazim 10.000 – 15.000 km, broj članova porodice za sad 3 a nadam se 4 :). Uglavnom je u pitanju gradska vožnja sa izuzecima odlaska do mora, i eventualno nekog zimovanja. Budžet za kupovinu auta najviše 5.500 a poželjno 5.000, po mogućstvu bez ulaganja dodatnih. Automobili o kojima sam razmišljao: 1.Ford Focus 2.Peugeot 308 3.Škoda Fabia 4.Opel Astra H Gledao sam uglavnom dizel verzije ovih modela, ali čitajući vaše komentare otvoren sam i za kupovinu benzinca.

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Konkretan model koji razmišljam da kupim je: https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/10031399/ford-focus Već sam se čuo sa vlasnikom i spreman je da auto proverimo u bilo kom servisu po mojoj želji a dao mi je i broj šasije za proveru. Potrebno mi je vaše mišljenje za ovaj automobil po mogućstvu što pre, budući da bi se vrlo brzo odlučio za kupovinu. Novac bih vam uplatio sutra, danas je več kasno. Ukoliko je lakše možete me kontaktirati na telefon. Imam malo dete od 3 godine. Moj limit je 5.000 evra. Srdačan pozdrav, Nemanja Rašić.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Rašiću hvala vam na poverenju, i zanimljivim pitanjima. Škoda Fabia je solidan automobil, kod nas veoma popularan i cenjen, pa ima i relativno visoku cenu. Primetili ste da za sličan novac možete kupiti Astru H, Ford Focus ili Peugeot 308. Dakle postavlja se pitanje da li kupiti manji ili veći automobil?

Smatram da treba dati prednost boljim automobilima, a to sigurno jesu Astra H, Focus, Peugeot 308, jer su to veći, bezbedniji, udobniji automobil koji manje zamaraju na dužim putovanjima.

Glavni konkurent Škode su automobili iz B segmenta, pa ovja model pre svega treba porediti sa modelime iz te klase. Fabia II je čak za nijansu stabilnija, dinamičnija i upravljivija od VW Pola. Pošto vam je bezbednost bitna, imajte na umu da Škoda ima dovoljno dobre kočnice, koje se i veoma lako doziraju. Kada su kočnice zagrejane, Fabia II pri brzini od 100 km/h potroši oko 38,0 m do zaustavljanja, dok Polu treba gotovo 42,0 m. Pri većim brzinama, i razlika je mnogo izraženija: imajte ovo na umu, jer je mnogo bolje da sudar izbegnete, nego da testirate kako rade vazdušni jastuci, odnosno koliko ovi modeli imaju čvrste karoserije.

Da vas podsetim i da je n EuroNCAP kreš testu Fabia II osvojila 4 zvezdice, ali i 32 poena, što je znatno više od 28 poena VW Pola, koji je za zaštitu pešaka dobio samo 6, a Škoda tačno 17 poena.

Fabia II jeste stabilnija od Pola, ali je i nešto tvrđa, pa tako nešto nervoznije prenosi neravnine sa kolovoza do putnika. Bolja, udobnija sedišta kod češkog automobila donekle ublažavaju “sportski” trim Škode.

Fabia je i prostranija od nemačkog automobila, što je posebno vidljivo na zadnjem sedištu, a kada podignete peta vrata prtljažnika, lako je konstatovati da Škoda nudi veći korisni prostor (300 l) od VW-ovog bestselera (270 l). Kada se obori zadnja klupa, Fabia raspolaže korisnom zapreminom od 1.163 l naspram 1.030 l Pola. Međutim, veću nosivost ima nemački automobil.

Meni je VW Polo ugodniji za vožnju, osim toga, lakše se prodaje, i ipak, iako ne vredi puno pisati o dizajnu, VW-ov automobil je atraktivniji. VW je u svom model ugrađivao kvalitetnije materijele, i ipak kvalitetnije delove, ali je moram priznati i Škoda prilično dobro napravljen automobil.

Kad već razmišljate o automobilu iz B segmenta, uzmite u razmatranje i dva bezbednija, udobnija, a jeftinija automobila.  FIAT Grande Punto i Renault Clio 3. Pored toga, ovi automobili imaju i bolje dizel motore, od trocilindričnog 1.4 TDI motora.

OVO JE SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. OSTALE MODELE SAM GOSPODINU RAŠIĆU OPISAO USMENIM PUTEM. SVAKO OD VAS IMA SVOJE DILEME, POTREBE, FAVORITE. NEMOJTE NA OSNOVU SKRAĆENIH DELOVA MOJIH ODGOVORA DONOSITI ZAKLJUČKE. 

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića