Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

Da li su vozači u Srbiji toliko glupi da ne znaju da im sigurnosni pojas može spasiti život? Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je, uz podršku Evropskog saveta za bezbednost transporta (European Transport Safety Council) i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovala Međunarodnu konferenciju „Indikatori performansi bezbednosti saobraćaja“. Poražavajuće: u Srbiji svaki stoti vozač za volanom pijan.

Konferencija koju je otvorio dr. Demir Hadžić, pomoćnik ministra saobraćaja, održana je 6. marta 2014. godine u Beogradu. Pored predstavnika domaćih institucija i organizacija koje se bave bezbednošću saobraćaja, na konferenciji je učestvovao i veliki broj stručnjaka iz inostranstva, svetski priznatih imena u ovoj oblasti, među kojima i Antonio Avenozo, direktor Evropskog saveta za bezbednost transporta.

crash-test-iihs-8Najvažniji povod za organizaciju konferencije je realizacija projekta „Metode praćenja indikatora bezbednosti saobraćaja i njihov značaj za strateško upravljanje bezbednošću saobraćaja u Srbiji“. Ovim projektom Agencija za bezbednost saobraćaja je napravila prekretnicu na polju praćenja i analize stanja bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji u skladu sa najboljom evropskom praksom. Ovo praktično znači da se za preduzimanje mera i akcija u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja neće čekati „prolivanje krvi na putevima“, već se na osnovu praćenja ponašanja učesnika u saobraćaju, poput upotrebe sigurnosnih pojaseva, prekoračenja brzine kretanja vozila, upotrebe mobilnog telefona, bezbednosnih sedišta za decu, stanja i ocene putne infrastrukture, brizi o povređenima posle saobraćajne nezgode i sl. dobijati ocena stanja bezbednosti saobraćaja i prepoznavati najvažniji problemi u saobraćaju na koje treba delovati. Praćenje indikatora bezbednosti saobraćaja je uobičajena praksa evropskih zemalja koje na godišnjem nivou izveštavaju Evropski savet za bezbednost saobraćaja, vlade svojih zemalja i druge relevantne institucije i organizacije o rezultatima snimanja indikatora. foto:kurir-info.rs

Jeftini akumulatori: Akumulator SHOP

smrt-jugoProjekat koji je za potrebe Agencije sproveo Saobraćajni fakultet u Beogradu, obuhvatio je izradu metodologije prepoznavanja, identifikaciju, merenje i izbor ključnih indikatora za Republiku Srbiju, u skladu sa najboljom evropskom i svetskom praksom. Važan izlazni rezultat projekta su tzv. „mape indikatora bezbednosti saobraćaja“ čime je ispunjen osnovni zahtev projektnog zadatka, odnosno stvorena je mogućnost merenja, praćenja i poređenja stanja bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji.

Prema sprovedenim istraživanjima dobijeni su i sledeći rezultati:

Procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva od strane vozača u proseku je manji od 70%, od strane suvozača je oko 66%, dok je na zadnjem sedištu 3,1%, što Srbiju svrstava među zemlje sa veoma niskim nivoom upotrebe sigurnosnih pojaseva u Evropi.

Procenat upotrebe zaštitnih kaciga za mopediste je 84,2%, za motocikliste 93,7%, što Srbiju svrstava u zemlje sa srednjim nivoom upotrebe zaštitnih kaciga u Evropi;

Procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu do 3 godine starosti je 32%, što Srbiju svrstava u zemlje veoma niskog nivoa upotrebe zaštitnih sistema za decu.

Procenat vozača pod uticajem alkohola u saobraćajnom toku u Srbiji je 0,92%.

Realizacijom ovog projekta praktično je pokrenut sistem praćenja indikatora bezbednosti saobraćaja i izveštavanja Vlade i Skupštine Republike Srbije, stručne, naučne i najšire javnosti zainteresovane za bezbednost saobraćaja.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Jeftini akumulatori: Akumulator SHOP

Ostavite komentar