Električni automobili promašaj: Tesline akcije tonu!

Veliki šok u Tesli – najveći gubitak ikada, akcije tonu! Američki proizvođač električnih automobila Tesla zabeležio je u trećem tromesečju najveći kvartalni gubitak u istoriji kompanije. Električni automobili definitivno nisu budućnost, kako su to neki pogrešno zamišljali.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Prema poslovnom izveštaju, kompanija je u proteklom kvartalu zabeležila neto gubitak od 619 miliona dolara, u odnosu na dobit od 21,9 miliona dolara u istom razdoblju lane. Prihodi su skočili 30 odsto, na 2,98 milijardi dolara.

Kako navode u izveštaju, ciljani obim proizvodnje pomeren je za oko tri meseca te da je, iako je postignut napredak u otklanjanju ”uskih grla”, teško predvideti koliko će biti potrebno za saniranje svih problema u proizvodnji.

Glavna prepreka s kojom se kompnija trenutno suočava odnosi se na liniju za proizvodnju baterija, a kako navode, potrebno je redizajnirati deo proizvodnog procesa. Zbog navedenih problema kompnija je u trećem tromesečju umesto planiranih više od 1.500 proizvela tek 260 Modela 3.

Dugoročna održivost kompnije zavisi od Modela 3 za široko tržište, čija početna cena iznosi 35.000 dolara, oko upola manje od vodećeg Modela S, piše Rojters.

Kompanija sa sedištem u Pao Altu u Kaliforniji u 2018. planira proizvesti oko 500 hiljada automobila, uglavnom Modela 3s, što je šesterostruko povećanje u odnosu na nivoe iz 2016. godine.

Osim što će negativno uticati na prodaju i priliv gotovine u kompaniju, problemi u proizvodnji Modela 3 mogli bi zabrinuti i više od 500.000 građana koji su položili novac za svoj primerak automobila. Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cena deonice Tesle pala je u sredu u produženom trgovanju na Vol stritu za skoro 5 odsto. Problem svih problema je što su svetske rezerve litijuma procenjene za oko 10 godina. To je jako mali period. Drugi problem je što najveći deo tih rezervi u Kini. Dakle prelazak na električne automoble može biti samo na kraći rok.

 

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića