Električni automobili: Odlični u gradu, beznadežni na autoputu

Električna vozila su sve ali definitivno nisu ekolološka! Razloga je više, ali glavni problem je što se proizvodnjom EV u atmosferu izbacuje za oko 30% više CO2, i jer je litijum štetan po okolinu, a posebno kiseline koje se upumpavaju u bušotine, kako bi se ekstrahovao litijum. Niko ne misli da problem skladištenja otrovnih a potrošenih litijumskih baterija.  U Srbiji EV lobi nema nimalo obzira prema životnoj sredini, sve je podređeno profitu. Ali taj profit se može ostvariti i na neki drugačiji način, koji mnogo manje zagađuje okolinu. Dobro je što ima sve više tekstova koji ističi da su električni automobili neupotrebljivi na auto put, a saznajte i zašto. Piše: urednik Aleksandar Todorović.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463 AIK Banka

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Da li da kupim C – Max ili Senic?

 

 

Kao što proizvođači automobila lažu kada je potrošnja goriva u pitanju, tako ne iznose istinite podatke kada je u pitanju autonomija električnih automobila. Po katalozima obećavaju domet od oko 450 km, na auto putu to ne bude ni 250 km. Uzmite u obzir da su preko leta velike gužve, i da često morate da ubrzavate od 90 do 130 km/h, a tada je potrošnja struje velika. Sva EV troše jako mnogo struje pri brzini od 130 km/h, a voziti sporije od toga nije ni bezbedno, a ni praktično. Čemu onda služe električni automobili? Pa da se vozite gradom, u vozilima od 50.000 ili 80.000 evra. Da li je to praktično rešenje? Da li je dobro za ekologiju?

 

Litijumske baterije su teške i skupe, i dok ne stigne jeftinije baterija sa čvrstim elektrolitom, što se ne očekuje da će se dogoditi u velikom broju pre 2030. godine, električna vozila će ostati nedovršen i opasan proizvod (nekoliko brodova je izgorelo, jer je došlo do samozapaljivanja električnih automobila – oni kad počnu da gore praktično NE MOGU da se ugase!).

Evropski kupci automobila su u velikoj meri uskraćeni za informacije o električnim vozilima koja su im preporučena da kupe. Najgore je što EU uvodi carine na kineska električna vozila od 1.jula od 36% u proseku (25% će imati samo jedan kineski proizvođač), tako da kupci ovih automobila u Evropi neće moći da kupe ovakav auto po pristupačnim cenama.

 

V.Dimić: preporuke od zadovoljnog kupca za g.Todorovića!

 

Ne samo da su zvanične informacije o dometu jedna velika laž (a inspekcije EU ništa ne čine da zaštite potrošače), već se namerno izostavlja važan, negativan faktor: činjenica da visoka, ali zakonski dozvoljena brzina kretanja na autoputu, smanjuje domet između 30 i 60 odsto.

Kupcima električnih vozila su potrebni iskreni podaci koji bi trebalo da sadrže ocenu performansi u brzim trakama na autoputu.

Evropskom udruženju proizvođača automobila ACEA, poznatom po francuskom akronimu, zatraženo je da prokomentariše kvalitet podataka o dometu uopšte i mogućnost ocene performansi na autoputu, ali je pomenuto udruženje odbilo da odgovori. Da li već pogađate zašto?

Evropska autoindustrija mora da prizna jedinstvene osobine električnih automobila, razume kako će se svet vozila promeniti i proizvoditi električne automobile koji odgovaraju tom modelu. Kineska industrija električnih vozila je bar 10 godina ispred evropskih proizvođača, i to je dodatno veliki problem za EU. Krenuli su pod političkim pritiskom u tranziciju, a nisu bili spremni, niti je to bilo potrebno Evropi. Zagađenje u kineskim gradovima je do 100 puta veće nego onima u Evropi.

 

Električna vozila bi trebalo da budu solidna opcija za vožnju do vrtića, posle škole, kupovinu. Neće moći da dugo  jure autoputem. To je ionako nemoguće sa trenutnom tehnologijom električnih vozila. Kada se to dogodi, kupci će već uveliko shvatiti da električni automobil posle 6,7 godina korišćenja neće moći da se proda, već će morati na otpad. Prosto ne postoje toliko ludi kupci, koji su spremni da izdvoje recimo 10.000 evra za polovni električni auto, na kojem je potrebno zameniti bateriju koja košta 20.000 evra. Novinari su se prodali, već decenijama kupcima serviraju samo laži, poput političara, zato ih ljude mrze. Holandija je već pod restrikcijama, skoro svakog dana veliki gradovi ostaju bez struje po nekoliko sati. Koliko će to narod trpeti? A šta će biti kad cene struje skoče za 3 do 5 puta? Konzorcijumi jesu moćni, toliko su silni da diktiraraju državama politiku, tako je i u Srbiji, gde je predsednik naše države dužan da promoviše eksplotaciju litijuma kao razvojnu šansu Srbije, a ne kao groblje ove nacije. Zbog svega toga ja kao otac, pa onda novinar, i Srbin nisam pristalica električnih automobila sa baterijama koje trenutno imaju. Ekologiju naše planete najviše narušavaju avioni i teretni brodovi, a ja koliko vidim niko ne planira da i njih ugradi baterije, ili da zapuši aktivne vulkane, koji godišnje izbace mnogo veći nivo zagađenja nego svi automobili zajedno na našoj dragoj planeti. Uključite malo mozak, bar na nekoliko minuta, možda se desi da počnete da gledate na sve ovo malo drugačijim očima. Nemci su progledali, jer je kod njih već ove godine ogroman pad u broju prodatih električnih automobila. Zanimljivo je da se ove godine u Nemaćkoj bolje prodaju dizelaši, jer su ukinute subvencije za EV-a. Šta čeka Vlada Srbije?

 

Kupovina automobila procedura preko Todorovića