Dušan Madjarev: Da li preporučujete Peugeot 308?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, interesuje me Vaše misljenje oko kupovine polovnog Peugeot 308 1.6 hdi (za oba motora od 90 i 110 ks). u pitanju je “limuzina” sa 4/5 vrata. Unapred hvala srdačan pozdrav Dule.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Odgovora Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Mađarev, vaše pitanje je jako kretko, i uopšteno. Niste mi napisali kakav automobil vama zapravo treba: pouzdan, udoban, brz, bezbedan, jeftin za održavanje? Niste naveli šta trenutno vozite, koliko novca želite da odvojite za automobil. Zbog toga mogu samo uopšteno da vam opišem ovaj model, koji sam detaljno testirao 2011.godine.

Foto: Aleksandar Todorović

Morate znati da je Peugeot 308 kompakt, odnosno hečbek, a ne limuzina. Limuzina je recimo Mercedes C klase, ili Audi A4.

Turbo dizelaš 1.6 e-HDI je, sa prosečnom potrošnjom od 5,5 litara goriva, osetno manji potrošač od benzinca, koji u realnim uslovima vožnje u proseku troši oko 8,0 litara. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući Common Rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Peugeotov dizelaš nudi obrtni moment od 270 Nm, i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa preciznim šestostepenim menjačem nešto dužih hodova, na koje su se vlasnici Peugeota odavno već navikli. Ovaj motor ima 8 ventila, i daleko je pouzdaniji od 1.6 HDI motora sa 16 ventila kojeg je nasledio.

Peugeot 308 je za dve klase bolji automobil od prevaziđene 307-ice, pa će za volanom francuskog kompakta biti zadovoljni i vlasnici Peugeota 407. Pored onih koji automobil biraju zbog dizajna, Peugeot 308 će kupovati i oni koji će zbog najudobnijeg oslanjanja u klasi i veoma štedljivog motora zažmuriti na sitne nedorečenosti “premijum” automobila po narodnoj ceni. Ljubitelji noćne vožnje će pogrešiti ako ne kupe 308-icu, jer niko u ovoj cenovnoj kategoriji ne nudi bolji, jači i širi svelosni snop – čak ni BMW serije 1, koji je osetno skuplji. Ogibljenje je udobnije i mekše nego kod Mercedesa A klase prethodne generacije, koja je takođe osetno skuplja.

U Evropi su putevi mnogo bolji nego u Srbiji, pa tamo prednost 308-ice u odnosu na konkurenciju u ovom smislu nije tako izražena. Ako živite u Srbiji, vrednujte malo više prednosti francuskog automobila koji svako putovanje može da vam učini ugodnijim, bar dok ne uđemo u EU. Možete kupiti 308 1.6 HDI i za osetno manje novca ako se opredelite za malo skromniju opremu, i vozilo koje je bilo u renta karu.

Stari motor 1.6 HDI sa 16 ventila, imao je veliki broj problema, pa spada u grupu manje pouzdanih agregata. Peugeot 308 takođe kao model, po svim statistikama spada u grupu automobila koji se češće kvare od proseka. Svakako, te statistike rade nemački ADAC i TUV, pa ih treba uzeti sa blagom rezervom, ali motor 1.6 HDI, mislim na stari agregat, nije bio naročito pouzdan nakon 150,000 km. U ovoj klasi, imate daleko pouzdanije automobile kao što su: Honda Civic, Mazda 3, Toyota Auris, VW Golf VI, Ford Focus.

Ako vam se Peugeot 308 izuzetno mnogo dopada: kupite ga, pa nek ide život! Naravno, proverite ga obavezno u ovlašćenom servisu, i odmah se raspitajte šta sve mora na automobilu da se popravi, zameni, remontuje, jer polovnjak često može biti “bure bez dna”, to i samo verujem da znate. Moj vam je savet, da ako ste ljubitelj Peugeota, kupit novu 308-icu, ili recimo Peugeot 301, jer je to prava limuzina sa veoma umerenom cenom. Testove opisanih modela, imata na linkovima, na dnu odgovora.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Jedan komentar na Dušan Madjarev: Da li preporučujete Peugeot 308?

  1. Žarko says:

    Poštovani ALeksandre,

    Molim Vas za savet, planiram kupovinu polovovnog Peugot karavana. Međutim, dvoumim se između 308-ce i 407-ce, godište 2010-2011. Molim savet za koji od ova dva modela da se opredelim, tj. koji je pouzdaniji i ima manje potreba za majstorom. Auto mi je potreban za porodičnu upotrebu, ne bolujem za brzom vožnjom.

    Unapred zahvalan ŽArko Milićević

    Uvaženi gospodine usmeni odgovor je 4 000 dinara. Pitanje pošaljite na http://www.najboljiauto.com/pitajte/ i pripremite sken uplate. Pismeni odgovor je 6 000 dinara.

Ostavite komentar