Draganović iz Cazina sam izradio unikatni Lotus

Replika automobila lotus iz 1957. godine, koju je ručno izradio Cazinjanin Nijaz Draganović, automehaničar i zaljubljenik u oldtajmere, izaziva uzdahe i divljenje gdje god da se pojavi. Tekst: Zlatan Čekić.

Prema njegovim riječima, ovakvih automobila na cijelom svijetu je tek nekoliko. “Na ideju da ga izradim došao sam gledajući jednu televizijsku reportažu o tom automobilu. Potom sam nabavio njegove nacrte, dugo i pomno planirao svaki detalj te se zatim dao na posao”, kaže Draganović. Prema njegovim riječima, u odnosu na original, njegov automobil posjeduje određene preinake, a sama izrada je trajala nešto manje od dvije godine.

Kao osnovicu za izgradnju šasije Draganović je preuzeo podvozje i motor od opela, dok je sve ostale dijelove kao i cijelu karoseriju izradio svojeručno. Vlasnik se hvali da auto ima izvanredne vozne karakteristike i sportske performanse.

Caterham-Seven-160Nakon što je izradio karoseriju, Draganović je u svog ljubimca ubacio “Opelov” motor zapremine 1.400 kubika. “U svoje vrijeme ovaj model lotusa bio je jedan od najbržih automobila na svijetu i mogao je razviti brzinu od preko dvije stotine kilometara na sat”, objašnjava Draganović. Dodaje kako mu postizanje brzine nije toliko važno koliko izgled i atraktivnost njegovog ljubimca te utisak koji ostavlja na posmatrače. “Ljudi zastaju, prate pogledom, slikaju, a nerijetko daju ponude za kupovinu. Zasad ne razmišljam o ponudama, ali u budućnosti ko zna, ukoliko ponuda bude prava ništa nije isključeno”, kaže sa smijehom.

Kaže kako je automobil nedavno uspješno atestiran i registrovan, tako da se može koristiti i za svakodnevnu upotrebu. Izvor: nezavisne.com

lotus

Jedan komentar na Draganović iz Cazina sam izradio unikatni Lotus

  1. Milovanov Srbislav says:

    Upravo i ja sam napravio repliku lotosa super sedam veran orginalu ali u Srbiji je problem atesta i registracije

Ostavite komentar