Dopada mi se Focus i C4, da li je Astra bolja?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Već, za moje pojmove, predugo razmišljam koji polovni automobil da kupim i nisam se još sa sigurnošću odlučio. Do skoro sam vozio službeni Kia Ceed 1.6 crdi, ali sam ga pri promeni posla, naravno, vratio firmi. A auto mi je sad već kritično potreban. Dobro znam ko ste i koliko znate i stoga vam se i obraćam. Ovako stoje stvari: želeo bih da kupim automobil star 6-7 godina, kupljen nov u Srbiji i sa pouzdanom servisnom knjižicom/istorijom, da je malo prešao (do 100.000 km) ali nije imperativ. Ja sam visok 190 cm ali ne previše “širok”. U automobilu bih uglavnom bio sam ili sa suvozačem, uz povremeni prevoz još 1-2 osobe. Godišnje prelazim oko 15.000 km ili možda koju hiljadu više, bar pola od toga po gradu.

Vozim od 1998. godine, različite automobile B i C segmenta i mogu reći da se prilično lako prilagodim tj da se u svakom posle kratkog vremena osećam prilično odgovarajuće. Slično važi i za motore, benzinski ili dizel, odgovaraju mi i jedni i drugi, možda malo više preferiram benzince. Plin ne razmatram kao opciju.

Od automobila očekujem da bude srazmerno pouzdan, pristojne potrošnje, da cene servisa i delova ne budu primetno više od proseka klase. Ne vozim žusto niti su mi mnogo bitne performanse, ali ne smatram da se može bezbedno preticati automobilom koji ubrzava 0-100 km/h za 20 sekundi.

Koliko košta da mi pronađete dobar auto?

najbolji _auto_logo_670

 

Volim da imam pristojnu veličinu prtljažnika, makar on bio pun tek nekoliko puta godišnje. Svakako da ima 4/5 vrata. Spoljašnji izgled tj lepota automobila mi je, u ovom slučaju, nisko na listi prioriteta. Bitno mi je i da nije privlačan za kradju.
Izdvojio bih oko 4000 evra za automobil B segmenta ili 5000 za C segment, ali može još malo da se “nategne”. Izbegao bih opciju da moram da odmah radim veliki servis, ali ako automobil, po mojoj preferenciji, nije mnogo prešao i redovno je servisiran, to i ne bi bilo neophodno, zar ne? Dopadaju sledeći automobili B-segmenta koje sam našao u oglasima:
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6628611/peugeot-206-14b-top-stanje
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6652997/renault-thalia-15-dci
http://www.autoplanet.rs/listings/details/seat-cordoba-14-specijal-3939/?

Thalia mi se dopada jer sam par godina vozio Thaliu 1 2004. god 1.4 16V i bio prilično zadovoljan udobnošću i ponašanjem u vožnji. Mislim da se za cenu navedenu u oglasu dosta dobija od automobila, naravno pod uslovom da je zaista prešao tako malu kilometražu. Znam da 1.5 dci motori mogu da imaju problem sa Delphi pumpom, ali sam zaključio da u malo novije automobile (pa i ovu Thaliu) ugrađuju Siemens pumpu koja je pouzdanija, možete li Vi to da mi potvrdite? Iz sličnih razloga mi se dopada i 206-ica iz oglasa (koja se već jako dugo prodaje – sumnjivo?), kao i Cordoba (da li mislite da je cena za Cordobu ipak malo previsoka ili ne?) Evo sad i nekih primeraka iz C segmenta koji su mi se dopali:

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6741922/ford-focus-16
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6798108/citroen-c4-sx-hdi-200816

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6274128/opel-astra-g-14-twinport

Astru sam stavio samo za primer kakva bi mi odgovarala, jako ih mnogo ima u oglasima (G i H) a meni je teško da razdvojim žito od kukolja. Astra mi se, zapravo, najmanje sviđa ali ih je najviše ima u ponudi.

Preferiram Focus. C4 mi je opcija pre svega jer vidim da je jeftin za kupovinu a smatram ga finim automobilom. Pitanje je zašto se još nisam odučio da li B ili C segment? Jer mi je trenutno dovoljan auto iz B (i biće narednih nekoliko godina tj i prvo dete kad dodje akobogda), a C segment je komotniji i udobniji ali skuplji u nabavci, skuplji redovni servisi i popravke, veća potrošnja, skuplje gume, registracija itd. I po tom pitanju bih voleo da dobijem neki savet od vas tj da li je ta razlika u troškovima toliko izražena koliko ja imam utisak?

Napominjem da raspolažem dovoljnom količinom novca za kupovinu i održavanje automobila ali taj novac mi nije pao sa neba i nisam voljan da ga olako trošim. Kupovinu novog automobila još ne razmatram, kao ni podizanje bilo kakvog kredita. Molim Vas za mišljenje. Svestan sam da je pitanje opširno, tako da ću vam do kraja dana uplatiti 3.000 dinara za odgovor umesto 2.000 koliko sam razumeo da tražite. Ne očekujem previše, samo da mi kažete koliko Vam navedeni automobili, na osnovu dostupnih informacija iz oglasa, deluju kao “dobra kupovina”. Ako je cena za ovakvo pitanje ipak viša, molim Vas da mi to napomenete prilikom odgovora i budite sigurni da vam neću ostati dužan. S velikim poštovanjem, Ivan Mitrović.

c4

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Mitroviću hvala vam poverenju. Pitanja vam jesu veoma zanimljiva, ali i veoma kompleksna. Naveli ste jako veliki broj modela, poredite benzince, i dizelaše, i želite auto kupljen u Srbiji za malo novca, koji je redovno održavan.

Shvatam vašu želju gospodine da kupite auto koji ima pravu, originalnu servisni knjižicu, ali moram da vas upozorim, da je servisna knjižica samo knjižica u kojoj stoji šta se sve na automobilu kvarilo, a ne što će se tek pokvariti.
Kod nas u Srbiji prodaje se jako malo novih automobila, pa je i ponuda polovnih vozila koji su kod nas kupljeni daleko slabija nego ponuda polovnih automobila iz uvoza.

Moj vam je savet da gledate sve automobile, i ove iz uvoza, i ove koji su kod nas kupljeni, mada su oni kao što sam već napisao daleko lošiji nego modeli iz uvoza.

Kad preglesam Astru H iz Italije sa pravih 300 000 km, ona je u daleko boljem stanju nego Astra H kupljena ovde sa 150 000 km. Kako je to moguće?

Pa na kvalitet, stanje automobila, zavisi puno faktora. Najviše zavisi od kvaliteta goriva, ulja, servisa, puteva, ali i od načina vožnje. Istina, Italijani godišnje prelaze više kilometara od Srba, ali ako ste nekad bili u Italiji, primetili ste da oni po centru grada voze manje automobile. Nećete tako često videti Astru H karavan po centru gradu, i nećete videti ljude koji pale auto za vožnju od 5 km, to je kod njih besmisleno, pored metroa, mopeda, buseva, taksija.
Kod nas je pravilo da se svuda ide kolima, i ti česti, kraktki hladni startevi (koji su hladni i kad je leto, zovu se hladni jer motor dok ne postigne radnu temperaturu, a to je bar 15 minuta, jeste motor koji radi u otežanim uslovima, podmazivanje nije dovoljno efikasno, odnosno temperatura ulja nije odgovarajuća u prvih 15 minuta vožnje.
Želim da vam kažem da je 200 000 km napravljenih na auto putu mnogo bolje po motor, nego 50 000 km napravljenih u gradu. Kod nas se kola danas voze mahom po gradu, i jednom ili dva puta na more, planinu, neki odmor.
Naše gorivo je i dalje mnogo gore nego gorivo u Italiji, a razlika nije samo u potrošnji, već i u kvalitetu sagorevanja. Motori koji sagorevaju gorivo u Srbiji imaju u proseku i do tri puta više taloga u motoru, mnogo zaprljanije dizne.
Pitali ste gore, da li morate da uradite veliki servis? Odgovor je da morate, možda ne odmah, ali svakako za tri dana bi bilo jako poželjno.

Zašto morate da „uradite veliki servis“? Veliki servis se samo tako zove, on je nužni servis po meni, na kojem se menjaju španeri, zupčasti kaiš, pumpa za vodu, i ulje sa filterima, to je minimum, minimuma, i to košta oko 200 € za benzince, i oko 250 – 300 € za dizelaše u proseku.
Kad vozite firmin auto, to je jedno. Kad vozite svoj auto, koji je polovan, to je nešto sasvim drugo.
Imajte na umu da je 4 000 € jako malo novca za automobil iz B segmenta, ali i dovoljno, ukoliko imate mnogo sreće, ili ukoliko imate nekog ko ima puno iskustva sa modelom koji kupujete, a koji zna i vlasnika koji vam prodaje auto.
Imajte na umu da C segment jeste skuplji za održavanje, kod benzinaca je razlika u odnosu na B segment oko 20%, kod dizelaša nešto više.

Ali nije problem cena redovno održavanja, mada ona kod polovnjaka nikako, i nikada nije mala, jer po pravilu kad dođete da zamenite ulje, morate da zamenite često i pločice, ili krajeve spona, ili akumulator, ili amortizere. Ako jedne godine i budete imali sreće, to će vas sačekati sledeće godine.
Kad dovezete auto u servis koji ima 120 000 km i 7 godina, a vozili ste ga godinu dana, i majstor vam kaže da je sve u redu, postoji samo jedan razlog zašto vam je to rekao: Nije pregledao detaljno vaš auto.
Srbi beže od ovlaščenih servisa, a često ih oni spašavaju većih troškova. Kako to?
Pa svaki ovlašćeni servis vam pregleda auto i kada dođete da zamenite samo ulje. Svako ozbiljni ovlašćeni servis će vam temeljno proveriti trap, i ako vam nađe i najmanji luft na njemu to će vam napomenuti. Čak će vas upozoriti i da su vam gume starije od 6 godina, iako vam je šara dobra, i da su za bacanje. I jesu za bacanje.

Majstor će vam uvek preporučiti model za koji ima delove, koji zna da radi, i model koji se više kvari. Zašto? Pa neće vam sigurno reći da kupite Hondu iliMazdu, em se ti automobili kvare četiri puta manje od Citroena, Peugeota ili Seat, em nema kombinaciju kineskih delova ispod ruke.

Morate razumeti da je kupovina polovnog automobila kupovina automobila koji zahteva stalna ulaganja, manje ili veća.
Prelazite 15 000 km godišnje, to nije ni malo, ni puno. Da prelazite 30 000 km godišnje, rekao bih vam da date 3 000 € kao učešće, i da kupite nov auto, bolje da plaćate ratu mesečno 100 €, nego da svakog trećeg meseca majstoru ostavite 400 €, i da budete bez automobila 3, 4 ili 5 dana.

Kod nas je moda kupovina polovnog automobila, i ljudi sami sebe ubeđuju da je to bolje, što je nonsens sam po sebi. Jer da je to bolje, zašto ne odustanete od kupovine novih cipela, novih patika, pantalona, namešta, frižidera. Što ne kupite polovnu klimu za stan, koja smrdi, iako je očišćena pet puta, nego kupujete novu? Da li je to bahato?
Neko ko radi kao crv, ili bolje reći rob kod privatnika u Srbiji, i neko ko ima minimalac, on ne može da kupi nov auto, jer banka mu neće dati kredit. Oni jadni kupuju auto za onoliko novaca koliko imaju, pa sve što zarade daju majstoru.
Ako vi radite u iole ozbiljnoj firmi, i možete da dobijete kredit, lizing, moj vam je savet da kupite nov auto za 8 200 €, toliko košta Sandero. Jeste da je to čak 3 200 € više od onoga što se planirali, ali povremeno imate kredite sa 0% kamatnom stopom.
Priča da novom automobilu pada vrednost stoji, ali pada i polovnom. Recimo kupite novi Sandero za 8 200 €, vozite ga 8 godina i prodate ga za 3 000 €, to znači da ste u minusu 5 200 €. Za ozbiljnije kvarove imate pokrivenost garnacijom.
Kod polovnjaka koji sada platite 5 000 €, kroz 7 godina imaćete ulaganja u popravke kvarove u proseku recimo 3 000 €, prodaćete ga za 2 500 €, dakle u proseku, proseka vi ste u „minusu“ 5 500 €, a sve vreme vozite polovan auto, jedite se kada se kvari, kidate živce kada je u servisu.

Naravno, neki automobili se manje kvare, neki se više kvare. Ovi koji prelaze samo 5 000 km godišnje, oni koji čuvaju svoja kola, oni se manje kvare, ali takvi ljudi zapravo bacaju pare još i više, jer su kupili nešto što im realno nije potrebno. Proširio sam ovu priču, samo da biste shvatili da kupovinom polovnjaka vi niste štedljiviji, racionalniji nego da kupite nov auto.
Na kraju krajeva, procene oko budućnosti, čak i one bliže od 5 ili 10 godina je jako nezahvalna. Možda vas zakači rak, ili dijabetis, ili infarkt kroz godinu, dve dana, možda i za 10 godina, možda vašu lepšu polovinu, i onda će vam biti manje važno koliko ćete dobiti novca za svoj auto, jer nećete ni biti živi da to ustanovite.
Šta želim ovim da vam kažem?
Treba čovek sam sebi da priušti oni što može. Danas, ne sutra, ne kada napunite 60 godina, i kada morate da stajete svakih 30 minuta, jer vam prostata popustila, i jer imate nervozno debelo crevo, pa nije lepo da se uneredite pored žene? Život je vrlo jedna prolazna kategorija, kao uostalom i automobil, hrpa lima, koja se kvari, i koja vam troši novac.

Vi ste dosta visoki, sa 190 cm, većina automobila vam neće ponuditi odgovarajući komfor. Ipak, vi ste jako skromni, pa možete da se zadovoljite sa Thalijom, ili Peugeotom 206, koji vam jesu relativno tesni.
Vaš „prvi“ izbor, Peugeot 206 Sedan, nije loš na prvi pogled.

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6628611/peugeot-206-14b-top-stanje

Meni nije baš jasno šta znači to top stanje? Da li je nov? Da li je kao nov? Naravno da nije, i naravno da nema navedenu kilometražu.
Kako to?
Pa da li ste pogledali slike? Nadam se da jeste, gospodin je poslednji servis uradio u servisu Ristić. Da li je to ovlašćeni servis? Nije. Da li je sipao originalno ulje? Naravno da nije, kupio je kineske filtere.
Ko radi veliki servis na 60 000 km? Niko, auto je prešao ko zna koliko, odradio je veliki servis, jer su mi se čuli španeri, ili ko zna šta još.
Gde su ogrebotine? Auto je „virgo intacta“? Ja vozim auto 1 000 km, 5 dana i dobijem sitne ogrebotine na parkingu, on ime specijalnu kosmički zaštitu svih tih 7 godina.

Pazite, automobil možda uopšte nije loš, ali kad već u startu tvrdi da ima dva puta manju kilometražu od realne, bez ikakve potrebe, to zaslužuje svaku osudu.

Osim toga, 7 godina za Peugeot je mnogo, mnogo godina. Nekoliko prijatelja imam kojima se farba gulila sa 206-ica posle 2 godine, pa je Verano to u garanciji farbao, pa se to opet gulilio, muka živa, kvalitet nedovoljno dobar.
Ovaj Peugeot 206 je proizveden u Iranu. Ne tvrdim da je Iran nedorastao modernoj auto industriji, ali ne mogu ovaj auto da uporedim sa japanskim fabrikama, i japanskim robotima, bez ljutnje.
Motor 1.4 je solidan, 75 KS je dovoljno na auto putu, ali na regionalnim putevima, i na usponu, ima loša međuubrzanja, osetno lošija nego vaš Hyundai i30 sa motorom 1.6 CRDi koji ima skoro dva puta veći obrrtni moment, a obrtni moment je važniji od snage motora.

Troši u gradu oko 10 litara, nisam siguran da će vas to oduševiti, ali realno to i nije toliko puno.
„Drugi“ vaš izbor je 1.5 DCI motor i Thalia.

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6652997/renault-thalia-15-dci

Ovaj automobil je proizveden u Turskoj. Model je namenjen sirotinjskim tržištima, ali auto je sasvim solidan, u rangu Punta Classic koji se pravio u Kraguejvcu, samo što je naš FIAT bio kvalitetniji, i mnogo pouzdaniji.
Motor 1.5 DCI je vrlo dobar, ali kao nov, kao polovan, sa nekih 150 000 km počne da pokazuje da je vreme da ga nekom „uvalite“, na primer vama. Delphi dizne su užas, uništavale su motor i pre 100 000 km. Simens i Bosh dizne su bolje, ali kao i kod svakog dizelaša, prosečnog, sve dolazi na naplatu na 150 000 km.
Jedino da odaberete Toyotin 1.4 D-4D ili 2.0 D-4D motor, oni prelaze 400 000 km, ali ponuda tih motora je mala, naravno, očuvanih, nehavarisanih automobila.

Moram priznati da ste vi pravi „kralj“, a još je veći „kralj“ ovaj gospodin koji je napisao da mi je auto prešao samo 40 000 km. Ako je to i istina, zašto ga onda prodaje ? Ne dopada mu se boja? Ili je možda napravio neki udes sa njim, pa ga je nakon toga jedva doveo u vozno stanje?

I da je prešao samo 40 000 km, ovaj auto ima 6 godina, a to nije tako malo za Renault Thaliju.
Lako ćemo utvrditi da li je prodavac prevarant ili ne, HIT auto vam može pouzdano utvrditi da li je kilometraža vraćena, i koju je kilometražu imao kad je poslednji put bio u ovlašćenom servisu.
Kod Renaulta su svi servisi elektronski umreženi, a vraćanje kilometraže se beleži na nekoliko mesta na automobilu, pa uvek postoji neki trag.

Izbegao je da slika gume, ali koliko mogu da vodim, a ne vidim dobro, mora da se ogradim, ovaj auto nema sigurno 40 000 km, jer šara na gumama koje su prešle 40 000 km imaju mnogo veću dubinu. Na primer.
Ovaj Seat ima ugrađeni plin, ja ovaj auto nikako ne mogu da vam preporučim.

http://www.autoplanet.rs/listings/details/seat-cordoba-14-tng-4094/
Istina, ovaj VW-ov motor dobro podnosi plin, ali čemu rizik? Osim toga Seat je daleko od VW-a po pitanju kvaliteta. Jako puno Seata, škripi, krcka, propušta vodu.

Mogu detaljno da vam saznam sve o ovom automobili, ali moram da platim majstora.
Osim toga mislim da ne vredi 4 500 €, Seat star 7 godina. Kilometraža verovatno nije prava, skoro sigurno, jer kog je đavola onda ugrađivao gas, da ga gleda sa prozora? Nemojte verovati u te priče

OVO JE SAMO DEO ODGOVORA, KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT SAMO GOSPODINU, KOJI JE I PLATIO ZA NJEGA. VAŠI PRIORITETI SU DRUGAČIJI, PA OVAJ ODGOVOR NE ODGOVARA VAMA. POŠALJITE VI VAŠE DILEME I DOBIĆETE ODGOVOR.

 

Koliko košta da mi pronađete dobar auto?

Da li kupiti Mondeo, Mazdu 6 ili Volvo S60?

G.Todoroviću šta da kupim za 4.500 evra?

Najboljiauto.com: ALFA GIULIETA ILI MEGANE?

Niste potpuno objektivni: Previše hvalite “japance”

najbolji _auto_logo_670

POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, REŠIĆU SVE VAŠE DILEME (KLIKNITE OVDE).

TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

najbolji-_auto_logo_670-

 

Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS – Loš izbor

Da li je loš izbor Suzuki Swift?

Da li kupiti Mazdu 3 1.6 ili BMW 116i?