Da li se isplati da i dalje ulažem u Bravo?

Poštovani Aleksandre, napravili ste odličan posao sa ovim sajtom. Spojili ste vama lepo i korisno. To je u životu najbitnije. Elem, tako i ja dođoh na ideju da se obratim za savet.

Vlasnik sam Fiat Brava 1.2 v16 automobila iz 2001. godine. Kupljen pre skoro 5 godina, apsolutno zadovoljan, nikakvih problema, uvek pouzdan, na satu je sada 245.000km. Vrlo povoljna voznja na plinu (da, znam Vaš stav o tome, ali meni je ekonomski opravdano). Ako sa sledećim autom budem imao ovakvu sreću – biću i više nego zadovoljan. Ipak, neophodne su mu popravke koje bi sa novim gumama iznele i do 500e (reatest/servis plina, sređivanje trapa, anlaster ili alternator – mozda čak i oba, i sl). A i tada bi ostalo par sitnica, ipak je to star auto i pouzdanost mu je sve manja.

Pa je pitanje – da li se isplati ulagati u popravku ili je ipak bolje na tih 500e dodati još malo i za oko 2.200 kupiti nešto drugo – mlađe ili kvalitetnije ili sa manjom kilometražom?

najbolji-_auto_logo_670-1

Znam, za taj novac neću moći kupiti nešto mnogo mlađe, a tu je i rizik jer dobijam mačku u džaku, dok na mom auto znam tačno šta mu je mana – rešavanjem navedenog, miran sam narednih par godina.

Da naznačim, u slučaju kupovine auta za ovaj prelazni period, pristao bih i na neki manji auto, može i troja vrata, može i dizelaš bez plivajućeg zamajca. Jedino mi je cilj povećati pouzdanost. Dakle, da li je bolje da povećam pouzdanost popravkom mog ili kupovinom drugog (novijeg ili kvalitetnijeg) polovnjaka. Ako je savet drugi polovnjak – koji bi auto bio Vaša preporuka?

Razmišljao sam i o Mercedesu 190 (jer mislim da je dobar i pouzdan auto), ali ih je teško naći u solidnom stanju i sa klima uređajem (možda da pristanem na šiber umesto klime?). Inače, autom prelazim 12000-15000km. Auto mi je potreban, ali mi nije prioritet naredne dve godine, tako da i nisam voljan trošiti na to više nego što moram. Sada su mi prioritet neka druga ulaganja.

I jos jedno pitanje – koliko naplacujete uslugu “Da li biste platili da vam pronađem auto?”?

Hvala na odgovoru i molim da moji podaci ostanu anonimni. U odgovoru me možete oslovljavati sa Miki.

Pozdrav!

Ime i prezime: Milorad
Kada planirate kupovinu?: Narednih 6 meseci
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 2200e
Šta trenutno vozite?: Fiat Brava 1.2 v16 2001.g
Između kojih se automobila dvoumite?: Nemam uzi izbor
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Naisao preko pretrage
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 12000-15000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

 

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Milorade, hvala vam na poverenju. Nimalo mi nije lako da vam odgovorim na vaša pitanja, i razrešim vaše dileme. Pouzdanost i plin, pouzdanost i FIAT Bravo, ne idu u istu rečenicu. Ako je verovati stručnjacima, i inženjerima. Istina je da mnogi imaju problema sa ugrađenim plinom, ali je puno i onih koji su zadovoljni uštedom koji im gas pruža. Takvi vozači su veoma nežni prema svojim automobilima, i motorima, pa verujem da bi uz takav način vožnje i održavanja, a bez ugrađenog gasa prešli i 1 milion kilometara bez kvara. Kad ste nežni prema motoru, milite dok ne postigne radnu temperarutu, milite i kad je postigne, nikada niste u visokim obrtajima, ubrzavate nežno, menjate ulje svakih “mesec dana” (malo sam ciničan), on može mnogo da traje.

Verujem da ste primetili da samo u Srbiji možete videti automobile na auto putu koji mile brzinom od 80 km/h, pa pošto ta brzina nije zabranjena u Srbiji, pretiču ih kamioni. Probajte na nemačkom auto banu da vozite 80 km/h, pa ćete videti šta će vam se dogoditi.

Napravio sam ovaj uvod, jer nisam siguran u koju grupu vozača tačno spadate. Ja imam utisak da veoma čuvate auto i motor, koji imate, i da ste ugradili gas u nekom jakom dobrom servisu, kad nemate problema sa plinom. FIAT-ov motor 1.2 16V sasvom solidno podnosi plin. FIAT ima motore koji su podešeni da sagorevaju etanol, a FIAT je puno eksperimentisao i sa tečnim naftnim gasom, pa u proseku FIAT-ovi, kao i VW-ovi motori relativno dobro podnose gas, kao i skoro svi motori starijih generacija, pre Euro 3 standarda.

Možete štediteti i vožnjom na benzin. Ako strogo vodite računa, poštujete ograničenja brzine, pre svega u gradu, potrošnju možete znatno smanjiti i kada vozite u gradu, naravno pod uslovom da ne uključujete klima uređaj.

Mercedes 190 je nekad bio dobar automobil. Danas je itekako prevaziđen, nudi malo bezbednosti, originalni delovi nisu jeftini, a kineske delove ne vredi kupovati (uglavnom u ponudi u Srbiji), jer su lošeg kvaliteta, pa ćete realno više potrošiti novca na majstore.

Za 2.200 evra nije realno moguće pronaći pristojan Mercedes, pa ni Mercedes 190. Na kraju kupovina automobila koji je star 26 godina uvek nosi i dosta rizika sa sobom. Nikad ne znate kad nešto može da otkaže, pukne, procuri. Krajnje nezahvalno. Možete vi i da ga delimično resaurirate da uložite recimo 3.000 evra, pa da budete mnogo sigurniji, ali to opet nije nov auto.

Pitanje je šta kupiti za 2.200 evra. Pre svega za taj novac jako teško možete da kupite ispravan, solidan automobil. Pitanje je i da li je moguće pronaći auto sa manje od 200.000 km za tak novac. Verovatno je moguće, ali pitanje je u kakvom je stanju.

Nisam siguran da sam razumeo vašu računicu. Da li planirate da za 1.500 evra prodate svoj auto? Ako je potrebno da se na njemu uradi sve to što ste naveli, i ako još ima loše gume, kupca nećete baš tako lako naći. Verujem da odavno niste pokušavali da prodate auto koji je star 15 godina.

Kad ga oglasite, dobijaćete samo ponude za zamenu, ili iznose koji su mnogo niži od onoga što planirate.

 

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-