Da li posle Citroena XM kupiti Daewoo Tacumu?

Pitanje: Da li biste mogli da mi pomognete g.Todoroviću, savetom u izboru kupovine polovnog automobila? Mi smo petočlana porodica, od kojih je jedan član invalid i koristi invalidska kolica. Upravo zbog toga potrebno nam je malo veće i komotnije auto. Zamolila bih vas za preporuku i ujedno vaše mišljenje o automobilu Daewoo Tacuma. Unapred hvala.

[table]Ime i prezime: Nikolija Stanković
Kada planirate kupovinu?: brzo
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: do 3.000 €
Šta trenutno vozite?: Citroen xm
Između kojih se automobila dvoumite?:
Gde ste čuli za ovaj sajt?:
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: ne
Da li želite da naš urednik ide sa vama na probnu vožnju?: ne
Želite li ponudu banke da dobijete na mejl?: ne[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Drago mi je što ste mi se obratili g.Stankovič, jer vam sigurno mogu pomoći u izboru pravog modela. Svedok sam da vozači sa invaliditetom imaju problema sa ulaskom, i izlaskom iz vozila, tako da je izbor minivena, koji ima nešto veći klirens (odstojanje od tla), i relativno visoko pozicionirana sedišta, dobar izbor za vašu porodicu.

Daewoo/Chevrolet Tacuma košta manje nego što vredi, nije preskup za održavanje, a samo u Beogradu imate nekoliko vrhunskih servisa za ovaj automobil. Varijabilni prtljažnik Tacume će vam sigurno mnogo značiti, ali još i više visoko pozicionirano sedište, tako da ćete iz ovog automobila izlaziti sa mnogo manjim opterećem mišića i ligamenata. Tacuma nudi pregršt prostora za glave putnika, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, i ima veoma udobno ogibljenje, koje dobro “pegla” neravnine sa naših puteva, što verujem da je vama veoma važno, jer sigurno ne želite da vam previše vibracija prolazi putničkim prostorom, odnosno vašim telom. Mehanika ovog korejskog automobila je solidnog kvaliteta, motori su iz GM-ovog dvorišta, odnosno stariji Opelovi agregati, menjači su solidni, kao i sam kvalitet izrade. U svakom slučaju, Tacuma je pouzdaniji automobil od Fiatovih modela (Multipla), kojima je glavna prednost odličan JTD turbo dizel agregat, koji je izuzetno elastičan, štedljiv i snažan.

Možda će vam pomalo smetati izveštačen osećaj servo upravljača kod Chevroleta, kao i nešto duži hodovi ručice menjača. Ako vam je za utehu, menjač je izuzetno pouzdan. 

Niste naveli koliko godišnje prelazite kilometara, ako je to manje od 10.000 km, nema nikakvog smisla da kupujete model sa turbo dizel agregatom, jer oni zahtevaju više brige, i nešto su skuplji za održavanje. Benzinci su jeftiniji, sa manje kilometara iza sebe, tako da su u proseku bolja kupovina od dizelaša. Tacuma sa agregatom od 2,0 litra i 130 KS, ima odlične performanse, do stotke ubrzava za 10,5 s, i postiže maksimalnu brzinu od 190 km/h, međutim u gradskim uslovima vožnje troši oko 14,0 l benzina. Bolji izbor je agregat od 1,8 litara i 105 KS, koji pruža pristojna ubrzanja (od 0 do 100 km/h za 12,0 s), ali je u proseku štedljiviji, na otvorenom popije oko 8,5 l, u gradu oko 13,0 l. Ugradnju gasa nikako ne preporučujem (kliknite na link na kraju odgovora).

Space StarMogu vam preporučiti i Mitsubishi Space Star (koji je osvojio 20 poena na EuroNCAP kreš testu, automobil na slici), a još i više Nissan Almeru Tino, koja je sa 30 poena i 4 zvezdice daleko najbezbedniji model od ovde opisanih monovolumena, ali ovi automobili koštaju više od korejskog automobila, i nešto su skuplji  za održavanje.

Almera TINONissan Almera Tino jeste bolji, kvalitetniji automobil od Daewoo Tacume

Tacuma nije bila na EuroNCAP kreš testu, ali ima vazdušne jastuke, ABS, tako da ipak nudi solidnu zaštitu, koja na žalost nije na nivou modernih automobila koji se danas prodaju.

Na kraju pre svega vam preporučujem kupovinu nekog japanskog minivena, ali ni Tacuma nije tako loš izbor, problem je što ćete posle luksuznog Citroena XM biti pomalo razočarani performansama, i ponašanjem automobila na putu, jer iako je XM u godinama, to je još uvek jedan izvrstan automobil. Od vozila sa ugrađenim gasom, i kukom bežite kao đavo od krsta, da se ne biste posle dugo i tiho kajali.

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Jedan komentar na Da li posle Citroena XM kupiti Daewoo Tacumu?

  1. Mićo says:

    Poštovani, molim za komentar Takuma 1.6 sa 16V… Karakteristike, potrošnja, održavanje….. Hvala unapred… Pozzzz….

Ostavite komentar