Da li je Polo najbolji izbor?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Pre svega odlučio sam se da pišem Vama iz razloga što mi delujete najobjektivnije, a evo i zašto. Testovi polovnih automobila koji se mogu naći na internetu, u kojima je svaki auto dobar, sa tek po nekom identifikovanom marginalnom manom (jer novinaru posao zavisi od autoplaca koji mu je ustupio vozilo), ne objašnjavaju zašto godišnje na putevima ostavimo 700 života!!! Vi loš izbor nazovete lošim izborom, što znači da imate ekspretizu i stav i zato Vas i cenim. Iz uvoda je jasno, sigurnost mi je prioritet broj 1. Imam 28 godina i ne mogu se nazvati zaljubljenikom u automobile, imam jako malo iskustva u vožnji, a kako nedeljno prelazim preko 400KM ostalim sredstvima prevoza, kupovina automobila je pre svega rezultat potrebe. Automobil kupujem zajedno s devojkom, pa je i estetski aspekt dodatno na ceni (primera radi, ja bih dodao još malo novca i kupio Toyotu Yaris iz 2012., ali devojka je protiv).

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

 

Sadašnje potrebe su vožnja po gradu, eventualan izlet vikendom i 2 puta nedeljno do Beograda (zbog prirode mog posla). Ukoliko ne bude jedno lice u automobilu, gotovo nikad neće biti ih više od dvoje, zato prostor i udobnost zadnje klupe ne igraju veliku ulogu, i mislim da je B segment dovoljan. Kako oboje radom dolazimo do novca, a potrebe se kroz par godina mogu promeniti, bitno je da vozilo solidno čuva cenu.

Kada kupim automobil, želim da imam što manje muke s njime, tako su mi dodatna oprema, zavidni pogledi komšija, pa čak i potrošnja daleko iza pouzdanosti.

U najozbiljnije razmatranje smo uzeli VW Polo Mk5, 1.4 benzinac, no malo ko koga smo konsultovali smatra taj automobil najboljim izborom za taj novac. Stoga smo se odlučili da konsultujemo Vas, kako po pitanju Pola Mk 5, tako po pitanju konkretnog modela ili eventualne preporuke za nešto drugo, ako smatrate da Polo nije dobar izbor. Automobil koji smo pronašli i pogledali, šaljemo Vam u prilogu. Kupljen je u Srbiji u januaru 2010., plaćen lizingom, na enterijeru nije ništa dirano i solidno je očuvano, a veliki servis je nedavno urađen. Svi koji su ga vozili, slažu se da je fino očuvan automobil, međutim, primeti se da je volan izderan, ali samo sa jedne strane, što nisam siguran šta može da znači, pa bih Vas i to pitao. Radi se o najosnovnijem paketu opreme. S poštovanjem, Nebojša Tamindžić

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Tamnidžiću biće mi čast što ću imati prilike da vam pomognem u kupovini, i izboru polovnog automobila.

Odmah da se razumeno, procena automobila, bez detaljne kontrole nije moguća. Mnogo je bolje da pregledate 30 ili 40 automobila, i odaberete, kupite onaj najbolji. Odvojite nekoliko dana, angažujte majstora koji su ekesperti za automobile koji želite da kupite, i na taj način vam je šansa da pronađete solidan automobil mnogo veća. Ako niko neće da vam pomogne, ja ću vam izaći u susret, pregledaću automobile ja, a nakon toga i moj majstor. On naravno ne gleda sve automobile, nego samo one najbolje, koje ja odaberem. To jesu polovni automobili, ali ako imate dovoljno znanje, možete da odaberete onaj najbolji, iako je kupovina novog automobila apsolutno neisplativa ukoliko godišnje prelazite manje od 30.000 km.

Toyota Yaris definitivno nije bolji automobil od VW Pola, tako da vam ne preporučujem da dodajete novac na već izdvojenu sumu, da biste kupili jednako precenjenu Toyotu. Šta to znači precenjen automobil? To znači da košta mnogo više nego što vredi. Toyota istina važi kao automobil koji se najmanje kvari statistički, ali Toyote nisu toliko bolje od drugih automobila, koliko to često statistika pokazuje. Ostim kvaliteta, broja kvarova, postoji i nešto što se zove zadovoljstvo u vožnji, a to sa Yarisom 1.33 od 99 KS sigurno nećete dobiti, a nećete dobiti ni dovoljno bezbedna, kratka preticanja.

Polo 1.4 sa 85 KS ima manje snage od Yarisa, ali ima nešto precizniji menjač, i bolji odziv motora na gas, ima se utisak da su prenosni odnosi kod VW-a bolje optimizovani. Polo je ugodniji za vožnju, po lošim putevima, a i lakše ga je voziti na auto putu, jer bolje, preciznije prati zadanu putanju. Naravno, delovi za VW su papreno skupi, mislim na one originalne, i tu je Toyota u prednosti.

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Moj vam je savet da kupite neki drugi automobil, dakle NE VW Polo, NE Toyotu Yaris, jer za isti novac možete dobiti daleko udobnije, bezbednije, opremljenije i bolje automobile iz C segmenta. Kupci misle, da ako statistika kaže da su Polo i Yaris pouzdanije od konkurencije, da je to najbolja kupovina, a nije tako, jer i samo znate da je statistika prosek, proseka, i da je pravo pitanje jesu li VW-ovi i Toyotini automobili baš toliko kvalitetniju od konkurencije, a moje mišljenje je da ipak razlika u kvalitetu nikako nije tako velika kao što Nemci tvrde. 

Mogu ja da vam pregledam automobil koji vi nađete, ali mora ga pregleda i moj majstor, jer je to velika odgovornost za mene, i nerado to činim, jer je mnogo rizika. Radije gledam polovne automobile na placevima gde mi vlasnici lepo kažu koliko su kilometara vratili, šta su farbali, gde mogu da da vidim kako si automobili izgledali pre kupovine, dovoženja u Srbiji, onda mi je proces provere znatno lakši, i onda mogu da pregledam 40 automobila za par dana. Ovako, da gledam jedan po jedan automobil, mesecima, je suludo, i koliko bi vam to naplatio? Automobil mora da bude u Beogradu, jer u Beogradu živim.

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Pronalazim polovnjake sa pravom kilometražom!

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com