Da li je loš izbor Suzuki Swift?

Pitanje: Gospodine Todoroviću, čitam vas godinama, kao i moji prijatelji. Moj prvi auto u životu (polovni), Toyotu Corollu 1.6 VVT-i kupio sam pre 7 godina, tati ste preporučili Ford Focus 1.6 16V benzinac, i tata je ponosni vlasnik ovog automobila dan danas, i mnogo ste nam pomogli, tako da još jednom veliko hvala. Podržavam vas što sada naplaćujete pitanja, 499 dinara je zaista mizerna suma.

Meni se mnigo dopada Suzuki Swift, vozio sam od prijatelja model 1.2 VVT, kupio ga je pre par meseci, i već je imao problem sa podizečima stakla (levi) i sa kočnicama, mnogo škripe, imam utisak da kvačilo loše hvata, nekako je previsoko, i jako slabo vuče, kao da nema 94 KS. Nista do sada nikom preporučili kupovinu Suzukiju, pa zanima zašto je to tako? Da li biste vi kupili ovaj auto? Da li je Yaris 1.3 bolja kupovina? Da li neki vaš prijatelj ima neka iskustva sa ovom modelom? Zaista cenim vaše mišljenje.

[table]Ime i prezime: Milan Glišić
Da li biste platili za odgovor: DA[/table]

najbolji-_auto_logo_670-1

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Glišiću, hvala na pitanju, i toliko velikom poverenju, i pozdravite oca. Niste prvi koji mi šalje ovakvo pitanje, i vaš prijatelj nije jedini koji je imao problema sa kočnicama na Suzukiju. Nije mi jasno zašto imaju tako veliki pad u kvalitetu. Jasno mi je da se Suzuki proizvodi u Mađarskoj, i da se velika količina delova pravi u okolnim državama: Rumuniji, Slovačkoj, Poljskoj, ali izgleda da taj auto nema puno japanskih delova, pa samim tim i nije pravi japanski automobil, zar ne? Nemojte nikako porediti Toyotu sa Suzukijem, razlika u kvalitetu, i komforu je ogromna, Yaris nudi mnogo veći putnički prostor, i štedljivije motore.

Ovo je samo deo odgovora, kompletan odgovor je poslat g.Glišiću na mejl, kao i odgovori na njegova dodatna pitanja.

Pitajte Aleksandra Todorovića: Da li je Clio IV bolji od Pola?

Što se tiče novog Suzuki Swifta, jako je čudno da su vlasnici ovog modela baš toliko nezadovoljni (ima o onih drugih, ali su u manjini, bar za sada). Britanski JD Power je objavio da su vlasnici Suzukijevih automobila najnezadovoljniji, ali imajte na umu da na takav sud utiče i servisna mreža. Što se servisne mreže Suzukija u Srbiji tiče, ona je loša, lageri su slabi, a cene nisu baš povoljne.

Motor koji se ugrađuje u Swift je Suzukijeve konstriukcije, i vrlo je neelastičan. On ima deklarisanu snagu od 94 KS, ali ima čak i više “konja” nego što je vaš prijatelj platio. Tačna snaga motora je 97,6 KS pri 5.820 o./min radilice. Dakle postiže više snage, na manje obrtaja nego što deklariše fabrika, što je dobro. Problem je u obrtnom momentu, koji je 118 Nm, što nije nešto preterano puno, ali ni automobil nije preterano težak (1.035 kg deklariše fabrika, stvarna težina je 975,8 kg). Problem je što maksimalni obrtni moment ostvaruje tek pri 5.200 o./min, a tada se motor i napreže, i prilično je bučan, zato je potrošnja velika kada želite da ga vozite koliko toliko brzo. U proseku troši 7,5 litara, u uslovima gradske vožnje oko 9,0 litara. Fabrika tvrdi da maksimalni obrtni moment ostvaruje na ionako visikih 4.800 o./min, ali to je zapravo na tek 5.200 o./min, što je zaista previše. Ne postoji ni jedan motor u ovoj klasi, koji daje maksimalnu silu na tako velikim obrtajima. Zbog toga su međuubrzanja očajno loša, pa mu od 80 do 120 km/h treba čak 27 sekundi (V stepen prenosa), prosek klase je 20 sekundi, pa i manje od toga. U četvrtom stepenu prenosa je od 50 do 80 km/h trošio 11 sekundi, što je jako loše. Za treći stepen nemam podatke, a nisam ih sam merio. Merenja su izrvšena na pisti, i uradio ih je Automobilismo, italijanski magazin, koji je najobjektivniji u Evropi.

Maksimalna brzina je dosta skromna, iznosi 167 km/h (ipak je to više za 2 km/h od obećanja fabrike), ali i tu postoji jedno negativno iznenađenje, postiže tu brzinu četvrtom stepenu prenosa, i to na veoma visokih 6.400 o./min, a maksimalnu snagu od 97,6 KS ostvaruje na 5.820 o./min, što znači da ovakvo naterivanje nema puno smisla, i da je mučenje za motor.

Kočnice su neubedljive, to što škripe nije veliki problem, odvrnete muziku do daske, i “gledate da što manje kočite” (šalim se naravno), pri brzini od 100 km/h treba im 40 m da zaustave vozilo, pri brzini od 130 km/h to je 68,1 m, a pri brzini od 150 km/h tačno 91,7 metara, što je vrlo loše, i ocena za ovakve kočnice je u najboljem slučaju 6, pod uslovom da zanemarimo škripanje. Italijanski novinari tvrde da ove kočnice imaju najgoru moguću modularnost u klasi. Automiblismo je za elastičnost motora dao ocenu 5 (ocenjuje se od 1 do 10), i to je najgora ocena za jedan motor u ovoj klasi, u poslednjih 26 godina, od kada pratim podatke ovog magazina. Menjač je zato sjajan, mada zapinje malo pri ubacivanju u rikverc, ali to samo prvih 2,000 km. Dizajn je zanimljiv, originalan, ergonomija je dobra, serijska oprema je solidna. Dakle, ovo nije najgori automobil koji sam vozio u životu, ali ima puno boljih, na primer nova Toyota Yaris, Mazda 2, VW Polo, Ford Fiesta, Kia Rio, Hyundai i20, Seat Ibiza, Peugeot 208.

Ne mogu da kažem da imam prijatelje koji su kupili Suzuki Swift, jer im ja to nikako ne bih preporučio, ali poznajem jako puno ljudi, čija se iskustva poklapaju sa iskustvom kolege g.Nemanje Šarovića, sa sajta Nacionalnaklasa.com. Pomenuti uvaženi kolega je detaljno opisao šta mu se dešavalo sa Swiftom, u prvih 25,000 km, i sasvim sam siguran da je to tačno, jer je puno ljudi imalo slične probleme, i identična zapažanja. Pa vam prenosim deo tog iskustva sa sajta Nacionalnaklasa.com: Tekst i lično iskustvo kolege Nemanje Šarovića, Nacionalnaklasa.com: Kada je autor ovoga teksta bio u prodajnom salonu Euro Sumar-a, prilikom kupovine vozila. Prodavac je izjavio da će redovni servisi biti oko 50 EUR, dok je servisni interval, po rečima prodavca, bio 15000 km. Veoma lepo i, nažalost, potpuno netačno! Naravno, pravi potez je otići u servis ili pozvati telefonom i pitati za cenu servisa, ali retko ko to zaista i čini. g.Šarović je BEZUSPEŠNO pokušavao da poruči čelične felne za Suziki Swift u nekoliko navrata.

Euro Sumar, zvanični diler i serviser za Suzuki, od oktobra meseca nije na lageru imao 4 čelične felne! Dakle, neopodno je da ih kreditirate tako što ćete dati novac unapred i sačekati da oni te felne i dopreme za 15-tak dana. Ostaje pitanje da li zvanični diler ima na lageru išta drugo sem komponenti za redovni servis i da li svaki drugi deo zahteva čekanje od minimum dve nedelje, a ukoliko nemate sreće pa počnete da razmišljate o nabavci zimske opreme krajem novembra, možete da dobijete informaciju kakvu smo i mi dobili. Naime, ukoliko bi ste poručili deo krajem novembra, on bi u Euro Sumar stigao tek krajem Januara (zbog pravoslavnih i katoličkih praznika)! Prvi, odnosno nulti, servis se radi nakon 2500 pređenih kilometara. Tokom tog perioda, u motoru se nalazi ulje sa posebnim aditivima kako bi se razrada motora i prikupljanje eventualnih nečistoća uspešno obavili. Prvi odlazak u Euro Sumar servis je otkrio i prve probleme. Radno vreme! Servis radi od 8-16 i NE RADI subotom!? Biće da je vlasnik ovog servisa još uvek u 70 ili 80-tim godinama proteklog veka, kada se radilo od 7-15 i svako je mogao da izađe na „par sati” da obavi lične poslove. U današnje vreme, servis koji ne radi subotom i ne radi do 18 ili 19 časova je neupotrebljiv većini ljudi. Još jedan važan aspekt odnosa prema kupcima, koji našim uvoznicima i dalje nije na spisku prioriteta, je zamena starih za nova vozila. U razvijenim državama, ovo je veoma popularan način privlačenja novih kupaca. Iz tog razloga smo se raspitali koliko bi, po proceni Euro Sumara, vredeo godinu dana star Swift sa 20000km na kilometar satu. Procena vozila je obavljena relativno brzo i ta procedura nije naplaćena (kao što je to neprijatna praksa u Opel servisima – o čemu bi trebalo uskoro i da pišemo), ali je zato procenjena vrednost automobila (sa jednim udubljenjem u vratima, da budemo iskreni) bila za 4600EUR manje nego cena novog vozila u tom trenutku! Ako uračunamo da je automobil kupljen za vreme akcije, pad vrednosti je bio ravno 4000EUR, odnosno tokom prve godine uvoznik je procenio da je automobil izgubio 30% vrednosti!

Ovo je samo deo odgovora, kompletan odgovor je poslat g.Glišiću na mejl, kao i odgovori na njegova dodatna pitanja.

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE i NA MOM DRUGOM SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE)

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE)

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Da li da menjam Scenic za Lagunu?

Zoran Dameski: Yaris ili Corsa?

Najbolji nov auto za 15.000€ je…?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Koji auto A segmenta za 12.000 evra?

Imam Focus II – Koje ulje u njega da sipam?

Da li da kupim Accord, CR-V ili Volvo V60?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

 

 

 

 

Jedan komentar na Da li je loš izbor Suzuki Swift?

  1. Aleksandar K. says:

    Osim navedenih problema sa kočnicama, postoji veliki problem sa menjačem. Na 50000 km se kvare ležajevi skoro kod svakog vozila Suzuki Swift 1,3 te je potrebno remontovati menjač i to košta oko 500 eura.
    To sam saznao prilikom pregleda vozila u Eurosumar-u, koje sam želeo da kupim. U razgovoru sam još jednim serviserom koji održava Suzuki vozila van garantnog roka, potvrdio mi je da se to dešava skoro kod svakog vozila. Sve u svemu stariji model Swifta sa 1,3 motorom nikako nije za preporuku.
    A na vozilu koje smo pregledali u servisu i koje je imalo pređenih 52000km a bilo je 2007 god. sa uredno popunjenom serv. knjižicom iz Eurosumara, trebalo je servisirati: letvu volana(manji luft), šolje amortizera napred, komplet silent blokova napred, promeniti zadnje amortizere (jedan je počeo da curi) i sve to po cenama iz ovlašćenog servisa zajedno sa radom košta oko 650 eura bez remonta letve volana.
    Po meni treba ga zaobilati u širokom luku jer se ne može porediti sa kvalitetom ostalih japanskih vozila.

Ostavite komentar